COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 470 034
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 1 185
Мен лично ме притесни това, че линейки карат хора в много тежко състояние, слагат ги на респиратор и те умират.
Ами да. Като ги лекуват по телефона, така е. Вземаме лош пример от другите държави, за жалост.
Така е, защото е нарушен основен принцип на медицината - Да се лекува активно заболяването още в най-ранен стадий, за да не се стига до тежките усложнения и смърт накрая.
Какво правят лекарите в момента? Указанията са - чакайте вкъщи да се влошите и тогава ни се обадете да ви приберем и лекуваме. Ясно е, че лечението в момента е само едно - азитромицин и хлорохин. Но това лечение се прилага само в болницата на тежките случаи. Да ама нали тежките случаи, преди да станат тежки са били леки. Ако ги лекуваха още като леки, щяха ли да станат тежки? Защо се чака заболяването да мине в тежката си фаза за да почне да се лекува. Защо не се лекува още в леката си фаза, за да не премине в тежката?
Защо този основен въпрос не го задава никой от мисирките които са на брифингите на Щаба?

# 1 186
Благодаря. Най - полезно ми беше да прочета, че всичко зависи от Субективните решения на ръководителите на СЗО. Т. е., хората, които все още препоръчват на диабетно болните да се лекуват с ориз, боб и хляб... Показателно!

# 1 187
Fani, от София си , защо просто не се тестваш за своя сметка? Ако евентуално е 19ка, нали с толкова дълговременна картина трябва тестът да е показателен.
Ами да, повече дни са май по мои сметки. Питах за тези тестове, че все се обърках. Ми ще направя, че да се знае, ама пък не искам да ходя по лаборатории. Спрях се на една, четох уж, питах тук, ама пак не загрях. Ще прежаля парите, ама какво ще излезе не разбирам едни плюс, един минус, не знам какво си... някакви менделееви таблици ми пишете, ми не ги разбирам. Аз знам болен, здрав, изградил имунитет или вече изгражда, заразен...те това да ми кажат. Пък бързи, пък бавни тестове... ще питам лекарката в понеделник, пак ще се обаждам, така иска. Да ви кажа, аз поне май съм случила на лекарка. Тя по принцип много лекарства изписва при грип и аз изборно си ги купувах, ама сега всичко съм изпълнила, щото...бе полудях значи.

Nameika, не ме е преглеждала. По телефона ми изписа лекарства и пита за симтоми. Каза, ако се влошавам и прецени ще се обади за линейка и лекар, но не ми е казала да ходя за преглед.
Може ли да споделиш какъв Вид лекарства ти е изписала. Например изписва ли противовирусен препарат? За температура и гърло ги знаем всички:) Бързо оздравяване 🤩

# 1 188

Много добра статия. Линкове с подобни мнения има достатъчно много в темата за Covid, но малко хора имат желание да ги разгледат подробно и да разсъждават върху тях. Болшинството, си харесват пресконференциите, телевизията, коментарите от фейсбука и други подобни източници.

# 1 189
Отивам, аз лично два пъти пуснах линк с информация за амбулаторното лечение.
Форумът не е тв. Нали?

# 1 190
Скрит текст:
Скрит текст:
Цитат
За Ухан никога няма да разберем какво точно е било. На мен много ми се иска да е успешен, ама нещо не ми се вярва, нещо ме притеснява в този модел, макар формално да е правилен.
Ами самите граждани на Ухан по броя на урните изнесени от погребалните домове смятат че бройката на починалите е 42 000, и впрочем като гледам какво става в Италия и Испания, си мисля че може и да е истина и тогава, ще се окаже че Мангъров е абсолютно прав, защото ако там починалите са действително толкова то несъмнено в Ухан вече има стаден имунитет и затова успяха да го спрат вируса. Но независимо каква е истината, проблемът е че Китайският модел също не е успешен, от вчера при тях започна втора вълна на вируса, и затвориха нови провинции и градове което не е добре. Разбира се този път вероятно няма да е толкова тежко защото след като потушиха първата вълна са толкова нащрек за вируса че вероятно са хванали 2-ата вълна в зародиш. Така че няма да се повтори същият филм който го гледахме в Ухан, но това не е добре, защото показва че вируса не се изкоренява лесно дори и с възможни най строги мерки, защото по строги от китайските просто не съществуват, а те са толкова строги че ние тук не можем да ги приложим, нямаме този икономически ресурс. Не можем да затворим напълно половината държава а другата половина да работи и изхранва неизлизащите от дома. Защото в Китай мерките бяха наистина строги но държавата ти осигурява всичко необходимо което се озовава пред вратата ти, а от теб се иска само да не излизаш от вкъщи. Това тук е неприложимо.

Поствам какво е казал Слави Трифонов по повод обвиненията на Борисов към Радев а Борисов много прекали, да наричаш президента индиректно че е масов убиец иска да трепе народа, като свекърва бил, то е ясно че Борисов не иска да отговаря на въпросите за резерва за заема за плана за действие и тези критики страшно го изнервят ама ако обича да си сдържа нервите, в крайна сметка той сам е докарал и себе си и цялата държава до това състояние резерв да няма, да се теглят милиарди и да се действа без ясно какво се прави. Не му е виновен Радев за да скача толкова към критиките срещу него, и да си изпуска нервите и да преминава определени граници.

Впрочем Трифонов лансира идеята в своето предаване на 2-мата ни възпитаници от Харвард за най безболезненото и икономически и медицински излизане от кризата, впрочем тази стратегия се подпрепя и от Радев видно от речта му в която той казва че е нужно масово тестване защото целта около която трябва да се обединим всички е държавата най бързо да излезе от това състояние когато стане това безопасно, (тази дума се пропуска от феновете на Борисов които обвиняват Радев че е масов убиец, дарвинист и така нататък щом иска веднага да се маха ИП за да има възможно най малко последици за държавата не само от медицински характер но и от икономически) но без масово тестване ние няма да знаем кога е безопасно, според Борисов ще е при първите 3 дни с падащи данни. Защо правителството отказва да се вслуша и в речта на Радев и във стратегията на възпитаниците от Харвард, и да помисли над такава стратегия не знам.

Скрит текст:
"Бойко Борисов, ще ти говоря на "ти", защото от тия брифинги имам чувството, че живеем заедно. И така, предполагам, е с всеки българин. Така че – второ лице, единствено число! Гледах, разбира се, брифинга на обяд. А бе, ти защо се караш? Явно в тази извънредна ситуация тотално си забравил, че ти не си началник, директор, господар и овчар на всички българи, а си техен служител. И трябва да си отговорен, практичен, морален и разбира се – любезен. Защото ти си служител на суверена, а не той на тебе. Между другото си служител и на Парламента, защото България е парламентарна република, а не министър-председателска! Така че защо ми се караш?

Аз спазвам всички правила на извънредното положение. Не ги харесвам, смятам, че са тъпи, но ги спазвам. Защото такъв е законът. Така че и ти спазвай добрия тон. Вярно, към министрите си се държиш като овчар и така като ги унижаваш, всъщност унижаваш и себе си, защото ти си ги избрал. Обаче – така е – теб са те избрали, ти си ги избрал и явно е пълно около тебе с мисирки.

И, между другото, това дето каза вчера на Президента беше адски тъпо. Ама много тъпо. Преди твоята вражда с него има човещина и когато на човек е починал баща му – трябва да уважаваш неговата лична драма, а не да го наричаш "свекърва" и да му даваш съвети как трябва да се държи в тази негова трагедия, само защото не ти харесва как оценява твоите действия. Защото, Бойко, моралът е преди закона! А бе, ти нямаш ли хора, които да те съветват как да се държиш, какви думи да ползваш, как да се обличаш? Защото ситуацията е извънредна за всички ни. И ти, като министър-председател, трябва да даваш пример във всяко едно отношение. И точно в тази извънредна ситуация започваш тотално да се самозабравяш. Хората са си по къщите, няма медии, които да ти опонират, няма Парламент, опозицията е скопена... Еее, какъв кеф!

Само ти! Ти и единствено ти начело на държавата. Да, ама всичко това ще свърши! Така че, ако обичаш, я не ми се карай!

Добре де, Тесла, ако утре Борисов излезе и каже айде, разпускаме седянката, ти лично как ще се почувстваш? Питам без да се заяждам, очаквам искрен отговор.
Разбира се че не трябва да се разпуска седянката още утре, проблемът е че ако няма правилна стратегията седянката ще продължи по дълго отколкото може да издържи държавата, защото Борисов преди 2 седмици ни уверяваше, няма проблем има резерв държавата може да издържим 2 месеца без да теглим заеми да задължаваме следващите поколение, 2 седмици по късно се оказва че резерв държавата няма и теглиме заем в размер на 20% от годишните приходи в бюджета. Което показва че финансото положение в държавата е трагично а уж беше прекрасно и Борисов се хвалеше всяка година че има излишажи от милиарди в бюджета, къде са те в момента че трябва да теглим заем а не да ги използваме никой не казва, то вече няма и кой да го пита, всеки който го попита е масов убиец който иска да изтрепе хората. Тази стратегия на дългото стоене вкъщи щеше да работи ако финансите на дървата бяха в по добро състояние, след като не са трябва да се мисли за други стратегии. Но Борисов, щаба и т.н. дума не дават да се отвори за други стратегии. Аз откровено казвам че без масови тестове, да се махне ИП след 3 дни с падащи данни е опасно. 2-та вълна ни е в кърпа вързана, и тогава отначало ли почваме, айде пак по къщята. Как я мисли Борисов че ще стане работата не ми е ясно.

Явно освен Борисов и Горанов трябва да започне да използва "просташки народен език", защото сто пъти беше казано, че този заем ще се тегли ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ, разбирай, няма да се харчи, ако не се налага. Така стана и с предишния заем, който щяхме да теглим, мисля беше 6 милиарда и заради който се опищя орталъка, но от който заем беше похарчена само малка сума, с която беше покрит друг заем и останалото се върна, без да го използваме.

С други думи - искат да изтеглят заем, който да е вид застраховка, ако локдаунът се проточи повече от 2 месеца. Борисов също сто пъти каза, че за сега пари имаме, но ако нещата се проточат, няма да се справим.
Подкрепям мнението на +1000.
Или просто казано. Ако аз знам, че в близките месеци може да ме съкратят и остана без средства, но към настоящият момент си работя, имам добра кредитна история.... Сега ще е точния момент да търся изгоден заем и най-вече да намеря от коя банка да го получа. Ако чакам след два месеца да видя дали ще ме съкратят, тогава картинката ще е друга. Като неработя, няма кредит. Отивам да взема т.н. бърз кредит с огромна лихва...... 
Това е картинката. Който разбрал, разбрал.....

# 1 191
В сайта на едната лаборатория пишеше, че бързи тестове и по домовете правят, но как точно става, излизаш на входната врата може би? Нелогично е да идеш на крака и да заразяваш по пътя. Никой журналист не зададе такъв въпрос.
А без тест как да знаеш какво караш?

# 1 192
Ами аз какво говоря от самото начало.
Че не трябва да се стои без АБ и да се чака влошаване.
Симптоматично е да пиеш температуропонижаващо и сироп за кашлица, капки за хрема. Все тая какви. А, не е желателно Нурофен.
С две думи, ала-бала.

# 1 193
Не виждате ли връзката между вирусното натоварване и тежките случаи? Това е и пряко свързано с лечението, макар и да няма одобрени лекарства. Все пак има такива, които намаляват вирусното натоварване и това е причината да не  се стига до респиратори. Иска се обаче болните да се третират още в начална фаза, а не да се чака и да се пие парацетамол. Това вероятно няма да помогне много на възрастни с много придружаващи заболявания, но във всички случаи ще помогне на по млади, здрави иначе, хора.
Затова все искам някой лекар да излезе по тв и да каже какви лекарства се изписват на леките симптоми. Ама никой не казва. Симптоматично било!!! лечението!!! Пу!
Значи, аз и преди писах и ставам знам досадна, ама..
Първо не мислех за ковид, то и сега се чудя. Второ изчаках с мои средства да си мине, преди съм имала подобни симптоми, ама не.
Не вярвах, че това с телефона е сериозно. Веднъж не се свързах, заето и се отказах, ама...накрая реших, че нещо ..да си питам аз
Та пътя е този
1 Лошо ви е
2 Звъните на личен лекар
3 Казвате , обяснявате, пита ви все по телефон.
4 Преценява и пише лекарства на вайбър при мен (ако нямате ви ги казва, но за в аптеката аз показах на телефона рецептите с печат, подпис на лекар и така)
5 Държите връзка както ви казва да се обаждате на колко време. При мен искаше на другия ден , сега след 2 дни за информация. Ако нещо се влошавате звъните пак. При мен е хубаво , че имам и личен телефон си даде жената, но другите в нас имат лични лекари на които знам и имам само номера в кабинета и...това не ми харесва.
6 Имам 2 сиропа, имуностимуланти, за стомах лекарства, за повръщане, и 2 антибиотика, като тя прецени да почна този дето уж помагал и за ковид, пробиотици , цинк и май това е. Сега да пиша имена не е коректно, защото може и да се навреди и да юрне народа. Но те си имат май указания си мисля.
7. Ако имате някакви оплаквания не чакайте , като мен и да се чудите и мислите. Звъннете, обяснете, кажете и ако трябва вземете каквото ви назначат.

# 1 194
Така е, защото е нарушен основен принцип на медицината - Да се лекува активно заболяването още в най-ранен стадий, за да не се стига до тежките усложнения и смърт накрая.
Какво правят лекарите в момента? Указанията са - чакайте вкъщи да се влошите и тогава ни се обадете да ви приберем и лекуваме. Ясно е, че лечението в момента е само едно - азитромицин и хлорохин. Но това лечение се прилага само в болницата на тежките случаи. Да ама нали тежките случаи, преди да станат тежки са били леки. Ако ги лекуваха още като леки, щяха ли да станат тежки? Защо се чака заболяването да мине в тежката си фаза за да почне да се лекува. Защо не се лекува още в леката си фаза, за да не премине в тежката?
Защо този основен въпрос не го задава никой от мисирките които са на брифингите на Щаба?

Имаше до онзи ден една тема за въпроси към д-р от мед.съвет.Ето там трябваше да се зададе и то още на 1-ва страница!Защото наистина журналистите на брифингите не биват...Пък току виж се навил някой да отговори.

# 1 195

Ето брой тестове на 1 млн. при нас и съседните държави. от worldometers.info

Правим тестове горе-долу, колкото и останалите. Просто наистина имаме малко случаи, което се потвърждава и от непретъпканите болници и липсата на починали.

Последна редакция: нд, 05 апр 2020, 10:46 от LillyM

# 1 196
В сайта на едната лаборатория пишеше, че бързи тестове и по домовете правят, но как точно става, излизаш на входната врата може би? Нелогично е да идеш на крака и да заразяваш по пътя. Никой журналист не зададе такъв въпрос.
А без тест как да знаеш какво караш?
Лаборатории, дом посещения, цени
https://www.facebook.com/207544111264/posts/10157849002946265/

# 1 197
  • Bulgaria
Карат лечението като в Европа, но ние не можем да се справим така, както те с тежките случаи. Обвинявате ме, че съм паникьосана, но аз си знам защо съм, защото това е България и тези числа, които виждаме като % смъртност тук няма да са същите. Нещата се изпуснаха и успяхме да разнесем вируса из цяла България. Ако в другите държави имат една област с концентрирани случаи, то при нас това ще е цяла България. И хората в провинцията имат значително по-малък шанс от успешно лечение, особено при тежките случаи. Pensive

# 1 198
преди появата на ковид-19, икономистите прогнозираха появата на рецесия-20
това е вметка за онези, които бъркат причинно-следствените връзки на събитията

в тази лекция липсва само думата коронавирус, за да е пълно описанието на днешната картинка

https://www.youtube.com/watch?v=6KicFVSjhbQ

# 1 199
В края на краищата след толкова много случаи, докторите разбраха ли защо 100 г. пациенти оживяват и се излекуват, а млади и здрави хора на 30 г. умират от този вирус? Какво повече е имала 100 г. жена от 30 г. мъж, за да оздравее, а мъжа да умре? Какво имат едните хора, което ги предпазва от вируса, което го нямат другите, които умира?

Общи условия

Активация на акаунт