COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 486 997
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 20 070
  • Sredets/Burgas
Следя темата от може би края на първата...
За съжаление постепенно много хора се отказаха да пишат тук Sad

# 20 071
  • София
Мдам., странно е доста как скриха Лаурел и Харди от екрана. Мисля, че ще ги върнат скоро поради зрителски интерес, и не само. Здравният министър какво разбира от вируси  и лечение?

Поне Мангъров да назначат за лице...

# 20 072
Да, че умират от глад...
Хайде малко се успокойте, живеем в Европа, а не в някоя бедна страна в Африка с ужасен климат.
Замислете се къде в Европа има умрели от глад за повече от век?
Аз знам за два случая, като и двата са на североизток от нас.
Първият е заради "другарите". Преди век, след "Великата" октомврийска революция много хора умират от глад в Украйна (житницата на Европа) , след като им изземват цялото жито. Дори е имало случаи на канибализъм.
Вторият случай - многогодишната блокада на Ленинград (Петербург).
Дори и дългата блокада на Сараево, което би трябвало да помните, не е довела до гладна смърт!
Явно за  гладна смърт говорят младите, които не си спомнят Лукановата зима, когато имаше купонна система и нямаше почти нищо за ядене по магазините. Както и Жан Виденовата зима, когато нямахме пари, за да си купим храна. И още сме живи!
А как живеят пенсионерите с пенсия от 250 лв. (отскоро), с които трябва да плащат и режийни и лекарства? Не знам някой от тях да е умрял от глад!
И при сегашните цени спокойно може да се храните пълноценно с 5 (пет), лв. на ден!
Ако трябва да оцелявате, спокойно може да преживеете доста време с половината сума!

# 20 073
Отношението към Мутафчийски е обидно. Поне днес той трябваше да води брифинга и да каже, че са решили вече да става  по друг начин. А така, каквото и да говорят, изглежда като изгонване на неудобен човек.

# 20 074
Сега ми казаха за 9 заразени мед. лица в плевенската хемодиализа. Не знам дали вече ще има кой да го съобщи, или дали изобщо някой ще си направи труда.
Мисля, че скоро и тази болница ще приключи мача.
Ужас, вярно ли е това?
Не искам да стряскам никой, знам го от човек, който работи в болницата. Дано излезе нещо официално, защото нито да кажеш, нито да не кажеш... От себе си съдя, че е по- добре хората да знаят.
Но заразените лекари скоро ще са ежедневие. Нали някой не си е представял, че за тях ще е нещо различно.

# 20 075
Не вярвам да е заради неуважение от населението. Мадиите ще надигнат вой, а утре като се юрне народът по паркове и градинки до вечерта в новините ще има противоречиви реакции.

Медиите ще надигнат вой със сигурност, защото сега няма кой да им отговаря на въпросите. А не вярвам да им хареса този вариант с писменото задаване на въпроси до пресцентъра. Отделно във ФБ гледам, че има сериозно недоволство от липсата генерала и на сутришните брифинги.
п.п. И аз си искам генерала. Искам си и Кантарджиев  Simple Smile
И аз го искам, защото всичко беше прозрачно. Той беше лицето на ИП, извънредно умело подбран от ББ. Оказа се и отговорен, и етичен. Но според мен лоялността му се е изпарила. Не може човек с такъв авторитет, който е и шеф на престижна болница, с респектираща лична биография и военен, да бъде разнасян като маймуняк . Човекът имаше и мисия, и отговорност.
Силно се надявам назначението му да е отменено. Не ми е приятно такъв стойностен човек да бъде употребяван за нечисти цели.
Ако удължат ИП, което с последните събития / не че го искам, напротив, но имам мрачни прогнози/, в никакъв случай формАтът, в който се провеждаха брифингите, няма да е същият. Няма кой нормален човек да се върже вече на демагогията на ББ. Ще си намери някой позитивен говорител, коойто да лъготи  и ломоти там нещо и толкова.
Жалко, че така добре вървяхме ! Провалът е пълен. И информация няма.

# 20 076
  • София

А кога се предприемат интензивни грижи и интубация? Много добре знам какво означават палеативни грижи.
Ами ето, Борис Джонсън беше в интензивното на кислород, не интубиран. Друг тип наблюдение е, когато човек зазлее. Монитори слагат, повече персонал има тн. Някой лекар по-добре би обяснил.
Ако смяташ, че Бо Джо е над 80г. с много придружаващи заболявания - то приемам.
Чакай ся, кой говори за това. Питаш кога се приемат интензивни и ти давам пример. Млад, неинтубиран, на кислород. В друга държава, но за пример, и да ти дам пример с някой швед няма да свърши работа, затова давам познат на всички пример. До каква степен спряхме да разбираме кой какво казва, изумена съм.

Ако Мутафчийски е напуснал е, защото не може да носи отговорност за разхлабване на мерките. Доста пъти го каза в последните дни и е разбираемо. Като отворят фитнесите и заведенията трябва да си скъса дипломата.

# 20 077
Значи то излезе накрая, че в България хората се занимават основно с ресторантьорство или са продавачи в мол. Хм....
Много ограничено виждане. Производствата на чуждите инвеститори са спрели или работят с изключително намален капацитет, само във фирмата на мъжа ми съкратиха 120 човека,  а имаха намерение за повишаване на ивестицията.
[/quote
Нашата фирма си работи с пълен капацитет. Не е спирала и за ден. Не е съкратен никой. Заплатите се плащат, осигуровките също. Моите познати всички продължават да работят.
Не казвай, че няма и такива фирми, които да спрели работа, но има и такива, които продължават да работят, както и до сега.

Последна редакция: сб, 02 май 2020, 20:29 от gabidi

# 20 078
Внимавай какво си пожелаваш. Ill

# 20 079
От гледна точка на това, че навън е трудно да се заразиш има някакъв резон да се отпуснат мерките стига да се спазва физическата дистанция -  но гледам и това е трудно. Главната опасност от зараза е в затворени помещения и дълъг престой в тях на повече от 2-ма човека без регулярно проветряване. Смятам затова има и толкова много заразен медицински персонал каквито и предпазни средства да имат.

# 20 080
  • София
Вече си стана добра практика. Впрочем нали и без това ще се проепидемичваме, така че нищо лошо няма да пристигат пресни вируси.
Още заразени с COVID-19 са се прибрали у нас в петък с полети от Нидерландия, съобщи бТВ.
Семейство от Димитровград със симптоми на коронавирус е пристигнало вчера със самолет, тествани са още на летището с бърз тест и той е дал положителен резултат. Откарани са веднага с линейка в столична болница. 36-годишният мъж и съпругата му на 34-години са отклонени за медицински контрол на летището, след сигнал от личния им лекар в България, че двамата са болни и въпреки това предприемат пътуването.
С друг полет от Нидерландия, отново на 1 май, но от друг град, са пристигнали две жени от община Хасково, за които впоследствие по техни данни се е разбрало, че те имат положителни PCR тестове, направени в страната, от която идват. Въпреки предупрежденията на нидерландските медицински власти, двете жени са предприели пътуване и са се завърнали в България. От летището до дома си в община Хасково те са пътували с такси. В момента са под карантина в дома си без симптоми.

от ТУК

# 20 081
  • София
Внимавай какво си пожелаваш. Ill

Да, представям си. Но не може ББ и министри да ни четат в ефир справки за вируса някак, като сред тях няма и фелдшер дори.

Даже Тръмп не разкара Фаучи от ефир. А наще бяха свалени от раз?!?

# 20 082
Основната работа на властите от тук нататък е активно да търсят заразени и да поставят огнищата под контрол без риск за други хора извън тях. Мисля, че паниката за Видин е излишна, както и за Плевен, ще се оправят.

# 20 083
Аз, ако може, бих искала да направя опит за помирение между враждуващите армии-мангъровата и диванната.

Изглежда на много хора не им е ясно, че вирусът няма да изчезне със седенето вкъщи и излишно строгите мерки не допринасят за борбата, а изчерпват енергията на гражданте да следват предписанията.

Другите пък изобщо не осъзнават, че мерките не са наложени, за да бастисат световната икономика. Борим се с пандемия все пак. Нелепо е да се вярва, че утре като паднат всички мерки, по улиците ще потекат реки от мед и мляко. За известно време нещата няма да са каквито бяха. Не сме викали вируса, но той си е тук и ако го бяхме оставили да си върлува, икономиката пак щеше да пострада. Пак.много хора, щяха да са загубили бизнес, работа, пари, но някои и живота си.

Та в резюме-борим се с пандемия. Целта е да се намали разпространението, не защита на индивида. Мисля, че неразбирането на този факт изостря позициите на армиите в двете крайности.
И все пак помнете, че по-голямата част от хората се оправят, дори и от рисковите групи.

# 20 084
  • София
мисля, че в темата отдавна няма враждуващи армии. Битките свършват, когато започне да се чете дребният шрифт. А ние вече минахме на дребния шрифт тук.

Времето за втори път играе за нас - утре пак ще вали, явно разхлабването се отлага с два дни.

Американците ме изумяват, явно вече не им пука колко народ ще се зарази, важна им е икономиката.

Общи условия

Активация на акаунт