Камъни в жлъчката - тема 7

• 49 419
  • 842
  •   1
Отговори
# 195
Привет на всички!
Включвам се в темата, тъй като и на мен ми откриха 8мм камък в жлъчката, като двама лекари вече ми казаха, че е добре да се махне. Откриха го по случайност - нямам никакви оплаквания за сега, кръвните изследвания са ми добри и няма индикация, че нещо не е наред.
Лошото е, че ми казаха да го махна ако правя планове за бременност, защото може да ми навлече много проблеми.
Та има ли някоя от Вас, която е била бременна с камък и не го е махнала преди това? Благодаря!

# 196
  • София
А кризи правите ли?
Кризи не правя, но от известно време имам целодневна болка, отидох на лекар и той ми каза, че е, защото мехура се увеличава и препоръчва операция. То и аз си знам, че това е начина, но от страх все отлагам. Затова се възхищавам на всички, които са преминали през тази трудност. Сигурно сте се върнали на работа след 10 дни?

На мен ми дадоха 1 месец болничен, като имаше възможност и да се продължи, но не ми се наложи.

Привет на всички!
Включвам се в темата, тъй като и на мен ми откриха 8мм камък в жлъчката, като двама лекари вече ми казаха, че е добре да се махне. Откриха го по случайност - нямам никакви оплаквания за сега, кръвните изследвания са ми добри и няма индикация, че нещо не е наред.
Лошото е, че ми казаха да го махна ако правя планове за бременност, защото може да ми навлече много проблеми.
Та има ли някоя от Вас, която е била бременна с камък и не го е махнала преди това? Благодаря!

Привет, доколкото съм чела по тази тема при бременност и камък могат да станат усложнения и да се появят остри болки и не е препоръчително - виж назад из темите има полезна информация за това. Аз говорих с моя хирург колко време след операцията може да се опита и ми каза, че не е проблем като минат месец - два да се действа. Е към момента отлагам, но беше полезно да го знам като информация.

# 197
Привет на всички!
Аз забременях втори път и започнаха едни кризи като аз си мислех че са бъбреци. Приеха ме в болница и се оказа жлъчка. После пак ме болеше на криза но с Ношпа овладявахме положението. Та рвално съм била с камъни но го разбрах по време на бременноста. После родих. Последваща още две кризи в рамките на 3 месеца. Отидох на доктор. Предписаха ми диета. И всичко е точно. Не я спазвам структно но се ограничавам

# 198
Аз имах проблеми с жлъчката през бременността. Откриха няколко дребни камъчета, но се беше възпалила, вдигах температура, дразнеше се от какви ли не храни. Беше ужасно, бебето притиска всичко, а и проблеми със стомаха имах. Опасно е да не тръгне някой голям камък, който да запуши каналите и да се наложи спешно операция. Имах много кризи. За щастие бебето се роди здраво и всичко му е наред. Въобще препоръчвам на всички, които плануват бременност да си направят изследвания и да са в отлично здраве. И през 9-те месеца да не ядат мазно и пакетирани боклуци. Може жлъчката да е ок в началото, но тялото на жената става като пречиствателна станция на плацентата и всичко се поема от нейните органи. Затова именно тогава се появяват тези проблеми - шлаки, камъни. Хранете се здравословно!

# 199
Време е и аз да споделя моите премеждия с жлъчката. Сигурна съм, че все някога ще помогнат на някого.
Откриха ми голям камък в жлъчката май месец 2019 година на профилактичен преглед. Исках да почна някакво лечение, да взимам хапчета за разтварянето на камъка, но лекарите не се съгласиха да ми предпишат каквото и да било. Казаха операция ако започнат кризите. Май месец 2020 година започнаха кризите. Мислих, че са от бъбреци защото преди две години имах бъбречни кризи от 6 мм камъни в двата бъбрека, които стопих с бабини лекове. Ехографа този път показа 15мм камък в жлъчката, множество други камъни и много кал. Кризите бяха чести - няколко пъти в седмицата. Не исках операция и започнах да търся "лечение" в интернет. След обстойно четене и дори разговор с  хора, които са изхвърляли жлъчни камъни се осмелих да пробвам и аз. Започнах да приемам зехтин и ябълков оцет всяка сутрин и преминах на суровоядство и соколечение. След 2 3 дена направих криза и изхвърлих към 10-на камъка като най големия беше 15мм. След като бях 1 седмица на сокове направих първото си прочистване през уикенда. То премина много добре и изхвърлих доста камъни като най големия бе малко над 30 мм. Няколко дена след прочистването си позволих да ям нормална храна и имах отново криза. Направих 2 седмици почивка и предприех ново прочистване с лимон и зехтин. То премина доста тежко с повръщане. Изкарах множество камъни, но след няколко дена кризите се върнаха отново. Последва трето прочистване, отново много тежко и с доста камъни изхвърлени от мен. Бях като каменоломна. Сякаш камъните не свършваха и извираха от някъде. За трите прочиствания съм извхърлила над 100 камъка. Купих си едни билки за жлъчка, които започнах да пия всеки ден и които предизвикаха отново извхърляне на дребни камъчета колкото леща, до момента в който отново направих криза и реших да отида на профилактичен преглед при хирург. Сложиха ме на ехограф и ми казаха, че 2/3 от жлъчката ми е пълна с камъни и трябва да се оперирам, колкото по скоро толкова по добре. Последва нова консултация с хирург, който ми каза същото, че жлъчката не се маха защото има камъни, а защото постоянно образува нови и нови. Реших се на операция. Оперирах се на 08.09.2020 в ВМА при доц. Пламен Иванов, който е началник на отделението по Ендоскопска хирургия. Преди операцията ми направиха отново ехограф и откриха 4мм камъчета. А след операцията ми казаха, че жлъчката ми е била запушена и нищо не е  можело да влезе в нея нито да излезе от нея. Може би заради това и направих 2 кризи 3 дена преди операцията. Като заключение мога да кажа следното: Живота без жлъчка е много по хубав от този със нея. Може да спиш спокойно без кризи и да хапваш всичко без да се притесняваш как ще осъмнеш на другия ден. Ако знаех, че всичко е толкова лесно нямаше да се мъча да правя прочиствания, които са много опасни и може да си заминеш. Така че на всеки който се колебае му казвам да не отлага. Колкото по бързо се подложете на това, толкоз по бързо ще се върнете към нормалния живот. По време на операцията нищо не се чувства. След операцията е малко некомфортно, но още на другия ден всичко отминава. Бях изписана на втория ден след операцията и се прибрах с автобус. Много е важно след операцията да се движите и да правите дълги разходки, бавно полека лека. Това помага за по бързото възстановяване. Когато попитах за диета ми казаха че няма такава. Препоръчаха ми само първата седмица да не ям храни предизвикващи газове. Когато ми махаха конците на 7 ден също ми казаха че мога да ям абсолютно всичко. Така че не се колебайте и не отлагайте, не чакайте да дойдат честите кризи. Ако се чудите къде да бъдете оперирани, пропоръчвам горещо ВМА и екипа на доц. Иванов. За първи път попадам в лечебно заведение с такива лекари и медицински сестри. Бяха винаги мили и отзивчиви и се отзоваваха на всяко повикване. Веднъж не чух някой да изпруфти или да нахока някой пациент. Относно цената във ВМА тя не е по висока от тази в другите болници. Излезна ми към 1100-1200 лева операцията. Като в тази сума се включва 900 лв за избор на екип.

Последна редакция: пн, 21 сеп 2020, 10:06 от danisinka

# 200
Интересно ми е как сте изхвърлили 30мм камък през отвор от около 4мм???

# 201
Интересно ми е как сте изхвърлили 30мм камък през отвор от около 4мм???

Камъка беше продълговат и 30 мм бе дължината му. Не отговорих в темата за да се заяждам или правя на велика. Показах снимки от камъните на докторите и на когото трябваше. Факт е че първия ехограф показа 15мм камък а последния преди операцията виждаше само 4мм камъчета. И двата ехографа бяха правени на гладно. Как съм изхвърлила 30 мм и 15мм камъни през 5-6мм канал, няма да споделям тука, защото темата не е за прочистване, а за операция. Исках да споделя че чистенето на камъните в доста случаи(моя е един от тях) не помага. Да вметна също, че бях с нормална жлъчка и след 3 прочиствания ехографа показа прегъната жлъчка. Така че тези прочиствания наистина са много опасни и съветвам да не се правят.
п.с. на който му е интересно как се вадят камъни от жлъчката, има достатачно информация в интернет. Има начин да се омекотят камъните и да се разширят каналчетата. Не съм първата навярно няма и да съм последната изхвърляла камъни от жлъчката. Дано пък на някой друг да му помогне този метод, при мене не стана защото моята жлъчка генерираше камъни постоянно.

Последна редакция: пн, 21 сеп 2020, 10:07 от danisinka

# 202
Затова оперативното премахване на жлъчния мехур е прието като златен стандарт! Пречистванията са ала бала заблуждения!

# 203
  • софия
Най важното от всичко е, че може след това да си живееш спокойно и не ти се съкращава живота. Аз съм на 60% готова за операция, убеждавам си се и аз мисля в скоро време да предприема тазк крачка. Само не искам един месец да не мога да отида на работа.

# 204
  • Sofia
Може и да не си един месец в болничен.

# 205
Зависи от работата! Ако не е физически тежка, може да не изкараш целия болнични от 30 дни + престоя от 3 дни!Аз първите 5 дни "прохождах" от силната мускулна треска.На 10-я ден бях ок, но изкарах целия болничен 33 дни! Започнах активен спорт на 45-я ден!

# 206
  • софия
Благодаря ви за отговорите. Ами ще видим какво ще става занапред. Simple Smile

# 207
И аз благодаря на включилите се за мненията! И аз съм на 99% готова за операцията, като съм се насочила към Токуда.

# 208
  • софия
И аз благодаря на включилите се за мненията! И аз съм на 99% готова за операцията, като съм се насочила към Токуда.

Kaто си правя статистика на опериралите се, повечето предпочитат Токуда.. Сигурно е наистина качествено.

# 209
След операция имате ли тръби в носа?

Общи условия

Активация на акаунт