Отговори
# 7 785
Queen L , аз бях така след втора доза с Модерна (голямото петно, но при мен беше розово, не кърваво червено или тъмно)  Имах на втория ден симптоми след събуждането и докато се опомня какво става и съм ваксинирана се чудех що не мога да стана и съм схваната, направо парализирана от кръста надолу. Температура не знам, може слаба да съм имала не съм мерила, болките и раздвижването ми отне цялото внимание. За петното видях  чак вечерта , като се къпах, болка силна в ръката нямах като при първата доза. Петното беше много голямо почти до лакътя , дори и второ по-малко имах по-надолу на ръката. На други места не видях да имам  и аз се притесних, но бях чела за такава реакция. Втората доза по-различно беше, но всичко продължи мускулни , ставни и разни болки няколко часа до следобяд, много ми се гадеше и пих Деган. Имах леко парене в ръката, твърдост не забелязах. Премина почти за 2-3 дни, не мога да кажа колко, не стана по-тежко и се скри без нищо да му слагам и третирам.
Не се притеснявай за петното искам да кажа, ще мине, нормално е според мен.

Последна редакция: нд, 09 май 2021, 20:32 от Анонимен

# 7 786
  • Пловдив
Queen L, както са написали и фанфанито и амини, случва се това, май основно при Модерна. Казва се covid arm, мисля, че в Интернет има информация. Можеш да питаш личния лекар дали да го мажеш с нещо или да пиеш нещо.

# 7 787
Аз съм след първа ваксина на пфайзер ,температура,втрисане,болки в тялото над 5 дни,чета че ще има трета есентта може би.

Колко дена след ваксинация се появиха симптомите?
Аз съм 2 дена след първа доза Pfizer и освен болко в ръката за кратко, друго нямам.
11 часа някъде,ами моите приятели са против ваксиниране така,че нямам база за сравнение,то четох също,че големи реакции са след 2 рата доза

# 7 788
Благодаря на всички за коментарите! Успокоих се малко. До сега четох листовки за нежелани реакции и сайтове за covid arm - явно често се случва /според листовката им по-често от 1 на 10/. Ще наблюдавам как се развива и ще тичам при личния, ако стане по-зле. Интересно, че много познати се ваксинираха с Модерна, но никой не е имал такава реакция...

# 7 789
  • SF
В доклада за страничните реакции в UK от края на април са включени 420+ случая на тахикардия след Пфайзер и 900+ след АЗ. И това е само в една държава. Колкото и на някой да му се струва, че неговият висок пулс е най-важен, едва ли производителят ще се обади на всички кой знае колко хиляди човека от целия свят с тази реакция. Има сигурно стотици реакции, свързани с какво ли не, в доклада. По-интересно е какво ще включат, като обновяват листовката.

Не, телефоните са като доказателство, че докладът, който е предаден, след вашия телефонен разговор, достоверен.  Звъни се на случаен принцип, а не на всички, които са подали оплакване.

# 7 790
Queen L, на моя колежка с която заедно се боцнахме имаше петно няколко дни след първата доза се появи странно, сподели също и че я пари , мястото се втвърдило малко и сърби. Аз нямах нищо, освен по-силна болка в мускула и тя се появи 2-3 дни след боцкането на първата доза (преди това се чудех дали нещо са ми вкарали , че мърдах и страдах от иглата)
Втората доза обаче аз имах петно , а тя нямаше. Но пък била е също зле един ден . Бих казала , че повечето ми познати след Модерна  и Пфайзер специално имаха проблеми  след втората доза за ден-два, първата я понесохме почти неусетно. При астрата е обратното чета. За петното не се притеснявай, сигурна съм , че няма да стане по-голямо и да ти създаде проблем, но си го наблюдавай. Аз забравих, не се вглеждах, че съм паника малко и нестабилна май, та го приех за симптом на изграждащи антитела, ама...ти си го поглеждай за успокоение и си прецени, но не се стресирай искам да кажа.

# 7 791
  • София
В петък ме ваксинираха с втора игла Модерна. Днес забелязах, че на мястото на ваксината имам доста голямо червено петно - около 10см в диаметър. Мястото е подуто и твърдо, топло на допир Sad  Вчера бях малко отпаднала с лека температура и въобще не обърнах внимание на ръката. Сега много се притесних. Някой имал ли е такава реакция?
Да, аз. Седмица бях така, след 4я ден и много ме сърбеше.

# 7 792
На 21ви сложих първа доза Модерна, боля ме 3 дни ръката и толкова. На 15тия ден след ваксината пак почна да ме боли и сърби, видях че се е локализирало мястото на убождане все едно е ужилено току що от комар (стои бяло и подуто). Днес (18ти ден) докато се къпах видях, че се зачерви и почна пак да сърби и боли. След банята изчезна, ама аз вече съм във филма, леко ме наболява, имам чувството че и вратът ме наболява, абе побърках се от притеснение. Та аз след 10 дни ще слагам втора доза, а още имам ефекти от първата. Доста ми е притеснено.

# 7 793
В петък ме ваксинираха с втора игла Модерна. Днес забелязах, че на мястото на ваксината имам доста голямо червено петно - около 10см в диаметър. Мястото е подуто и твърдо, топло на допир Sad  Вчера бях малко отпаднала с лека температура и въобще не обърнах внимание на ръката. Сега много се притесних. Някой имал ли е такава реакция?

Аз също имах червено петно  след първа игла на Модерна. Появи се на 8 ден. Пих ериус и както една съфорумка ми писа, с и без ериус ще ти мине след 4-5 дни. Така и стана. Споко. На 10 ден ме заболяха и краката. Мускулите , колената и ставите. Отворих форума , имаше същите оплаквания. На 18 ще ходя на втора игла . Личната ми препоръча Рупафин една  седмица преди иглата. Явно съм алергична , но не ходя да се тествам .

# 7 794
Не познавам хора с реакции след Пфайзер, било то и леки. А вашата реакция е сериозна. Възможно ли е да сте се заразила междувременно?
Имам само една приятелка, която се ваксинира с Пфайзер. Имаше реакция, подобна на описаната, няколко дни Т и треска.
Добре е да направи тест, но не мисля, че тази реакция е изключение.

# 7 795
И моите хора са вече сертифицирани. Втора доза АЗ, Пирогов ниската сграда. За 10 минути минаха. И тримата са със сертификат, въпреки че само мъжът ми беше с първа доза там.
Браво на вас, 🤞 всичко да е наред.
Пиши утре как са.

# 7 796
https://www.openaccessgovernment.org/what-are-the-side-effects-o … r-vaccine/104380/

Ето тук в коментарите на английски за странични ефекти от Пфайзер можете да видите. Много масово невропатии и мускулни болки. Някой хора толкова време им е тръпнело по цялото тяло, че са се отказали от втората доза.

# 7 797
А ето и една статия, която казва, че нищо не знаят със сигурност, ама ше го установят благодарение на ваксинираните след няколко месеца.
Цитат
Първите анализи на резултатите от ваксинациите с препарата на BioNTech/Pfizer в Израел показаха, че хората, които са получили вече и двете дози от ваксината, имат 92% по-нисък риск да предават инфекцията на околните.
- тоест, пак могат да заразяват, макар и само 8% от ваксинираните.
Цитат
Т.нар. функционален имунитет се създава от всички ваксини без изключение: те предотвратяват или намаляват риска от появата на тежки симптоми при инфекция с коронавируса. Освен това, ако все пак се стигне до развиване на болестта, което е рядкост, ваксините съкращават значително продължителността на боледуването.
- тоест, не пазят от заразяване изобщо, а от по-леко протичане на болестта.
Цитат
Колко дълготрайна е защитата след ваксиниране?

За нито една от ваксините досега няма категоричен отговор по този въпрос. На него ще може да се отговори едва след няколко месеца или дори години.
Ето и още малко от листовката на Модерна:
Цитат
Как действа тази ваксина?
Ваксината съдържа рецептата (информационна РНК) за шиповете на коронавируса.
Тялото прави безвредни копия на тези шипове, върху които имунната система може да
се упражни. По този начин имунната система се научава да разпознава шиповете на
коронавируса и може да защити тялото, ако то се зарази с вируса. Информационната
РНК бързо се разгражда от тялото и не влияе върху генетичния материал.
Ваксината не съдържа жив вирус и не причинява заболяването COVID-19. Ваксината
срещу коронавирус действа за предотвратяване на заболяването. Не може да излекува
заболяване.
Този метод за приготвяне на ваксини досега не е бил използван за инфекциозни
заболявания при хората, но технологията е известна и се използва при лечение на рак
.
- тоест, не се знае как ще действа, защото за първи път се прилага за инфекциозни заболявания, ама честито, ще разберем благодарение на вас.
Цитат
Тази ваксина срещу коронавирус е тествана в големи проучвания, при които няколко
хиляди души са получили ваксината. Проучванията са проведени по същия начин,
както при другите ваксини, но времето за наблюдение е по-кратко. Регулаторните
органи по лекарствата са дали условно одобрение на ваксината. Това означава, че има
достатъчно данни, за да се прецени, че ползата от ваксината далеч надхвърля риска, но
че производителят на ваксината трябва да продължи проучванията и непрекъснато да
предоставя данни на регулаторните органи по лекарствата, когато такива станат налични.
Цитат
Ако
защитата намалее с времето, може да са необходими подсилващи дози. Все още не
знаем колко добре ваксината предотвратява предаването на вируса.
Затова е важно
да продължите да следвате настоящите съвети за ограничаване на заразата.
Листовка Модерна
Такива са листовките и на останалите - АЗ, Пфайзер, сега Янсен -
Цитат
Този лекарствен продукт подлежи на допълнително наблюдение. Това ще позволи бързото
установяване на нова информация относно безопасността. От медицинските специалисти се
изисква да съобщават всяка подозирана нежелана реакция. За начина на съобщаване на
нежелани реакции вижте точка 4.8.
- така им започват листовките на всички.

Последна редакция: нд, 09 май 2021, 23:36 от Не се сърди, човече

# 7 798
  • София
Европейската комисия е взела решение да не подновява договора за доставка на ваксини от AstraZeneca след изтичането му през второто тримесечие. Новината обяви еврокомисаря по вътрешен пазар Тиери Бретон, цитиран от Reuters.

https://boulevardbulgaria.bg/articles/ek-reshi-da-ne-podnovyava- … ora-s-astrazeneca

# 7 799
Болднатото е достатъчно.
Цитат
тоест, пак могат да заразяват, макар и само 8% от ваксинираните.
Цитат
тоест, не пазят от заразяване изобщо, а от по-леко протичане на болестта.

Имах си моите съмнения и въпроси, които отпаднаха в деня в който поставих първата доза. Поне вече не го мисля. А и както посочих по-рано, фактите - новите случаи спрямо процента ваксинирани, говорят достатъчно.

Общи условия

Активация на акаунт