Отговори
# 7 485
Проучване от Южна Корея в реални условия:

Една доза от ваксината на Файзер е 89.7% ефективна.

Една доза от ваксината на Астра Зенека е 86.0% ефективна.

При хора над 60 години.

Анализът обхваща повече от 3,5 милиона души в Южна Корея от 26 февруари и включва 521,133 души, които са получили Астра Зенека или Файзер.

Имало е общо 1,237 ковид инфекции, само 29 от тях са сред ваксинираните.

"Това показва, че и двете ваксини осигуряват висока защита срещу болестта след първата доза. (Хората) трябва да получат пълна ваксинация съгласно препоръчания график, тъй като степента на защита ще се повиши още след втората доза"

https://www.reuters.com/world/asia-pacific/skorea-says-astrazene … -shot-2021-05-05/

# 7 486
  • В заешката дупка
И аз вече съм ваксинирана. С Янсен. Само една доза, та няма да ме боцкат скоро.

Организацията беше с военна прецизност просто. Онзи ден получих SMS  с линк към баркод и час, в който да се явя в залата за масова ваксинация. Много хора и опашка, но никакво чакане. Всичко се случваше ужасно бързо. Сканират баркода за секунди на влизане в сградата. После се следват маркировки. Разпределителите показват на кой ред да седнеш. Когато част от залата се напълни, което стана за 1-2 минути (няколко потока влизат едновременно) се нарежда по една медицинска сестра пред всяка колона със седящи на столове хора. Има количка межу всеки две сестри, която се предвижва межу колоните. В количката са подготвени спринцовките, памук, лепенки, дезинфектанти и т.н. всичко необходимо. След като за секунди едновременно се ваксинират всички от първия ред, мед. сестри продължават към следващия и т.н. Всички в синхрон и едновременно. Понякога се изчакват за секунди ако някъде има забавяне.

Всички ваксинирани стоят по местата си за около 15 мин. Разпределителите казват на хората от всеки отделен ред кога да се изнасят. Следват се маркировките. Върви се пак един зад друг, никакво бутане, много бързо и прецизно. За няма и 20 мин (със задължителните 15 мин изчакване) вичко приключи.

Веднага след като ми сканираха баркода от телефона, получих SMS  с линк към официалната страница за ковид, където на 3 езика: исландски, английски и полски (най-голямата група мигранти в Исландия), е описано всичко за ваксината Янсен. Какви странични реакции може да очакваш, кога ще започне да действа, къде да рапортуваш сериозно реакции, къде можеш да получиш сертификат за васкинаци и подобни. Та си четеш това докато чакаш да минат 15 мин.

Показвала съм залата, но ето пак:

А тук мед. сестри как ваксинират в синхрон:

Снимките не са мои, а от медиите. Снимането е забранено.

# 7 487
Чека, честито!
Първа си ни в темата с тази ваксина.
Дръж ни в течение как се чувстваш, ти и други твои близки с постваксиналните реакции.
Дано нямаш !

# 7 488
  • В страната на бурите
Аз пък се чудя нещо друго - ясно е, че хората с изявена реакция след първа доза АЗ, са с много по-слаба такава след втората. При мен обаче нямаше съвсем никаква реакция след първа игла, дали след втора няма да си наваксам Simple Smile

# 7 489
Няма кой да ти каже. Аз имах реакции и при двете дози, като при втората беше по - тежко. Няма общо валидно правило.

# 7 490
  • В заешката дупка
Я, то било имало отделна тема. Затова ми е преместен поста. Макар, че аз на организацията на ваксинацията повече исках да наблегна, а не на това че съм ваксинирана.

Аз се чудих дали да пиша, че да не се стреснат хората. Надявам се, не. Имаше няколко души, на които в рамките на тези 15 мин им стана лошо. Такива неща не се виждат когато ходиш сам на ваксинация, но изглежда се случват. При масовото ваксиниране с другите ваксини също се е случвало. Аз бях с колежка, на която ѝ стана лошо и повърна. Тя си беше и доста стресирана. Но се оправи бързо.

Последна редакция: ср, 05 май 2021, 23:45 от ЧеКа

# 7 491
  • Пеликания
Аз след първата доза на Пфайзер имах само болка в ръката никакви други симптоми. Но след втората имах и лека температура и втрисане и много ми се спеше, доста ме измори добре че не бях на работа.

# 7 492
Възможно е и при първата АЗ да не си имал реакции, а при втората да имаш, но е по-малко вероятно. Във фейсбук има анкета е при повечето втората доза минава по-леко.

Чека, честито. Сподели утре как е минала първата вечер.

# 7 493
  • София
Я, то било имало отделна тема. Затова ми е преместен поста. Макар, че аз на организацията на ваксинацията повече исках да наблегна, а не на това че съм ваксинирана.

Аз се чудих дали да пиша, че да не се стреснат хората. Надявам се, не. Имаше няколко души, на които в рамките на тези 15 мин им стана лошо. Такива неща не се виждат когато ходиш сам на ваксинация, но изглежда се случват. При масовото васкиниране с другите васксини също се е случвало. Аз бях с колежка, на която ѝ стана лошо и повърна. Тя си беше и доста стресирана. Но се оправи бързо.
Ти в коя държава си? Извинявай, пропуснала съм.
Иначе доста хора пропадат след ваксина, само защото им пада кръвното. Та , случва се...

# 7 494
  • SF
В България не пристигнаха ли някакви количества от Янсен?

# 7 495
  • София
На два пъти даже. Ама не се чу къде отидоха...

# 7 496
  • SF
Не съм чула и някого да са ваксинирали с тази ваксина.

# 7 497
След поставена първа доза на Аз преди месец имам проблем с цикъла. Вече седмица закъснява - нямам симптоми нито на ПМС, нито на бременност. Правих тест за бременност, за всеки случай, отрицателен е. Някой сблъсквал ли се е с такъв проблем? То е ясно, че ще ходя на лекар, но да питам и тук...
Здравейте! Малко късно отговарям, но все пак надявам се да съм полезна. Имах същия проблем 10дни закъснение на цикъла след АЗ. Вече щях да си записвам час за гинеколог и ми дойде цикъла. Следващия цикъл настъпи по-рано. Не съм имала до сега такива аномалии. Надявам се да се нормализира. Ако не разбира се ще отида на преглед.

# 7 498
  • В заешката дупка
Исландия.

И тук си честитим ваксини, да знаете. А аз си мислех по едно време, че е само форумен феномен. Simple Smile

Аз съм сред първите, получили Янсен в Исландия. При нас също започна ваксинацията с тази ваксина от съвсем скоро.

Последна редакция: ср, 05 май 2021, 23:23 от ЧеКа

# 7 499
На два пъти даже. Ама не се чу къде отидоха...
Казаха, че били много ограничен брой и щели да ги слагат на циганите, защото това е контингент, който трудно ще бъде издирен за втора доза. И за хотелиерите, защото ей сега почва сезонът и нямат време за две дози.
Иначе имам познати, които чакат точно нея, за да си я сложат, да си вземат сертификата и да хукват да пътуват.

Общи условия

Активация на акаунт