Клуб на храбрата шивачка - 22 тема

• 51 218
  • 837
  •   1
Отговори
# 435
  • София
В Базар Илиенци вътре има павилион с шивашки материали. Намира се близо до вътрешния паркинг близо до входа от Свобода. Там има няколко вида масла за шевни машини на различни цени. Аз наскоро си взех немско за 5 лв. Първия път като го търсих Павилиона поне трима продавачи от други сергии ме упътиха, така че го знаят☺

# 436
  • Бургас
Дами, правили ли сте пачуърк с трикотажни парчета? Притеснява ме фактът, че трикотажът ще се разпъва и крайният резултат ще бъде някакъв "крив правоъгълник", който после с много зор ще трябва да оправям с плата за опаковата страна. Чудя се дали ако сложа и вата, това няма да затрудни крачето, /макар че е с двоен транспорт/. Парчетата са от детски дрешки, но не от анцузи, т,е, средна дебелина.

# 437
  • София
Дами, правили ли сте пачуърк с трикотажни парчета? Притеснява ме фактът, че трикотажът ще се разпъва и крайният резултат ще бъде някакъв "крив правоъгълник", който после с много зор ще трябва да оправям с плата за опаковата страна. Чудя се дали ако сложа и вата, това няма да затрудни крачето, /макар че е с двоен транспорт/. Парчетата са от детски дрешки, но не от анцузи, т,е, средна дебелина.
Ако правилно съм разбрала, имаш предвид платове които са плетени с бримки. Имах идея за лятно одеяло с парчета от бодитата на малкия. Още на първия блок 3х3 квадрата, всичко ми мръдна въпреки, че бях фиксирала с игли на по 5мм. Опитах да слагам парчетата на кръст (бримките/нишките да са на кръст) пак ми се размърдаха...и зарязах идеята да отлежи. След време се сетих, че ако директно шия върху основа (без вата) може би ще стане. Тази техника си има име, но не знам как се казва, но още не съм го пробвала. Надявам се снимките да ти подскаже какво имам предвид.

# 438
  • Бургас
Благодаря, Феодора. Моите трикотажни парчета са от тип плътни тениски, детски пижамки.... Не са плетени. Но това няма голямо значение- проблемът би бил същият. Първото нещо, което уших беше точно върху памучен плат- кръпка до кръпка, и когато след време разбрах как "шият хората" ме хвана срам. Абсолютно невежество. Тук, на клипа, жената наистина има стратегия. Когато опитах   с търсачката да намеря изработки, на снимката не разбирам кое е с обикновени памучни тъкани платове и кое е с трико. Затова търся хора, които имат някакъв опит с тази материя.

# 439
Опитайте със  "зиг - заг" ,вместо прав тегел! Понякога се получава,но все пак зависи от еластичността на парчетата - трябва да се разтягат еднакво във всички посоки.

# 440
  • sofia
Може пачуърк само от трико, но с права машина е хубаво да изберете някакъв " крейзи" мотив и после да оформите на кдрати. С тънко трико (тип тениска) е добре да вкарате парчета от плат. Така те ще са ви стабилната част. Иначе с оверлог.
Като ги шиете не ги разтягайте, даже леко ги побутвайте към крачето. Целият процес е бавен и пипкав.
По-късно ще потърся снимки да покажа, че не знам къде съм ги запазила.

За начало опитайте се да работите с по-големи елементи, нещо от сорта на 10-15 см. Някои композиции позволяват да се шият директно върху ватата. За машината няма проблем, само трябва да се почиства по-често.

Ето тук платът на цветята, оранжевото на квадрати и зеленото на точки е хасе, другото е трико
Скрит текст:

Ето това е от тънко трико за пижами:
Скрит текст:

Тук шареният плат и бялото не са трико. Но тъй като е постелка без вата, беше ужасно за изправяне.
Скрит текст:

Ето още няколко от трико:
На феята само цветята от канта не са трико.
Скрит текст:

Тези, всичките са шити с прав тегел.
Имам недовършени, които са правени с оверлог, ама не съм ги снимала в процеса на работа.

Последна редакция: нд, 30 авг 2020, 11:35 от vesi1

# 441
  • Бургас
Благодаря, vesi1. Точно в твоите неща се заглеждах, защото беше единственият коментар за материал трико, от много отдавна, и не можех да различа на снимките различните материи. А сега виждам и подлепващото.... Аз съм го ползвала за копринени парчета, а за трикото не се сетих. Но, за това е Форумът. Благодаря.

# 442
  • sofia
Рядко ползвам подлепващо за пачуърк, основно за апликации. Тук съм го направила, защото съм ги апликирала тези звезди (до колкото виждам от снимката..бях го забравила това шалте)

# 443
Ще търся ранфорс за чаршафи.Да знаете някакъв магазин, където да е по-изгодно.В Какаду на Сливница струва ли си да се провери?Благодаря ви много

# 444
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
аз да се върна пак на темата за старите машини: търся работно животно за дебели, плътни платове.

загледала съм тази, за без пари: https://i.ebayimg.com/00/s/MTYwMFgxMjAw/z/I4QAAOSwwPpfNlHm/$_59.jpg
дали е с педал? аз не мога с ръчна или онези големите педали дето напред-назад се натискат. Flushed
незнам дали работи.

другата е тази (по всяка вероятност италиански производител, ако се разровя мога да намеря кой), има и масичка, но не се знае дали работи, 20Е. положителното е, че е в куфар, не е в шкаф.
https://i.ebayimg.com/00/s/MTIwMFgxNjAw/z/6Z0AAOSwOqZfJsnU/$_59.jpg

ако не работят, лаик с елементарни технически познания може ли да ги вкара в движение?

ето тази мнооого ми хареса, даже съм готова да я платя (100Е, мамка им), но била толкова нагъчкана от теснотия с чарколяци, че поправка била невъзможна.
иначе е разкошна!
https://i.ebayimg.com/00/s/MTIwMFgxNjAw/z/UQQAAOSw8q9d~iNQ/$_59.JPG

Последна редакция: сб, 05 сеп 2020, 23:13 от asyalein

# 445
Asyalein, първата машина Идеал е точно такава, от която се страхуваш. Тя е права машина. Незнайно защо, са я поставили вътре в шкафа, но се вижда дългия ремък за задвижването й с крака. Не съм сигурен, че има дори затяжка. Третата машина просто я забрави! Човекът който я продава е твърде мързелив да отиде до контейнера за отпадъци. Струва ми се, че има липсващи части и то доста. Виждал съм доста ексцентрични машини, но тази е върхът. Прилича на ръкавна машина, толкова е скоклеста. Ще си спестя другите суперлативи за нея. Ако е работеща, единствената която става за теб е Некерманн.  Един пише, че е датска,  друг - немска. Предполагам, че е немска, защото инструкциите са на немски. Тази машина е зиг заг и шие от тюл, до дебела кожа, разбира се с подходящите игли. Както виждам, има смъкване на зъбите. Има затяжка. Наистина здрава винтидж машина. Разбира се, че не мога да знам какво е техническото й състояние, гледайки само снимката. Ако няма счупени детайли, а е само разцентрована, можеш да я оправиш с моя помощ, или някой майстор. Но ако има счупени части - едва ли. Цената 20 евро е твърде противоречива. Това значи, че е или ненужна работеща вещ, която пречи, или ненужна неработеща вещ, която пречи. Можеш да рискуваш тази цена и доставката. Ако е работеща, ще реши проблемите ти с дебелите и тънките платове. В обявата не пише ли какво е състоянието на машината? Преди 7 - 8 години търсех покривна машина. В OLX. (тогава май не се казваше така), намерих точният модел на стара покривна желязна машина. Един ерген, явно да изкара някой лев за ракия, или нещо по-силно, предлагаше една, на която липсваха две бремзи, беше ръждясала и в окаяно състояние. В описанието пишеше, че продава 5-конечен работещ оверлог, в отлично състояние. Нито беше оверлог, нито 5-конечен, нито работещ, нито в отлично състояние. Писах му, че тази машина не е оверлог и няма как да работи без бремзи, но той така и не промени обявата. Продаваше я за 80 пари. Този който разбира, никога няма да я купи. Този който не разбира, ще пита знаещ човек и пак няма да я купи.

# 446
Говорих с продавача на Некермана.
Първо струваше 35€ и някой друг щеше да я взима. После жената ми писа, че купувачът не е дошъл.
Аз й казах, че имам интерес, само ако работи и тя каза, че баща й ще се опита да я подкара. След седмица попитах какво е станало, тя каза, че баща й не е имал време. След дена свали цената на 20€.
Та, вероятно не работи.
Доста хора продават вещи на починали възрастни хора и понякога трябва да се освободи бързо място. Тази машина я наблюдавам от месец.
Иначе в един специализиран форум по снимки на долната част и вътрешни чарколяци, я определиха като италианска, минимална вероятност да е Тойота.

# 447
Не е нито Тойота, нито италианска. На италианците нещо не им се удава да правят кадърни машини. Имаха фирма Римолди за индустриални машини, но сякаш са дялани със Щилката за дърва. Некерманн е германска фирма. Машината е произведена във Франкфурт на Майн. Пише го на една публикувана инструкция. Трябва да си хун, вандал, татар или печенега, за да счупиш такава машина. Почти съм сигурен, че машината иска умели, можещи, знаещи ръце и ще запее. С нея са се отнасяли добре, което се вижда. Сакън да не си направят излишно усилие на сивите клетки и да не могат да накарат една наистина качествена машина да работи. Чел съм германски и английски форуми. Не знаеш да се смееш ли, да ревеш ли? За напълно елементарни проблеми казват, че ще карат машината на сервиз (любима тяхна дума). Някой задава въпрос, но никой не си дава труд да отговори смислено. Те са твърде заети с делата си и почивката си. Сакън да не им развалиш рахатлъка. А знаещите и можещите, просто не отговарят, за да не изядат хляба на майсторите. И тъй като не си дават труд да прочетат инструкцията (мръсна за тях дума), питат какво да направят, че да се оправи тегела примерно. Един ерген пише за една машина, че я купил и от нея нищо не става. Ами то иска малко хъс, желание да потърсиш информация, а не да хукваш да я връщаш. Аз продължавам да мисля, че си струва тези 20 евро плюс доставката.

# 448
Не е произведена във Франкфурт, оттам е дистрибуцията. Производителят е Kochs Adler Nähmaschinenwerke AG Bielefeld, Baujahr ca. 1961
Това, което ме притеснява, е че няма педал, а нещо с коляното се правело. Аз не съм ползвала такава машина.
Отделно някакъв ремък се разсъхвал, тук подобно нещо ще е безумно скъпо.

# 449
За сведение на всички дами, които все още се мъчат да режат с някакви калпави ножици. В понеделник 14-то число, всяка която няма, немедленно да се отправи към най-близкият ЛИДЛ. Там дето са машините (и такава добревина ще има), ще има 4 ножици за 5 пари. Страхотни са всичките 4. Най-голямата става за кроене. По-малката също е много добра. Като ги отваряш се чувства колко добре напаснати и полирани са. А минавайки около хладилната витрина, немедленно прибирате една две торти за 7 пари едната (едно си баба знае, едно си баба бае). Гладна кокошка, просо сънува.

Последна редакция: чт, 10 сеп 2020, 18:55 от elektrichar

Общи условия

Активация на акаунт