Отговори
# 7 320
При моите познати след втора доза Пфайзер имаше случаи на повишена температура, треска, подути лимфни възли, главобол. Една трета от ваксинираните в колектива нямахме никакви оплаквания и след двете дози. При първа доза само един човек беше с висока температура, някои имаха болки в ръцете и сънливост.
При първа доза бях в цикъл в деня на ваксинацията,  след втора ми дойде точно на 28- и ден,както е обичайното при мене.
Аз умишлено не четох листовката преди ваксинация, но тук в темите някой я беше постнал и беше описан такъв страничен ефект. Даж май звучеше по- страшно - не закъснение, а направо спиране на цикъла.

# 7 321
Мисля, че Лили е права, а не че ваксините са калпави. Възможно е неправилно съхранение, мен например ме обзема ужас гледайки ЛЛ с някакви термоси дето стоят и чакат хората. Това за мен е неправилно и дори опасно, но..всеки си знае. Не знам в другите страни има ли такава практика, особено за Пфайзер и Модерна дори да се слагат от ЛЛ.
Според мен нещо се бори в организма, при някой повече, при други по-слабо. На мен първата доза мястото на боцкането изобщо не ме боля и около него. Странното е, че това ми беше единственото оплакване (ако може да се нарече такова) но ме заболя ден след ваксината и то в мускула на ръката, т.е. една педя близо по-надолу и се чудех защо така, там нищо не ми е слагано и правено. Дори , като леко втвърдяване за ден чувствах, движех си ръката де, без нищо друго и за ден-два отшумя внезапно, не с намаляване на болката. При втората вече беше по-различно , може би защото не очаквах, но за няколко часа и пак ден след боцкането.
Та..това е ваксина все пак, нормално е да има нещо дискомфорт. Но пък има хора дето наистина доста зле бяха, та..не знам вече. Мисля и че начина на поставяне е важен, съхранението, иглата, бе има си неща дето трябва да се спазват, но не е вината във ваксината определено.

# 7 322
Аз съм получавала реакция мускулни болки от противогрипна ваксина. От Астра Зенека действително реакцията беше много по-силна, но според мен вероятно са малко предозирани и при по-младите хора особено дават повече реакции. Иначе за имунитета със сигурност е по-добър и дълготраен от противогрипните ваксини, особено при възрастните хора, за които даже има предложения да им се дават противогрипни ваксини с по-големи дози и адюванти за подсилване на имунния отговор.

# 7 323
При рнк и векторни ваксини мускулните клетки започват да произвеждат спайк протеина и естествено имунната система ги атакува и унищожава (все едно са заразени с вируса).
За лимфните възли имаше няколко статии - в общи линии се смята за положителен признак, че клетките на имунната памет, намиращи се в тях са се задействали.

# 7 324
  • Сан Франциско
Мъжът ми след втора доза Файзър доказа приказката: “Внимавай какво си пожелаваш!” 😁 Убеден, че е по-хубаво да има някаква реакция, първите два дни след ваксината мрънка и сумтя, че дори не го боли много ръката. След 48 часа, майко мила, разстроен стомах, ама на стероиди, сещайте се...плюс 37.7 температура (която понякога при мъжете е за пред умиране). Това два дни - тръшна се човекът и се почудих какво да го правя. Сега е добре. Моята втора доза е в петък и вече не ми се чака.

Весели празници, честито на ваксинираните и се пазете.

И да се оплача - сега като има ваксини за всички, напливът бил намалял и все повече млади хора не искали да се ваксинират. С това темпо, никога няма да стигнем стаден имунитет и да се преборим с чумата. Много ме е яд - явно малко са ни 32 милиона случая.

Последна редакция: нд, 02 май 2021, 04:30 от Etereia

# 7 325
Мои близки ни кандърдисват втората доза да не си я слагам АЗ, а да е от рнк-ваксините, Пфайзер или Модерна. Така бил препоръчал професор Еди Кой си по немската  телевизия, те го уважават.
А ММ не е съгласен, защото според него (и си е така) всичките  изследвания - нали бяха на 40 000 души - са правени с една и съща ваксина, докато това с различните ваксини в двете  дози са само приказки, без реално да има каквито и да е научни изследвания.

# 7 326
Съгласна с ТМ, Uncommon. Аз си сложих втората доза АЗ, така я е направил производителят, така я е проучил.

# 7 327
  • София
Много хора споделят за тези болки в ръката.
То и аз усещам, но не ми е проблем.
На какво се дължи болката?
Да не би да си стягате мускула по време на ваксинацията ?
Не ми се смейте 🙄.

Не е от това. От ваксината си е. Аз с втората доза на Модерна изобщо не разбрах кога ме боцнаха. А болката започна чак 12 часа след това - беше доста силна и продължи 2 дни. Не можех да я вдигам или движа кой знае колко.
С първата доза пък ми я сложи доста сериозно /направо ми я заби/, но болката беше много лека - просто си усещах убоденото и си знаех, че болката е от иглата.

# 7 328
Преди време някой ми отговори, че трябвя да се чакат 3 месеца след боледуване за да ее дложи ваксина. Днес пак го прочетох в пост. Тази инфирмация, предполагам сте я обсъждали преди време, от къде идва? Чета из нета и навсякъде пише, че се препоръчват 3 месеца ссмо за хора, лекувани с плазма или още нещо. За ракива като мен, които са пили само авирон предполагам не важи срока? Ако някой си спомня да е обсъждана та и информация по-подробно или да има източници, ще дъм благодарна да ме насочи къде да прочета. Сериозно се замислям дали да не ве ваксинирам сега след празниците, което ще е около 2 месеца и нещо след боледуване.

# 7 329
Има линк в темата, мисля, че е изказване на Кунчев. Сега не бих го намерила. Причината е - при налични антитела (и вероятно високо количество) след преболедуването, ваксината да не предизвика остра имунна реакция (при добавяне на нови антитела). Да ме простят медиците за лаишкото обяснение - така го възприех.

Честит Празник! Да са здрави пишещите и обичаните от тях хора!

# 7 330
Моят източник е лекарка, позната на познат 😸
Три месеца след преболедуване си е изследвала антителата, били са малко, и се е ваксинирала.

# 7 331
  • София
След 2ра доза на Файзер един ден болки в ръката, но по слаби от 1 доза и нищо друго.

# 7 332
  • София
Преди време някой ми отговори, че трябвя да се чакат 3 месеца след боледуване за да ее дложи ваксина. Днес пак го прочетох в пост. Тази инфирмация, предполагам сте я обсъждали преди време, от къде идва? Чета из нета и навсякъде пише, че се препоръчват 3 месеца ссмо за хора, лекувани с плазма или още нещо. За ракива като мен, които са пили само авирон предполагам не важи срока? Ако някой си спомня да е обсъждана та и информация по-подробно или да има източници, ще дъм благодарна да ме насочи къде да прочета. Сериозно се замислям дали да не ве ваксинирам сега след празниците, което ще е около 2 месеца и нещо след боледуване.
Има решение на Националния ваксинационен щаб:
Преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.
от ТУК

# 7 333
  • София
Мои близки ни кандърдисват втората доза да не си я слагам АЗ, а да е от рнк-ваксините, Пфайзер или Модерна. Така бил препоръчал професор Еди Кой си по немската  телевизия, те го уважават.
А ММ не е съгласен, защото според него (и си е така) всичките  изследвания - нали бяха на 40 000 души - са правени с една и съща ваксина, докато това с различните ваксини в двете  дози са само приказки, без реално да има каквито и да е научни изследвания.
Именно, няма изследвания, а сега след цялата история с АЗ ще има. При това напълно доброволни опитни зайци. То като цяло всички ваксини все още се тестват, но комбинацията... Как ще намерят по-навити доброволци? Като създадат тази истерия.
..

# 7 334
КОЦ - БУРГАС.
В монента няма никаква опашка. Двама човека на столовете за ваксинация. Има АЗ, Пфайзер и Модерна. Първите две се поставят веднага. За Модерна се прави списък и когато се съберът 10 човека ще се отвори флакона и ще се обадят на записалите се.

Общи условия

Активация на акаунт