Отговори
# 6 420
Здравейте! На 36 години съм и бременна в 23 г.с. Имам тромбофилия, за която пия Аспирин протект от 7 г.с. Преди 3 седмици (в 20 г.с.), след доста мислене и чудене, както и след консутлации с двама специалисти, се ваксинирах с Пфайзер. Нямах никакви странични реакции след ваксинацията. Една седмица след първата доза бях на преглед и пуснах ПКК. Всичко изглежда наред. Тази седмица ми предстои втората доза. Мнението на моите лекари беше, че въпреки че няма достатъчно клинични изпитания с бременни жени, няма и нищо в съставките на ваксините, което би могло да навреди на детето ми. Всъщност вероятно е самото то да се роди с придобит имунитет към този вирус, както се наблюдава при доста родени бебета от ваксинирани майки. В общи линии решението за мен, както предполагам и за други бременни жени, не беше лесно. Не намерих информация или връзка с други жени, които са се ваксинирали по време на бременност, но в Майчин дом, където получих първата си доза ме увериха, че далеч не съм първата ваксинирана бременна при тях и за сега не са имали жени със силни реакции или проблеми.

# 6 421
Много полезна информация, HAPPY, благодаря! Опасявах се да не решат някоя глупост за АЗ, но щом ще можем да си завършим курса с втора доза от същата ваксина, си отдъхвам, явно са решили да се съобразят с всички.

# 6 422
Е, най-после измъдриха нещо. Ама сега ще трябва аз да мъдря каква ваксина да си сложа. Аз 2 доза или Файзер. Честно казано, май ще сложа 2 доза АЗ. Не знам дали ми се нрави смяна.

# 6 423
Хепи, и ние го мъдрим. Дъщерята ни пуска мухата втората да е Пфайзер 🤔
Имаме още две-три седмици да го мъдрим.
Обаче се чудя, дали ще успеем да се доредим до Пфайзер, ако всичко живо се юрне да се ваксинира с него 🤔

# 6 424
  • София
Решила съм да не сменям - пак ще бъде АЗ.

# 6 425
О, аз нямам колебание - категорично ще си сложа втора доза АЗ, за смесването на ваксини съвсем никой нищо не може да каже. След първата нямах никакви притеснителни реакции, така че не се тревожа нещо да ми стане. Само искам да ми се махне от главата тая глупост вече и да си взема сертификата.

# 6 426
Решила съм да не сменям - пак ще бъде АЗ.
И аз. Така я е изпитал производителят, нямам намерение да пробвам какво ще стане с Файзер, че и да чакам до средата на май, т.е. две седмици в повече. До тогава, кой знае  какво още ще измислят.

# 6 427
Преди 3 седмици (в 20 г.с.), след доста мислене и чудене, както и след консутлации с двама специалисти, се ваксинирах с Пфайзер.

Много благодаря, че споделяш, аз също обмислям да се ваксинирам като напредна, още съм само в 8ма седмица. Ще се консултирам на свой ред, разбира се.

# 6 428
Здравейте! Днес в 10ч. - първа доза Файзер. Сега имам изтръпване най-вече на левия крак от страната на ваксината и по-малко на десния. Бях чела назад, че има и други с подобни симптоми, но в момента с търсачката не ми излиза, а и нещо съм леко притеснена. Нормално ли е това изтръпване, получавали ли сте такова?

# 6 429
Канибус, браво за смелото решение! Лека бременност до края и пожелания бебчо да се роди с антитела Heartbeat

# 6 430
Ново 20-се от Ирландия относно АЗ. Писала съм и преди, че тук още от самото начало бяха определили твърдо 12 седмици между двете дози. Аз се ваксинирах на 27.02 и втората ми доза трябваше да е около 23.05. Онзи ден  получих следния имейл:

Скрит текст:
Скъпи колеги,
Планирано е да Ви бъде приложена доза 2 Astra Zeneca през май.
Както ще разберете от медиите, в момента NIAC преглежда използването на ваксината Astra Zeneca и е направил редица препоръки (вижте подробности по-долу на настоящите съвети от 13 април 2021 г.).
Ще се свържем с вас отново веднага щом получим допълнителна яснота относно това и дали се нуждаем от допълнителна информация от вас и / или за потвърждаване на промяна на датата на планираната ви среща.
Веднага след като получим допълнителна информация, ние ще се свържем с вас.

Поздрави
Екип за ваксинация на COVID

Препоръки

Всяка разрешена ваксина срещу COVID-19, включително ваксината Vaxzevria на AstraZeneca, се препоръчва за лица на възраст над 60 години, включително тези с медицински състояния с много висок или висок риск от тежка болест на COVID-19.

Ваксината Vaxzevria на AstraZeneca не се препоръчва за лица на възраст под 60 години, включително такива с медицински състояния с много висок или висок риск от тежко заболяване COVID-19.

Втора доза ваксина Vaxzevria COVID-19 AstraZeneca не трябва да се дава на никого, който е развил необичайни кръвни съсиреци с ниски тромбоцити след първата доза.

Съвет за тези, които са получили първа доза ваксина Vaxzevria COVID-19 AstraZeneca е:

Тези на 60 и повече години трябва да получат втората си доза 12 седмици по-късно, както е планирано.

Тези на възраст под 60 години с много висок риск или високорисково медицинско състояние трябва да получат втората си доза 12 седмици по-късно, както е планирано.

Тези на възраст под 60 години без много висок риск или високорисково медицинско състояние трябва да имат предвидения интервал между дозите, удължен до 16 седмици, за да позволят по-нататъшна оценка на ползите и рисковете, тъй като има повече доказателства.

Аз попадам в третата спомената група- под 60, без висок риск или високорисково медицинско състояние и ако дотогава не стане още нещо и не я спрат нацяло, ще трябва да изчакам още 4 седмици или общо 16 след първата доза. Отделно тази сутрин чух по радиото, че обмислят да удължат времето между двете дози за Модерна и Файзер от 4 на 6 или 8 седмици за да бъдат ваксинирани повече хора дори и с една доза преди вдигането на локдауна в началото на май.

# 6 431
Сега остава да уточнят нашите велики специалисти кои са жените с риск от тромбоцитопения. Така един ясен списък да извадят да ги видя.

# 6 432
Ох, добре че поне оставиха вариант за избор. Мен повече ме притесняваше смесването на ваксини, отколкото втората доза на АЗ. И честно казано ако се сложи втора доза различна от АЗ вероятно ще се наложи и трета доза от новата ваксина, та 3 ваксини за малък период от време, ми не, мерси.

# 6 433
Има ли някъде информация какво става с извънредната епидемична обстановка след 30- ти април? Остава? Отпада?

# 6 434
Има ли някъде информация какво става с извънредната епидемична обстановка след 30- ти април? Остава? Отпада?
Последната информация от преди няколко дни от здравния министър беше, че ще решават следващата седмица. Дано не сторят глупостта да я прекратят.

Общи условия

Активация на акаунт