COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 469 759
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 11 085
  • София - Рим и обратно
Как да спазвам нещо, в което не виждам никаква логика и смисъл.

# 11 086
Правилата към момента си ги спазвам, нося задължително маска, дезифектант и избягвам събирания. Но също и излизам, спортувам, ходя 3 пъти седмично на пазар. Не съм се затворила в мазето и нямам запаси от тоалетна хартия.

# 11 087
На мен рядко ми е жал за полицаите. Но сега направо много ги съжалявам, тези които ги запратиха да се оправят с братята във Факултета. Ще има размирици големи там ако не ги пуснат. Любопитно ми е колко време ще успеят да ги задържат там без боища, палежи и всевъзможни мизерии.
Не беше ли им това работата на полицаите - да са "пъдари"? На всеки и всички? На тези, които не си спазват карантината, на тези, които обикалят без спирка, на тези, които продължават да се събират по паркове и градинки, площадки и беседки, пред входове и къщи, на тези, които маските ги "задушават" и ходят без такива, на тези, които грабят, крадат, хулиганстват, безчинстват, рушат, бият си жените и децата, вдигат шумотевица, нарушават обществен ред, карат с превишена скорост или след употреба на алкохол, смятайки се за безсмъртни, на тези, които не спазват никакви закони, правила, наредби, просто защото .....така?
Защо сега да не станат и пъдари на едни развилнели се хора с ограничени права? Какво като ще "лепнат" нещо, това е най-малкия риск, и да "падне" някое ченге, голяма работа, има още много, те така или иначе не си вършат работата, един ще падне-друг ще го смени и...толкоз.

Знам, че това с "пъдарите" не беше твоя реплика, използвам поста просто.
Аа, аз никога не съм мислила, че им е работата да са пъдари. Даже както и преди споменах е наложително да се мисли много повече за здравното проследяване на болните, отколкото за полицейското. Ние имаме много полицаи в БГ и ги пращат непрекъснато да се занимават с глупости. Повечето неща можеха да се решат с технологии. Електронни декларации, камери, апликации, за да се намали броя на полицаите, които се налага да вардят народа. Обаче не ставаше това. Защо? Ми първо защото в българската администрация нищо, което не е на хартия не го признават. И се наложи полицаите да стоят да ги размятат тия хартии с народа. Второ си знаят дереджето и с хората, които не си смениха адреса, въпреки че е задължително. Трябваше да има електронни декларации със снимка на документ за самоличност примерно, за да не може всеки да си драска каквото иска в тия декларации. И да има там постоянен адрес. Ако не си си го сменил - сори, стоиш си в родния град. И вече оттам нататък, който е луд да иска да плаща глоби да ги плаща, него не можем да го спрем да нарушава, който и да го варди. Но виж ромите са друга работа. Те глоби няма да платят никога и не можеш да ги накараш.

Последна редакция: пт, 17 апр 2020, 14:36 от lovely

# 11 088
  • Там,където се събуждам щастлива.
Скрит текст:
Един от лидерите им в Столипиново още в началото каза, че е съгласен там да има КПП, както направиха в някои по - малки градове. Ама пуста толерантност.
Не жандармерия, онези с маските и палките трябва да отидат, само те знаят как да ги укротят. В Пловдив, като им видят бусовете, и изчезват яко дим.
Но цялата ни държава е такава, без ред, без правила, всички сме само с права.
И в момента, в който наложиха някакви правила, макар и временно, и съблюдават за спзаването им, всички скочиха (не визирам само ромите).

Запитай се: защо?

# 11 089
  • Sredets/Burgas
Не жандармерия, онези с маските и палките трябва да отидат, само те знаят как да ги укротят. В Пловдив, като им видят бусовете, и изчезват яко дим.

Между другото, колкото и да ми се иска да съм на 100% процента съгласна с думите на FlameV,
че с насилие нищо няма да можем да решим, за съжаление на практика, това невинаги е постижимо.
Еле пък с "римляните"...
Има една много хубава българска поговорка (в пълен контраст на неоп@д@рализма), която гласи:
"Там, където дума не помага, там опитай и тояга."
По принцип циганите са плашливи... И във връзка с горенаписаното от dundi,
исках да кажа, че това с НСБОП и джиповете съм го виждала...
Не знам точно, какво ги бяха правили, биха ли ги, заплашваха ли ги, обаче, след едно такова посещение,
на спец службите в Средец – където има много "римляни", една седмица нямаше такъв из града...

Последна редакция: пт, 17 апр 2020, 14:38 от Butterfly_Lovehunter

# 11 090
Коментирахте ли, че Китай има над 1200 смъртни случая за денонощието ?

# 11 091
За мен във Факултета, скоро ще се намеси и армията. Щом полиция и жандармерия има и не ги спира, скоро и тях ще ги бият с пръчките, като в Индия.

# 11 092
Скрит текст:
В сряда ЕК е публикувала указания, които съдържат три условия за излизане от локдаун мерките: https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/communication_-_a_eur … nt_measures_0.pdf
Накратко кои са те: достатъчен болничен капацитет, слизане надолу по кривата и много усилено тестване и мониторинг.
България не изпълнява нито едно от тях, направо е на светлинни години. Тук щабът смята, че само с изолация и маски ще станат нещата. Ами няма да станат.
Най-успешното действие на щаба до момента е, че успя да настрои хората едни срещу други. Да се дебнат, мразят и портят.
С такива мерки и такива водачи - успех! Дано излезем от тая криза въпреки, а не заради тях.
Слизане по кривата надолу няма никоя държава. Болничния капацитет е относителен, както и тестването.
Специално за БГ имаме болничен капацетет за сега, тестването е недостатъчно, но се увеличава, кривата върви нагоре. До момента изолацията /под различна форма/ е дала единствено разултат за намаляване на заболелите в повечето държави. Нашият щаб е много мекушав и разчита на разбиране от хората. Вместо това, хората се настройват едни срещу други, най-просто - изпълнителни и неизпълнителни.
Докато повечето не проумеят, че неизпълнението води до продължаване на мерките, затягане и удължаване, нито тестове, нито лекари ще могат да помогнат.
Германия и Австрия до края на този месец ще са приключили с вируса.

Последна редакция: пт, 17 апр 2020, 14:49 от Не се сърди, човече

# 11 093
  • Пловдив

Много хора не виждат никаква логика и смисъл да спират на пешеходна пътека, да спират на червен светофар, да шофират със 140 по магистралата. То на мен проишествие няма да ми се случи. Други пък го правят съвсем умишлено. И си живеят живота. Но го отнасят децата, които пресичат на пешеходната пътека. Има закони и правила. Хубави или лоши, те са, за да се спазват, а не всеки да ги спазва само ако му е удобно. Защото ако убиеш човек, защото не виждаш смисъл в закона за движение по пътищата, едва ли ще го признаят като невинен.

# 11 094
Не гледам тв. Генералът прочел ли ме е снощи, че мрънкам да обзаведе полицаите с костюми от най-висока защита, скафандри и т.н? Или са си с маските от запаса в окото на бурята

# 11 095

Ето това ни е основният проблем на нас българите. С други думи, спазваме само това, което ни изнася.

# 11 096
За мен във Факултета, скоро ще се намеси и армията. Щом полиция и жандармерия има и не ги спира, скоро и тях ще ги бият с пръчките, като в Индия.
Жандармерията има голям опит в борбата с безредиците, ще се справят без много шум и пушилка. Те си имат специални отряди. От толкова реформи, не зная вече как се наричат, но са барети , обучени за борба с тероризма, тези с бусовете.
Все пак, това е първи бунт и той трябва да бъде овладян адекватно, за да не го последват и в други махали и квартали.
Знаят си работата момчетата. А и такива "специални средства " имат, че само като застанат групите в редичка  / обикновено са по трима или четирима/, с три Жипки, и отсреща се кротват.
Най - много някой главатар да бъде обезвреден чрез арест . Ако не изпълнява устни разпореждания.

# 11 097
Коментирахте ли, че Китай има над 1200 смъртни случая за денонощието ?
Китай си оправя стъкмистиката.

# 11 098
  • Бургас
Може да е писано , но някой знае ли защо днес в Китай има толкова много починали? Да не би да са спрели апаратите на тежките случаи?

# 11 099
Скрит текст:
Tays, аз се опасявам, че законово няма да може да бъде глобен никой, защото на отиване ти декларираш, че се прибираш у дома. Нищо невярно не казваш. На връщане декларираш, че пътуваш с цел работа, имаш бележка, отново с нищо не си излъгал. Жена ти е с теб, щото и тя отива на работа. Децата ги водиш, защото няма на кого да ги оставиш и стоят с теб в работата. Примерно. Импровизирам, но реално не виждам как ще ги санкционират повечето.
Пак ли се търсят вратички ?
Да ви кажа честно, Наказателният кодекс е безкомпромисен в условия на пандемия, така че всеки да си се обяснява там, след повдигане на обвинение.
Прогнозирам доста дела от такъв характер.
И няма да има милост в съда.
Лолитка, внимавам, то тук човек трябва да влиза с каска и маска Joy

Напротив, точно в съда, ако му е останала капка мозък, нито един такъв акт няма да мине.
Не може да ти разрешат нещо и после да те глобят, защото си направил разрешеното, ама те те били помолили на брифинг да не го правиш. Ако някой е декларирал неверни данни, ако е казал, че има адрес, а всъщност няма, или е подправил подпис и печат на фирма-работодател - разбира се, че ще бъде глобен, а може и осъден (да лежи в затвора обаче хич не се надявайте). За всички останали важи принципа, че щом са имали достатъчна причина да излязат в моемнта на излизането си и са били пуснати през КПП - значи нищо не са нарушили. И наистина не са.
Скрит текст:
Аз не съм ги виждала тези КПП-та, те правят ли си труда да извършват реална дейност, или са сложени там бутафорно? Например ако имаш постоянен или настоящ адрес, проверяват ли личната карта или съответно искат ли удостоверение за настоящ от общината? Искат ли трудова книжка, за да сверят дали си назначен във фирмата, от която носиш бележка? Или всичко е оставено на "деклариране" и "молим да сте съвестни" (защото падаме от небето)? Ако е второто, както предполагам, изобщо не си представям как МВР и Гешев образуват двадесет хиляди следствия на всеки излязъл от София с цел да установи, докаже и занесе в съда сгодно дело по въпроса гражданинът Н. бил ли е всъщност по работа, или не е бил, дали пък не се е видял с любовницата си или тайно се е вмъкнал в нелегална кръчма, а може би просто е искал да си прекопае лозето, обаче от страх да не го върнат е взел бележка от личния лекар, че е астматик Simple Smile

Та в нормалните държави съдът не е продължение на държавната бухалка, а коректив на скалъпените и зле изпълнени норми, както и на некадърното водене на досъдебните произовдства.

Ако са се "прибирали от работа" по домовете в Ботевград, може и да мине. Но не става да декларираш, че работиш в София, а живееш във Видин и пътуваш ежедневно отиване и връщане. Не забравяйте и факта, че който наистина пътува на работа до София от друго населено място, минава ежедневно през едно и също КПП и всеки ден оставя декларация. Това е лесно установимо. Ако няма други такива декларации, значи лъже. Само такъв тип пътуване беше разрешено, + още някои изключения.
Освен постоянен и настоящ адрес,  трябва да декларира и адрес, на който пребивава.
Не виждам как ще попълнят тази декларация, без да е с невярно съдържание поне в някой елемент.
Ето го образеца:
Скрит текст:
Цитат
 ДЕКЛАРАЦИЯ

Аз, долуподписаният/та ……………………………………………………………………………………………………,
                                                                       (собствено, бащино и фамилно име)
ЕГН………………………………, л.к. № ……………………………………………, издадена от ………………………………...
на ..……………..год., с
постоянен адрес гр./с.……………………………….....................област …………………………………….….,
бул./ул. ………………………………………….№……, ж.к. …………………………………, бл….., вх….., ет…..,ап. …… и

настоящ адрес гр./с.………………………………………………………………, област ………………………………………..,
бул./ул. ………………………………………….№……, ж.к. …………………………………, бл….., вх….., ет…..,ап. ……

ДЕКЛАРИРАМ:

1.   Живея на следния адрес гр./с.………………………………..................област …………………………,
(Изписва се адреса, на който деклараторът пребивава, в случаите когато живее на адрес, различен от постоянния или

бул./ул. …………………………………………..№……, ж.к. …………………………………, бл….., вх….., ет…..,ап. ……
настоящия му адрес. В случаите, когато живее на постоянния или настоящия си адрес, посочва на кой от тях.)

2.   Местоработата ми  се намира на адрес гр./с.………………………………..................... област …………………………………….…., бул./ул. ………………………………………….№………………………………………………

3.    Работя в/за …………………………………………….…………………………………………………………………….,
          (наименование на юридическото или физическото лице, за което деклараторът работи)

4.   ……………………………………………………………………………………………………………………………………….
(тук деклараторът собственоръчно изписва, че не работи, в случай че не упражнява трудова дейност)

5.   Други обстоятелства, налагащи неотложно придвижването ми извън населеното място, в което се намира адресът, на който живея или работя са: .…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
(посочва в какво точно се изразява неотложността за пътуването - здравословно състояние на пътуващия или негови близки, завръщане на
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. настоящия или постоянен адрес или други причини)
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

6.   Известно ми е, че наказателната отговорност по чл. 355, ал. 2 от Наказателния кодекс за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.

Дата на деклариране:…………………………….                      ДЕКЛАРАТОР:

(……………………………………………………………………….)
подпис на декларатора
собствено, бащино и фамилно име

Последна редакция: пт, 17 апр 2020, 14:50 от Не се сърди, човече

Общи условия

Активация на акаунт