Клуб на самотния родител - да се преброим и опознаем! - Тема 10

• 64 805
  • 763
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте, не знам кой съфорумник питаше за предоставянето на безплатна правна помощ, но условията за ползването и са регламентирани в чл. 22,ал.1 от Закона за правната помощ, във връзка с чл. 5, т. 1 от Наредба № 1/09.07.2004г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения. Държавна такса при дела за издръжка на първа инстанция не се дължи, а минималното адв.възнаграждение е 500 лв.
Моето дело е на финален етап. Мисля, че и най-елементарното дело да е, трябва си юрист. Има тънкости, които само хората с опит познават. Дори и чисто психологически, да имаш подкрепата и мнението и на друг страничен наблюдател. Ние минахме през неуспешна медиация, много експертизи, разпит на детето пред Съда и десетина срещи с психолог / поотделно с детето, поотделно с всеки един от родителите и заедно родителите/. Не бих казала, че изпитвам положителни чувства към бащата, но се старая да не изливам вече емоциите си пред детето. Много е трудно, тъй като сме все заедно. В същото време не мога да обременявам приятелки с всичката гняз през която преминавам. Отнасят го роднините ми, които за мое щастие изслушват тегобите ми. Иска ми се всичко да свърши по-скоро и нещата да се успокоят. Каквото и да говорят, бракоразводните дела са мини войни...

# 526
  • София
Чак сега прочетох поста ти Vihra539 Знам за какво говориш относно натоварването на приятели, защото аз съм споделяла с моите. От някои усетих пълно разбиране и подкрепа, но от други получих страшна доза студена вода. Реплики от рода: "много ми идва", "тази погребална обстановка" и т.н, които в нормалното си състояние бих приела с присмех - тогава в деликатната ситуация в която се намирах и с разклатената психика която бях ме разочароваха много и дълбоко преосмислих отношенията си с тези хора. По принцип съм бетон в реакциите си, но тези изказвания ме извадиха от център. По принцип не всеки е длъжен да слуша излеяния, но ако е правилния ще го направи в какъвто и момент да се намира той самия. В това е смисъла на приятелството. Не всеки е дорасъл да ти даде правилен съвет, да те изслуша или подкрепи в правилния момент. Още повече когато подхожда със самочувствието и убеждението, че на него не може да се случи. Напротив колелото се върти и точно, най-уверените в това че имат идеалното семейство, на тях такова нещо никога и т.н - точно те без да съм им го пожелавала го преминаха и то много по трагично. Та аз си мисля, че е грешка да не се споделя с приятел, но не всички са адекватни и готови да те подкрепят. Семейството е пристрастно и въпреки че ти желаят доброто, не винаги могат да се абстрахират от емоциите си и да погледнат нещата от друг ъгъл. Баща ми например толкова озлобено подхождаше, че ако се бях вслушала във всичките му мнения щях да разруша всички мостове на детето с родата откъм баща му. Приятелите ми гледаха много по-необременено на нещата и някои от най-ценните съвети получих от тях. Та не се затваряй напълно към приятел от страх да не го отегчиш и натовариш. От реакцията му ще разбереш дали е правилния.

# 527
  • София
Ох, моето дело още не е започнало от никъде. 6 месеца минаха. Ни социални са се обадили, ни никой. Чувам се с адвокатката ми, чакаме.
В същото време, бащата не е дал 1 стотинка.
Много се надявам, някой слънчев ден, да му наредят няколко хиляди за плащане.

# 528
  • София
Ще дойде видовден спокойно. Спомням си на какви тръни бях докато получа призовката. Много гадно е това чакане. В някаква никаква позиция си. Успех ти пожелавам и дано по-скоро да се отпуши при теб.

# 529
Някой може ли да препоръча добър адвокат, който обаче да не ми съдере кожата? Искам след празниците да задвижа въпроса за увеличение на издръжката.

# 530
  • Далечният изток
Може да поискаш служебен адвокат, ако отговаряш на условията. Ще платиш малко, но няма гаранция колко ще е "добър".

# 531
Благодаря! Не искам служебен. Не съм убедена, че ще е добър.

# 532
  • Далечният изток
Тогава плащаш. Добрите адвокати струват скъпо.

# 533
Благодаря, че ми казахте, че е светло, защото е ден. Естествено, че ще платя, просто и добрите имат различни хонорари - някои по-прилични, други - неоправдано високи. Така за развода наех една прехвалена, която ми взе 1300лв, при положение, че хората около мен се разведоха с добри адвокати за по 800лв. Както и да е. Ще намеря.

# 534
  • Далечният изток
Прехвалените обикновено са така. Точно това казах.
800 лв. е разводът по взаимно съгласие. 1200 е по исков ред. Това е минимумът по закон. От там нататък според сложността на делото и преценката на адвоката сумата може да расте нагоре.
Ти си знаеш защо не си предпочела някой от добрите адвокати на познатите ти, а си тръгнала да търсиш прехвалената...

# 535
По взаимно съгласие трябва ли адвокат?

# 536
  • София
Ами някой трябва да напише споразумението...

# 537
  • Далечният изток
По взаимно съгласие трябва ли адвокат?
А, нищо не е задължително... И по исков ред не е.

# 538
  • София
В пристъп на добра воля писах на бащата, че може да вижда детето след училище. Мистър Огромно Его отговори: "За какво да се набутвам? Насила хубост не става."
Чудя се дали да кажа на детето, но ще взема да си затрая.

# 539
Rockstar, ама детето не е ли вече тийн? Бащата може да го види всякога след училище, това да не е престъпление? Ти защо се впрягаш и даваш "разрешителни"? Просто не успявам да схвана никаква логика.

Общи условия

Активация на акаунт