Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 64

• 28 194
  • 766
  •   1
Отговори
# 750
Всяка сутрин почти по голяма нужда, което при мен е нормалното ходене до тоалетна. По малка по-често, но не прекалено и без оплаквания.
А ходиш ли редовно до тоалетна ?

# 751
Аз пък съветвам изобщо да не се прави БХС, а само ехографския преглед. Това ми е толкова измислено изследване и само стрес може да донесе. На мен ми даде риск за Даун 1:53, въпреки че ехографа беше перфектен. Такъв ужас изживяхме. Направихме Пренатест, но докато излезе резултата се пукнах от притеснения. За щастие бебето ни е напълно здраво.
Аз също смятам да правя Пренатест . Това нали включва всички задължитвлни изследвания и още някои ....Не съм наясно !

# 752
  • София
Цитат
Аз също смятам да правя Пренатест . Това нали включва всички задължитвлни изследвания и още някои ....Не съм наясно !

Е пак трябва да пускаш кръвна картина, урина, микробиология и да се гледаш на утразвук чат пат (полага ти се по здравна каса). Според мен и феталната морфология е задължителна.
Но изпускаш БХС прегледа, който включва ултразвук, на който се мери нухална гънка и се гледа за наличието на носна кост. И на следващия ден с написаното от утразвука се взима кръв в майчинд дом и се изчисляват рисковете.
Ако пропускаш ранна фетална морфология, и ще ходиш директно на тази в около 20 седмица, не си спестявай ултразвука, а само кръвта за БХС.

Виж тук, ако искаш: https://ipatient.xyz/2016/07/12/%D0%9A%D0%BE%D0%B8-%D0%B8%D0%B7% … %81%D1%82-%D1%81/

Пренатестът показва дали бебето има някакви генетични аномалий, но не ти казва нищо за това в какво здраве си ти. Има си рискове от диабет, прееклампсия и какво ли не. Трябва да се следиш дори при изрядни резултати от пренатеста. Най-малкото се запиши на ЖК и се възползвай от това, което ти се полага по закон. При все, че се водиш рискова група заради възрастта, май има допълнителни вкл. прегледи.
Heart

# 753
Единствено бих си позволила да те посъветвам да не си правиш БХС 11-13г.с в Майчин дом. На мен въпреки УЗ в норма всичко ми изкараха резултат за Даун 1:45 и за малко да ми правят и хорионбиопсия, повторих и потретих БХС на друго място и резултата беше съвсем друг. Бебето ми е на 3 месеца и е абсолютно здрав.
Лека бременност ти пожелавам 😉

Само да изясня, че не само в Майчин дом, а навсякъде, където се прави БХС, се прави изчисление за риск от аномалии на база на въведените данни - от ехографа и възрастта на майката и формулата е така направена, че рискът се увеличава колкото по-голяма възраст се въведе. Т.е. при всички жени над 35-40г ще излезе висок риск, защото формулата така го изчислява. Резултатът е просто статистика. Важно е на ехографският преглед какво ще се види. Затова при жени около 40 се препоръчват пренатални тестове, а БХС не е от толкова голямо значение.

До колко месеца ми е позволено да направя аборт?
Ето тук има информация, но трябва да питаш лекаря си за всичко. Това е само ориентировъчно. https://www.maichindom-varna.com/%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86% … D0%BE%D1%81%D1%82

Седмиците се изчисляват от дата на последна менструация, но ако си забременяла по-късно заради късна овулация, вероятно ще вземат предвид размерите на ембриона по ехограф. Тоест трябва да отидеш веднага на лекар за да се види на какъв етап от бременността си. Това с бледите черти ми е съмнително. Ако са бледи чертите, значи си забремеяла много по-скоро. Няма как да имаш закъснение 2 месеца, нормална овулация и втората черта да е бледа.

Критиките към теб не бяха свързани с това дали ще правиш аборт, а с това че не разговаряш с майка си и с лекар, и нямаш време за губене. Обясниха то, че в тази ситуация трябва да се държиш като зрял човек, т.е. не да криеш от родителите си и да пишеш на непознати, а да отидеш на лекар. Това е сериозно, не е детска игра.

# 754
Имате ли проблем с изхождането ? Ако имате това е отговора .

# 755
Пренатеста се базира на изследване на феталната ДНК в твоята кръв.Извлича се и най-просто казано е така
1ви вид-синдром на Даун
2ри вид-Даун,Едуардс,Патау
3ти вид-втория плюс ДиДжордж и т.н.
Колкото повече синдроми изследваш толкова е по-скъп.
Не съм правила БХС ,правих Пренатест за наше спокойствие,просто го решихме,въпреки че не съм в "рискова възраст".

# 756
Понякога зависи и от тестовете. На моите тестове постоянно показваше бледа черта, макар вече да се знаеше със сигурност, че съм бременна.

# 757
Анастасия, на подобна късна възраст съм, направих първо пренатален тест  на Вижън пълния пакет, покрива най-много неща. След това - ранния скрининг. Резултатоте от БХС дори не погледнах, защото те могат в такава ситуация само стрес да докарат. Но първо пренаталния тест и след него - скрийнинга.
Къде го правихте теста ?

# 758
Бхс не правих защото знаех, че ще ми даде много висок процент за Даун. Направих си само ехограф и си пуснах пренатален тест.

# 759
  • София
Анастасия, на подобна късна възраст съм, направих първо пренатален тест  на Вижън пълния пакет, покрива най-много неща. След това - ранния скрининг. Резултатоте от БХС дори не погледнах, защото те могат в такава ситуация само стрес да докарат. Но първо пренаталния тест и след него - скрийнинга.
Къде го правихте теста ?
МЦ Афродита

# 760
Здравейте
До кой месец се пие фолиевата киселина ?
В 12 седмица съм и до няколко дни моята свършва , чудя се да си взимам ли друга и до кога така

# 761
Няма нужда от повече.

# 762
  • Бургас
Аз я пих цялата бременност, дори и сега след раждането. Но имах анемия нисък хемоглобин и високо желязо. Хематолог ми каза да си я пия до край и да наблегна на протеиново хранене.

# 763
  • Германия
Здравейте
В 12 седмица съм и до няколко дни моята свършва , чудя се да си взимам ли друга и до кога така

Аз пия през цяла бременност, понеже е във витамините за бременни. В първите 12 седмици дозата е по-висока, след това май е наполовина, но абсолютно нищо не пречи да продължиш да приемаш фолиева киселина през цялата бременност.

# 764
Фолиевата киселина се препоръчва през цялата бременност, а и след това (кърмене).
Здравейте

Общи условия

Активация на акаунт