Отговори
# 2 775
  • София
Току що ме ваксинираха с АЗ в МЦ Закрила на Дондуков (от първите през електронния регистър се записах). Много бързи и любезни. Организацията им е много добра. Искаше ми се с Пфайзер, но реших, че по-добре АЗ отколкото да чакам.
Може ли за МЦ Дондуков малко повече подробности - в кой кабинет, как протича и през колко време? Къде чакате, има ли опашка?

На рецепция проверяват дали си в списъка за днес и ти дават да си попълниш документа за информирано съгласие. Аз си носих готов попълнен, така че не се наложи да стоя там да попълвам. Упътиха ме в кабинет номер 7 на същия етаж. Чаках около 1 минута и веднага ме поканиха в кабинета. Има лекар, и две сестри. Едната бие ваксината, другата записва данните. Много експедитивно беше всичко. После чаках отвън 15 минути за всеки случай, Едната сестра излезе, пита ме дали съм ок, потвърдих и си тръгнах. Никакви опашки. Докато чаках отвън дойдоха още двама души за ваксина.

# 2 776
  • София
Да, и в Люлин е АЗ, забравих да напиша.

# 2 777
Има ли записани за ваксинация в Св.Иван Рилски София? Съпругът ми има час за неделя, но му се обадиха, че може и да не стигнат ваксините до тогава 🤔

# 2 778
Споко, в петък идват още.

# 2 779
Утре ще водя на ваксина майка ми 73 г. Записала съм я през електронната система. Тя има силна алергия към пчели и четох, че е добре да се пие предварително противоалергично. Личната лекарка не си вдига телефона, на националния за въпроси дава все заето. Някой да знае какво и по колко да се пие. Утре вече ще питаме и на място като отидем.

# 2 780
  • София
И аз съм силно алергична към ухапване от пчели. Не съм пила нищо предварително, просто не се сетих, че може да има връзка с ваксинирането. Проблеми нямах с АЗ, освен обичайните, които преминаха за ден-два.
Това е само за информация - ако лекар посъветва майка ти друго, то трябва да се следват съветите му, разбира се.

# 2 781
Утре ще водя на ваксина майка ми 73 г. Записала съм я през електронната система. Тя има силна алергия към пчели и четох, че е добре да се пие предварително противоалергично. Личната лекарка не си вдига телефона, на националния за въпроси дава все заето. Някой да знае какво и по колко да се пие. Утре вече ще питаме и на място като отидем.
Свекърва ми има системна алергия към пчели, пи 2-3 дена преди ваксината и няколко дни след нея алергозан. Ваксинирана е с АЗ и нямаше никакви странични ефекти (на 78 год.) Аз имам силни локални реакции към пчели, също мина без проблем ваксинирането ми с АЗ. Пих само един алергозан преди ваксината.

# 2 782
Фортекал или Ксизал. Фортекалът е по-нов и няма никаква сънливост.

Принципно, при подготовка за операция се пие 3-5 дни преди интервенцията по 2 на ден (сутрин и вечер), за да се натрупа.

За алергичен ринит и други сезонни алергии се пие по 1 ден (до 6 месеца).

От по-познатите лекарства - вероятно алергозан ще изскочи като предложение, но той има доста силно изявена сънливост като страничен ефект.

# 2 783
  • София
За алергичен ринит какво се препоръчва да се пие?

# 2 784

Преди ваксинация конкретно ли? Нищо.

Алергичният ринит (от който страдат много хора) не значи, че си в повишен риск от силна алергична реакция към ваксината. Има хора с история от остри реакции към медикаменти или анафилактични такива - те са по-уязвими и обикновено тях ги подготвят с анти-хистамини.

# 2 785
А може ли да се приема ериус преди ваксината вместо алергозан или ксизал?

# 2 786
  • София

Мен ми помага Кларитин. Иначе може Еруис и Ксизал(това не съм го ползвала)

# 2 787
Много благодаря на всички за отговорите. Има алергозан при нея, ще й се обадя да пие сега и довечера още един

# 2 788
даже да имаш антитела пак може да се ваксинираш, няма смисъл да даваш излишни пари
Защото е малоумно да си дупчиш билет за транспорта, ако имаш и валидна карта. Но наистина, не е проблем и 2 билетчета да дупчиш, не пречи.
Аз лично не бих се скъпила за 29 лева, при положение, че мога да си спестя излишен медикамент. Но всеки си преценява.

# 2 789
  • София

Преди ваксинация конкретно ли? Нищо.

Алергичният ринит (от който страдат много хора) не значи, че си в повишен риск от силна алергична реакция към ваксината. Има хора с история от остри реакции към медикаменти или анафилактични такива - те са по-уязвими и обикновено тях ги подготвят с анти-хистамини.
Извинявайте за спама, но по принцип за алергичния ринит какво може да се пие, ако знаете (характеризиращ се със суха лигавица на носа, запушване, мъчение, вече година близо, след прекаран синузит или нещо подобно, така и никой не разбра).

Общи условия

Активация на акаунт