Отговори
# 705
Катя, благодаря Flowers Hibiscus
Явно разбират, че е Бехидже. Но, как? А, дали наистина Бехидже я прострелва някой или това е просто така дадено във фрага...ще видим. Но, много бързо я надушиха. Браво!

# 706
Привет!
Катя, благодаря за фрагмана! Flowers Bouquet
Доволна съм, най - после ме отърваха от отровата и вече с уводолствие ще си гледам сериала. Hands Clap За договора на Есра предварително нищо не чухме, нейсе.

От журналиста Ясин Йозбек - няма превод, пише за финал на сериала на 27 май.

Скрит текст:
Bir Zamanlar Çukurova Dizisi Reytingleri Alt Üst Ederken Mayıs’ın Son Haftası Yani 27 Mayıs’ta Final Yaparak Yayın Hayatına Son Verecek. Ama Şaşırmadık Çünkü Tims Şirketi Söz Dizisinide Reytingleri Güzelken Tadında Bitirelim Diyip Final Yapmıştı.
Zaten Aslında Bir Zamanlar Çukurova Dizisi 1.Sezonluk Diziydi Aşırı İlgi Görünce Uzadı.

# 707
Добро утро Simple Smile
И субтитри са се появили на 71-ви епизод. За който когато има време.
https://turkru.tv/odnazhdy-v-chukurova-71-seriya.html

# 708
Спокойна неделя! Animal Bee
Благодаря за фрагмана, превода на епизода и всичко споделено!
По въпроса знае ли Фекели за бягството и за продадената земя: Йълмаз спомена за бягството без подробности, но Фекели не знае за земята. Това е, което помня.
Дали във фрагмана загатват, че Сание и Зюлейха ще бъдат на различни позиции към Севда?
Този сериал ми е интересен преди всичко заради това, че ние като зрители сме в позицията да мислим шахматните ходове на действието напред, не може да се отрече интересния и пълен със загадки начин, по който ни представят Фикрет. Аз сега ще погледна на него от един по-различен ъгъл. В момента не можем да кажем точно : кой е Фикрет и какво иска? Но в последния еп. ни дадоха доста материал да погледнем на него чрез сравнение с другите герои и по-точно чрез стратегиите, които те използват по отношение на Яман. Защото общото между много от героите е  тяхната цел: Яман, но всеки има и конкретна своя цел и стратегия за нейното постигане.

Действието се задвижи от Йълмаз. Той тръгна от затвора, за да отнеме живота на Демир Яман, но причината е Зюлейха; Фекели трансформира неговите действия като отмъщение със стопанско съдържание и то беше изпълнено; последователно Йълмаз разбра, че Зюлейха още го обича, а по-късно и за детето, оттогава и досега Йълмаз иска те да напуснат Чукурова. В Йълмаз заговори само любовта. А и да избягат с децата на Демир и да отнеме любимата му жена би било достатъчно отмъщение към Демир.
Фекели е автор на стопанската промяна, която е отговор не само към стария му враг Аднан, но и към неговия наследник Демир, отговор на мечтите за единствен собственик на Чукурова и за нов дух в стопанската сфера; от самото начало неговата програма щади Демир, а любовта му към Хюнкяр постепенно омекотяваше удара срещу Яман и в крайна сметка води до затихване на конфликта; той подкрепя събирането на Зюлейха и Йълмаз с техните деца, било някъде другаде или в Чукурова. В това той вижда края на „отмъщението“.

На този фон се появява Фикрет. Представя се като племенник на Фекели и има доказателства: белег от позната на всички история, външен вид, за който има обяснение и паспорт. Като уж кръвен наследник на Фекели, той е част от тяхната група на отмъщаващите на Яман, но не се е изказвал по този въпрос. Виждаме го само като член на семейството, неговите погледи към портретите на Аднан и когато застана пред Демир в холдинга. Фикрет вече е много информиран за отношенията в и между двете воюващи семейства. Най-ярко ни характеризираха Фикрет в деня на смъртта на Хюнкяр. Направиха го по начин, който ме върна към спомена за Сехер. Тогава не самата тя, а камерата „се изкачи“ по същите стълби, проследявайки пътя на самата Сехер. Общото: изкачването по стълбата. Само по себе си движението отдолу нагоре, което то включва, е с ясна символика, то изразява преход от едно състояние в друго, издигане и т.н., това изкачване може да бъде запълнено с конкретно за техния случай съдържание за всеки от двамата герои. Отключващото размисъл е различната цел на изкачването на всеки от двамата. Пътят на Сехер завърши в спалнята на Демир, а пътят на Фикрет – в кабинета на Демир.

Сцената: тук е изрязано безшумното изкачване по стълбата; Сехер е в любимата рокля на Зюлейха – според думите на Гафур, двамата си играят на господарите в тяхната спалня, където ще бъде заченато детето, с което Сехер иска да завоюва мястото на Зюлейха до Демир. Сехер иска да свали Зюлейха, докато Фикрет иска да свали Демир.
https://youtu.be/IOIbm27xw9Q

Очертават се две стратегии: „нежната“ на Сехер, която предвиждаше чрез дете, дори не такова от Демир, да заеме мястото на Зюлейха до него, и „твърдата“ – тежките обувки и звукът от изкачването по стълбата – на Фикрет, който спря в кабинета, седнал на мястото на Демир. Кабинетът е място, откъдето се управлява имението, тук са документите, следите, тайните, миналото и текущото, който завладее този кабинет и това място е следващият собственик на богатството на Яман. Тази сцена ми показва, че целта на Фикрет е различна от тази на Йълмаз, който гледа към спалнята на Яман, към Зюлейха, никога не сме го виждали в кабинета, а Фекели изобщо няма амбиции нито към конака, нито към този кабинет.  Целта на Фикрет е Демир, а стратегията му да завладее неговото място в този кабинет и това вероятно ще стане чрез средства, каквито присъстват в такъв един кабинет: документи, тайни...
Дотук Фикрет разбра, че самият той се очертава като наследник на чичо си: Йълмаз отказа осиновяване, обича Зюлейха и си иска сина от Демир, Фикрет разбра, според мен, много добре за опита за бягство, Фикрет няма сериозен конкурент за богатството на Фекели. Но той иска - това също може да бъде мислено като част и продължение на общото отмъщение на групата около Фекели, свалянето на Демир от „трона“ в кабинета. Това, което ни загатват след пристигането на Фикрет в Чукурова: едновременната поява на Севда, нейната мъка за дете, самата история на Фикрет с майка от Истанбул и т.н., вече поставя въпроса: първо отново този, който си задаваме досега – кой е Фикрет? какво знае и какво има в ръцете си, което ние не знаем, сам ли е или има още някой друг, когото не сме видели? Явно предстоят още стъпки в разкриването на това какво стои зад Фикрет. В сцената в кабинета за мен най-важното беше, че ни показаха целта на този или тези, които са Фикрет и тяхната стратегия. „Фикрет“ започва от времето на Аднан, цели свалянето на Демир и неговата наследничка Лейля (останалото така или иначе ще свърши Йълмаз), а методите са от тайни – устни или документи, скрити действия и вкл. използването на груба сила. И Фикрет не е сам. Кой е другият и какво чака, за да се появи? Имаше информация за нов актьор, но дори не си спомням дали в темата или другаде четох за него, дали той няма да е този човек. Какво цели Фикрет: само сваляне на Демир от неговото място и богатството му или в него има и отмъщение, но различно от това на Фекели и Йълмаз? Самият Фикрет има основание: чичо му е прекарал 20 години в затвора, изгубил е семейството си, в момента води война с Яман, но това достатъчно ли е или Фикрет и другият с него имат и друга своя причина за отмъщение. Отделно, мястото на Демир за Фикрет ли е предвидено или за този друг?

Богатството на Яман привличи много хора. Тук може да се спомене и стратегията на Хатип: Йълмаз ще му вземе жената и детето, а Хатип – земята; своя „стратегия“ си има и Шермин и т.н.
Но вероятно ще разберем и стратегията на Зюлейха от самото начало, за която ние се досещаме, но все още не знаем каква е била в действителност. Какво е било в главата и, когато написа първото писмо до Йълмаз, защо реши да остане  чифлика? Това писмо предхожда предложението на Демир за брак и думите за промяна на съдбата от Хюнкяр.

Фикрет говори по телефона за настаняването си в дома на Фекели, значи някой и то човек, който е в Чукурова – разговорът не беше чрез централа, следи движението на Фикрет, кой е този човек?

# 709
Най-после изгледах 70-ти епизод. Започвах, спирах... Мноого тежка серия. Не мога много да говоря, но едно нещо ми направи впечатление - пред смъртта всеки характер "смъква" социалната си маска и ... остава такъв, какъвто е в действителност.
А Фикрет на мен ми прилича на Демир, само че в светъл вариант.
От трея интересно чия ръка застреля Бехидже. Елиминирах Демир, Фикрет, Фекели (които носят пръстени на десните си ръце) и ... остана Йълмаз. Sad

# 710
Привет Flowers Hibiscus
Благодаря за коментарите! Flowers Tulip
Катя не мисля, че е ръката на Йълмаз, а Демир сменя пръстените, а понякога не носи. Йълмаз носи часовник на дясната ръка, въпреки, че е десняк (аз също така нося часовника си Simple Smile ), но може и да не се вижда от ризата, но поне трябва да "подува" маншета. Макар че - на кадъра, когато Йълмаз е с Фекели на гробището вечерта се вижда, че маншетът на черната риза на Йълмаз е леко нагоре и часовникът се вижда и то когато ръката му е в статично положение и отпусната надолу...когато се вдигне ръката в поза стрелба, то ризата би трябвало да се дръпне още назад и да се види часовника. Но, и убиецът да е Йълмаз...вече няма никакво значение, защото той ще умре скоро, така или иначе...и да влезе в затвора, няма да е за дълго Rolling Eyes.
За Фикрет - да, и според мен напълно е възможно впоследствие да се появи този, с когото комуникира Фикрет и това може да е новият актьор, за когото има слухове. По слухове - щял да идва от Германия и можело да е приятеля на Йълмаз, който идва за погребението му...но може и да е съучастника на Фикрет и пак да идва от Германия или вече да е в Чукурова.
Ваня наистина, че Фикрет се свърза директно, а не чрез централа за друг град или държава. Това може и да е Севда, но някак си това сега не ми се вярва.
За покриването на огледалата при смърт се сетих, че може би е само наша традиция и да няма такъв обичай с Турция.Thinking
Отивам да гледам серията...Rolling Eyes

# 711
Привет!
Промо снимки от еп. 72.

Изглежда Фикрет е върнал на Мюжган декларацията от Йълмаз, която взе от бюрото на Демир.

# 712
Разследването за Хатип не го споменават. Ролята на Себахатин приключи ли? За напускане на актьора не са казали.

# 713
Привет Flowers Hibiscus
Благодаря за снимките! Simple Smile
Изгледах серията. По 71 епизод:
Зюлейха е недоволна от действията на Йълмаз и има защо, но тя трябва да се сърди основно на себе си. Защото тя докара нещата до тук и сега трябва да потърси и вината в себе си. И Демир и Йълмаз имат своето право, а Зюлейха сега е поставена в много деликатна ситуация, до която се стигна и заради нейните действия и заради тези на Хюнкяр. Йълмаз мисли отново за бягство, защото явно не вижда друг изход от ситуацията. Зюлейха го помоли да се откаже от нея, но тя все още не се е отказала от Йълмаз. Отказът един от друг не е свързан с любовта между тях и силата й, а с това единият или двамата да се откажат от съвместно бъдеще и от опитите и намеренията да се борят за такова. Йълмаз вече няколко пъти каза, че ако Зюлейха се откаже от тяхното бъдеще, то той ще умре; Йълмаз свърза отказът на Зюлейха със смъртта и с отказване от живота си. Това ме навежда на мисълта, че ни подсказват нещо - може би смъртта на Йълмаз ще е свързана пряко или косвено с бъдещ отказ на Зюлейха от това да се борят за общо бъдеще; тя може би ще предпочете да запазят любовта си в сърцата, примирявайки се със съдбата и търсейки щастие в децата си...така както му беше писала от затвора. Предполагам, че смъртта на Хюнкяр ще има много общо с това нейно решение, защото тя не би оставила Демир сам, не би му го причинила.
Чудно ми е как Хюнкяр е стигнала от центъра на града до онова място с развалините сама, без такси? Много ми е трудно да си представя, че тя би рискувала така, но да речем, че е подценила Бехидже, въпреки предупреждението на детектива. Много тежки сцени, емоционални и тъжни в цялата серия! Адмирации за актьорите и най-вече за Мурат! Хамине много ме трогна, просто много тежко! От думите й разбрахме, че Аднан в един момент е занемарил участието си в управлението на чифлика. Хюнкяр е отглеждала дете, ръководела е чифлика, земите и е стопанисвала конака.
Въпреки, че прочете писмото от Хюнкяр, в което тя си беше изляла душата, Демир остана непреклонен за връзката й с Фекели и бъдещото й щастие. Нямаше да й позволи...само през трупа му и т.н. Демир е разбрал баща си, разбрал е Севда, но не можа да разбере майка си, не можа да се "пречупи". Разбра я, когато я загуби.

Фикрет прибра заявлението на Йълмаз и явно ще го предаде на Мюжгян. Това заявление вече няма сила и значимост, при условие, че Зюлейха отрече вината на Мюжгян. Всеки може да мисли и пише, каквото си иска...важни са показанията на жертвата и дали има оплакване от нейна страна в полицията. Зюлейха оправда Мюжгян и не подаде оплакване, каза, че е станал инцидент. Фикрет много хитро взе това заявление, за да може да го използва срещу Йълмаз и да предизвика спор между съпрузите и от друга страна - за да се хареса на Мюжгян и да се издигне още повече в очите й. Също така, ако Демир усети, че това заявление го няма, то той ще набеди Йълмаз в кражбата му. Да видим, дали Мюжгян ще прояви неблагодарност (защото Йълмаз можеше и да не подпише нищо, Демир да я докладва на прокурора и да я оставят в ареста; Йълмаз щеше да има много добър мотив против нея за бъдещ развод) и нахално ще иска обяснение от Йълмаз, при условие, че стреля в Зюлейха с неговия пистолет и ако Зюлейха не беше оцеляла, то Йълмаз можеше да влезе в затвора за убийство...но той дори и не повдигна този конкретен въпрос.
Сетих се, че когато онзи анкарец даде касетата на Фикрет и го пита, дали са приключили, Фикрет каза, че едва сега започват. Какво точно имаше предвид? Дали, че няма да го пусне, а ще го предаде на полицията или нещо друго?! Аз също мисля, че анкарците все още са активни и ще бъдат заплаха. Слуховете казват, че Йълмаз ще бъде убит от тях. Thinking
Бехидже наистина има психологически проблем, тя е психопат, според мен. Няма милост, не изпитва вина, няма угризения. Много е докачлива и "превърта", ако я нарекат убийца. Знае, че е такава...но някак си не може да понесе да бъде наречена така. Егото й не го приема. Вероятно е подхвърлила улики за Севда. И тепърва ще видим как ще се развият нещата.
Тигаса, Хатип вече е мъртъв и всички си мислят, че е убит от анкарците. Самият актьор не се сбогува в социалните мрежи, до колкото помня, нито пък актьорът, играещ Саббахатин. Мисля, че и неговата роля приключи.

Последна редакция: пн, 09 ное 2020, 22:35 от dana78

# 714
Здравейте! Animal Bee
Благодаря за снимките и коментарите!
Направи ми впечатление, че повечето снимки са портретни, самотни лица.
Ще припомня съдържанието на написаното от Йълмаз, което Фикрет намери в бюрото на Демир. Когато се върна в конака на Фекели и го питаха дали Демир е влязъл при прокурора, зрителите не чухме отговор; по-късно Фекели отново повдигна въпроса: „Значи Демир не отиде при прокурора?“ и отново нямаше отговор. Но Фикрет явно се усъмни, че Демир се е съгласил просто така, без нищо.
Това писмо говори много за Йълмаз. Пред семейството той про форма защитаваше Мюжгян, но се оказва, че подло зад гърба и е казал пред Демир истината и му е дал възможност в някой следващ момент да я вкара в затвора, освен, че щеше да и вземе детето. Тогава, когато те щяха да бъдат далече в Германия. Затворът за Мюжгян беше само отложен и оставен в ръцете на Демир.
Ще видим как Мюжгян ще използва това писмо и  дали изобщо ще го използва. Какви са били намеренията на Фикрет, когато го е взел и го е дал на Мюжгян? Може към нея то да е само за информация какъв е Йълмаз.  По-скоро изчезването му вреди на Демир. В контекста на събитията, в който Йълмаз написа това, то спираше възможността Йълмаз да купи акциите на Хюнкяр. Дали Демир ще потърси това писмо и по какъв повод? Дали е имала право Хюнкяр да знае какво съдържа заключеното чекмедже? Ако е имала, Демир може да мисли, че писмото е взела и вероятно унищожила тя. Но ако не е имала такова право, тогава Демир ще разбере, че някой е отварял без позволение. Може да се усъмни в Зюлейха, да мисли, че Йълмаз я е накарал да го намери и да му го предаде. Демир няма да има никакъв повод, за да предполага, че това е бил Фикрет. Според мен, най-неприятният ефект е за Демир: усещане за несигурност в личното пространство и близките хора. Ще видим какво ще произлезе от това писмо.

„На посочената дата жената, която е стреляла в Зюлейха Яман, е моята жена Мюжгян Аккая. Говорихме с Демир Яман. И взехме решение за целостта на нашите семейства взаимно да мълчим. Ако в бъдеще има някакво недоразумение между нашите семейства, приемам, че всичко, което е написано на тази хартия, е вярно и Демир Яман може да даде това писмено изявление на прокуратурата.“
                                                             Йълмаз Аккая

# 715
Привет Flowers Four Leaf Clover
Мюжгян стреля по Зюлейха с пистолета на Йълмаз. Зюлейха едва не умря, а ако беше станало така, че тя да не може да посочи (поради смърт, увреждане и т.н.), кой е стрелял по нея, напълно възможно е, при проверка на пистолета и при навлизане в детайли на ситуацията - Йълмаз да бъде обвинен и хвърлен в затвора. Такава е Мюжгян - отдавна не й пука за Йълмаз и какво ще стане с него, важното е да победи Зюлейха. Подлите действия са от нейна страна.
Ако Йълмаз искаше Мюжгян да влезе в затвора, то той можеше да не си мръдне пръста и да остави Демир да докладва на прокурора и така Мюжгян да бъде арестувана. С Мюжгян в ареста или в затвора, много по-лесно би се осъществило бягството...защото поне от страна на Керем Али нямаше да има изискване за връщане на детето и оплакване за отвличане от другия родител, тъй като майката щеше да е арестувана за опит за убийство и нанасяне на тежка телесна повреда. Йълмаз следваше плана на Зюлейха, която не искаше да се знае за Мюжгян. Оттам - Йълмаз никаква истина не е казвал на Демир: повтаряше, че Мюжгян няма вина (може да се види отново момента), нито му е давал някаква възможност. Този, който поставя условия е Демир, защото той държи коза и той налага условията. Ако Йълмаз е съгласен - добре, ако не - Мюжгян отива в затвора, защото пистолетът е на Йълмаз и никой друг, освен хората от конака им, няма едновременно и достъп, и мотив, и желание да отстранява Зюлейха от пътя си. Няма логика Йълмаз да налага текст на декларацията без залог, защото той е от "слабата страна", а Демир е от "силната страна" в този момент.

Цитат
Ако в бъдеще има някакво недоразумение между нашите семейства, приемам, че всичко, което е написано на тази хартия, е вярно и Демир Яман може да даде това писмено изявление на прокуратурата.“

"Приемам". Т.е. Йълмаз осъзнава, че има доказателства и приема фактите, които са му представени от Демир Яман. В прокуратурата е документирано, че Демир е ходил в полицията и е изискал информация за пистолета, с който е стреляно по Зюлейха. Взел е и самия пистолет, както и документ с данни за притежателя на пистолета. Йълмаз. Така че, в по-детайлен стил: Йълмаз изказва приемане на това, че Демир Яман има нужната информация, че Мюжгян Аккая е стреляла с пистолета на мъжа си по Зюлейха, която му е бивша годеница. Ако Йълмаз обвиняваше Мюжгян подло зад гърба й, то изказът на изявлението щеше да е друг - например: "удостоверявам/гарантирам/уверявам, че всичко, което е написано на тази хартия, е вярно и...".

Демир също нямаше намерение да издава Мюжгян веднага, защото видя удобен момент за спасяването на акциите на Хюнкяр от продажба на Йълмаз. Точно за това той отиде при Фекели-Йълмаз, а не директно в прокуратурата или в полицията, нито потърси Зюлейха, за да я пита, какво е станало и коя е истината. Демир отиде първо при Фекели-Йълмаз, за да се договори и "изтъргува" обратно акциите, като неслучайно започна разговора с думите (по памет): "Вместо да искаш чужди акции, се замисли как ще спасиш жена си от затвора!" Фекели много бързо се досети, накъде клони Демир и докато Йълмаз се опитваше да асимилира, че неговият пистолет е бил използван за стрелбата срещу Зюлейха, той му нареди да догони Демир и да се разбере с него.
При бягство на Зюлейха и Йълмаз, Демир няма никаква полза да вкарва Мюжгян в затвора, защото и тя би била жертва като него, и тя би била достатъчно съсипана. Какво би спечелил Демир от това да вкара Мюжгян в затвора? Нищо. Така че, Йълмаз подписва това, което е угодно за Демир в момента...като "недоразумението" е ясно за всички (дори цяла Чукурова), че са акциите, които Хюнкяр иска да продаде на Йълмаз, защото е гневна на Демир, заради отношението му към Севда.
Ако бягството беше станало -  документът щеше да е нищожен и то е съвсем близо до ума, защото Йълмаз може и да лъже в този вхърчащ лист, може да е решил да клевети, може и това да не го е писал той изобщо...думите на Зюлейха са решаващи, а тя ще е избягала и няма как да я питат. Без нейните показания и с някакъв кратък и общ текст, написан на един лист, без присъствие на служебно лице и без заверка и печат като свидетелско показание...това заявление не може да вкара Мюжгян в затвора. Има определени процедури. Същото е и сега - при показанията на Зюлейха, които оневиняват Мюжгян. Показанията на жертвата са основни, както и липсата на жалба. Един незаверен текст, написан незнайно кога, при какви обстоятелства (ами, ако Йълмаз го е писал под дулото на пистолета на Демир?!) и без нужното наблюдение от служител няма никаква стойност още по-малко тежест пред изявлението на жертвата пред прокурор при официален разпит.
И последно: когато Йълмаз се върна от прокурора, Фекели му зададе въпроса, какво е стана и дадоха как Фикрет и Фекели бяха застанали в поза на очакване, обърнати към него, но прекъснаха сцената и не стана ясно, какво е казал Йълмаз. И Фикрет и Фекели, както и всички в семейството няма как да смятат, че Демир се е отказал да ходи при прокурора просто ей така. Та, той и Йълмаз са врагове; Демир не му е приятел, че да му прави услуги или да го разбира. Много ясно, че ще има условия и залогът ще е свободата на Мюжгян. Би било глупаво да се мисли друго.
Така че, Йълмаз подписа това, което трябваше да подпише, за да остане Мюжгян на свобода. А после, когато те са щяли да са далече в Германия, Демир щеше да е зает да ги търси и издирва, а не да вкарва Мюжгян - другата жертва и майка, останала без детето си - в затвора и то се един текст, който може да го е писал всеки и/или да си го е измислил всеки, при съмнителни обстоятелства...както вече писах.
И, в крайна сметка  - Мюжгян да не беше стреляла в Зюлейха, тя сама реши това, сама го извърши...никой не й е виновен, след като не може да мисли и да осъзнае кой и за какво я манипулира. Действието й не беше самозащита (за да има право на законово оправдаване), а преднамерен опит за убийство. Преднамерен...с обмисляне, план и всичко. Мюжгян избегна затвора и трябва да бъде благодарна за това на всички, най-вече на Зюлейха. Защото действието й по законен ред е наказуемо със затвор и тя щеше да гние зад решетките няколко години...без детето си и с много по-лесна възможност Йълмаз да се разведе с нея и да вземе пълни права над Керем Али. Ако Йълмаз беше подъл, щеше да се възползва; ако Зюлейха беше злопаметна като Мюжгян, също щеше да се възползва без да й мигне окото.

Последна редакция: вт, 10 ное 2020, 03:01 от dana78

# 716
В заявлението от Йълмаз не е посочена конкретната уговорка - да не купува акциите от Хюнкар. Но преди това, в дома на Фекели,  Демир ясно постави това като условие, за да мълчи за Мюжган, даже май връщаше пистолета на Йълмаз. Там бяха всички и чуха предложението на Демир. Фикрет като дава заявлението на Мюжган не виждам как злепоставя Йълмаз. Напротив - отказал се е от акциите, за да не отиде тя в затвора. На Демир едва ли скоро ще му е до това заявление. Хюнкар му прости, а сега вече Демир е единствен наследник на акциите ѝ. Може да се сети за заявлението, когато открие нотариалните актове за земите, които Хюнкар тайно купи от Йълмаз преди бягството. Дали са само земите или и имотите на Демир в Истанбул, които пък Йълмаз на времето купи - не знаем.

Раджи каза на Демир, че е оставил Хюнкар на пазара до кулата /вероятно часовниковата/. Какво е правила там, не ни показаха. Не ни показаха и уговорката с Бехидже за срещата. Тя измина пътя до клуба пеша, вероятно разстоянието не е голямо. Видяхме да изхвърля в реката само ножа. После в клуба Бехидже върна лентата назад и показаха кърпа с която избърса и уви ножа, сложи ги в чантата си. Напъха и папката с досието, но тя не се побра, половината остана отвън. Влачи тялото на Хюнкар през гола поляна, шалчето е на врата ѝ,

премина през камъни и ниски храсти

и шалчето вече го няма.

Взе брошката, пръстена и обеците, но забрави чантата /което даде повод на Демир да мисли, че не обир е причината за убийството/ и тръгна като носеше папката в ръка и чантата си. На моста вече папката липсваше. Къде ги е прибрала заедно с бижутата. Кога и как пристигна в конака, на кого изказа съболезнования - нищо не видяхме, показаха я направо седнала в хола точно срещу Хамине. В клуба при думите на Фюсюн, че Севда е кръвен враг на Хюнкар, ѝ хрумна идеята да я натопи. Направо замръзна докато е раждала плана в главата си. Ако вкара в дома на Севда кървавата кърпа и бижутата... кой ще повярва, че Севда е обирджийка, тя върна парите на Демир, има свидетел. Но като знаем колко е кадърна полицията им, ще се надяваме на Зюлейха и може би Йълмаз. Мюжган ще трябва да обясни на домочадието спонтанното ѝ заминаване, но едва ли ще е убедителна. Възможно е и Фикрет да се намеси.

# 717
Лучия Simple Smile
Цитат
В заявлението от Йълмаз не е посочена конкретната уговорка - да не купува акциите от Хюнкар. Но преди това, в дома на Фекели,  Демир ясно постави това като условие, за да мълчи за Мюжган, даже май връщаше пистолета на Йълмаз. Там бяха всички и чуха предложението на Демир.
Точно! Просто е немислимо да се мисли, че Йълмаз се е разбрал с Демир без уговорки.

Еп. 66 при влизането на Демир у Фекели-Йълмаз, Йълмаз започва разговора с думите: "Виж, ако ще викаш и крещиш заради акциите, тук не е мястото. Отдиди и кажи на майка си, каквото искаш да кажеш."
Демир: "Вместо да се ровиш в чужда фирма, по-добре помисли как да измъкнеш жена си от затвора, г-н Йълмаз."
...... пистолетът е върнат на Фекели, а впоследствие и лицензът за пистолета - Демир го хвърля преди да си тръгне.
.....
Демир към Мюжгян: "Виж, кълна се в децата си, ако кажеш причината (заради която Мюжгян е стреляла в Зюлейха), нито полиция, нито прокурорът няма да знаят."
А, справедливостта за Зюлейха и дали Зюлейха иска Мюжгян да си плати за стореното...това Демир не го интересува. Той взема самосиндикално решение.
...
Демир към Йълмаз: "Трябваше да мислиш за последствията преди да купиш акциите на майка ми".
Йълмаз: "Проблемът е в акциите, така ли? Това е между мен и теб, ясно ли е? Не намесвай Мюжгян. Ти имаш проблем с мен. Можем да поговорим."
Демир: "Но, ти отдавна се намеси в работите на майка ми. Няма какво да се направи, Йълмаз. Жена ти ще разкаже в съда за проблемите си." ...И Демир потупва с пръст по лиценза за оръжие на Йълмаз
....
Фекели: "Сине, тичай след Демир, за да не каже на прокурора. Бързо! Какво чакаш? Мюжгян е стреляла в Зюлейха. Искаш ли жена ти да гние в затвора? Искаш ли майката на сина ти да влезе и да гние в затвора? Бързо, тичай да го спреш, докато не е казал на прокурора.
Всички са наясно, как може Йълмаз да спре Демир. Демир даде заявка за договаряне и условие - с отказ на Йълмаз от купуване на акциите. Пределно е ясно, че няма друго с какво Йълмаз да спре Демир да подаде жалба. Всички бяха в стаята и чуха ясно.

Демир и Йълмаз пред вратата на прокурора
Йълмаз: "Демир, виж, не искам акциите на майка ти. Мюжгян няма вина. Ако напишеш жалба срещу нея, тя ще влезе в затвора без вина. Моял те, недей."
Демир: "Твоята жена направи такива пакости на Зюлейха, че няма значение виновна ли е или не."
Йълмаз: "Демир, имам син. Помисли, Мюжгян ще влезе в затвора. Добре, и Зюлейха беше там и какво от това, ще кажеш? И аз не съм искал да стане така. Трудно ми е да те моля за нещо, ти знаеш. Моля те, не постъпвай така с Мюжгян, никакви акции не ме интересуват."
Демир: "Защо трябва да ти се доверя, Йълмаз? Откъде да знам, че утре няма да посегнеш на фирмата ми?"
Йълмаз: "Тогава ще напишеш жалба срещу мен. Ще се подпиша."....
.....
И предлага текста, който виждаме, защото трябва да има залог, иначе Демир няма да има доверие и с какво да "държи" Йълмаз, ако той реши да купува впоследствие или да "посяга" на фирмата му. А, купи ли вече Йълмаз акциите, Демир после и да обвини Мюжгян, то може да се счете за клевета и опит за реванш.
Nature Moon

Последна редакция: вт, 10 ное 2020, 03:17 от dana78

# 718
Здравейте! Animal Bee
Честит рожден ден на Уур!
Както и да мислим за неговия Йълмаз, Уур е прекрасен актьор!
Желая му здраве и нови интересни роли! BalloonBirthdayBalloon

И сега само за Йълмаз:
Подлостта на Йълмаз не е в стойността на написаното от него пред съда. Подлостта му е в това да говори едно пред Мюжгян и присъстващите в конака на Фекели, а обратното пред Демир. И да го остави черно на бяло! Важното изречение във въпросното подписано от него е: „...жената, която е стреляла в Зюлейха Яман, е моята жена Мюжгян Аккая...“ Ако това признание е без значение, Йълмаз щеше да каже как е накарал Демир да не влезе при прокурора. Йълмаз излъга не само Мюжгян и заложи за нея заплаха да влезе в затвора след като групата от петима, вкл. нейното дете биха били далече в Германия. Той излъга и Фекели, който два пъти подкани Йълмаз да каже как е накарал Демир да не влезе при прокурора, и Фикрет. А Фикрет нямаше да има причина да вземе това писмо от бюрото на Демир.
Демир стигна до конака на Фекели по друга логика, не воден от съдбата на акциите. Той знаеше, че Зюлейха е направила опит за самоубийство, имаше съмнения след случилото се на терасата на болницата и въпроси към Гюлтен, отговорите на които оставиха в него съмнения. Шермин му каза за чутото от разговора между Зюлейха и Гюлтен и това, че не е било самоубийство, а Мюжгян е стреляла в Зюлейха. Демир разбра чие е оръжието. Правият път е към конака на Фекели. Какво да пита Зюлейха, тя е казала своята версия. Съвсем правилно пита тази, която е стреляла и този, чието е оръжието. Демир отиде там с въпроса: каква е причината, кое е накарало Мюжгян да стреля в Зюлейха. И това е правилният въпрос. Но отговорът трябваше да съдържа: Зюлейха е тръгнала към гората, извикана от Йълмаз, между нея и Йълмаз има отношения. Това е, от което Йълмаз и Зюлейха бягат. И двамата се крият зад благородната грижа за една майка, но в същото време Йълмаз с детето на тази майка чакаше Зюлейха, за да тръгнат за другия край на света. Въпросът за акциите беше поставен от Йълмаз, това беше последният разговор между него и Фекели. Демир изобщо не е мислил за акциите, когато тръгна към конака. Условието, което постави Демир в конака, за да не отиде в прокуратурата или полицията, беше Мюжгян да каже "...имало ли и нещо, което не знам?" Демир искаше Мюжгян да каже конкретна причина и такава има: писмото, съчинено от Бехидже. Това писмо съвсем точно описва това, което се случва в скрит план: разкриване на истината за детето и търсене на начин Зюлейха и Йълмаз да се съберат. Това писмо задвижи Мюжгян. „Защо го направи?“ това е въпросът, с който Демир отиде. За никакви акции не е говорил. За акции заговори Йълмаз и Демир му отговори.
Ако този, на чието име е лицензът за оръжието, може да влезе в затвора в случай на смърт на Зюлейха, може да влезе и Мюжгян в затвора, ако този същият притежател на оръжието е написал, че тя е стреляла с това оръжие.
Зюлейха даде грешни показания, а Йълмаз постъпи по този подъл начин, защото и двамата знаят, че ако Мюжгян влезе в затвора преди тяхното бягство, те няма да могат да заминат. И двамата си играят на благородни разбиращи майката Мюжгян. Но това не им пречи да и вземат детето. Йълмаз, защото не можел да повери Керем Али на Мюжгян, която е стреляла в Зюлейха? И сякаш е забравил, че ще повери децата на майката Зюлейха, която стреля три пъти в бащата на две от тях. Това ако не е лицемерие! Самоуспокояват се, но не знам как щяха да живеят спокойно в Германия с това, което мислеха да направят.
Опитът Йълмаз да бъде представен на бял кон и  защитник на Мюжгян, а Демир – търговец на акции, инициатор и автор на парчето хартия, не отговаря на показаното в сериала. Йълмаз се изложи много с тази декларация и не само с нея. Недостойно беше цялото му поведение както в конака, така и на четири очи пред вратата на прокуратурата с Демир, когато отрича любовта си към Зюлейха и лъже колко държи на семейството си. Йълмаз ще отговаря пред Мюжгян и пред Фекели за написаното, което даде в ръцете на Демир. Фикрет се ориентира много добре, че тази декларация има своето адекватно обяснение в контекста на готвено бягство. Въпреки, че не казва нищо, Фикрет разбра какво се случва.

# 719
Здравейте Flowers Hibiscus
Честит рожден ден на Уур и от мен! Жив и здрав да е! Лични и професионални успехи! Tada
За Йълмаз:
Всички в конака на Фекели знаеха, че Мюжгян е стреляла в Зюлейха, ясно им стана. И неслучайно Фекели каза следните думи на Йълмаз (преди още да е говорил с Мюжгян и Бехидже и да е изяснил за себе си детайлите): "Сине, тичай след Демир, за да не каже на прокурора. Бързо! Какво чакаш? Мюжгян е стреляла в Зюлейха. Искаш ли жена ти да гние в затвора? Искаш ли майката на сина ти да влезе и да гние в затвора? Бързо, тичай да го спреш, докато не е казал на прокурора."
Никой не може да си мисли, че Йълмаз ще е убедил Демир да не издава Мюжгян без уговорки и то уговорки, които трябва да съдържат сериозна гаранция, така че Демир да е сигурен, че няма да има по-нататъшни посегателства от Йълмаз над фирмата му (както той се изрази). Ако някой мисли че нещата просто така ще се случат или е наивен или глупав.
Изречението:  „...жената, която е стреляла в Зюлейха Яман, е моята жена Мюжгян Аккая...“ е истина. Мюжгян сама със своите действия заложи капан за себе си, а не го заложи Йълмаз. Той дори не беше задължен да ходи и да се моли на Демир и да подписва каквото и да било. Ако беше силна жена и почтена, то Мюжгян трябваше да каже истината - че е отворила писмо, адресирано до Йълмаз, в което пише това и това и че е поставила капан на Зюлейха чрез фалшиво повикване от Йълмаз. Защо Мюжгян лъга, че Зюлейха я е наклеветила? Като е толкова почтена и честна, защо не каза истината? Ако Мюжгян беше казала всичко, както си беше, то въпросите щяха да са към Зюлейха и тя щеше да отрече, че е писала такова писмо. Мюжгян нямаше да може да докаже нищо, защото Бехидже изгори писмото. Кой изгаря писмо - доказателство за измяна и опит за бягство? Но, Мюжгян изобщо не се запита, защо Бехидже побърза да унищожи това писмо. А това, че писмото точно описва това, което се случва в скрит план сега не беше релевантно и няма нищо общо с онзи момент, когато Зюлейха не беше казала истината на Йълмаз за Аднан, когато никой още не мислеше за бягство и Йълмаз не беше определял никаква среща на Зюлейха. Това, че впоследствие нещата се развиха така, както Бехидже беше предвидила във фалшивото писмо не може да оправдае онзи момент, когато Мюжгян беше изманипулирана и нито Йълмаз, нито Зюлейха са имали контакт и уговорки за бягство, а още по-малко: да е ставало въпрос за истината за детето.
В случай на смърт - този, на чието име е лицензът за оръжието, може да влезе в затвора, защото оръжието е веществено доказателство и физическа улика, а ако този същият притежател на оръжието е написал, че Мюжгян е стреляла с това оръжие - това е само писмено изявление, без пишещият да е бил пряк свидетел на стрелбата, нито заявлението е подпечатано и заверено като свидетелско показание, представено пред прокурор по време на разпит. Йълмаз може да клевети Мюжгян в заявлението си и Мюжгян ще бъде извикана на разпит, но не и подведена под отговорност. Но, ако пистолетът на Йълмаз бъде идентифициран и Зюлейха не може да каже, кой е стрелял по нея, то Йълмаз съвсем спокойно може да бъде подведен под отговорност, защото пистолетът, с който е стреляно е негово притежание и той е имал отношения със Зюлейха. Йълмаз не може да докаже възможност за вземане на пистолета от самата Зюлейха, защото няма кога това да се е случило. Зюлейха открадна пистолета на Фекели и стреля срещу Демир. В нея нямаше друг пистолет, нито тя е имала възможност, и време, за да укрие в конака на Яман втори откраднат пистолет, заедно с този на Фекели; после Зюлейха беше арестувана и вкарана в затвора до деня, когато я освободиха...после тя беше простреляна същата вечер. Кога е крала този пистолет на Йълмаз? Това ще бъде отхвърлено като теория; кой да й е дал този пистолет - няма да има данни за такова лице. Йълмаз ще бъде основният заподозрян, заради притежанието на пистолета.
Не се прави разлика между веществена улика (пистолет с регистрация, който е държан под контрола на собственика си - не е подарен, продаден и т.н.) и твърдения на някого - в случая Йълмаз, който дори не споменава, че е свидетел на стрелбата и пряк очевидец и няма детайли и обяснения по въпроса.
Защо да не могат да заминат Йълмаз и Зюлейха, ако Мюжгян е в затвора? Какво би им попречило? Дори щеше да е много по-лесно за тях. Истината е, че и двамата се чувстваха виновни, за това че ще отнемат Керем Али от Мюжгян - казаха го в разговор помежду си, като Зюлейха каза, че не се чувства виновна по отношение на Демир, защото и той я разделял с детето/децата многократно. Това е факт. Опитът да се изкарат и Йълмаз и Зюлейха подли, безсърдечни и зли хора не отговаря на показаното в сериала - от моментите на техните разговори. И двамата ясно осъзнаваха, че това е грешно и жестоко, но не виждаха друг начин за бъдещето си. Йълмаз дори спомена, че ще измисли нещо по-нататък за Мюжгян и Керем Али, но не дадоха подробности. Т.е. ясно е, че те осъзнават мъката, която ще причинят на Мюжгян и съжаляват за това, съвестно им е, но не виждат друга алтернатива.
Йълмаз знае, че Мюжгян не го обича вече, знае, че тя изпада в много опасни настроения от желание за реванш. Нищо не може да му гарантира, че тя няма да извърши нещо с Керем Али, за да го накаже....опита се да се самоубие, оставяйки сина си....сега може да стори нещо друго. Нападението на Зюлейха над Демир е по съвсем различни причини. Като двете нападения - това на Мюжгян и това на Зюлейха са мотивирани от различни неща и дават различна информация за характера на съответните жени. Всеки може да има своите усещания и причини да чувства едно или друго като заплаха и проблем.
Не правя опити да представям Йълмаз като защитник на Мюжгян на бял кон Simple Smile. Не съм разбрана правилно. Йълмаз много добре знае, че проблемът на Демир не е с Мюжгян и че той няма да използва тази декларация срещу нея. И доказателството е в сегашното развитие на нещата - Демир даде ли декларацията на прокурора, когато разбра, че Зюлейха и Йълмаз са щяли да бягат? Не. Демир даде ли декларацията, когато Йълмаз отвлече Аднан? Не. Йълмаз много добре знае, че Демир ще използва тази декларация по проблеми в стопанския сектор и фирмата, така както се бяха уговорили. Йълмаз не иска Мюжгян да влиза в затвора, защото знае, че ще й причини достатъчно мъка, като вземе Керем Али. По същата причина това не иска и Зюлейха. Но, да бъдат представяни и двамата като безсърдечни и лоши хора, също не отговаря на показаното. Не съм писала, че Демир е инициатор и автор на парчето хартия. Демир зададе въпрос на Йълмаз - как може да му се довери, че ако той не издаде Мюжгян, то впоследствие Йълмаз няма да купи акциите или да посегне на фирмата му. Йълмаз трябваше да даде гаранции и залог, който Демир да използва, в случай на неизпълнение на условието. Йълмаз има много добро обяснение, ако такова му бъде поискано и от Фекели и от Мюжгян.
За мен, Демир искаше да изтъргува информацията за стрелбата по Зюлейха или с отговор от самата Мюжгян или чрез договорка с Йълмаз за акциите. Самите разговори между тях са пределно ясни и няма място за интерпретации. Йълмаз започна разговора за акциите, защото мислеше, че Демир идва за това, той нямаше как да знае, че Демир идва по друг въпрос. Но, Демир впоследствие продължи темата за акциите и ако това не беше негова цел, то той не би го споменал повече и щеше да отрече връзката между нещата и да не повдига отново въпроса, а той го постави два пъти - веднъж в края на разговора с Йълмаз, преди да си тръгне от конака и веднъж пред вратата на прокурора.
Демир няма право да ходи в конака на Фекели и самосиндикално да разпитва Мюжгян. Какъв е той, че да води разпити? Има си процедура за целта. Нямал е и право самосиндикално да изисква информация за пистолета, с който е извършена стрелбата. Прокурорът ясно му каза това. Демир няма право да обещава и да се кълне, че няма да уведомява властите, защото жертвата е Зюлейха и тя не е казала истината до момента, защото мисли, че няма да й повярват и ще я обявят за психично болна. Зюлейха е казала своята версия, преди да знае, че има веществено доказателство срещу Мюжгян. Зюлейха можеше да иска да каже истината на прокурора и да подаде жалба срещу Мюжгян, ако Демир беше решил да говори с нея и да й каже, че пистолетът е на Йълмаз и че може да се докаже участието на Мюжгян. Демир реши самосиндикално да се договаря с Мюжгян за нейн отговор и да й гарантира спокойствие, без да зачете някакви права на Зюлейха като жертва. И самосиндикално реши, че може да спаси акциите си от Йълмаз, като обвърза покупката на акции със спасяването на Мюжгян от съпруга й. И в двата случая Демир действа за себе си, а не в правото на Зюлейха. Ако беше честен, то Демир щеше да иде в прокуратурата и там пред прокурор той да изиска отговор от Мюжгян, а не в хола на Фекели. Ако беше честен, то той щеше да говори със Зюлейха първо и да я увери, че има доказателства и че може да каже истината за случката.
И какво да каже Йълмаз на Демир - че обича Зюлейха...ами то това е ясно от много отдавна...самата Мюжгян го каза. И, Йълмаз не е длъжен да дава каквито и да е било отговори пред никого, защото това си е негово лично прово да чувства, каквото му е на сърце. Демир даваше ли му обяснения, като Йълмаз му разказваше истината за връзката им пред Бог? Не. Йълмаз не е отричал любовта си към Зюлейха - не е казвал, че не я обича, а измести въпроса и каза само че държи на семейството си и това е така - той държи на Керем Али и не иска Мюжгян да влиза в затвора, защото я уважава като майка на сина му.
Йълмаз няма защо да отговаря пред когото и да е било за декларацията. Той следваше плана на Зюлейха и коментираното с нея. В тази динамична и хаотична обстановка, Йълмаз беше изненадан и не знаеше, кой е казал на Демир за Мюжгян. Той смяташе, че това е Зюлейха, защото нямаше логика да е друг. Даже в колата, следвайки Демир, Йълмаз се питаше, защо Зюлейха е казала истината, какво я е накарало да направи това и се чудеше какво става. Оттам, той не знаеше, дали има промяна в плана и как да действа той самият, при условие, че е обещал всичко да съгласува със Зюлейха. И той продължи да се придържа към обсъдения план, друго не му оставаше. След като Демир си тръгна, Йълмаз беше готов да остави Демир да иде в прокуратурата, защото това можеше и да е ход на Зюлейха, без да е имала възможност да говори с него и именно това намери и отзвук в декларацията. Йълмаз мислеше, че самата Зюлейха е предала вече Мюжгян Този, който накара Йълмаз да ходи и да говори с Демир беше Фекели. И Фекели трябва да знае, че Демир ще иска гаранции за мълчанието си. Той няма да има право да съди Йълмаз, защото ако някой трябваше да уговаря Демир, то това трябваше да е самата Мюжгян. Фекели сбърка като се намеси, трябваше да остави нещата да бъдат разяснени в съда. Мюжгян няма какво да иска и да изисква от Йълмаз - тя заслужаваше да разкаже всичко пред съда и съответно да й бъде издадена присъда за стореното от нея. Сега тя в затвора ли е? Не. Йълмаз няма нужда да дава обяснения на никого. Направил е това, което е преценил за момента, в онази объркана и за него ситуация, за да бъде Мюжгян на свобода. Иначе, тя щеше да е арестувана по жалба на Демир още същата вечер. Мюжгян имаше своята възможност да каже истината на Демир и да се договори с него, защото той се закле в децата си да мълчи, ако тя му даде отговор. Но, Мюжгян много добре знае, че не може да покаже писмото, а трудно биха повярвали хората, че тя ще унищожи важно доказателство за връзката между Зюлейха и Йълмаз и за техните тайни планове. За това лъже Мюжгян, защото нищо не може да докаже. А, Фекели можеше сам да тръгне след Демир и той да се опита да говори с него, а не да праща Йълмаз, на когото преди нахока, че обвинявал Мюжгян неправилно и когото принуди да се извинява за нещо, което се оказа истина.
В ситуацията, в която са поставени Зюлейха и Йълмаз, те нямат много възможности за лавиране и за благородно отношение...все някого ще засегнат по някакъв начин. Те самите бяха използвани, съсипани и с тяхната съдба беше играно. Хюнкяр си призна за това на Йълмаз и на Зюлейха, поиска и прошка. Борбата за бъдещето им и за любовта им винаги ще бъде свъразна с нещо, което не се одобрява и което е некоректно, защото друг начин няма. Видя се, че развод не им се дава, нито ще имат полза от стъпки по законен път и ред. Йълмаз много отдавна поиска развод от Мюжгян - но тя го помоли да не ги оставя с Керем Али, да остане с тях и му вмени вина за самоубийството си. Мюжгян изманипулира Йълмаз, въпреки, че много добре знаеше, че той обича Зюлейха. Какво е очаквала след това?! Сега тя няма право да се оплаква, защото можеше вече да е разведена, спокойна, да не й липсва нищо и да си гледа детето и да си ходи на работа - Йълмаз й каза, че ще й осигури всичко, че няма намерения да й отнема детето и ще се следва решението на съда. И ако Йълмаз беше по-егоистично настроен, нямаше да я слуша, а щеше да подаде молба и да се изнесе, а тя ако иска пак да се самоубива.
Зюлейха също поиска от Демир свободата си много отдавна - но беше заплашена със смъртта на Йълмаз; тя постави въпроса и пред Хюнкяр - но беше заплашена с отнемане на Аднан и смъртта на Йълмаз. Така че, ясно е, че без некоректни ситуации, те няма как да се борят за това, което им беше отнето от Хюнкяр. Всеки един от ГГ е лъгал и премълчавал неща за своите си цели и планове.
Нека всеки да остане с мнението си Simple Smile.
Хубав и усмихнат ден! Simple Smile

Последна редакция: вт, 10 ное 2020, 16:25 от dana78

Общи условия

Активация на акаунт