COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 484 796
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 2 085
  • София - Рим и обратно
Ще престанете ли с тия камиони и ковчези? Сега остава да покажеш и снимките от Лампедуза.

# 2 086
Дали от контекста го извадих, че бързах, или наистина Генерала каза, че в Азия има втора вълна?

# 2 087
Дали от контекста го извадих, че бързах, или наистина Генерала каза, че в Азия има втора вълна?
Има такава индикация, но не е потвърдено.

# 2 088
Колко са новите от тази нощ?
За денонощие, 19 души.

# 2 089
  • В офиса
Aз се ядосвам, че коктейлът от 50% истини и 25% брутални лъжи и 25% премълчавания на Мангъров се приема така безкритично.
При стаден имунитет ще има изключително много collateral damages, т.е. хора, които ще умрат от други неща, защото точно в момента няма да има здравни работници, или болници, или ще ги е страх да отидат до болница. Това вече се случва, но ако тръгнем да се разболяваме всички, ще трябва да умножите тези жертви по много. За това неговата теза мълчи. Нормално. То няма какво да каже, че да я защити.
Стадният имунитет колко години пази? Или пък месеци? Как изкарват хора с имунитет повторно заболяване? На никои от тези въпроси няма отговор и няма и как да има все още. Това обаче не го притеснява доцентът.
Лъжата - стадния имунитет в Китай. Първо, че Китай не е Ухан. В Пекин и други големи градове регистрираните заболели са под 1000 за цялата епидемия. И не растат. Защо? Заради стаден имунитет? Пълни глупости. И в Ухан ако се пуснат тестове, ще се види, че много малък процент имат антитела, но айде, това няма да го споменавам, защото е толкова недоказуемо, колкото и приказките на Мангъров (макар много по-логично)
Това, заради което е изолацията, е да се спечели време. Време за лекарство и за ваксина. И изолацията работи, не колективният имунитет. Уви, трябва да се налага с потъпкване на демокрацията. Можеше да е различно: информационни кампании и реклами, вместо глоби, например. Да няма забрани на ходенето в паркове, а да се разчита на съзнанието и здравословната преценка на хората. Във всички северни европейски страни, в Америка и Канада навън в парковете може да се ходи, в южните - не. Дали защото в парковете наистина можеш да се заразиш, или защото южните народи от всяко излизане в парка, си правят сбирка с бирка.
Най-страшното на изолацията даже не е икономическата криза, а социалната такава. Вирусът го разбирам, разбирам как се разпространява и как да се предпазя, но не разбирам начина по който мислят хората. Страх ме е от това, на което ще заприличат след още 1 месец изолация, а след 3, а след 10, не дай боже да се налага. И не мисля, че правителството ни се справя, даже не мисля, че се вземат каквито и да било мерки, или да се мисли за такива. Хората трябва да виждат предвидимост, а не да са в непрекъснато чакане на неясно какво. Трябва да се вземат решения, съобразени с новата обстановка, които да са валидни поне за краткосрочното бъдеще, а не да се снишаваме, защото светът на 13.05 ще бъде по-различен и няма да може да продължи все едно е бил спрян 2 месеца на пауза. Защото когато на 13.05 изведнъж светът не тръгне от там, от където е спрял, сътресението за много хора ще е голямо. И тогава ще стане като в приказката: хем сол ядох, хем бой ядох, хем накрая си платих.

# 2 090
Четох едно интервю на медик от спешната помощ, който казва, че хората лъжат за симптомите си. Ами лъжат, защото иначе не ги приемат в болница. Ей това не го разбирам в момента - всичко, освен тежки случаи с ковид, се лекува вкъщи. В крайна сметка затвориха по едно отделение в болница, а не целите болници.

Интервюто го гледах по Нова. И беше, че хората лъжат в смисъл че прикриват симптоми и медиците от СП отиват неподготвени, без да са си облекли защитните облекла.
По тоя начин заразяват лекари и скоро май наистина няма да има кой да дойде.

# 2 091
Скрит текст:
Разбираме го много добре академичния Мангъров, и вас разбираме, но аз лично не съм никак съгласна.

Искате да направите сделка с дявола, живота на едни хора, срещу това да си запазите, бизнесчето, приходчето, заплатаката.
Скрит текст:
На каква цена обаче, да уточняваме ли и дали ще ви излязат сметките...  Че е меко казано нахално вие да сте в графата преуспяващи бизнесмени/трудещи се, а други да ги отчитаме в бодикаунта.
И без приходче, бизнесче, заплатка ти ли ще ги храниш децата и родителите на тези хора? Кой ще ги храни - държавата, Господ, Борисов (извинете за повторението)? Всеки от нас защитава някой уязвим! Всеки. Дали е дете, дали е пенсионер, дали е някой болен - някой чака на нас. Ако не е бизнесчето да произвежда и заплатката/доходчето да си ги купим нужните продукти, храни, лекарства, тока, наема да си платим? Слънцеяди ли сте всички, на държавна хранилка ли сте и мислите, че то за вас винаги ще капе - не мога да разбера.

# 2 092
  • При семейството си

Защо? Каква е причината за тоталното психическо сриване?

И аз ще се опитам да обясня защо, от моята гледна точка.
Защото никой не знае и никой не може да каже до кой 13 ще продължи всичко това. Чакаме, бавим, колко време.
Защото никой не знае, а всеки се пита и какво става след съответния последен 13 в подобно положение. И не само от гледна точка на последиците в икономически, социален и всякакъв аспект, а включително какво става с вируса, неговия ход.
Защото всеки ден само броим заразени и трупове. За повдигане на духа ни пускат онлайн опери, театри и концерти, които в един момент не ти се гледат, защото гледаш една единствена статистика.
Защото, ако случайно се опиташ да се поуспокоиш и да приемеш, че това е все пак вирус и да, много вероятно е да се заразиш, да го изкараш, твоите близки също, веднага те отрезвяват: не виждаш ли какъв вирус е това, отивай в Арена Армеец, дарвинист такъв, не виждаш ли ковчезите, камионите, Италия, Испания и т.н.
Ако ти мине пък другата еретична мисъл, че все пак няма да умрем всички, че няма да сме на апарати и интубирани, отново ти припомнят: ти за какъв безсмъртен се мислиш, детето ти може да умре, мъжът ти на 40 години също, майка ти, баща ти.
Ако все пак си подадеш носа от вкъщи, независимо от причината….а тя може наистина да е, за да не полудееш, отново ти се внушава: потенциален убиец такъв, представи си сега вируса, хвърчи навсякъде около теб, на (всеки ден се увеличават) метрите, седи по повърхностите с дни, ти го разпръскваш, детето ти, ако имаш такова, е най-опасното биологично оръжие, не дишай, не пипай, не мърдай, опасен си, ти си в опасност.
Защото не усещам адекватност в мерките. Защото не се тестват симптомни, защото не се тестват контактни, защото не се изолират същите, защото аз уж пазя здравната система, но в крайна сметка тя се пази от мен. В мерките виждам хаос, паника…Ежеминутно ми се внушава вина, че аз съм си виновна, ако се заразя, ако заразя друг. Стой си вкъщи, не мисли, не разсъждавай, ако направиш нещо друго си виновен, виновен, виновен.

# 2 093
Скрит текст:
Aз се ядосвам, че коктейлът от 50% истини и 25% брутални лъжи и 25% премълчавания на Мангъров се приема така безкритично.
При стаден имунитет ще има изключително много collateral damages, т.е. хора, които ще умрат от други неща, защото точно в момента няма да има здравни работници, или болници, или ще ги е страх да отидат до болница. Това вече се случва, но ако тръгнем да се разболяваме всички, ще трябва да умножите тези жертви по много. За това неговата теза мълчи. Нормално. То няма какво да каже, че да я защити.
Стадният имунитет колко години пази? Или пък месеци? Как изкарват хора с имунитет повторно заболяване? На никои от тези въпроси няма отговор и няма и как да има все още. Това обаче не го притеснява доцентът.
Лъжата - стадния имунитет в Китай. Първо, че Китай не е Ухан. В Пекин и други големи градове регистрираните заболели са под 1000 за цялата епидемия. И не растат. Защо? Заради стаден имунитет? Пълни глупости. И в Ухан ако се пуснат тестове, ще се види, че много малък процент имат антитела, но айде, това няма да го споменавам, защото е толкова недоказуемо, колкото и приказките на Мангъров (макар много по-логично)
Това, заради което е изолацията, е да се спечели време. Време за лекарство и за ваксина. И изолацията работи, не колективният имунитет. Уви, трябва да се налага с потъпкване на демокрацията. Можеше да е различно: информационни кампании и реклами, вместо глоби, например. Да няма забрани на ходенето в паркове, а да се разчита на съзнанието и здравословната преценка на хората. Във всички северни европейски страни, в Америка и Канада навън в парковете може да се ходи, в южните - не. Дали защото в парковете наистина можеш да се заразиш, или защото южните народи от всяко излизане в парка, си правят сбирка с бирка.
Най-страшното на изолацията даже не е икономическата криза, а социалната такава. Вирусът го разбирам, разбирам как се разпространява и как да се предпазя, но не разбирам начина по който мислят хората. Страх ме е от това, на което ще заприличат след още 1 месец изолация, а след 3, а след 10, не дай боже да се налага. И не мисля, че правителството ни се справя, даже не мисля, че се вземат каквито и да било мерки, или да се мисли за такива. Хората трябва да виждат предвидимост, а не да са в непрекъснато чакане на неясно какво. Трябва да се вземат решения, съобразени с новата обстановка, които да са валидни поне за краткосрочното бъдеще, а не да се снишаваме, защото светът на 13.05 ще бъде по-различен и няма да може да продължи все едно е бил спрян 2 месеца на пауза. Защото когато на 13.05 изведнъж светът не тръгне от там, от където е спрял, сътресението за много хора ще е голямо. И тогава ще стане като в приказката: хем сол ядох, хем бой ядох, хем накрая си платих.
Абсолютно!
Те хората вече започнаха да гледат като зомбита...а са минали само три седмици.
Макар че, икономическата страна никак не е за подценяване.
Супермаркетите вече са суперзаредени.Т.е., потреблението дори на храна, е спаднало рязко.А ББ и сие рекоха, че сме в началото.....А след още три седмици?Или месец?Или повече?
До тук безработните са десетки хиляди.А какво ще прави ББ, като станат няколкостотин хиляди?Или милион?
Откъде пари за обезщетения?
Защото от някои постове тук, оставам с впечатлението, че едни хора си кютат сега по диваните, получавайки заплата.С надеждата, че дори да ги съкратят-което почти сигурно ще стане, щото няма бизнес/държава, която да плаща с месеци/години заплата за нищоправене, "Е, какво толкова, отивам на борсата за една година!Пък дотогава най-вероятно ще има ваксина/лечение, аз ще си намеря работа!".
Да де, ама за да се плащат обезщетения на огромен брой безработни месеци/година, трябва да има работещи бизнеси, които да осигуряват тези пари.А масово бизнеси фалират....
Или се надявате ББ да вземе милиардите заеми от ЕС, за да ви плаща обезщетенията?

# 2 094
Разбираме го много добре академичния Мангъров, и вас разбираме, но аз лично не съм никак съгласна.

Искате да направите сделка с дявола, живота на едни хора, срещу това да си запазите, бизнесчето, приходчето, заплатаката. На каква цена обаче, да уточняваме ли и дали ще ви излязат сметките...  Че е меко казано нахално вие да сте в графата преуспяващи бизнесмени/трудещи се, а други да ги отчитаме в бодикаунта.
Изцяло съм съгласна с това мнение.Загрижените работодатели да осигуряват на пълна заплата,  да си декларират истинската печалба и да си платят съответните данъци, да освободят работници по правилния член от КТ, да се възползват от въведените мерки 60/40 и т.н.
Изгледах всички видеа за проф. Мангъров, има някакъв странен блясък в очите и е озарен от радост, че му се е случило да участва активно в нещо дето я стане по време на кариерата ти, а не, пък той такъв късмет.

# 2 095
Има ли някакви публикации за това с хемоглобина? Струва ми се нереално.. по-скоро възпалението на дробовете и фиброзата спира досега на кислород с кръвта през алвеолите. Доц. Попов каза за тромбоцитопения и намалени лимфоцити, а не проблемен хемоглобин.

тук е споменато

https://chemrxiv.org/articles/COVID-19_Disease_ORF8_and_Surface_ … 2EdBAFqf-QA9rYGxY

а тук говорят за висок хемоглобин. Хемоглобинът се покачва когато има недостиг на кислород в организма

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200330152135.htm?f … F2QOqvUPRSpKb9cYU

# 2 096
Може ли поддръжниците на тезата бизнеса да продължи да работи без ограничения в тази ситуация, да уточнят кой точно бизнес е това. Кой бизнес в този момент ще генерира печалба.

# 2 097
  • Bulgaria
Трябва да се въведе солена глоба за всички работодатели, които държат болните си служители на работа. Имам чувството, че при нас ще стане същото като в Италия - представете си в 1 Арсенал да има 1 заразен. За колко време ще успее да зарази половината завод?

# 2 098
  • Буркина Фасо
Може ли поддръжниците на тезата бизнеса да продължи да работи без ограничения в тази ситуация, да уточнят кой точно бизнес е това. Кой бизнес в този момент ще генерира печалба.
много бизнеси генерират печалба сега.
тези, които имат най-голям дял за БВП и сега печелят.

# 2 099
Не зная, на мен по-истерични и драма куин ми се струват тия, дето всеки момент ще умрат от глад.
Присъщо е на хората, особено от географските пояси, в които имаме 4 сезона, да планираме и да бъдем аналитични. Хилядолетия е било така, защото ако не си направиш сметката през топлите сезони, зимата обричаш семейството си на глад и смърт. При южните народи е друго - можеш целогодишно да стоиш под някоя палма и да чакаш да ти падне (стига да не е върху главата) някой кокосов орех. Извинявам се много, че мисля в перспектива 3-4 месеца напред и нарушавам душевното ти спокойствие. Нямам си палма, под която да седна, и да наблюдавам света в дзен.

Общи условия

Активация на акаунт