COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 483 400
  • 32 209
  •   3
Отговори
# 240
Олелееее, "водачите" на стадото са "хвани единия, удари другия" - то ББ, то Ананиев....май няма да удържа да гледам пресконференцията. Кажете после има ли нещо смислено и как ви се струва системата.

# 241
Ако много им тежи на безработните и много мрънкат - марш на задължителен, безвъзмезден труд в полето. Joy
Нали така казаха земеделските бизнеси?
И за двете страни ще е добре: едните с безплатна работна ръка, другите пък няма да са гладни, откъсват и хапват по някой домат, ягода и са готови.
Нещата с безработицата са сериозни, хора. Великите мерки ще ни излязат пресолено. Някои още не го усещат, но ще застигне всеки, защото не живеем в капсули. Ако нямаме заплати и работа, няма и потребление и бизнесът отива на кино.
Всички заедно сме в кюпа...Thinking

# 242
И 0,00001% да е вероятността за смърт, ако този 0,00001% е моето дете, съпруг, майка, баща, за мен това са 100%. Толкоз.

# 243
Е, зверино, нали от бюрата по труда ще получат обезщетение.
Или рестарт на времето , няма ИП и България е икономически рай.
Че е тежко, тежко е, но какво мрънкате срещу правителлството, а не срещу вируса.
Ама дай да мрънкаме.
Какво обещетение, тайс? 60% от заплатата е, а даваш ли си сметка колко хора работят по 8 часа, а в договора си се водят на 4 и всякакви подобни шмекерии, които масово българските фирми предлагат, а хората нямат особен избор...
ако се запиша в бюрото ще взимам 600лв. ти можеш ли да живееш с 600лв?

Както баба може и те ще могат. Всеки има право на избор!

# 244
  • На остров
Аз имам въпрос от къде черпи wordmeters информацията си ?

Под таблицата до всяка нова бройка има линк с източник.

Източника им е верен, но цифрата в worldmeteters  е грешна Simple Smile
За Швеция направих сравнение, не знам за другите държави.

# 245
[
Скрит текст:
quote author=tays link=topic=1198767.msg40500065#msg40500065 date=1585988554]
Че е тежко, тежко е, но какво мрънкате срещу правителлството, а не срещу вируса.
Ама дай да мрънкаме.
На теб това ли ти е зорът  - че мрънкат против правителството? Hug
[/quote]

Ами за мен мерките са своевременни и правилни.
Аполитична съм, но не мога да си кривя душата. Резултатите от мерките го доказват.
...
Не виждам някой да има икономически план в темата, само мрънкане за икономически срив.
Еми доста по- дърта съм, преживяла съм наистина кризи с глад.
колкото и да сме искали това да не се случва на децата ни, то се случва.
Не виждам предложения.
Уейвче, така е , мила. Много са засегнати.
Всичко ще се оправи, бе, хора. Само да сме здрави.
Е, няма да има известно време екскурзии, спа и рождени дни като ялови сватби, но това е решимо.
От глад никой няма да умре.

# 246
kostamosta,
again..
1. Дори и да махнем мерките при нас - какво ще спечелим (освен повече болни)? Кой ще напълни хотелите и ресторантите? Всички останали държави в тоя свят са в ИП също. Повечето с доста по-сериозни ресктрикции от нас. Нито някой пътува, нито някой се шляе по заведения. Границите са затворени, туризъм няма в цял свят.
2. Кой какво ще пазарува толкова? Аз мога веднага да ти кажа 3 фирми, които се занимават с износ на стока и да -  производставата у нас си работят, но извън България държавите са практически спрели. Никой не пазарува. Тези фирми, ако нямат запаси, ще заминат, със се служителите и не заради нашите мерките специално, а защото това е ситуацията в ЦЯЛ СВЯТ.
3. Страхотно издържана логика, но когато се метнеш болен у вас и те карантинират после за 20+ дни, ще работиш ли? Как по-точно?
4. Окей, махат мерките. Разболяват се всички хора посъвместно, както говориха - 70% ли беше? Болни, вкъщи, някои в болница, други по урни, всичко точно - кой ще работи? За работеща икономика трябват ЗДРАВИ хора. Не знам как не го разбирате.
Затова повторих мноооого пъти - глобална икономика, бе, хора. Докато останалата част от света е в ИП, и на тоя хал, при нас и да вдигнат мерките - икономиката ще продължи да страда, та даже и повече, ако няма кой да работи реално.

zverino, и аз бях пред бюрото по труда, да си ме чул да се оплаквам? Такава е ситуацията. Да, при нас също освободиха много хора. Просто макар и да произвеждаме, никой извън България не купува. Това е положението навсякъде.

Икономиката страда, кризи е имало,има и ще има, но от всички сме излизали  и ще излизаме. Чак толкоз умрели от глад - няма, но пък умрели от лошо здравословно състояние - дам, определено има. Пищите, но не гледате глобално на нещата, пък то това не е само в нашето дворче..

# 247
Ама дай да мрънкаме.
Какво обещетение, тайс? 60% от заплатата е, а даваш ли си сметка колко хора работят по 8 часа, а в договора си се водят на 4 и всякакви подобни шмекерии, които масово българските фирми предлагат, а хората нямат особен избор...
ако се запиша в бюрото ще взимам 600лв. ти можеш ли да живееш с 600лв?

Както баба може и те ще могат. Всеки има право на избор!
какъв избор???? 600лв за сам човек, да, а ако имаш и деца? как става???? Ще се гладува, то е ясно.

# 248
Излезе инфо, че търговията се е свила с две- трети пред периода на извънредното положение у нас.

# 249
  • Пловдив
Още в най-първата тема писах, че главната улица на Пловдив се пука по шевовете от хора. И не само в празничен ден е така. Огромни кафенета са пълни с хора. Винаги съм се питала тези хора не работят ли. В Германия си пиех кафето с баби пенсионерки. Само те обикаляха с количките за пазар. Сядат, пафкат си с кафето, говорят си.....Сега същите тези хора настояват да се отворят кафенетата и държавата да им плати кафето. Моите искрени уважения към наистина работещите хора, които ще пострадат. За останалите, честно, изобщо не ми дреме как ще си платят кредита за айфона.

# 250

Онлайн оптимистите с трансформациите да ги видя как пускат онлайн след месец много стоки. Не че не съм запознат, и аз си имам онлайн 2 магазина, и виждам как вървят. Сферата на забавленията е. Но нещата падат и намалят... Драстично. Емаг печели от комисионни само в момента примерно, и почти не от продажби. Търговците, които ги ползват плащат над 10% комисионни. Но и този бизнес намаля вече, продажбите намаляват.

Потвърждавам.

Имам преки задължения към 2 сфери и непреки към още няколко. Поддържам онлайн платформа за доставки на храна - от както се въведе ИП продажбите паднаха драстично.
Промени си бизнес начинанието, сферата която вече отчете 100% увеличение на заплатите е медицинско обслужване на заразени с корона вирус. Твоите продажби никога няма да се възстановят. Образовай се!

# 251
  • София

Към Бояна:
Ти работиш в такива области. Какво очакваш да се промени след ИП, след кризата с вируса /надяваме се да бъде овладян/. Ще има тежка икономическа криза. Промените няма ли да се дължат повече на нея, отколкото на това, което е в момента. Ще се радвам да прочета мнението ти.
Икономиката успява да се адаптира към новостите сравнително бързо. Огромна криза са предизвикали и изобретяването на електричеството, интернет, но за едни това носи фалити, за други напротив. Това не касае хората като цяло, защото те просто биват наети от онези, които са се адаптирали към новите реалности. И при механизацията в селското стопанство, при автоматизацията на разни производства се е смятало, че повечето хора ще останат без работа, но ето, че това не е така. Преди пандемията разни визионери се опасяваха, че роботите ще вземат работата на нискоквалифицираните хора, но хората не могат да бъдат заменени наистина, просто биват преориентирани. Това ще се случи и сега. Зависи колко време ще продължат мерките и в какъв вид, но ще възникнат нови бизнеси и нови професии, едни ще отпаднат, други ще възникнат и ще се развият. Зад всеки проблем в икономиката стои нова възможност. Ако не беше Втората световна война жените нямаше да започнат да работят, например. Та тук, абстрахирайки се от трагедията в човешки план, загубените животи, останалото просто ще промени посоката си на движение, но няма да спре.

А за самите хора, за обществата можем само да гадаем. По правило първо ще видим най-лошото в хората, а след това лично моята надежда е, че ще се откъснем от нарцисизма, който беше станал правило в западния свят. Повърхностния начин на живот, инфантилното поведение и отношение към другите и света, които са си чисто зло на практика. Сега можем да се върнем в норма, дали ще се случи реално, никой не може да каже. Докато съществува свободната воля никой не може да предсказва бъдещето. Ако се случи, пак казвам, ще е на висока цена и с незабравими разочарования и шокове от хора и народи, и отношението им към морала и етиката.

За България, ако успеем да не се омажем колкото Испания, Франция и други, мисля, че всичко това може и да е добре. Досега гледахме на политиката тук като на телевизионно шоу, но сега вече хората може и да осъзнаят, че избираме и плащаме на хора, от които зависи животът ни. Може да не са ни вече толкова забавни и да не сме толкова над нещата. Надявам се това да стане без гладни бунтове, но то ще бъде възможно само ако наистина се дадат пари на хората, истински пари, за да не гладуват.

Извинявам се за дългия пост и се надявам искрено да не звуча като врачката на Берлускони Simple Smile

# 252
Скрит текст:
Скрит текст:
Бях паникьосан и стреснат януари месец. Тогава се подготвих с маски FFP2/3, хирургически, спирт, лекарства, храна и прочие.

Сега имам всичко на всичко 2-3 маски да ги сменям - другото го продадох с добра печалба. Спирта си стои, храната също. Излизам без маска, слагам само в магазина, че не ме пускат.

На вас ви е широко около врата, но не забравяйте, че дори и хоум офис бизнесите отиват към фалит защото голяма част от тях обслужват сферата на услугите, а тя умира с всеки изминал ден карантина и ИП в България и чужбина.

Аз в къщи вече си имам безработен човек, за мен положението не е чул съл, че сина на вуте слушал някой, че гледал...
Може би и вие чакате този "отрезвителен" момент, който не ви пожелвам.
Много правилно - около 60% от работещите в БГ са така. Просто на края на април няма да има пари вече у хората. И тогава ще видим кой крив и кой прав.
Първо- какво предлагаш.
Това на хората в тази тема е ясно.
Аз питах как ИП в нашата държава лично засяга теб.
Иначе всички сме от диагностик и прогностик нагоре, ама малко звучи като вечер в селския хоремаг раздумката.

Дано модератора не счете мнението ми за убидно, но вие на глупави ли се правите? Как ИП ни засягало? Домакинства в които до вчера са влизали 2 заплати а днес само 1 в следствие на ИП засягане ли е или не е?
ИП не е причина, то е следствие. Дори да няма ИП колко/кои ще работят и ще имат заплати! Докато този вирус виленее неконтролируемо, едва ли ще има хора, които да работят по начина, по който са работили преди.

Бояна,
Благодаря, дано повече хора го прочетат! Hug
Каквито и емоции да ни тресат /страх, отчаяние, гняв, надежда, оптимизъм, песимизъм/, вярвам, че разумността няма да изчезне.

Последна редакция: сб, 04 апр 2020, 11:41 от Mama_Nana

# 253
  • София
Ама дай да мрънкаме.
Ох, направо си представям как всеки работодател е съкратил надлежно служителите си и всички дружно ще получават 60% от заплатите си. Би било прекрасно, ама масата ще вземат минималното обезщетение за 4 месеца, което е около 180 лв ( някои и това дори няма да получат), защото работодателите им са ги изгонили, като мръсни котета. Ако мислиш, че това не е проблем е много наивно.

# 254
  • Bulgaria
Хората си ходят по купони? Сериозно ли? Все още малка част от хората осъзнават какво мазало ще стане тук. Ние не сме Италия, нито Испания, нито дори Великобритания - тук може и да няма кой да вдигне на 112 да ти каже да се молиш. Гладни могат да бъдат единствено живите.

Общи условия

Активация на акаунт