COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 480 862
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 22 470
  • Варна
Скрит текст:
Първи резултати от лечението с кръвна плазма - при единия лекуван има сериозно подобрение, екстубиран е и състоянието му е добро,  макар първоначално да е вървяло не по план. Другият е починал, бил е онкоболен.
Полковник доц. д-р Георги Попов - началник на Катедра "Инфекциозни болести” на ВМА "обясни, че вливането на кръвна плазма е терапия на първа линия и се приема като най-важното  за лечение на вируса в световен мащаб при липсата на конкретно антивирусно лекарство и ваксина. Вече имаме първите резултати от тази терапия.
"Огромното ми възхищение е от хората, които са готови да дарят кръвта си за производството на тази плазма. На първо място са жените в това отношение - най-добрата половина от човечеството, най-смелата половина от човечеството, които първи откликнаха."

от ТУК
Имало доста кандидати за донори, но не всеки можел да стане донор, предупредил лекарят. Причината – възрастова граница, наличие на антитела като количество, килограмите на донора дори.
Аз съм впечатлена, че изобщо намериха възможност да правят тази процедура. Като кръводарител знам колко много ограничения има за това кои могат да даряват. В случая, при около 200 преболедували и при всички ограничения, и предвид факта, че е доброволно, наистина е чудесно, че въобще успяха да започнат. Като се има предвид и предразсъдъците на част от хората по отношение на кръводаряването.
Скрит текст:
И до днес има хора, които "ми се чудят на акъла" да дарявам. Ама как се отразявало, ама какви опасности криело...
А аз се чувствам чудесно винаги...

# 22 471
  • София
Ами хората имат "сезон да спасяват", плажове и кафета да пълнят, трябва от сутринта да се леят усмивки и положителни емоции от телевизора, че иначе как ще стане работата.
Така е, защото никой не смята да дава пари за компенсации. Един локдаун, дори и в САЩ е придружен с отпускането на пари на всеки американец. Тук като не дават пари на хората, на цели браншове, това е единственото възможно решение. ЕС да изпратят пари и ще се затворим. Не съм чула нито един познат от държава с локдаун да мрънка, но всички си получават парите, за да си стоят вкъщи. Неприятно, но не е същото като сметките и вноските по кредитите да текат, докато човек е в неплатен отпуск.

# 22 472
Западнярите от самото начало си избиват комплексите на наш гръб и е по-добре при така създала се ситуация да си замълчат загледани в гредата в своето око. Училищата и градините не работят, кина и театри също, хора не могат да се събират на големи групи, на закрито сме с маски. А за заведенията се каза, че експериментират. Накои заведения няма да отворят, много хора няма да отидат и ще видим какво ще стане. Лятото е нормално да сме с повече разхлабване, от есента може и в локдаун да сме. Нарастват бройките, но не с по 5-10 000, дори не и с по 500-1000, ако ще сравняваме тях с нас по-адекватно спрямо населението. Сърбия с пълен локдаун и гаври с населението от по 60 часа неизлизане не виждам особено да са прокопсали. В пъти по-зле са от нас.
Как точно ще бъдат преценени резултатите от експеримента?

# 22 473
Защо го нарочихте, че се хили? Черти на лицето, физиономията му е такава.

Върни на запис сутришния "брифинг". Толкова широка усмивка извади този човек, че цялата стая вкъщи светна Simple Smile
Мислех, че тук просто си пишат, обаче сутринта и аз се опулих от таи 390 каратова усмивка Grinning

# 22 474
Няма ли кой да каже на този човек, който чете болните и умрелите, че е е много ненормално да се хилиш като идиот. Или той е щастлив, че е на телевизора.

Иначе за бройката. Май нещо се увеличава, но пък ни обясняват, че огнишата се потушават и да не ни е страх. Абсурдно
Освен, че се хили идиотски, абсолютно бездушно съобщава, все едно съобщава числата от тотото, прави паузи на неподходящи места, с което съвсем се губи връзката. Не знам къде му е силата на този човек, но определено не е за там.

# 22 475
  • Bulgaria
Всъщност влиянието на ситуацията върху психиката е много интересен момент. Едни са се чувствали подтиснати от ограниченията и сега се чувстват свободни не само физически. Другите пък са се чувствали по-добре психически, защото е имало някакъв контрол, който в този момент изчезва до голяма степен. Колкото и да не искаме да си го признаваме психиката ни ще е много по-засегната от „новото нормално”, с което трябва да свикнем да живеем доста дълго. Мисля, че това все още не е осъзнато от мнозина.
Все още чета нелепи коментари от сорта на „Няма никакъв вирус, само ни ограничихте правата, за да останем без доходи”. От такива хора няма как да очакваме някаква отговорност.

# 22 476
Така е, защото никой не смята да дава пари за компенсации. Един локдаун, дори и в САЩ е придружен с отпускането на пари на всеки американец. Тук като не дават пари на хората, на цели браншове, това е единственото възможно решение. ЕС да изпратят пари и ще се затворим. Не съм чула нито един познат от държава с локдаун да мрънка, но всички си получават парите, за да си стоят вкъщи. Неприятно, но не е същото като сметките и вноските по кредитите да текат, докато човек е в неплатен отпуск.

ЕС май дават пари, но ние така и не се научихме да ги усвояваме, имахме и хартисали по предишни програми, които ги пренасочват.
Абе големи спестовници нашите, тестове, пари...всичко пестят.

Становище на АИКБ
http://bica-bg.org/%d0%bf%d0%be%d0%b7%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d … ptwliAd7TUft3tHa0

# 22 477
  • на пъпа на Златията
Медици са и според майка ми повечето болни в Пазарджик.
Чета числата и не мога,  ама изобщо не мога да осмисля какво се случва (с разхлабването на мерките, когато сме най-зле).
Те дали си вярват, че огнищата успяват да ги изолират?

Оказа се медиците са най недисциплинирани . Не спазват  никакви мерки!!

От болницата отиват в частните кабинети , в частните болници . На таферич с непознати , който е решил да ги нагости. .
Нали  ще са с предимство за лекуване .
Трябва да им се забрани работа в повече от  една работа .
Те  до това ще стигнат май .

# 22 478
Бойко сега каза, че ако не са били самолетите от Нидерландия, щяхме да си имаме по 20тина болни. Тези си ги привнасяме в момента.

# 22 479
Спокойно можеше новинарите да съобщават статистиката.

# 22 480
  • София
Западнярите от самото начало си избиват комплексите на наш гръб и е по-добре при така създала се ситуация да си замълчат загледани в гредата в своето око. Училищата и градините не работят, кина и театри също, хора не могат да се събират на големи групи, на закрито сме с маски. А за заведенията се каза, че експериментират. Накои заведения няма да отворят, много хора няма да отидат и ще видим какво ще стане. Лятото е нормално да сме с повече разхлабване, от есента може и в локдаун да сме. Нарастват бройките, но не с по 5-10 000, дори не и с по 500-1000, ако ще сравняваме тях с нас по-адекватно спрямо населението. Сърбия с пълен локдаун и гаври с населението от по 60 часа неизлизане не виждам особено да са прокопсали. В пъти по-зле са от нас.
Как точно ще бъдат преценени резултатите от експеримента?
Казаха, че ако има увеличение на заразазените след една-две седмици ще затворят. Натърти се, че това е експеримент и, че такива са съветите на СЗО – да се действа на принципа проба-грешка.

Всъщност влиянието на ситуацията върху психиката е много интересен момент. Едни са се чувствали подтиснати от ограниченията и сега се чувстват свободни не само физически. Другите пък са се чувствали по-добре психически, защото е имало някакъв контрол, който в този момент изчезва до голяма степен. Колкото и да не искаме да си го признаваме психиката ни ще е много по-засегната от „новото нормално”, с което трябва да свикнем да живеем доста дълго. Мисля, че това все още не е осъзнато от мнозина.
Все още чета нелепи коментари от сорта на „Няма никакъв вирус, само ни ограничихте правата, за да останем без доходи”. От такива хора няма как да очакваме някаква отговорност.
Ами на психиката се отразява като вади от човека онова, което вече е в него. Може да са комплекси, склонност към самозаблуди, истерии, психични разстройства, може и да е друго – баланс и адаптиране към промените. Зависи от човека.

# 22 481
  • София
Още един интересен опит за анализ на огнищата в България и разпространението на заразата:
Седем огнища горят в България: Как изпускаме духа от бутилката?

# 22 482
Бойко сега каза, че ако не са били самолетите от Нидерландия, щяхме да си имаме по 20тина болни. Тези си ги привнасяме в момента.

Браво! Умничък. Предложи ли решение?

# 22 483
извънредна епидемична обстановка вместо извънредно положение.

съжалявам, ама тоя човек няма да ви спаси от нищо.

# 22 484
  • Bulgaria
Ох, колко е успокояващо да сме опитни мишки и да си правят експерименти с нас. СЗО доста неща са казали, но никога не са подкрепяли неоснователното разхлабване на мерки.

Общи условия

Активация на акаунт