COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 486 867
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 20 265
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Красотната индустрия си почина 2 седмици и си работи с пълна сила. Салонът, където ходя, обяви в социалните мрежи, че няма да работи докато не приключи ИП, отменя всички записани часове досега и не записва нови докато не се нормализира ситуацията. Дотук добре. След няколко дена получавам лично съобщение дали ще си ползвам запазените часове или да ги дават на друг. Други мои колежки също получиха лични съобщения. Обмислям да прекратя ходенето си там, когато приключи всичко. Стори ми се безобразно тарикатство.
Скрит текст:
Ако отворят и кръчмите, кел файда от седенето 2 месеца вкъщи. Дай му на българина кръчми, кафенета и чалготеки. Много е важно сутрешното кафенце в центъра и вечерната ракийка в кръчмата.  А, и естествено снимката на късметчето от кафето с новите ноктенца. Много ме е яд, започвам да си мисля, че наистина си заслужаваме съдбата.
Всеки гледа да запази работата и доходите си. Това ще ти обясни фризъорката, ако я попиташ. Имам усещането, че парите са им по-важни от собственото им здраве.
Разбирам положението им и не само тяхното. Струва ли си риска, обаче, да получи едни 30 лева да направи маникюра на някоя девойка и да се прибере у дома като носител и да зарази майка си или детето си? Тук идва поговорката “бели пари за черни дни”. Когато започнах първата си работа, родителите ми ми казваха да заделям по 50-100 лева и да ги спестявам. Аз пък тогава имах голям мерак да си купувам всевъзможни прищявки, защото нямаше нужда вече да ги моля. В крайна сметка започнах да спестявам ама на, пак ги пръснах за джунджории. Докато един ден една позната претърпя инцидент и лечението се оказа скъпо, а нямаше заделени пари. Наложи се да теглят кредит на нейно име и все още го изплаща. Тогава разбрах на какво искаха да ме научат родителите ми.
За нея си струва. Днес 30лв., утре 60лв. и така ще изкара месеца. Аз пак казвам, че съм с усещането, че парите са по-важни от здравето или поне голяма част от хОрата се държат така.
За съжаление си напълно права. Парите са някъде на върха на човешките ценности вече. Защо мислиш, че не затвориха китайските пазари още след първата зоонична епидемия? За пари! Защо не затворихме границите още щом разбрахме, че вирусът е в Европа? Защо Китай не си затвори границите? Пак за пари. Всичко е за пари.
И сега заради пари се омотахме като пилета в калчища и скоро измъкване няма да има.
Именно. За пари сме готови да жертваме собственото си здраве, това на роднини, деца, родители, клиенти .... това не го проумявам аз.

# 20 266
VV, пишете за права. Аз пиша за правата на другите, на хората в България.  Разлика няма, нали? Български гражани са всички. Не се карам.
Аз вече казах, че Ви разбирам. И много пъти се възмущавах, заради нарушените ни права. Но не се сърдя на Пенка, Ганка и сие, че си направили купон, а на контролиращите.

# 20 267
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Красотната индустрия си почина 2 седмици и си работи с пълна сила. Салонът, където ходя, обяви в социалните мрежи, че няма да работи докато не приключи ИП, отменя всички записани часове досега и не записва нови докато не се нормализира ситуацията. Дотук добре. След няколко дена получавам лично съобщение дали ще си ползвам запазените часове или да ги дават на друг. Други мои колежки също получиха лични съобщения. Обмислям да прекратя ходенето си там, когато приключи всичко. Стори ми се безобразно тарикатство.
Скрит текст:
Ако отворят и кръчмите, кел файда от седенето 2 месеца вкъщи. Дай му на българина кръчми, кафенета и чалготеки. Много е важно сутрешното кафенце в центъра и вечерната ракийка в кръчмата.  А, и естествено снимката на късметчето от кафето с новите ноктенца. Много ме е яд, започвам да си мисля, че наистина си заслужаваме съдбата.
Всеки гледа да запази работата и доходите си. Това ще ти обясни фризъорката, ако я попиташ. Имам усещането, че парите са им по-важни от собственото им здраве.
Разбирам положението им и не само тяхното. Струва ли си риска, обаче, да получи едни 30 лева да направи маникюра на някоя девойка и да се прибере у дома като носител и да зарази майка си или детето си? Тук идва поговорката “бели пари за черни дни”. Когато започнах първата си работа, родителите ми ми казваха да заделям по 50-100 лева и да ги спестявам. Аз пък тогава имах голям мерак да си купувам всевъзможни прищявки, защото нямаше нужда вече да ги моля. В крайна сметка започнах да спестявам ама на, пак ги пръснах за джунджории. Докато един ден една позната претърпя инцидент и лечението се оказа скъпо, а нямаше заделени пари. Наложи се да теглят кредит на нейно име и все още го изплаща. Тогава разбрах на какво искаха да ме научат родителите ми.
За нея си струва. Днес 30лв., утре 60лв. и така ще изкара месеца. Аз пак казвам, че съм с усещането, че парите са по-важни от здравето или поне голяма част от хОрата се държат така.

Всичко е до количеството... обикновено не са по-важни, но като паднат под "няма какво да ям и не мога да си платя сметките" минимума, здравето спира да е първи приоритет. В смисъл, някои хора бъбреците си продават, ние на няколко фризьорки ли се учудваме?
Е, че те още на втората седмица отвориха. За 14 дена ли стигнаха прага "няма какво да ям и не мога да си платя сметките"?
Народопсихология, а не чак толкова до нужда.

Е това вече не мога да кажа. Нито се знае какъв процент са отворили, нито какви са им били доходите и как са им се отразили две седмици без. Вероятно има и така и така.

# 20 268
Абе докога очаквате да не работят фризьорите, докато излекуваме и последния болен ли? Тези хора имат клиентела, която има нужда от тях и не могат да се крият под диваните безкрайно.

# 20 269
  • Индия/България
Индия:
При нас удължиха локдауна до 17май. Оттук нататък щатите са разделени на червени, оранжеви и зелени зони. В зависимост от степента на засегнатост и разпространение на вируса тежестта на  мерките ще бъде в различна степен за различните зони и същите мерки ще продължат, докато всички зони  не преминат в зелени. За зелена зона ще може да бъде обявена само тази област/град/щат , в които няма нито един потвърден случай на Ковид в продължение на 21дни.
Продължава груповото тестване в хот-спотовете. Трябвало да приключи до седмица и започват да тестват останалите зони.  И тук случаите все още растат. Остават забраните за пътуване, границите между щатите остават затворени. Границите на страната също с изключение на извънредни дипломатически мисии. Молове, кина, музеи, храмове и тн остават затворени. Туристически сезон няма да има, за вътрешен туризъм казаха, че още е твърде рано да се обсъжда. Отпадат и всички "ятри"(религиозни походи към свещените храмове), които обикновено са между юни и септември. Основните отрасли на аграрния сектор, индустрията и ключови бизнеси ще работят. В момента ударно стимулират фермерите с цел гарантиране на реколта и провизии.

Не съм следила темата тия дни, но доколкото разбрах от коментарите ви и от близките си, в БГ случаите растат, а мерките падат...ЕС явно пак се мъчи да командва парада .. Баце и той "на хорото"....Frowning1 Много жалко..Не го очаквах някак точно в тоя момент..
И въпреки всичко аз си оставам оптимист за България, но не и оптимист за изчезването на  вируса.  Тук животът се промени неузнаваемо. Индия сякаш не е Индия..Всичко онова, което я правеше автентична и колоритна, вече е само спомен...На няколко пъти се усещам как по навик излизам на балкона и надничам да видя няма ли някоя "тумба-лумба" наоколо да ми повдигне духа...Ама тц. Затова пък има нагло прииждащи папагали отвсякъде, които да ми правят поразии и да ми  вдигат адреналина Angry

Бъдете здрави и се пазете!

# 20 270
VV, пишете за права. Аз пиша за правата на другите, на хората в България.  Разлика няма, нали? Български гражани са всички. Не се карам.
Аз вече казах, че Ви разбирам. И много пъти се възмущавах, заради нарушените ни права. Но не се сърдя на Пенка, Ганка и сие, че си направили купон, а на контролиращите.
И контролиращите как ще разтурят всеки купон и сбирщина на хора? Те да не са супер човеци, на секундата разбират за пъклените ни планове и дотърчават на момента? В подобни ситуации до голяма степен се разчита на съвестта и отговорността на хората. Няма как да контролираш напълно население от 7 милиона, освен ако не си в Северна Корея.

Абе докога очаквате да не работят фризьорите, докато излекуваме и последния болен ли? Тези хора имат клиентела, която има нужда от тях и не могат да се крият под диваните безкрайно.
Само те ли са без работа? По последни данни 4,1% са безработни в България в момента и надали са само фризьорите. Точно за тях ли най-много се притеснихте?

# 20 271
Не насъщния е проблема, а съвсем други неща.

И защо трябва да е насъщният? Да не сме пещерняци или навън да гори война?
Защото претенциите бяха, че остават без доходи и ще гладуват. Но проблемът не беше гладът, а липсата на показност пред другите. Не знам някой да е пострадал от един месец без кръчма или СПА, но от контакт със заразен се страда. А когато си безотговорен - страдат много хора.

# 20 272
  • София
Абе, обявиха ИП и на 5-я ден започнаха воплите за помощи, пари, липса на доходи, "ама сега как ще я караме". За една седмица обедняха, огладняха (това не само за фризьорите).

# 20 273
те и до сега си работят. Ако някоя е спряла, то го е направила доброволно. Абе какъв е тоя тъп въпрос?
Марчела и 100 пъти да го напишеш, все три. Безсмъртните няма да разберат и туй то.

# 20 274
Абе те джипи-тата се изпокриха и лекуват по телефона, сега пък фризьорките се оказаха жизненоважни.

# 20 275
  • София
Sweat SmileSweat SmileSweat SmileSweat Smile
Ти ги изкара по-важни от докторите. Да им дадат и на тях по 1000лв. за борба на първа линия.

# 20 276
Парите са някъде на върха на човешките ценности вече. Защо мислиш, че не затвориха китайските пазари още след първата зоонична епидемия? За пари! Защо не затворихме границите още щом разбрахме, че вирусът е в Европа? Защо Китай не си затвори границите? Пак за пари. Всичко е за пари. И сега заради пари се омотахме като пилета в калчища и скоро измъкване няма да има.

Що за разузнавателни служби имат, дори и американци и руснаци, нямаха ли информация какво се задава, властите ли я пренебрегнаха, какви бяха тези глупости да си доиграят мачовете, да си доизкарат ските, да си довършат турнетата, народ хвърчи наляво и надясно на тълпи...

Изобщо не вярвам, че у нас ще охлабят мерките за дълго, прилича ми на глътка въздух, докато пристигнат заветните тестове.

# 20 277
Скрит текст:
Скрит текст:
Цитат на: Ladybird_ link
Ако смяташ, че Бо Джо е над 80г. с много придружаващи заболявания - то приемам.
Бо Джо е бил с две сестри до леглото нонстоп с 24ч наблюдение, дай боже всекиму такава интензивна грижа.
Явно изобщо не си наясно как се обслужва в интензивно отделение и колко персонал на легло е необходимо.
По една сестра на пациент. В неговия случай явно тия двамата са се сменяли, а не че са били по едно и също време на смяна.

В Германия е една сестра на двама пациенти от тази година, преди това една сестра е обслужвала повече интензивни пациенти.

Мъжа ми го оперираха преди две години в немска болница и доста повисях там покрай него. Сближих се с главната сестра на отделението, казахстанка. Видях как работят и слушах какво ми разправя. Хич нямаха по един пациент или стая дори и в общи линии е доста тежко и зле платено за естеството на работата. Не сравнявам с България, но и изискванията спрямо нуждите на пациентите нямат нищо общо.

Да, от тази година официално направиха да има максимален брой пациенти на сестра, допреди това беше колкото поеме.

# 20 278
А защо смятате че фризьори,маникюристи нямат кредити,заболявания, близки които са болни, и т.н.??

# 20 279
Заразата на повечето места по света е влязла много преди да се мисли за някакви мерки. А 99% от хората просто са си мислили, че това е поредният китайски грип който ще си мине и замине.

Общи условия

Активация на акаунт