Клуб на самотния родител - да се преброим и опознаем! - Тема 10

• 64 114
  • 763
  •   1
Отговори
# 735
Изобщо има ли някакви помощи за самотни родители? Аз доколкото разбрах нищо не им полага...

Има го от години....

Между другото, когато сте подписали такова споразумение, има леко прецакване, че не се водите самотен родител, не получавате издръжка и нямате право на помощи като самотен родител.
Тъй че - внимавайте какво се договаряте!

# 736
В отговор на последния пост ще напиша какво получавам аз.
Издръжка-140лв за дете,не съм я увеличавала. Детски надбавки,еднократна помощ 300лв когато станаха 8 клас(150 септември и 150 сега,вероятно февруари или март).
Скоро получих данъчно облекчение за 2 деца,с подаване на данъчна декларация.
Предишни години,заради това че не работех,получавах и енергийни помощи,но сега не,щото рЕзко забогатях с минимална заплата😁Не се оплаквам,само споделям😉
По време на пандемията не работех и получавах също помощ,затова че учеха онлайн.Всичко това от 2019,от когато е и развода по взаимно съгласие,с присъдени на мен родителски права.

# 737
За каква издръжка говорите, когато детето при споделеното родителство е по равно и при двамата?

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 15:46 от Поточе

# 738
  • Бургас
Никакви помощи няма. Детски, ако влизате в прага им за получаване. Еднократната помощ за 8 клас, както и за 1-4 клас се получава от всички така или иначе.
За многодетните родители също няма.

# 739
  • София
Когато подавах за пръв път документи за детски преди повече от 10 г , попитах служителката полага ли ми се нещо като т.нар. самотен родител. Каза, че не може да се докаже дали наистина сме самотни родители, защото много хора не сключват брак и родителите се водят на различни адреси, за да цедят помощи. Затова били отпаднали някакви видове помощ за самотни родители, които преди време се изплащали.

# 740
  • София
Последно Самотен родител се водеше такъв, който е единствен в акта за раждане на детето. При официален родител, независимо в брак, в съжителство или разделени, вече не се водиш самотен родител.
Не знам да има промяна по това обстоятелство.

# 741
  • София
Тъй, тъй. По смисъла на закона ние не сме "самотни родители". Ама де факто...

# 742
  • Буркина Фасо
В българското законодателство има точно определение за самотен родител или за родител, отглеждащ сам дете/деца. Това е човек, който отглежда сам деца до навършването им на пълнолетие, както и след навършването на 18-годишна възраст до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст. А причината да се грижи за тях сам е, ако е разведен, овдовял или няма сключен граждански брак (допълнителни разпоредби на Правилник за прилагане на Закона за социално подпомагане, параграф 1, т. 3). Важно е да се уточни, че лицата, които живеят на семейни начала, без брак с друг човек, не попадат в графата на самотните родители.

# 743
Аз искам да ви попитам най-вече вас, като хората към които се стремя в бъдещата ми идея… та
Как ви си струва идея за фитнес зала и тренировки + детски кът, който да има и човек/ аниматор? За София говоря?
От доста време ми се върти тази идея в главата, като майка най- вече- знам как ми се тренира/разпуска, но повечето пъти няма на кого да оставя децата… Като мисля, да си е с часове или поне някакъв график- с идеята да не струпват много деца все пак. И вечер от 18 и 19 часа да има групови тренировки за мами, които просто не “харесват “ фитнес?
Бихте ли посещавали ?

# 744
  • София
Аз бих . Детето ми вече е извън възрастта за детски кът, но ако бях намерила такова местенце в онази възраст, бих.

# 745
meggle94-аз също бих. Навремето много търсих такъв фитнес. Би било чудесно в детския кът да има предвидени и занимания и за по-големи деца, примерно детски фитнес с 1 човек, който само да наблюдава децата или плейстейшън, който не всеки би купил за вкъщи /примерно аз, че не искам по цял ден да стои на него/. Моето дете много харесва "Игри на волята" и стрийт фитнесите и мисля, че би се получило супер за активни деца, тъкмо заедно да се изморяваме Simple Smile
А аз да се оплача. Днес трябваше да си вземем децата от училище на обяд, не по-късно от 12,45ч., заради учителски съвет. БМ реши, че ще я вземе и гледа. Писах и звънях на БМ, като му казах, че ако не може да я вземе, да ми каже по-отрано за да тръгна навреме. До 12,10ч. още не знаеше дали ще успее да тръгне от работа, а аз имах 45 минути път с колата дотам. Когато ми каза, че няма да успее на време, вече бях с една позната на разходка до МОЛ-а и се наложи да се върна до паркинга на работа, да местя две коли, които ме бяха запушили, да карам бясно до училище и пак закъснях с около 10 мин. Госпожата влезе на съвет и остави детето при охраната. Трябваше да и се извинявам и обяснявам. Качих детето в колата и реших да я оставя вкъщи, а БМ звъни, че бил пред блока. Направо побеснях. Оставих детето и си тръгнах към работа, че обедната ми почивка вече беше свършила и трябваше спешно да се върна, а не бях предупредила, че ще закъснея. Когато излязох пред блока, на път към колата, той ме пресрещна с намерение да се саморазправя и застана пред колата. Дадох заден и потеглих без изобщо да разговарям с него. Той е много безотговорен, нямам му доверие и не за първи път ме разиграва така. Ако бях излязла от колата, за да говорим, сигурно щях да избухна. Той  звъннал на детето по телефона и наговорил врели-некипели как щял да стигне навреме, а аз-лошата, съм тръгнала под носа му с колата и я накарал да отвори прозореца, за да види тя, че той е там...Ужасно беше

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 20:54 от Vihra539

# 746
Имате ли представа колко време отнема развод по взаимно съгласие?

# 747
След подаване на молбата и споразумението в съда, се насрочва открито заседание. Разводът се допуска в това първо заседание, и после  до месец излиза решението.

# 748
  • София
Около два месеца преди делото и два месеца, докато си вземеш тапията.

Аз пак ще мрънкам за моето дело за издръжка - папката си седи при съдийката.
БМ предложи споразумение, но ако подпиша, това означава да му опростя издръжка за 8 месеца, което няма да стане.
Общо взето, съм притеснена финансово, плащам сметките и храната и нищо повече. Малкият мъж се държи геройски, ходи на училище и така си живеем двамата.

# 749
Здравейте, в групата има ли наистина самотни родители = единствени родители ? Имам предвид ,чиито деца имат единствено и само 1 родител - майка или баща . Защото сякаш се видоизменя значението на израза Самотен родител. Аз съм сама осиновител на моето дете и друг родител не фигурира нито в акта му за раждане ,нито в ежедневните грижи и издръжка. Присъединих се в тази група ,защото мислех,че има съмишленици. Но повечето участници са жени след развод ,чиито съпрузи изплащат издръжка и полагат поне някакви грижи за детето. И така групата прилича на бракоразводна група.

Общи условия

Активация на акаунт