COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 469 989
  • 32 209
  •   2
Отговори
# 10 965
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Трябваше да затворят по-рано - да блокират за Великден - без влизане и излизане. Повечето хора са се регистрирали на един временен и друг постоянен адрес и си пътуват без проблеми.
Стига се дотам, защото не сме свикнали на дисциплина.
Всеки си прави каквото си знае. Сега заразата ще се разнесе навсякъде.

Скрит текст:
Колкото до възрастните хора, които трудно могат да се придвижват - ползвайте куриерите. Така се прави по цял свят.
Добре де, аз едно не разбирам....
Предполагате, че тези, дето се юрнаха да сеят зараза извън Сф, по цяла Бг, са заразни.
Те до вчера се юркаха из Сф, на работа, на пазар, на разходка...защо Сф не е пламнала?Ако наистина бяха толкова заразни, досега не 300, а 30 000 би трябвало да има в Сф.
Предвид многомилионна Сф и факта, че повече от половината хора работят, ако са толкова заразни, поне половин Сф трябваше вече да е в Ада...все пак минаха вече 5 седмици, не 5 дена.
няма 30 хил. заразени защото не са се тествали всички.
Скрит текст:
иначе може да са повече от 30 хил.  и то не само в Сф , а в цялата страна.[/color]
Така, ама това пък поражда друг въпрос....Ако има хиляди заразени, но няма болни в болниците, значи вирусът не е толкова опасен все пак......Т.е., щом на 800 установени, има колко, около 300 в болница, то на 30 000 или повече, съответно в болница би трябвало да има ....поне 20 000.А няма.
Е, питам се, има ли 30 000 заразени?И неустановени?Или не?
И ако има, защо няма болни?Всички ли са безсимптомни?
И колко наистина е заразен тоя вирус?

Един от вирусолозите тук подозира, но само подозира, тепърва евентуално ще се доказва, че може да имаме все пак някакъв колективен имунитет от другите корона вируси, причиняващи настинките. Той така си обяснява примерно защо в едно домакинство не се заразяват всички. Но е само негова хипотеза засега. Ако се окаже вярно, би било много хубаво.

# 10 966
Кво става с Китай ?

Скрит текст:
Вадят някакви стари бройки. Както се подозираше, са крили цифри, сега лека-полека ги добавят.

# 10 967
Как не разбрахте,че единствения начин да се спре с разпространението е чрез социално изолиране.Пари винаги се изкарват.
Ами не, не е това начинът. Изолирането само забавя и отлага. И е удобно извинение за произвола върху гражданите в момента.
Мерките за справяне са други: търсене на лек и ваксина в дългосрочен план. Тестване и ранно приемане в болница в краткосрочен. Грижа за хората е решението, а не безкрайни ограничения.
То се вижда кои правителства целят грижа и кои се интересуват само от репресия.
В сряда ЕК е публикувала указания, които съдържат три условия за излизане от локдаун мерките: https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/communication_-_a_eur … nt_measures_0.pdf
Накратко кои са те: достатъчен болничен капацитет, слизане надолу по кривата и много усилено тестване и мониторинг.
България не изпълнява нито едно от тях, направо е на светлинни години. Тук щабът смята, че само с изолация и маски ще станат нещата. Ами няма да станат.
Най-успешното действие на щаба до момента е, че успя да настрои хората едни срещу други. Да се дебнат, мразят и портят.
С такива мерки и такива водачи - успех! Дано излезем от тая криза въпреки, а не заради тях.

# 10 968
  • София
Броят на починалите от Ковид-19 в Китай се увеличи драстично с 1290 души и достигна общо 4632 от началото на заразата с коронавируса, предават Франс прес и БТА. За този рязък скок съобщи днес в комюнике в социалните мрежи кметството на Ухан.

Dir bg
Сериозно ли някой нарича 1300 починали за 5 месеца на фона на 1.5 милярда население рязък  скок?

# 10 969
Броят на починалите от Ковид-19 в Китай се увеличи драстично с 1290 души и достигна общо 4632 от началото на заразата с коронавируса, предават Франс прес и БТА. За този рязък скок съобщи днес в комюнике в социалните мрежи кметството на Ухан.

Dir bg
Сериозно ли някой нарича 1300 починали за 5 месеца на фона на 1.5 милярда население рязък  скок?

Реално са 30% над предишната обявена бройка.

# 10 970
  • София
К'ви са тези уникални фурми от Дубай?
За хората по социални и старчески домове, че за тях е препоръчително да похапват повече сладичко, че да се чудят после отде им е дошло....Според Емил Караниколов - фурмите са вкусна и питателна храна.
Като няма хляб (или по-скоро месо) - ще ядат фурми!

# 10 971
На мен всяка цифра и сведение от Китай са ми недостоверни, абсолютно не им вярвам за нищо вече. Някой тук беше писал за колективен имунитет в Ломбардия, че още не бил достигнат или нещо аз не съм разбрала. Така ли е в действителност? И ако е така Мангъров как проектира събитията там към нашата бедна държавица?

# 10 972
  • Варна
Аха, ама ще преминат през пандемията, а ние ще си седим по къщите до второ пришествие.

Така е , но ако цената да преминем през пандемията е някой да преминат през моргите - МЕРСИ предпочитам да си стоя в къщи !
 НЕ МИ СЕ МРЕ БЕ! , СТОЯ СИ ВКЪЩИ !

# 10 973
  • София
Най-интересното, или поне от интересните неща в момента е кампанията с dms hrana и българската хранителна банка.

Ще борим глада на изоставените под карантина и безработните с смси, дарителски, за да не се изхвърля храната от складовете, производство и вериги

Щото не искаме да въведем дарителски схеми, та гореизброените със закон да им е по-евтино и рентабилно да даряват сами вместо да изхвърлят и плащат за това. Както е във всички цивилизовани страни. Не, тук храната е стока с ДДС, неподлежаща на специален закон. Възмутително е това по принцип, а особено сега Силвия Лулчева д ме призовава да цъкам ДМС смс за да се дари храна от Фандъкова.

# 10 974
Най-успешното действие на щаба до момента е, че успя да настрои хората едни срещу други. Да се дебнат, мразят и портят.
С такива мерки и такива водачи - успех! Дано излезем от тая криза въпреки, а не заради тях.
Няма нужда от такива драми!
Българинът няма да се гътне, ако понаучи как се спазват правила. Тогава няма да се налага да го дебнат, мразят и портят.

# 10 975
Работата стана: Докато мъдрите се намъдруват, лудите се налудуват.
Едва ли НОЩ са предполагали, че всички ще си кацнат на задниците и няма да пътуват по празниците. Аз като обикновен човечец си знаех, че на КПП-тата в София ще се образуват опашки и можех да го гарантирам с две ръце още миналия понеделник.
А какво се получи, колко часа след като опашките бяха факт се взе решението за София? Който е успял да се промъкне през КПП-тата се е промъкнал. От години е ясно, че софиянци пътуват още в четвъртък вечерта, когато става дума за празниците по Великден. От години по телевизиите в четвъртък вечерта вървят репортажи за изходите на София, КПП-тата по границите, особено тези за Гърция.
Какво по-различно очакваха от манталитета на  хората, та не взеха мерки превантивно?
Сега в понеделник  вечерта ще бъде същото. Тия, които по някакъв начин са успели да се измъкнат от София ще искат да се прибират. Пак ще има декларации с всякакви измислени причини.

Последна редакция: пт, 17 апр 2020, 12:04 от Lea_Lea

# 10 976
По повод спора кой какво е нарушил. Ами общото е забраната да се излиза от местоживеене. Освен по посочените причини в заповедта.
Оттук нататък, ако някой е използвал документи с невярно съдържание и е сочил основателни прични, а е нарушил забраната, е нарушител. В по- сериозните случаи - престъпник. В първия случай ще има глоби, във втория - и наказателно преследване, и глоби.
Силно се надявам, че този нощен брифинг беше продиктуван наистина не от чиста паника и изненада, а от сериозно решение да се затегнат мерките. То се видя, че от думи и призиви не се разбира. Все пак, сме в условия на ИП. надявам се всички лъжци да бъдат проверени и санкционирани. Стига с игрите на дребно на стражари и апаши, става дума за здравето на всички ни.
Като се замисля, 10 000 души са срещнали поне по един човек за предстоящите дни.
Ако не последват строги мерки за туристите, всичко се обезсмисля.

# 10 977

Определено хората са зле финансово😀

Е не си права на 100%.
Аз например отивам в К. само за хляб и кисело мляко, защото нямам друг магазин наоколо. И се старая на харча максимално малко.
Предполагам не съм само аз такава отиваща в хипермаркет само за 3 неща.

# 10 978
Как не разбрахте,че единствения начин да се спре с разпространението е чрез социално изолиране.Пари винаги се изкарват.
Тук щабът смята, че само с изолация и маски ще станат нещата. Ами няма да станат.

Аз имам малко по-различно мнение обаче. Като да спомена по начало, че принципно доста хейтя ГЕРБ и не мисля, че има шанс някога в живота ми да гласувам за тях хахха, нито оправдавам действията им, но сега ще се абстрахирам от кои са те и какво ми е политическото виждане за нещата и ще пиша рационално и реално. Според мен, с ранната социална изолация, която препоръчаха и затварянето на местата, на които може да се разпространи масово вируса, дадоха време, за да се организират нещата (обособяване на отделения, снабдяване с предпазни средства, закупуване на техника, набиране на доброволци и като цяло една подготовка за много болни, с които иначе абсурд да се справи здравната система, която и без това не е особено читава). Маските и изолацията забавят процеса на бързо катерене по кривата. Това не е някво откритие на щаба. Оттам нататък се впуснаха в лутания насам натам какво да се прави и аз лично мисля, че по-скоро изчакваха да видят другите държави и официалните препоръки на ЕС. СЗО не препоръчваше бързите тестове и маските. После ЕС препоръчваше маските. После айде всички бързи тестове. Малко хаос навсякъде. Донякъде обяснимо, защото постоянно излизат нови данни, "опознават" все повече един нов и непознат вирус и съответно променят позиции и мнения. Аз съм ЗА масово тестване, прекъсване на връзки ,отделяне на позитивни, НО много от държавите, които си позволиха да правят такива по начало, реално си произвеждаха. Някои от тях (САЩ в началото) се оказаха яко калпави, други внесоха дефектни, трети някакси се справиха бързо да си произведат качествени. Ние си внасяме - когато останат и реално стигнат до нас такива, ако са и читави. В този guideline на ЕС изрично се казва, че всички мерки се съгласуват със Съюза, така че Баце не си прави нищо самосиндикално. Освен това май ни надцениха  - не сме ни немци, ни шведи, ни японци. При нас "моля ви се останете си вкъщи" очевАдно не действа и не знам защо така решиха да ни се доверят. Не става, ние сме с особен манталитет "ти ли па ше ми каеш на мен кво да правя бе" и това няма да се промени скоро. Не става и с лошо..тогава почва "малоумен фатмак, ей така става като ни води военен". Ние сме олицетворение на "ни се води, ни се кара" и от как се помним - все сме си тарикати на дребно и "ей тук да изментим системата, ега па не съм им плащам топлото". Този манталитет наравно с огромното недоверие у правителството + константния филм на българина,че някой го лъже, което не е от днес, доведе до неглект от % от населението. Хората не се настроиха ей ся един срещу друг. Това си го има отдавна. София срещу провинция. Майки срещу хора с кучета. Възрастни срещи млади (еййй, тва разпасано поколение! По БаеТошево не беше така). Герб срещу БСП (Радев ще ни оправи, управляващите sAsipaha Kleta Majka Balgaria). Просто сега има поле за публична изява и всеки обръща внимание, та това лъсна с цялата си прелест навсякъде.

# 10 979

Определено хората са зле финансово😀

Е, то това нищо не е, в магазинът се побират 5 пъти повече хора наведнъж.

Общи условия

Активация на акаунт