COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 469 615
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 1 335
MK, аз съм един от най-големите реалисти в тази тема. Grinning

# 1 336
  • Bulgaria
MK, аз съм един от най-големите реалисти в тази тема. Grinning

Дано си права, но аз не съм на това мнение. И не ми се иска да го разбираме по трудния начин.

# 1 337
Много хубава статия, която обяснява защо германците се справят толкова добре.
https://www.nytimes.com/2020/04/04/world/europe/germany-coronavi … VR61nABbKwrPoXurs

# 1 338
  • София
Брой тестове.

# 1 339
'Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени в лабораториите у нас от началото на дейността им до днес, съобщи пресцентърът на министерството на здравеопазването.'

До скоро бяха 7000, бързо наваксаха.

# 1 340
Парламентът трябвало да работи Joy трябва я. Ама те и без 19ка не се събираха повече от 20 човека, 50% от които просто за фон. Нооо,  щом е за тестване.....

# 1 341
  • София
Не казаха ли, че от утре започва работа лаборатория в Пирогов, а до дни и в Плевен и Пловдив? Ще се вдигнат и брой тестове, и брой положителни...

# 1 342
За България информацията в Worldometers се промени и вече брой направени тестове на милион жители е 2288. Естествено, има още какво да се желае и е хубаво, че капацитетът непрекъснато се увеличава, но твърденията, че имаме сравнително малко случаи, защото почти не тестваме, просто не съответстват на фактите.
Обикновенно съм ти контра, както и сега не съм съгласна, че тестваме достатъчно, но дано си права.

# 1 343
  • София
Скрит текст:
Тестове правят Рамус, Бодимед и Цибалаб. Последните недолюбвам от други времена, сега не знам как са, но мой приятел се беше притеснил и си направи тест. Обади се в Бодимед, на следващия ден бяха отишли екипирани у тях, взели проби от него и приятелката му, бяха си пуснали и кръвни изследвания освен теста за Коронавирус. Отрицателен им е PCR теста, кръвните излязоха след два часа, както става и като се ходи на място за изследвания. Та работи това с домашните посещения явно. Имат всички такса посещение, но очаквах, че ще се бавят повече, а те веднага бяха отишли и сега са си спокойни, че в такива времена като ти потече носа и вече мислиш най-лошото.

Те не излизат ли изобщо, защо си правят тестове без симптоми.? ...единият като отиде в супермаркета и може да донесе вирус веднага...
От друг вирус бяха болни, но твърде дълго и се бяха притеснили.
Без симптоми да се изследваш не знам какъв смисъл има.

Безсимптомните също могат да заразяват останалите, но като си сложим маски всичко е точно.
Може ли линк на достоверен източник,който доказва твърдението,че безсимптомните също заразяват?Не се заяждам,но всичко което съм чела до сега е догатки и предположения,не съм срещала нищо категорично и ми стана интересно къде го пише това.
https://www.theguardian.com/world/2020/feb/22/coronavirus-asympt … l-be-hard-to-stop
Доказано е в много случаи. Освен това има безсимптомни в началото на болестта, които после развиват симптоми. Те също са заразни и в безсимптомния си период.

Наааай-накрая може би ще разберете защо се призовава към социална изолация, да не се събират деца, да няма групови разходки или семейни празненства със съседи, и други здрави роднини. Щото я здрави, я не.
Наааааааааай-после, 3 седмици след мерките и 3 месеца след вируса, някои почват да се усещат защо не е Ок всяка вечер да си пият ракията със съседите Гошо и Пенка....

# 1 344
Казаха, но на ден обявяват по 250-350 проби че са заложени...което си е 2500  седмично....

# 1 345
И тия цифри брой уникални тестове ли са или брой тествани пациенти последно?
Щото с нашия метод на отчитане, положителни, отрицателни и съмнителни, че и по 3 теста на калпак...
Ами хайде да изискаме тази информация, крайно време е. При така зададен въпрос на няколко пъти Мутафчийски отговаря отново и отново колко е броят на направените тестове. Хем отговорил, хем не ви казал какво питате. А журналистите не настояват. Ето защо ББ сравни народа с деца, за които баща им взима решението. Защото овъртолването е в потресаващ мащаб.

# 1 346
Питам за разнасяне в магазин, по въздуха, от климатична инсталация. Моля, ако не ви е известен такъв случай, да не ми описвате разни там други хипотетични ситуации.

Тук се цитира едно проучване, но не съм проверявала в детайли.
https://m.facebook.com/337231206298184/posts/3046530052034939/
Знае се, че болните разпространяват вирусни частици в околната среда, но не е ясно до каква степен, кои са най-вероятните пътища на заразяване, колко ефективни са методите за почистване и стерилизация и колко реално предпазват личните предпазни средства.

В престижния журнал JAMA е публикувано проучване, чиято цел е да установи разпространението на SARS-CoV-2 в стаите на трима болни пациенти. Къде може да има вирусни частици и колко защитени са хората?

Оказва се, че вирусни частици в стаята на болните могат да бъдат открити навсякъде по всяка една повърхност - подове, оставен стетоскоп в стаята, ключ за осветлението, рамките на леглото, по вътрешни и външни ръбове на мивки в стаята и в банята, особено много в и по тоалетната чиния, по маси, по столове и по всякакви брави и дръжки. Най-вероятно болният оставя вируси по всяка една повърхност.

Интересното е, че изследването на атмосферата показва, че вирусни частици в нея няма. Такива не се откриват. Частици могат да бъдат открити само в капки конденз в самите климатични системи. Вируси не са открити и по личните предпазни средства (предпазно облекло, маска и подобни), но с изключение на обувките, които не смятат за част от ЛПС. Но инфекция от обувки е трудно да се случи. Сякаш по-въздушен път е една идея по-трудно да се заразиш.

Установено е и че след добро дезинфекциране с до болка познатите на всички препарати вирусни частици не се откриват.

Това изследване показва колко е важно да се поддържа лична хигиена, да се мият често ръце, да не се пипат опасни повърхности, да не си пипаме лицето, да носим лични предпазни средства и да почистваме често и ефективно помещенията, в които се намираме.

Източник: Ong SWX, Tan YK, Chia PY, et al. Air, Surface Environmental, and Personal Protective Equipment Contamination by Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2) From a Symptomatic Patient. JAMA. Published online March 04, 2020. doi:10.1001/jama.2020.3227

Но пък има др. проучвания за /корейския професор от видеото споделено наскоро тук/, че малките капки, са толкова малки, че гравитацията не им влияе, те се носят във въздуха по хоризонталата при движение на въздуха от клим. инсталлация или течение от отворени прозорци. Така се е случило в сектата в Южна Корея.
Но пак са необходими сбор от обстоятелства:
- силен говор
- пеене
- кашляне

# 1 347
Защо си мислите, че повечето хора не са го изкарали. Аз лично края на февруари бях със същите симптоми

# 1 348
Щеше да си проличи, погребалните бюра, щяха да забележат.

# 1 349
Нали се сещате, че колкото повече се разраства епидемията, толкова повече се доближаваме до момента, в който ще звучи все по-логично въпросът дали някой е починал ОТ ковид или С ковид. И онова с влака няма да е смешка.

Отдавна трябваше да се разграничи и "болен от ковид" от "заразен с ковид". За част от заразените домашно лечение няма - просто няма от какво да се лекуват. Карат си го леко и това е. Приблизително 80% от хората. Нито са се запътили към вентилаторите, нито към хладилните камери. Но в това няма шок и сензация, какво да го говорим изобщо...
Леко изкарване на Ковид19 е по-тежко от леко или средно изкарване на грип.
Така че леко изкарване на Ковид19 никак не е леко: силни, ама силни, болки - гръб, кръст, мускули, глава, гърло.
Високо кръвно при хипертониците.
И това са само леки симптоми при Ковид19.

Общи условия

Активация на акаунт