Отговори
# 120
Привет, благодаря за споделеното! Flowers Bouquet
Видео с англ. суб. от посещението на израелски зрители на канал Turkish Drama на сета на Чукурова и среща с актьорите. /на цял екран e идеално, но очите ми се затварят/

https://www.instagram.com/p/CCteZ5cKOJj/

# 121
Здравейте 🦋,
Благодаря за споделеното и за информацията! С интерес изчетох написаното за Фадик и го споделям. При първа възможност и аз ще се включа по въпроса. Все още се чудя по отношение на Гюлтен - дали знае за детето, чудя се и за писмата на Зюлейха - особено първото и изгорялото съдържание на второто. Ако Гюлтен не знае за Аднан от прочетеното, то какво тогава е писала Зюлейха на Йълмаз в онова първо писмо преди предложението за брак?!
Севда ще е интересен образ...дали паралелната картина с ръцете на Севда и действията на Бехидже са някаква подсказка, че и Севда е безжалостна или е била такава преди...при следване на цел или водена от емоции. Това във връзка със съдбата на Фекели след убийството на Аднан.
Лека вечер и хубави слънчеви дни!

Последна редакция: сб, 18 юли 2020, 21:03 от dana78

# 122
Спокойна неделя, момичета! Animal Bee
И аз благодаря за споделеното!
Интересът ми към Турция и турското в последно време много изтъня.
Ако в този момент обсъждахме сериал за султанските времена, можеше и да се скъса...
Засега „Имало едно време в Чукурова“ спасява положението, а и този сериал дава голяма възможност за умствени упражнения и отвличане на вниманието. Писмото в ръцете на Гюлтен от трети еп. си остава постоянна тема и след 63-ти. Това ли е писмото, грижливо прибрано в сандъка;  какво съдържа запазеното, кога ще бъде отворено,  как и на кого ще въздейства това писмо, това остава голяма загадка. Майсторски е оплетено в сюжета, във връзка с него засега можем само да гадаем. Когато  и ако това писмо се появи на бял свят, това ще е свързано с отношение към Гюлтен. Но е важно, че дори и Гюлтен да беше изпращала писмата, те нямаше да стигнат до Йълмаз, защото Хюнкяр беше поставила преграда. Значи за сценария е по-важно едно от тези писма да играе роля не в началото, а в края на историята. Не знаем дали е първото, но първото отворено със своето съдържание е дало основание на Гюлтен да отваря, чете и да спира и следващите. Когато разказваше на Йълмаз за тези писма и защо не ги е изпращала, тя каза, че те са щели много да го натъжат, а в затвора той не може да направи нищо. Съобщението за очаквано дете напротив може само да зарадва и да поддържа духа на Йълмаз, затова едва ли детето е било тема. По времето, когато отвори първото писмо, Гюлтен е влюбена в Йълмаз; тя наскоро беше разбрала, че Зюлейха и Йълмаз са влюбени, но още не знаеше, че Демир ще иска да се ожени за Зюлейха. Ако в първото писмо Зюлейха е написала, че ще имат дете, струва ми се малко вероятно Гюлтен да посмее да спре такова писмо, а след брака да продължи да се надява на любовта на Йълмаз. Има основание да се мисли, че Гюлтен не знае за детето, защото двете никога не са говорили за това чий син е Аднан, Зюлейха си задава този въпрос само насън, вероятно мисли, че Гюлтен от четеното се досеща. Но това също подсказва, че в писмата не е написано изрично. Зюлейха е обсъждала въпроса за детето единствено с Хюнкяр и Сабахеттин, никога с Гюлтен.
На финала ще знаем какво е съдържанието на запазеното писмо. Сега можем да използваме  в разсъжденията обстоятелствата, които доведоха до написването на първото писмо, а дори и да не е то запазеното,  би трябвало да се очаква, че всяко следващо ще има връзка с първото.
Възлов момент в сюжета като цяло е разговорът между Демир и двете жени след посещението в затвора. Демир разбра от Йълмаз, че двамата са мъж и жена, но Зюлейха мълчи по въпроса, не реагира на провокацията му в последния момент „батко ти“. Зюлейха твърдо поддържа това да е сестра на Йълмаз не само в този разговор, но още преди тръгването за Истанбул както пред човека, който обещава да защити Йълмаз, така пред наелия вече адвокат, пред самия адвокат, дори пред този, който и прави предложение за брак. Зюлейха е много наясно, че това, което очаква от Демир за спасяването на Йълмаз, тя получава като „сестра“, но „сестра“ я води едновременно и към брак с Демир. Предложението тя е получила още в колата, когато и каза: „Искам да останеш тук с мен“, ресторантът е само следваща стъпка, приближаваща към официалния брак. Зюлейха знае накъде вървят, затова през цялото време си остава сестра, това е условието, за да се омъжи за Демир и да спаси Йълмаз. (Съвсем отделен е въпросът, че Демир не знае, че това е очакване към него като следствие от брака, защото Зюлейха е правила уговорките с Хюнкяр.) Хюнкяр въздъхна, когато чу „батко ти“, но Зюлейха е много сдържана и прикрита. Тя не реагира, само леко се обърна в този момент към Хюнкяр, но смятам, че за нея това, че Демир не каза Йълмаз да е казал нещо различно, беше също най-важното от този разговор. Демир и даде адреса на Йълмаз в затвора. До този момент Демир не е срещнал никаква сериозна съпротива от страна на Зюлейха за своите ухажвания, освен невинни въпроси или премълчаване, тя по-скоро приема интереса му. Демир очевидно е впечатлен от разминаването между двамата влюбени. В този момент той е смятал, че Зюлейха е в безизходица и оставането и „сестра“ за него е било знак, че тя му казва предварително „да“ по този начин. Зюлейха имаше възможност не един, а много пъти да каже какви са наистина с Йълмаз, но тя не го направи, което на мен ми говори, че тя е напълно наясно какво се случва и мълчанието и, особено след влизането на Йълмаз в затвора, я прави съучастник в пълно съзнание.
Може да се предполага, че Демир даде адреса на затвора, за да може Зюлейха да му обясни и да се сбогува с Йълмаз; Демир не знае за преградата на Хюнкяр. Между другото, интересно е и това, че след посещението на Демир в затвора Йълмаз каза на надзирателя, когато му даде поредното писмо за Зюлейха с молба да побърза: „Любимата чака!“ Значи Йълмаз след казаното пред Демир я нарече „любима“, а това не чухме в друг момент; Йълмаз се е зарадвал и с облекчение и на глас е нарекъл Зюлейха „любима“ след времето на „сестра“. Докато сцената, когато Зюлейха се връща от разговора с Демир и Хюнкяр в стаята на Азизе и пише първото писмо, говори за нещо съвсем различно в преживяванията на Зюлейха. Съдържанието на това писмо стресна Гюлтен. Докато го пише, виждаме смяна на две настроения. В началото Зюлейха държи в ръцете си халката с надпис „Йълмаз“, тя е тъжна и замислена, когато свърши, Зюлейха отряза от косата си и я сложи в писмото, което страстно и вече с усмивка целуна. Видяхме промяната в настроението, но не видяхме някакъв знак или жест загатващ за детето, както това направи на следващия ден, когато с ръце върху корема каза пред себе си: „Ти ще живееш, Йълмаз!“  Начинът, по който ни показаха Зюлейха да пише писмото, не издава това писмо да има в съдържанието си нещо, свързано с бременността. По-скоро може да бъде тълкувано така: в началото Зюлейха е написала нещо във връзка с това, че ще се променят отношенията между нея и Йълмаз като такива на мъж и жена (халката), НО  - само формално, защото Зюлейха завинаги принадлежи на Йълмаз: за това недвусмислено говорят отрязаната коса и целувката. Това е същото, което ще се случи в действителност, но вече написано, то предхожда предложението за брак на Демир и затова издава Зюлейха: тя е вървяла към този брак, преди той да и бъде предложен официално. Може да е писала на Йълмаз, че след като той не е казал, че са мъж и жена,  тя приема това като знак, че Йълмаз и дава свобода да постъпи така, както намери за добре и тя да е изложила в писмото възможностите, които вижда. Че Йълмаз не е издал какви са техните отношения в действителност, е най-важното, което предхожда това писмо. (Че Йълмаз не е казал какви са истинските отношения между двамата е извод, който на следващия ден ще направи Хюнкяр пред  Зюлейха, но същия извод си е нправила Зюлейха и сама след разговора. Демир не каза какво му каза Йълмаз; не е и длъжен, защото Зюлейха знае какви са истинските им отношения. Той подаде "батко ти", но самата Зюлейха говори за същия батко. Тя се подведе по казаното от Демир, защото то отговаря, така предполагам, на линията, която тя вече следваше и затова също като Хюнкяр чакаше със затаен дъх да чуе какво се е случило в затвора. Зюлейха искаше Йълмаз да не издава техните отношения, затова още преди да бъде арестуван прикриваше явните заявки на Демир, не искаше да дразни Йълмаз и очакваше в затвора той да няма повод да каже какви са отношенията им. Зюлейха върви към този брак с пълното съзнание, че той трябва да се случи, но е много тежко да го преживее.) Може Зюлейха да е писала  нещо и за това, което чу от Гюлтен първата вечер, за финансовите възможности на Демир, които тя чрез брака иска да използва за спасяването на Йълмаз. Малко след като разбра, че са влюбени, Гюлтен вероятно е разбрала от писмото за намеренията на Зюлейха, но беше допълнително изненадана и от казаното от Фадик в езерото, когато Хюнкяр извеждаше Зюлейха, че „г-н Демир гори за Зюлейха“. Това е допълнило картината за Гюлтен, която ще знае, че  Зюлейха и Йълмаз са влюбени, но сега другите двама, и Зюлейха, и Демир имат намерение за брак, затова  поведението на Гюлтен към Йълмаз изглежда обяснимо. Вероятно е тя да е очаквала, че Зюлейха и Йълмаз ще се откажат един от друг: той като разбере за брака с Демир и лишен от обясненията на Зюлейха от неизпратените писма, а Зюлейха – с времето.
Демир даде адреса на Зюлейха, вероятно, за да се сбогува тя с Йълмаз и той да не ги притеснява повече. Докато Зюлейха е писала най-вероятно, че ще се омъжи за Демир или нещо в такава посока, но си остава вярна на любовта с Йълмаз, а бракът с Демир е само за спасението на Йълмаз. Въпреки че преди бягството в Истанбул Зюлейха каза на Сабахеттин, че е писала на Йълмаз за детето, на мен това ми звучи малко вероятно. Зюлейха говори често неща, които не са така. Ако е писала за някакви свои намерения към Демир или очаквания от негова страна, малко вероятно е да е писала едновременно и за това, че ще имат дете, защото тя би трябвало да напише и какво ще стане с това дете в новия брак.
Второто писмо е писано в деня на сватбата. От него става ясно, че тя вече е писала на Йълмаз за това, което се случва; Йълмаз знае вече какво е това „всичко“ – вер. от първото писмо; виновна е Хюнкяр, която поставя условията – теза, валидна и досега, но трябва да видим и какво се казва в запазеното писмо; обаче в този фрагмент от писмо е променена формулата, която изрече Хюнкяр за брака – липсва детето, което е всъщност целта на Хюнкяр. За детето Зюлейха не споменава, поне не в откъса от писмото, достигнал до Йълмаз. А Хюнкяр прави това заради детето, то е цената,  която Зюлейха плаща, освен самата себе си, и иска после безуспешно да си вземе и двете обратно. 
 Запазеното писмо:
„...Мой Йълмаз, този, когото обичам повече от живота. Днес всичко свърши, Йълмаз. Не ми оставиха друг избор. Госпожа Хюнкяр каза, че или ще се омъжа за Демир и ще спася Йълмаз от примката, или сама ще доведа края на любимия си. Много мислих за смъртта. Но за мен този живот без теб няма смисъл. Но не можах да те пожертвам. Ако бях умряла, щях да обрека и теб на смърт. Ще издържа всичко заради теб, мой Йълмаз. Важното е, ти продължавай да дишаш. Дори аз да бъда нещастна, ти живей. Важното е, живей, мой Йълмаз. Важното е, живей!“
 Хюнкяр на мостчето:
 „Твоята съдба е това, което кажа аз. Пред теб има два пътя: или ще се омъжиш за Демир и той ще счита детето за свое и ще спаси Йълмаз, или ще си тръгнеш, но Йълмаз ще бъде екзекутиран.“
Сега всичко изглежда така, сякаш Хюнкяр управлява събитията. Възможно е писмото в сандъка на Гюлтен да покаже една друга роля на Зюлейха. Като мисля по този начин за Зюлейха, не мисля лошо за нея. Тя за мен е наивна, влюбена и много силна жена. Тя трябваше да съобразява и взима решения, докато Йълмаз още преживяваше психологическите последици от това да е убил човек и дори не се замисли какво би станало с нея, ако той влезе в затвора, а тя остане сама. Зюлейха имаше задачата не само по-трезво да мисли за спасението на двамата, но и за това какво тя би правила, ако остане сама. На нея ще и трябват не само средства за адвокат, за да спаси Йълмаз, но и сигурност за самата нея, а също и за тяхното дете.
Това са само разсъждения, които не изключват други възможности. Аз самата не изключвам възможността в писмото да пише за детето. Възможно е да се направят други връзки между показаното дотук от тези, които съм направила чрез поставянето на писмото в контекста на събитията и начина на случването им. Освен това, в настоящия момент е трудно да кажем кое в някакъв момент нататък ще бъде по-важно да се изясни: мисленето и поведението на Зюлейха при сключването на брака с Демир или кой е биологичния баща на детето. И какви ще са  отношенията между тримата герои в този бъдещ момент.

# 123
Здравейте🌸
Благодаря за подробния анализ и детайлната гледна точка по тези основни въпроси в сюжетната линия на сериала!
Сега, като прочетох за онези моменти, си спомних и сцените. Да, много логично е споделеното и аз започвам да мисля, че е именно такава ситуацията в много отношения. Зюлейха не е споделила за детето в първото писмо, може би защото все още нещата бяха много несигурни за присъдата на Йълмаз, а и Зюлейха наивно можи би се е надявала на случване на някаква нейна подредба на събитията. Може би наистина, както е коментирано, в първото писмо тя е дала насока на Йълмаз, че за да го спаси, тя ще използва някакви отношения с Демир или негови чувства, поради неговата власт, богатство и статут. Във второто писмо, обаче, Зюлейха обвинява Хюнкяр за брака си с Демир, говори за изнудване, насилствен брак, за нещастен живот. Именно тук би имало евентуално някакво противоречие с "духа" на първото писмо, където тя може да заявява някакви подобни намерения като свой план или инициатива. Аз си обяснявам нещата така - в първото писмо, Зюлейха е мислела, че ще има време до брака, време, в което някак си ще види Йълмаз и ще му обясни; може би е мислела, че някак си ситуацията ще се развие с повече контрол от нейна страна.
А може би първото писмо е съдържало единствено описание на емоциите на Зюлейха по повод на връзката й с Йълмаз и случилото се в Истанбул. Съжаление, че не са се сгодили и оженили (погледът към халката), съжаление, че Йълмаз си е "изцапал" ръцете, а после някаква надежда за виждане, комуникация.
Сега си давам сметка, че мнението ми, че Зюлейха е писала за детето и че Гюлтен знае за него е продиктувано именно от думите на Зюлейха, че е писала на Йълмаз...явно казани на Сабахатин. Съгласна съм, че Гюлтен е малко вероятно да не изпрати първото писмо, ако там имаше информация за детето, дори и с риск да разгневи господарката Хюнкяр.
Моментите с приемане на ухажването от страна на Демир, премълчаването за снимката на Йълмаз във вестника, както и липсата на инициатива за свидетелстване пред полицията и за мен поставят въпроси още от началото. Ако Зюлейха си е мислила, че бракът й с Демир ще е временен, а детето ще е наследник на Яман за малко, то за мен тя би била нещо повече от наивна. Още повече имайки предвид традициите в Чукурова. Ако Зюлейха се е надявала, че ще се събере с Йълмаз по някое време и той ще бъде баща на детето им и като роля и като присъствие (не само биологично), то отново това е огромна наивност, да не кажа - глупост (без да имам лошо отношение). Та, Йълмаз беше осъден на доживотен затвор, а най-малката присъда, която се спрягаше и коментираше беше 15-20 години. Много въпросителни имам аз спрямо цялото поведение на Зюлейха, без да изпитвам негативно отношение. Но, лично за мен, логиката й да спаси Йълмаз с този брак и "даване" на детето много куца, а още повече някаква нейна надежда за събиране с Йълмаз след много години, през които тя да е жена на друг и синът им да познава и обича друг мъж като баща.
Това, което си мисля аз като цяло е - че Зюлейха просто е искала Йълмаз да живее...да диша, както и тя многократно споменава в писмото. Не е могла да се надява на друго. Тя много добре е знаела, че за убийство се дава тежка присъда...целяла е да избегне смъртната присъда за Йълмаз. Може би си е мислела, че в някакъв момент, като роди и като мине време, ще каже на Демир за детето и за Йълмаз и е вярвала, че той ще се разведе с нея и тя ще има възможността да следва своя път до Йълмаз, макар и той бидейки в затвора, но жив. Информацията за "смъртта" на Йълмаз, обаче, променя нещата. Зюлейха избра сигурността за себе си и за детето, при условие, че Йълмаз вече го "няма". Нормално е, може би. Лично за мен, както писах, най-интересните моменти са: реакцията на ухажването и премълчаването за снимката на Йълмаз във вестника. Точно това поведение на Зюлейха ме кара да мисля, че тя е имала някакви планове...но какви, при условие, че рискът за Йълмаз е очевидно огромен при залавяне...видяхме, че стана най-лошото, което можеха да очакват. Не мога да си представя, че една любяща жена, която знае, че ако любимият й бъде хванат го грози смърт (в най-добрият вариант 15-20 години затвор, ако не се докаже самоотбрана и защита на чест и живот на друг човек) няма да му каже, че вече е издирван и по снимка в национален мащаб; че няма да настоява да се скрият другаде и да сменят външност до издаването на фалшивите паспорти с променена външност на Йълмаз; че няма да стори всичко нужно, за да избегне Йълмаз арест; че няма да търси начин да свидетелства при вече станал арест; че няма да търси начин да види Йълмаз възможно най-скоро (тя дори не попита Демир, дали може да иде с него при Йълмаз). 🤔
За мен, Зюлейха е много противоречив образ и ще ми е интересно да видя как ще се развият нещата и какво обяснение би дала тя за тези моменти.
И друго се сещам: ако няма изрична информация за детето в запазеното писмо, то това писмо ще е значимо или с някаква нишка, която ще води до детето или с някаква ситуация по повод на Зюлейха и реакциите й.
☀️😊 Пожелавам ведро настроение!

Последна редакция: пн, 20 юли 2020, 01:03 от dana78

# 124
Здравейте! Animal Bee
Дана, благодаря за споделеното!
С един афиш ни подсказаха възможен начин за прочит на сериала: като игра на шах. Това означава прочит на действията на всеки герой като ход в играта, когато всеки върви напред като  всяка негова следваща стъпка се съобразява със следващия ход на всеки от другите  участници в играта. Ако се гледа в такъв общ план, най-важното, което Зюлейха има да съобщи на Йълмаз с първото писмо, са не толкова конкретните неща: за детето, за възможностите чрез Демир, за нейните намерения, ако ги е имала и т.н., колкото въобще, че това, което предстои, за което Йълмаз може да чуе или види, не е такова, каквото изглежда, защото то е преди всичко игра. Каквито и конкретни неща да му е казала, ако Йълмаз предварително разбере, че това е игра, това би било голямо предимство за него в сравнение с Демир. Демир е денонощно със Зюлейха, но той разбра, че тя играе игра с него, тя дори му каза това с думи, едва в средата на втори сезон. Той мислеше нещата по съвсем друг начин – сериозно, пита я един месец след брака дали (вече) е щастлива...Ако писмо с такова съдържание беше стигнало до Йълмаз, той щеше да знае верния код за тълкуване на всяко едно от нещата, започвайки се с това, което му казаха Гафур, а след него и Вели за брака на Зюлейха с Демир, Йълмаз щеше да е цар на тълкуването, нямаше да страда и по друг начин щеше да си използва силите. Ако Йълмаз знаеше това, а той не знае това и до момента, той нямаше вероятно да се насочи с отмъщение към Демир, да губи толкова много време и да пропуска възможности, а щеше да търси път към Зюлейха. Нещо принципно подобно Йълмаз чу от Зюлейха, когато станаха мъж и жена: че тя ще знае, че Йълмаз е нейн мъж и той ще мисли винаги за нея. Конкретна помощ за Йълмаз обаче как да разбира това, което го посрещна при излизането от затвора, би било писмо със съдържание в този смисъл, независимо дали е конкретно или общо изразен. Но това би станало друг сериал. Ако написаното от Зюлейха в това първо писмо е трябвало да каже на Йълмаз как да разбира случващото се, то останало неизпратено, писмото го е лишило от разбиране. Тук стои и следващ въпрос: дали ако той знаеше, че бракът с Демир е само игра, Йълмаз би бил съгласен.

Зюлейха и Йълмаз нямаха единно мнение по въпроса какво да правят нататък. Тя следваше, вероятно, две възможности: веднага щом паспортите са готови да тръгнат или да се случи нещо с Демир. Докато Йълмаз искаше да останат още, дори когато имаха документите. Беше напълно излишно да му казва за вестника, защото беше късно: съобщението във вестника означава, че вече е издирван, а вестникът стига до всички, вкл. стигнал е и до някой от конака – вестникът изчезна. За Зюлейха е било ясно, че се върви към задържането на Йълмаз, независимо дали в чифлика, или когато си тръгнат някъде по пътя. Вероятно тя е предпочела залавянето му намясто, защото тук има някакви възможности. Освен това, Йълмаз сам знаеше, че Гафур вече знае за „тъмното му минало“, това Гафур му каза, когато се върна от Истанбул. Йълмаз нито довърши разговора с лелята, когато имаше още възможност да и каже дори в присъствието на дошлия в този момент Гафур, да не казват нищо за убийството и за това, че са годеници, а това може би щеше да въздържи Хюнкяр да се обади в жандармерията; нито се отнесе сериозно към това, че Гафур е научил вероятно всичко за тях. Самият Йълмаз имаше достатъчно информация, за да действа светкавично, но той не направи нищо.
Най-сериозното разминаване между Зюлейха и Йълмаз е различният статут на двамата в двойката, който всеки от тях заявява пред Демир. Така докато Йълмаз постави бариера между Зюлейха и Демир за отношения и брак между двамата, почерпена от традицията, Зюлейха остави възможност за точно такова действие. Йълмаз направи голяма грешка. Не само, защото беше закъснял, защото изрази недоверие към Зюлейха, която знае това, което Йълмаз каза на Демир и ако е смятала за нужно, е щяла да го каже. Но основно, защото Йълмаз така сам ускори брака им. Ако Демир не знаеше, че те са мъж и жена, той нямаше да има причина  да премисли всичко случило се досега и да бърза с брака. При нормално развитие на отношенията може би щеше да се разбере преди брака за бременността..., но каквото и да се случеше, нямаше да е такова, каквото е сега. Но още по-важна роля разминаването в началото между Зюлейха и Йълмаз може да изиграе на финала на  историята. Йълмаз се жертва, за да спаси честта на Зюлейха, а на финала тя може да бъде разбрана, когато не се знае как е мислила в началото, че с лекота е отдала честта си на друг мъж, погазвайки честта и на Йълмаз. По-лошо, не на друг, а на  неговия враг. Йълмаз може да не признае и детето, а по-нататък, когато започнат да се правят ДНК тестове - времето наближава,  да се разбере, че е син на Йълмаз и тогава да бъде окончателната развръзка на сюжета.

Възможно е бременността да е изненада за Зюлейха и тя да е искала наистина да се отърве от детето. Зюлейха знае за отсъствието на наследник, но докато Хюнкяр не и каза на мостчето как ще стане заблудата за Демир, Зюлейха нямаше откъде да знае, че той не може да има деца. Зюлейха не видя бременната Филиз, не ни показаха разговори с другите жени на тази тема, може Зюлейха да е мислила, че причината е първата жена или пък изобщо до този момент да не си е задавала въпроси. Хюнкяр и разкри, че Демир е причина да не са имали деца. Възможно е Зюлейха да е разчитала, че при отношения дори и да забременее, ще махне детето, а дори и при брак, ако е без дете, е по-лесно да се получи развод. Когато разбра, че е бременна, Зюлейха веднъж каза: „Само да не е това, по никое време е!“, след това се опита да абортира, да се самоубие – с детето в нея, а веднъж и мина през ум да остави Аднан на Демир, а тя да избяга в Истанбул. Мисълта ми е, че детето е възможно да не е влизало в планове, да е случайно и тя да е виждала само някакви отношения с Демир, дори не брак, за спасението на Йълмаз от бесилото. Тя може в началото да е имала предвид само някакви отношения с Демир и бременността да е първата, а предложението за брак – следваща изненада за нея. Възможно е Зюлейха да не е казала на Йълмаз преди затвора, както и да не му е писала за детето, защото по това време тя не е знаела каква ще е съдбата на това дете. В началото тя да не е предвиждала отношения с Демир с каквото и да е дете. Намесата на Хюнкяр е решаваща за линията с детето, първо то да съществува, а после и за начина, по който то бе придадено на семейството с Демир. А първото писмо Зюлейха пише преди предложението за брак и преди разговора на мостчето. В началото на историята Зюлейха има да обмисля много сложни ходове от своята игра, защото има много неща и много играчи, с които трябва да се съобразява: Йълмаз, от една страна, с когото тя не може да иска да се види в затвора, защото тя вече върви по пътя към Демир – друг път няма, а отиване с Демир в затвора ще издаде отношенията между Зюлейха и Йълмаз. Тук са още Демир, който обаче иска не просто любовни отношения, а брак и Хюнкяр, която е съсредоточена върху детето. А Зюлейха трябва да вземе решение дали може да поеме такъв голям риск. Но наистина, онзи момент вече е забравен, а в него ставаше дума само за живота на Йълмаз, това за Зюлейха е над всичко.
Едва накрая ще знаем какво наистина и в каква последователност се е случило. Но интересно е да се правят експерименти в обмислянето на това, което са ни показали дотук.

# 125
Здравейте, момичета! 🦋

Благодаря ви за всичко споделено! 🌺

Скоро снимките на сериала започват и аз нямам търпение да ни подгреят с първия фрагман.
Има информация, че към сериала се присъедниява нов актьор - Фуркан Палалъ. Все още не се знае каква ще бъде ролята му.

Адски ми е любопитно какво са ни подготвили СЦ. Simple Smile)

Приятна вечер!

# 126
Ира, много хубава новина!
Мурат и Фуркан имат пет години разлика във възрастта,
която прави Фуркан много подходящ за ролята на пет години по-малък извънбрачен син на Аднан от Севда.
Или пък доведен нейн син.
Е, и за друга роля става, но някаква такава би ми харесала.
Историята на Севда ще е много по-интересна, ако тя има дете, а пък ако е от Аднан, е направо супер.
Вече мисля за нея като за певицата, на която Аднан е купил къща;
тогава Хюнкяр е искала да се разведе с него, но той не и е дал Демир.

# 127
Привет!
Ира, благодаря за информацията! Flowers Bouquet Ваня Flowers Bouquet, Дана Flowers Bouquet - за коментарите!
Визуално Фуркан прилича повече на Уур,

отколкото на Мурат Joy

Ако е брат на Демир, той /Демир/ би трябвало да знае, защото е много близък със Севда. Освен ако тя не го е оставила за осиновяване. Може да е братът на Мюжган.
За снимките четох, че ще започнат на 5 август, а ние колко още ще чакаме - два месеца или по - малко...

Йомер - Аднан стана на две години, би трябвало и бебетата да сменят с по - големи. Joy

# 128
Здравейте 🦋,
Благодаря за коментарите и интересните новини!🌷
Ваня, съгласна съм със споделеното.
Много е логично Зюлейха по някакъв начин да е целяла спасение на Йълмаз именно чрез отношения с Демир, но не и точно по начина, по който се получиха нещата чрез "плана Хюнкяр". Чисто в емоционален план, аз лично трудно приемам мълчанието й за снимката на Йълмаз във вестника, независимо, дали би имало смисъл да му казва или не. Може би, защото аз не бих премълчала подобно нещо, дори не бих си го и помислила. Но, чисто стратегически, при условие, че е била много по-наясно от Йълмаз с наближаващото залавяне, Зюлейха пропусна важни моменти да съгласува конкретни въпроси с Йълмаз. Ако му беше казала за снимката, то те щяха да имат възможност за някакъв елементарен план...най-малкото - да уговорят място, където да се скрият парите, а не Йълмаз да ги носи в себе си винаги и при залавянето беше принуден да ги зарови, просто така, заедно с взетите паспорти. Зюлейха щеше да разполага с някакви средства.
Лично за мен, Йълмаз не би се съгласил на подобна "игра" с брака, със сигурност не би го приел. Още по-малко би приел това сега - от гледна точка на изминалото време и при условие, че реално този брак не само, че не го спаси, но и е довел до отнемане на детето му, без той дори да има правото да вземе някакво отношение.
Според мен, Йълмаз не взе на сериозно думите на Гафур за " тъмното минало". Гафур има навика да преувеличава, да лъже, да обвинява и като цяло да бърбори някакви си неща. Йълмаз го познава отдавна и вероятно си е помислил, че Гафур си приказва, за да го сплашва. Според мен, Йълмаз си е мислел, че ако Гафур наистина знае нещо, то като управител, той е трябвало да информира или Хюнкяр или Демир. Никой от господарите, обаче, не реагира, не дойде и полиция. За това и не реагира...да, грешка, но го разбирам. Защото - Йълмаз изпада в това положение за първи път, няма представа от нещата....не е очаквал, че хората на лихваря знаят точно кой е убиецът и че веднага са дали името му на полицията. Убиецът можеше реално да е всеки от сенчестия бизнес, който дължи пари или е длъжник на лихваря, това можеше да е и всяка една проститутка от онзи дом, можеше и да е Зюлейха, да речем. Йълмаз нямаше представа, че са го видяли хора на лихваря и са го представили пред полицията като престъпник, който дължи пари на убития и за това го е ликвидирал. Оттам и той се чувстваше по-спокоен, защото мислеше, че има време.
Според мен, именно от липсата на комуникация и премълчаването от страна на Зюлейха както за опасността от залавяне, така и за ситуацията с Демир, доведе до разминаване по отношение на това какви са истинските им отношения. Зюлейха беше много по-наясно от Йълмаз за надвисналата опасност, но тя те му каза. Ако не беше замълчала, то тя можеше и да разбере мнението на Йълмаз по повод на "пътя за спасението му", по който вече вървеше; може би Йълмаз щеше да каже нещо или да реагира по някакъв начин, което да я насочи в друга посока, може би и щяха да решат заедно за лъжата за брата и сестрата или поне всеки щеше са знае или да усети мнението на другия. Според мен, Йълмаз каза истината на Демир най-вече, защото той самият не харесваше тази лъжа и беше против нея, но беше принуден да я следва, след като тя вече беше изречена веднъж и той беше на свобода. Йълмаз ясно знаеше, че и адвокат и прокурор във всеки момент ще кажат на Демир, че Йълмаз Аккая няма сестра. Все пак, обвиненият се проверява. Това е въпрос на морал и искреност. Тази лъжа беше изречена, с цел да не заловят Йълмаз и вече не беше нужна, при условие, че той е арестуван. В онези времена жените трудно говорят за някои неща и именно от мъжете се е очаквало да поемат и инициатива и отговорност. Йълмаз не е и очаквал, че Зюлейха ще тръгне да разяснява на господаря Демир, че двамата са ги излъгали за ситуацията брат/сестра, а всъщност са годеници и още нещо. Йълмаз приема, че той дължи изказването на тази истина като мъж и беше открит. Ако Йълмаз нямаше доверие на Зюлейха или целеше някакво "маркиране на територията", то той можеше да не изпада в подробности за несъстоялия се официално годеж, а да каже, че двамата със Зюлейха са мъж и жена и че са свързани, като остави впечатление за официален годеж. До там. Ако той имаше и най-малка представа за отношението на Демир към Зюлейха, то със сигурност щеше да реагира иначе. Но, Зюлейха го излъга и премълча за ухажването от страна на Демир. Като цяло, лично за мен - ако Зюлейха беше по-искрена и открита с Йълмаз за нещата, които се случваха в конака и които тя знаеше, то нещата щяха да са други. Тя имаше много информация, която можеше да промени хода на събитията, ако я беше споделила с Йълмаз. И именно това ще доведе до съмнения от страна на Йълмаз вбъдеще. Ще се поставя под съмнение и истината за детето, която беше премълчавана дълго. Много зависи и как ще стане ясна тази истина. Ако не е от Зюлейха, то много логично е, Йълмаз да се пита, защо тя мълчи и е отнела правото му да знае, че е баща. Ако Зюлейха каже истината, то въпросът ще е защо тогава, а не по-рано или в друг момент. Има много фактори, които биха повлияли на реакцията на Йълмаз, но със сигурност няма как той да не реагира остро. Независимо от причината, все пак неговото дете му е отнето. Който и да е, трудно би подходил с разбиране, при условие, че синът му направен законен син на врага му.
Много интересна е новината за актьора, който ще се присъедини! Два нови образа...какви ли ще са? За Севда - и аз мисля, че тя ще е онази певица, на която Аднан е купил къща и за която имаше информация, че ще подкрепя Демир. За новия герой...ако Севда е помощничка на Демир, то очаквам, че другият нов образ ще е срещу него, евентуално...за да има баланс. Но може и да не позная 😆. Много ще е интересно, ако е син на Севда.
Слънчеви и спокойни дни пожелавам!😊
П.П. Всъщност новият актьор и Уур са връстници. Явно се познават от преди.
Мислех си за сина на Фекели, но ако е жив, то нямаше да намерят останките му при преместването на починалите и Фекели щеше да бъде информиран. Според мен, или е син на Севда...така миналото й ще бъде по- драматично и впечатляващо. Или е човекът зад хората от Анкара. А може това именно да е синът на Севда, който се "цели" в Демир. Може би брат на Мюжгян или лекар. 🤔 Ще видим тепърва. Ще има доста интересни неща през новия сезон.

Последна редакция: ср, 22 юли 2020, 10:17 от dana78

# 129
Привет!
Който ще да е, само да го покажат по - бързо, него, а не обувките му. Joy Сега търсих за Севда назад в темата - новината за участието на Назан е пристигнала в началото на март. За един месец не успяха да покажат друго, освен крака и ръка.
Едва ли и Хюнкар помни колко серии Кенан разследва миналото на Бехидже, а какво е научил - надявам се да помни. Новият момък да не се окаже син на Бехидже. Rolling Eyes

Със сериала "Барабароса" има проблеми - Чаатай се отказа от участие, снимачната площадка не е построена. Има информация за участие на Енгин Алтан Дюзятан.

В "Nizami Alem - Божественият порядък" Хатидже Шендил ще е Теркен Хатун -  съпругата на Меликшах - Буура Гюлсой, Севда Ергинджи - Турна, ще е жената до сина Ахмет Сенджер - Екин Коч. Лейла Лидия Туутлу - Елчин Хатун - пристигането на красавицата ще предизвика вълнение в селджукския дворец и ще наклони везните в друга посока.

Мехмет Йозгюр ще е Nizam-ül-mülk - Низам ал-Мулк, 30 години велик везир при двамата селджукски султани - бащата Алп Арслан и Малик Шах.

# 130
Здравейте! Animal Bee
Благодаря за споделеното!
Разкошна е снимката на тримата от селджукския дворец!
„Барбароса“, според мен, сега има  друг проблем. Едно лице, гледано в продължение на пет сезона от толкова зрителите и така запечатано в съзнанието като Ертуурул, да стане сега Барбароса, за мен е неподходящо.
Много обичам Енгин Алтан, но ме учудва, че се е съгласил.   
И сега любимото време за гадаене, особено на етапа, когато ни е подхвърлено само едно име.
Много са възможностите.
Трябва да има лице този, който стои зад „чуждите“ в Чукурова и стана толкова важен герой. Неговият интерес към Чукурова вече издава стари връзки и интереси, но дали са само икономически или има и нещо друго, напр. отмъщение, към кого от старите герои водят, свързана ли е Севда с това? Малко бърза ми се струва – заради една фабрика, издадената заповед за смъртта на Хюнкяр и Демир. Ако този човек върви по линията на някакво голямо отмъщение към Аднан и Демир, а защо не и към Фекели? такава заповед не би ли се очаквало да е последната, заключителната. В Чукурова са много желаещите да вземат това, което Яман притежават, на части или цялото. Според мечтата на Аднан Яман, която следваше в началото и синът му, Яман трябваше да станат владетели на цяла Чукурова. Може Севда да е споделяла вижданията на Аднан и да му е съдействала по някакъв начин; нейната роля в събитията около убийството на Аднан предполагам ще ни изяснят подробно. Прави впечатление, че „чуждите от Анкара“ имат същата цел, каквато имат Йълмаз и Фекели: и двете страни искат да вземат всичко и така да унищожат Яман. Така враговете на Яман от такъв мащаб, който преследва ликвидация, са двама. В момента Чукурова вече е поделена между двамата най-силни - Демир и Йълмаз, а „чуждите“ воюват едновременно с двамата. Но идеята на „чуждите“ е същата идея като тази на Фекели и Йълмаз, а това е старата идея на Аднан: един да притежава Чукурова. Сега срещу Демир са изправени двама, които стоят срещу него с идеите на баща му, които доскоро бяха идеи и на Демир. Човекът в Анкара стои в сянка – без лице и без име, това очевидно показва, че той за другите двама е разпознаваем. Но кой е този човек: от времето на Аднан ли е или някой негов наследник, чието семейство е пострадало при безогледното изкупуване на земята от Аднан или предишен съперник на Аднан в преследването на тази мегаломанска идея? Може новият герой да е от този кръг, свързан или не по един или по друг начин със Севда.   
Друга посока, от която може да се появи нов герой е, по линията на препратеното за разследване дело за смъртта на Ерджо към полицията в Истанбул. Може да се очаква, че някой от набедените за убийството ще реагира и ще се появи, за да проучва случилото се и така да докаже своето неучастие.
Ново лице може да дойде и от кръга на убития лихвар, за чието убийство още не е отмъстено. Кръвното отмъщение няма давност, а съдебните решения не го отменят. Този, който търсеше Йълмаз преди не го откри, но сега Йълмаз е видна фигура.
Фекели също ми остава недостатъчно разкрит. Натрупал е богатство от затвора, но при такова голямо забогатяване винаги има и сблъск на  интереси и врагове.
Може това лице да се яви и във връзка с разследването, поръчано от Хюнкяр на Кенан.
Накрая сигурно ще е някой, за когото изобщо не подозираме.

Вчера като видях съобщението и понеже не познавам Фуркан като актьор, потърсих негови снимки.
Визуално веднага направих връзка с този Аднан, който ни показаха в сцената с Фекели от миналото с неговия характерен профил. Въпреки че слагам снимката, не настоявам, че това е друг син на Аднан.
По сюжет чакаме Севда, затова да е нейн син, е първото, което ми мина през ум.
Аднан е имал много жени, но единствено на Севда е купил къща.
Това говори за различна любов в сравнение с многото други, а също дом носи със себе си идеята за семейство и деца. По-скоро това ме наведе на мисълта, че Севда може да е имала син от Аднан и той да е новият герой. Внезапната смърт на Аднан е сложила край на нещо недовършено, което е било възмездено с изпращането на Фекели в затвора за 20 години. Не ми звучи убедително, че това е направил Демир. Очаквам миналото да бъде подробно осветлено. 

# 131
Не отхвърлям нито един от вариантите за новия образ, вкл. да е син на Севда. Демир ѝ повери децата си, това означава пълно доверие. Затова предположих, че или Демир знае за него/познава го; или е бил даден за осиновяване. Струва ми се невъзможно толкова години Севда да го крие от Демир, независимо от съображенията ѝ.
От друга страна - около три години сериално време без Демир да се види/чуе с толкова близък човек като Севда - не е ли странно. Защо ли се чудя - още не са ни показали дъщерята на Сабахаттин и Шермин Joy  Баща ѝ разказа, че я видял, а мама сигурно ще отскочи като се роди внуче.

# 132
Здравейте🦋,
Благодаря за споделеното!
Аз вече нещо нямам желание да гледам султански сериали😁.
Да, много възможности има за новия герой в нашия сериал.
Аз, обаче, съм на друго мнение по въпроса с мечтата/идеята на Аднан за владеене на цяла Чукурова и съвпадането на тази идея с целите и действията на Йълмаз- Фекели. Аднан е заграбвал земи чрез заплахи и изнудване или е  предлагал по-високи суми подбивайки конкурентите. Тази информация имаме от няколко източника и сме чували коментари/спомени на отделни герои по въпроса. Идеята на Аднан, както и начина на нейната реализация са много подобни на тези на "чуждите", но нямат нищо общо нито с идеите, нито с действията на Фекели-Йълмаз. Фекели-Йълмаз не целят заграбване на Чукурова, нито придобиването на всички земи, дори напротив...те са срещу монопола във всяка форма...това е заложено в духа на новата икономика. Йълмаз учреди промишлена камара с демократично избираем ръководител - чрез гласуване. Фекели-Йълмаз не изкупуват земи на други хора, върнаха си заграбените земи на Фекели и действията им бяха насочени срещу Демир до един момент, като целта беше именно да разчупят модела на Аднан, на който модел беше продължител самият Демир, но и той започна да върви към промяна. Фекели-Йълмаз са насочени основно към производството и манифактурата, към новите системи, а не към придобиване на земи, за да се превърнат и те в нов монопол и да нямат конкуренция. Фекели-Йълмаз са именно против това и във връзка с компрометирането на правата на работниците при монополна система и това ясно беше показано в сериите. Фекели-Йълмаз са именно противоположни на Аднан, неговата мечта, подход и действия. Аз лично не мога по никакъв начин да поставя на една скала целта на Аднан и "чуждите" с целите, разбиранията и новия подход на Фекели-Йълмаз. Унищожаването на Демир беше една начална идея, която целеше и унищожаване на заложеното от Аднан остаряло и консервативно управление. Тази идея бързо се промени, като в последно време се видя, че желанието да се съсипе Демир не е на всяка цена. Фекели можеше да измами Хюнкар, но не го стори. Ако Фекели споделяше грандоманската мечта на Аднан, то той щеше да използва уязвимостта на Хюнкяр и да я излъже, като запази земята за тях. Още по-лесно би било, ако Демир е в затвора, така щяха да се докопат до всичко негово много бързо и доста лесно, без оглед дали Демир е зад решетките справедливо или не. Но видяхме, че Фекели два пъти помогна на Демир, а Йълмаз не го издаде нито веднъж за покушенията над него. Така че, лично за мен, действията на Фекели-Йълмаз са доста по-сложни, многопластови и имат своите етични граници и норми.
Само нещо още по повод на гадаенето за новия герой😊. Никой не беше набеден за убийството на  Ерджо. Говореше се за мафия, за хора от сенчестия бизнес, престъпници и т.н. Това е много общо и именно това беше целта и на съвместния план.
Спомням си, че лихварят нямаше роднини, но беше женен. Това за роднините беше споменато по някое време и именно във връзка с парична кръвнина. Нямаше искане за такава. Т.е. жената на лихваря явно е знаела истината или се е досещала, че Йълмаз не е престъпника, за който го бяха представили приближените на лихваря. Отмъщението за пролята кръв обикновено има някакви правила. Лихварят щеше да насили сгодена жена и това беше известно на хората от кръга му, право на годеника е да реагира и да защити честта на любимата си. Вели няма права над Зюлейха, защото не й е кръвен брат или кръвен роднина и така "продажбата й" в случая дори не е част от консервативните традиции. Йълмаз беше обвинен с грешни мотиви и беше съден по грешни обвинения. Не мисля, че роднини на лихваря биха се "хванали" на подобна игра, защото при доказване на истината, именно те ще пострадат и като име и финансово. Йълмаз вече може да си позволи читав адвокат😆.
На мен, най-логично ми е новият герой да е син на Севда, но не е задължително майка и син м този случай да са в добри отношения, може да е точно обратното. Ако новият герой е срещу Демир, то тогава Севда конкретно няма как да има общо с това. Но и другото е много логично - човекът зад онези хора от Анкара. Неслучайно ги "въведоха" тези чужденци. Аз се насочвам към тези вероятности 😁.
Хубава вечер!

Последна редакция: чт, 23 юли 2020, 00:41 от dana78

# 133
Нещо много любопитно:
„Демир Яман се прощава с миналото и изгаря снимката на принцеса Маргарита и граф Сноудон.“
Този кратък коментар както и колажът са от руския форум.
Вижда се, че в нашия сериал са използвали оригинална снимка, в която са променени само лицата.
Оказва се, че Граф Сноудон е наследствена титла, създадена на 6. Октомври 1961 г. за английския фотограф и кинорежисьор Антони Армстронг-Джонс (1930 – 2017). През 1960 г. той се жени за принцеса Маргарет Роуз Уиндзор (1930-2002) втора дъщеря на краля на Великобритания Георг VI и по-малка сестра на кралица Елизабет II. 
В началото не разбрах смисъла на това да е използвана тази сватбена фотография за нашия сюжет. Но всъщност е много интересно. В тази дворцова сватба съпругът е от простолюдието и титлата го прави равностоен на съпругата му с кралско потекло. Докато в сериала имаме същата неравностойност, но тя е обърната. Зюлейха  е съпругата с нисък произход, който Хюнкяр, вместо да и даде титла, ще „повдигне“ с измислената биографична история, разказана в местния клуб пред жените от висшето общество. Неравностойният произход е проблем на това място, Демир изрази безпокойство по този въпрос пред Дженго, който обаче му каза, че с Филиз са имали еднакъв произход, но какво от това - не се е получило; важното е, човек да е щстлив. За „объркване на реда, който после не може да се оправи“  го предупреди Хюнкяр. Демир въпреки това се ожени за Зюлейха, последно знаем я върна там, откъдето дойде, какво ще стане нататък и на финала -  ще видим. Тогава ще разберем дали изгарянето на снимката ще можем да разбираме и с един още по-дълбок смисъл, а именно като „изгаряне“ на стария ред с касти и бракове по нива, дали ще настъпят по-демократични разбирания за отношенията между различните класи. Защото точно това е бил въпросът със страха на Фекели и нещастния брак на Хюнкяр, оставил нещастни всички участници в по-голямата история, чиито герои са те. 
Много е интересно това наблюдение на рускините, което изисква не само наблюдателност, но и компетентност.
Много ми хареса. Може би този колаж носи някакво по-голямо обобщение.

# 134
Здравейте🏵,
Благодаря за интересната информация! Мисля, че именно един по-дълбок смисъл е вложен тук. Постепенно класовите бракове ще изживеят своето време. Интересни думи на Дженго, спомням си ги. Но, Дженго беше елитарно настроен и тесногръд в това отношение по типичния начин и притежавайки типичния манталитет на провинциален потомствен богаташ. За мен лично се получи едно разминаване между думите му и показаните  отношения с Нихал впоследствие. Не ми изглеждаше този мъж, който имаше много топло отношение към жена си и я наричаше "чичек" да не я обича. Същото се усещаше и от страна на Нихал, която е искала да учи, но е била омъжена...въпреки това личеше си, че обича Дженго. Любовта им не е била такава като тази на Демир (която сякаш го "халоса" и той пощуря по Зюлейха така, че нито Хюнкяр, нито Дженго, нито той самия се разпознаваше в някои моменти), но се е развила с времето. Ще ми е интересно да покажат и как са се запознали и влюбили Йълмаз и Зюлейха.
🌛⭐

Общи условия

Активация на акаунт