Отговори
# 2 340
  • Sofia
Аз не мога да убедя моята майка, на 75г., да се ваксинира, щяла да чака руската ваксина. Тя много се страхуваше да не го лепне, а сега не смее да се ваксинира. Брат ми, снаха ми и сватята го изкараха и тя имаше чести контакти с тях и не успя да се зарази и сега си мисли, че може да отлага. Надявам се да помисли добре, не е глупава, нито проста, с висше е, но нещо е недоверчива.
Аз не съм против никоя ваксина но имам въпрос към тия които чакат руската.
Първи съобщиха че я имат тая ваксина и вместо да се организират и да подадат  документите за  одобрение се мотаеха. Търсиха по  целия авят някой да им я произвежда . Вместо да подадат документите  както е реда търсеха  разни  администрации в ЕС за съдействие.Какво искат  някоя администрация  ли да им я одобри .  В края на краищата в ЕС  има специалисти/ЕЛА ИЛИ ЕМА / както я наричат  на които им се плаща да  одобряват.Последните съобщения са  че  пък и намалили цената им наполовина . Е , това на какво прилича. За какво беше това мотаене. Не разбирам правителствата които  при това положение  ваксинират народа си с такава неодобрена ваксина .
Другите поне  подават някакви данни  на  специалистите  и може да им се търси отговорност какво продават . а тук нямаме нищо .
Сега съобщението  е за одобрение след 3 м .Не се знае кога  ще доставят . Ми нека си чакат, чакащите. Дано дочакат .

Честно казано от всичко, което съм чела предпочитнията ми бяха към Модерна (ако е налична). Това, което видях обаче е познат, който е имал много оплаквания (в България) точно ковид симптоми след ваксината (карал е и ковид вече)  и много зле се е чувствал няколко поредни дни (и това след първа доза).

# 2 341
Много е различно при всеки организъм. Моето семейство се ваксинира с АЗ - аз, мъжа ми и сина ми. От  тримата аз и сина ми имахме треска и температура една нощ и на следващия ден ни беше дискомфортно, отмина вечерта и сега сме ок. Мъжът ми нямаше абсолютно никаква реакция, само малко го болеше ръката от инжекцията.

# 2 342
  • пустинята Гоби
9 мои колеги се ваксинираха с Модерна, всичките са без никакви неразположения.

# 2 343
  • Пловдив
Така е,всеки реагира различно.Аз,ММ и майка ми се ваксинирахме с АЗ.ММ на вторият ден имаше световъртежи,главоболие и мускулна болка,мина му за няколко часа с хапче.Майка ми(според нейните думи,живеем отделно) следобяд имала Т(38,1),втрисане,болка по цялото тяло,два дни и се оправи.Аз обаче имах всички странични ефекти и все още малко ме боли мястото на убождането.Не искам да плаша колебаещите се!

# 2 344
  • на пъпа на Златията
Другите поне  подават някакви данни  на  специалистите  и може да им се търси отговорност какво продават . а тук нямаме нищо .
Сега съобщението  е за одобрение след 3 м .Не се знае кога  ще доставят . Ми нека си чакат, чакащите. Дано дочакат .
На мен ми стана чудно, как се одобриха другите ваксини за седмици, а руската за 3 месеца. Явно ЕС няма особени предпочитания към руската ваксина, а пък те не са без пазар.

Не четете ли новините?
Те още  не са подали необходимите документи в ЕЛА. Правиха  консултации с Франция  да им произвеждат ваксините и по всяка вероятност  те да им изкарат разрешителното . После правиха консултации с шефката на ЕК. ... Какво искат?С една дума одобрете ми я без документи. Да сключат договори какъвто направиха  с Унгария без одобрение?
Толкова ли им е трудно  да  съберат  1000 човека които вече са ваксинирани по всяка вероятност и да кажат . Ваксинирахме ето тия  живи са здрави са  и т.н Ето ви  прототипа на ваксината . Съдържа това и това , ..
Значи има нещо което крият - какво?

# 2 345
  • София
Siyina аз също се ваксинирах с Модерна. Първата вечер след ваксината, силна  болка в мускула, не можех да легна на ръката и болка при движение. Два пъти втрисане(до треперене)за кратък период и това е. Всичко приключи за по-малко от 24 часа!

# 2 346
  • София
Това със 63-те процента са много стари данни. Още при печатане на листовката. Сега се установи, че по-голям интервал между двете дози дава доста по-голяма сигурност, а се доказа, че след първата доза Астра пази повече от Пфайзер и Модерна.

Последна редакция: пн, 01 мар 2021, 13:30 от Не се сърди, човече

# 2 347
  • пустинята Гоби
Руснаците не са открити, даже обратното - царе са на замитането под килима. Не, че нямат добри учени и специалисти, но как да им имаш вяра с тази вътрешна и външна цензура. Но носталгията към соца и големия брат си казват думата.

Последна редакция: пн, 01 мар 2021, 12:59 от Mimi Rose

# 2 348
Носталгията към соца едно на ръка, но руската ваксина е добра ваксина, даже в някои отношения по-удачна от Астра Зенека, защото използва 2 различни вектора за 2-те дози.

# 2 349
  • Бургас
Баща ми - на 72г.,  сърдечно болен, се вакисинира с АЗ в петък, никаква болка на мястото, нито температура, никакви оплаквания няма

Последна редакция: пн, 01 мар 2021, 14:34 от bur02

# 2 350
Някой знае ли защо ваксинират хора, които не попадат в никоя от групите за ваксиниране, преди хората от групите? Става въпрос за хора, които работят в частния сектор. Предложено им е ваксиниране от работодателя. Става въпрос за работещи при различни работодатели, в различни градове дори, т.е. не е единичен случай. Това още миналата седмица, някои са се възползвали. Аз предполагам, че работодателят е платил на някого, иначе как някои се редят по опашки и не успяват да се ваксинират, други отиват и имат осигурена ваксина.

# 2 351
Носталгията към соца едно на ръка, но руската ваксина е добра ваксина, даже в някои отношения по-удачна от Астра Зенека, защото използва 2 различни вектора за 2-те дози.
Но все пак са такива, които са се срещали в човешката популация ( макар че единия бил доста рядък) за разлика от аденовируса на АЗ от шимпанзе. Според мен лично, проблемът с тях е, че ще трябва да се произвежда в Европа ваксината (те едва ли имат толкова производствени мощности) и може би като намерят/подсигурят мощности в Европа да потръгнат нещата.

# 2 352
  • пустинята Гоби
Аз не споря за ефективността на руската ваксина, просто обяснявам настроенията спрямо нея в България. Като цяло лично аз четох това-онова за всички налични ваксини, но като немедицинско лице изобщо не мога да взема отношение относно безопасност/ ефективност. Гледам да следя само изказвания на лекари/ учени, които със сигурност са най-осведомени. Имаше положителни изказвания на чуждестранни учени за руската ваксина, което е чудесно, защото както казах на братушките много не вярвам. Говоря за управляващата клика, иначе по принцип нямам нищо против, даже напротив.

Последна редакция: пн, 01 мар 2021, 13:44 от Mimi Rose

# 2 353
rorik:
Примерно: Който е получил АЗ сега, след 2 години ако се налага смяна, ще получи Спутник/Джонсън или друг тип ваксина, и съответно другите по обратната схема.
А след още две години може да я няма короната.

# 2 354
Това със 63-те процента са много стари данни. Още при печатане на листовката. Сега се установи, че по-голям интервал между двете дози дава доста по-голяма сигурност, а се доказа, че след първата доза Астра пази повече от Пфайзер и Модерна.
Точно така:

"В клинични изпитания бе доказано, че след първата доза британската ваксина има ефективност от поне 76%, а ако втората доза се постави 12 или повече седмици по-късно, тази ефективност се повишава дори до 82 на сто.
...
Изследването, чиито резултати предстои да бъдат потвърдени от независим орган, твърди, че след първа инжекция ваксината на AstraZeneca показва 94% ефективност, а тази на Pfizer - 85%. Това означава, че рискът от тежка форма на Ковид-19 намалява с 94%, респективно с 85%."
Източик

Последна редакция: пн, 01 мар 2021, 14:38 от Не се сърди, човече

Общи условия

Активация на акаунт