COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 480 877
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 3 435
Това е предпазното облекло в детското отделение във Враца.

https://www.facebook.com/groups/358733368308010/permalink/633264170854927/
Казахте, колко милиарда за да купят нови самолети? Някой ни напада?
Боже... .

# 3 436
Аз съм в недоумение от някои неща в държавата.Предстои прибиране на съпругът ми от Холандия (международен шофьор е,идва си отпуска,след 4 месеца навън,на бг договор е,да не ме обвини някой,че не внася нищо в държавата),ще кацне в София.И съответно няма кой да го прибере.Аз имам книжка,но не се наемам да шофирам до София.Та,ще се прибира с влак.Защо държавата не ги е организирала по някакъв начин тези неща?Че той може да не е болен,ама докато се мотае по влаковете да се разболее или пък,недай боже да е болен и да зарази други хора (ще бъде с маска и ръкавици).Според мен трябва да им се прави тест като влязат в Бг и някак да им помогнат да се приберат безопасно до домовете си.И другото:лично аз,не смятам ,че прибиращите се са най-голямата заплаха от зараза вече.Смятам че и у нас доста си имаме към днешна дата.
На няколко места четох, че влаковете пътуват почти празни, но няма да намаляват броя на купетата за да може да са по нарядко пътниците. Така де, ако няма друго и с влака май не е лош вариант.

# 3 437
  • Другата България
🙂затова само ще ви чета и няма да пиша повече.Дори и да са си мои тъпашки разсъждения,има различни начини по които може да отговориш на човек.Абе хора, много сте наострени.Ами поне да даде предписания за прибиране(извинявам се,ако има,не съм ги видяла).Значи той ще мине през половин България,ама иначе ще седи под карантина.И да,няма да шофирам,това че имам книжка не ме прави шофьор ,може пък да не карам от 15 години.Искрено съжалявам, че споделих тук каквото и да е,никаква търпимост няма.
Дали ще пишеш или не си е твой избор. Аз не съм те обидила, нито другата потребителка, нито една от нас не те е нарекла тъпачка. Значи ти може да си в "недоумение" от държавата, за нещо, което е само и единствено твоя отговорност, а ние не може да сме в недоумение от твоите очаквания? Ами недоумението е взаимно в случая.
Не разбрах кой трябва да даде предписания в случая. Наистина не разбрах. Но ако пак говориш за държавата, от която всички искат, който каквото се сети, същата държава в лицето на министър Ананиев и МЗ издаде и буликува на сайта му над десет мисля заповеди в тази връзка. Малко е трудно да се оправиш, защото всяка отменя предходната, и я допълва същевременно, но в частта за каранитната нещата не са променяни. Всички лица, завръщащи се от чужбина /вкл. и Холандия/, подлежат на 14 дневна задължителна карантина. При влизане в страната попълват декларация, в която пишат на кой адрес ще я спазват. Ако има разлика между адрес по ЛК и този на който ще са, задължително го отбелязват, защото може да стане фал, полицията ги порверява.
Никъде в тези заповеди не е регламентирано как човек да се придвижи до родното си място или там, където ще е под карантина. Това няма как да се осигури от държавата, придвижването. Логично, и нормално. Отговорността за това е на самия прибиращ се и семейството му тук. Хората ползват таксита, коли под наем, лични автомобили, на роднини, приятели, близки. Влакове и автобуси в краен случай. Маска и ръкавици желателно, и ако все пак намерите някой да го закара/докара до вас, е желателно и той да е с маска и ръкавици. Същият човек не е длъжен да е под карантина и той само защото е бил шофьор на прибиращ се от чужбина.

# 3 438
17 - годишният е заразил 7 свои съученика. С толкова е контактувал. А ако беше на училище?
Кой 17 годишен?  Източник

https://nova.bg/news/view/2020/04/07/284188/565-%D1%81-covid-19- … 0%B4%D0%B5%D0%BE/
17 год с много контактни беше момче от Бургаско  (Карнобат май). Друг някой ли? И как така 7 - от последните дни имаме по 24 дневно, повечето хоспитализирани. Някакви половинчати ни ги сервират нещата

# 3 439
Скрит текст:
Аз съм в недоумение от някои неща в държавата.Предстои прибиране на съпругът ми от Холандия (международен шофьор е,идва си отпуска,след 4 месеца навън,на бг договор е,да не ме обвини някой,че не внася нищо в държавата),ще кацне в София.И съответно няма кой да го прибере.Аз имам книжка,но не се наемам да шофирам до София.Та,ще се прибира с влак.Защо държавата не ги е организирала по някакъв начин тези неща?Че той може да не е болен,ама докато се мотае по влаковете да се разболее или пък,недай боже да е болен и да зарази други хора (ще бъде с маска и ръкавици).Според мен трябва да им се прави тест като влязат в Бг и някак да им помогнат да се приберат безопасно до домовете си.И другото:лично аз,не смятам ,че прибиращите се са най-голямата заплаха от зараза вече.Смятам че и у нас доста си имаме към днешна дата.
Чакай сега, аз ли нещо не мога да схвана...
Искаш държавата да организира прибирането на всеки един завръщаш се от чужбина до родното му място в България? Кажи ми, че не съм разбрала правилно, или че ако е така, е някакъв майтап.
Скрит текст:
Няма как да е сериозно такова нещо, ако това се има предвид. Значи всеки, който каца отнякъде, да го чака осигурен превоз от държавата? До вкъщи? Понеже ти имаш кола, ама пък те е страх да шофираш? И държавата трябва да достави съпругът ти до вас? Държавата да се погрижи хората да се приберат по домовете си безопасно....ще спра, преди да съм казала нещо, което няма да се хареса, а и допускам, че е възможно да не съм разбрала написаното.
Не си разбрала. Момичето мисли много правилно и логично, но няма кой да го организира.
Мъжът се прибира от вън. Ще прекоси половин България, преди да се прибере и да изпълни изискването за 14-дневна карантина. Ще пътува с обществен транспорт.
Защо няма опция, тези хора /българи работещи за БГ, но с излизане навън/, поне за 2 дни да бъдат настанени на място, където да бъдат тествани. След резултат, по живо по здраво да се приберат или ако пробите са положителни да решат какво да ги правят.
Мисля, че не е невъзможно, не вярва и да е скъпо, въпрос на организация е.

# 3 440
🙂затова само ще ви чета и няма да пиша повече.Дори и да са си мои тъпашки разсъждения,има различни начини по които може да отговориш на човек.Абе хора, много сте наострени.Ами поне да даде предписания за прибиране(извинявам се,ако има,не съм ги видяла).Значи той ще мине през половин България,ама иначе ще седи под карантина.И да,няма да шофирам,това че имам книжка не ме прави шофьор ,може пък да не карам от 15 години.Искрено съжалявам, че споделих тук каквото и да е,никаква търпимост няма.
Дали ще пишеш или не си е твой избор. Аз не съм те обидила, нито другата потребителка, нито една от нас не те е нарекла тъпачка. Значи ти може да си в "недоумение" от държавата, за нещо, което е само и единствено твоя отговорност, а ние не може да сме в недоумение от твоите очаквания? Ами недоумението е взаимно в случая.
Не разбрах кой трябва да даде предписания в случая. Наистина не разбрах. Но ако пак говориш за държавата, от която всички искат, който каквото се сети, същата държава в лицето на министър Ананиев и МЗ издаде и буликува на сайта му над десет мисля заповеди в тази връзка. Малко е трудно да се оправиш, защото всяка отменя предходната, и я допълва същевременно, но в частта за каранитната нещата не са променяни. Всички лица, завръщащи се от чужбина /вкл. и Холандия/, подлежат на 14 дневна задължителна карантина. При влизане в страната попълват декларация, в която пишат на кой адрес ще я спазват. Ако има разлика между адрес по ЛК и този на който ще са, задължително го отбелязват, защото може да стане фал, полицията ги порверява.
Никъде в тези заповеди не е регламентирано как човек да се придвижи до родното си място или там, където ще е под карантина. Това няма как да се осигури от държавата, придвижването. Логично, и нормално. Отговорността за това е на самия прибиращ се и семейството му тук. Хората ползват таксита, коли под наем, лични автомобили, на роднини, приятели, близки. Влакове и автобуси в краен случай. Маска и ръкавици желателно, и ако все пак намерите някой да го закара/докара до вас, е желателно и той да е с маска и ръкавици. Същият човек не е длъжен да е под карантина и той само защото е бил шофьор на прибиращ се от чужбина.
Благодаря,ето че можело да се отговаря без нападки.✌️

# 3 441
Прочетох интервюто на Миролюба Бенатова с д-р Симидчиев.... меко казано съм разочарована от въпросите...
Въпросите които хората зададоха в темата не са отговорено. Без коментар!

Ами нали помните, че тя стана таксиметров шофьор , сега работата им секна Точно на тях , а и защото сЕ чувстваше недооценен кадър в журналистиката ....
От самото начало беше ясно, че просто това е да напомни сега за себе си, но не и да направи полезно интервю .

# 3 442
  • Варна
"Детски ясли, детски градини и начални училища ще се отворят отново в Дания от 15 април , заяви премиерът й, като това е втората европейска държава след Австрия, която разкрива плановете си за постепенно облекчаване на ограниченията.

Според доклад на AFP , Мете Фредериксен заяви, че според здравните власти „е целесъобразно и оправдано да се започне бавно отваряне. Но при условие, че всички спазват дистанцията си и мият ръцете си. "

Барове, ресторанти, нощни клубове, търговски центрове, фризьори и масажни салони ще останат затворени, а събиранията на повече от 10 души все още са забранени.

„Засега животът няма да се върне както преди. Ще живеем с много ограничения още много месеци “, предупреди премиерът."

Някои държави мислят за мерки за завръщане на обичайни дейности, ние още не сме дочакали тестовете за Ковид.

# 3 443
То пък ги интересувало " времето за пристигане до адреса", а не с какъв транспорт, според приложението към Заповедта за прибиращите се..

# 3 444
#БЦЖ ъпдейт :

Ново изследване: БЦЖ ваксините намаляват десет пъти честотата на COVID-19
https://m.fakti.bg/mnenia/462880-novo-izsledvane-bcj-vaksinite-n … otata-na-covid-19

# 3 445
  • Ispania
Виждам че обсъждате училищата .
В Испания хората искаха да  спират децата, още преди да обявят извънредното положение, а сега голям процент се надяват че няма да се върнат децата до края на тази учебна година.
НЕ защото стоят доволни във вкъщи с 2-3-4-5 деца, а защото смисъла на сегашното стоене може да се загуби. Още повече, че в Испания майчинството е 4 месеца, след това всички на работа , тоест нямаме привилегията която имат българските жени да си стоим по 3 години във вкъщи за всяко дете . И двамата родителя са заети, но не искат да си пускат децата веднага на училище. За какво ще е цялата “жертва” сега, ако се върнат по-рано на училище и всичко започне наново?
Освен това има стотици деца които няма да могат да ходят на училище, ако пандемията или дори да спадне в по-малък “ранг”, не е изчезнала напълно.
От класа на средния ми син, има детенце чиято сестричка е с три години по-голяма от тях, тя по-смъртно няма да може да се върне на училище ако не е обявен край на заразата като цяло.
Дете с трансплантация на сърце и хиляда проблема още ... нали се сещате тя в коя група влиза. (Няма значение дали е едно дете ,пет или десет!! Представете си че може да е вашето).
Вие да не мислите че испанците искат докато работят да им се търкалят децата в краката🙄, но за тяхно здраве и от здрав разум, няма как да искат да се върнат на училище.
(За сведение 🤣, имам три деца, в три различни степени на обучение в Испания. Работата с тях във вкъщи е “интересно” занимание 🙄🙄🙄, но пък предпочитам така , за да свърши всичко това някога)

За сега се знае че в Мадрид няма да се връщат до края на май, за след това не знаят още.
Подхвърлиха дори, че има предложение да пуснат всички деца с не много лоши оценки направо.
Не вярвам да стане , но търсят най-“нормалното”(няма нормално!!) решение в случая.

Последна редакция: вт, 07 апр 2020, 17:32 от Val

# 3 446
Мери, много ме разсмя, въпреки, че е трагично, твоя анализ на оплакванията на Франсоаз. Joy
Има нужда и от малко разтоварване в темата.

Красимира удари дъното с тия гащи!!! Да не си надебеляла отново като сме в ИП? Stuck Out Tongue Winking Eye
Ако толкова си останала без гащи, във всеки голям хипермаркет продават, има промеждутъци без опашки даже.
А може и онлайн да си поръчаш.
На лекар ти по принцип не ходиш, не знам дали се осигуряваш изобщо, но си писала в други теми, че не ходиш. Но сега, спешно, искаш. Ами иди, те си работят специалистите.
На църква сигурно също не ходиш, подозирам, че си върл атеист, сега обаче си решила да ходиш. Иди, не е затворена църквата.
Кафета и закуски си продават по улиците, само не може да сядаш на място. Вземаш и ходиш, нали имаш нужда от движение. То не е забранено извън парковете. Кръстосай Пловдив и си навърти километража. Ако те мързи, седни на автобусна спирка, може.
Изобщо такива малоумни неща си написала, че направо да се чуди човек в ред ли си ментално?

Soul81, беше питала за кой генарал става дума.
За Радев, не за Мутафчийски.
Оплюваше депутатите, че той преди тях си бил дарил заплатата, а тяхното било популизъм. И каза нещо от сорта, ако искат да са като него, "кръгом и обратно", да си върнат заплатите със задна дата.

# 3 447
Ами защо не го организира Българската фирма за която работи? Държавата не може да организира транспорта на всеки кацнал със самолет.
По въпроса: Дадох съвет на моя колежка и е доволна. Тръгнаха с две коли. Оставиха едната на съпругът. Предварително се беше подготвил с адрес, където сам да кара карантина. Багажникът пълен с храна. Вече минаха 14 дена всичко е ОК.
Ако нямате възможност за втора кола, някой с вас да пътува и оставяте колата. Вие се връщате с влак. Няма да е редно съпругът ви да пътува с обществен транспорт.

# 3 448
Скрит текст:
Не помня за кой от двата аха да направят ваксина и вирусът изчезна яко дим и зарязаха разработката по средата. Но особено MERS така и не се разпространи така широко.
Значи Все пак има вариант вируса да изчезне без ваксина или да преболедуват 70%.
А  незнайно защо виросулозите коментират "че няма друг начин" и искат всички да се заразим, за да изграждаме имунитет.
[/spoiler]
При ковид не се прогнозира вариант "просто да изчезне".
При Мерс и другия вирус се е случило, доколкото ми е известно, защото са били много смъртоносни, а реално - колкото по-смъртоносен е един вирус, толкова по-малко заразен е той.

Ето това е много добре казано!
Не е лошо да се напише с големи букви и народа да вземе да се успокои вече.

# 3 449
  • София

Наистина малко грубо отговориха, но са прави. Ще вметна следното. През март месец в България, през летище София, са се прибрали 270 000 души (наполовина на обичайното). Това са 9000 души на ден. Би било огромен технически, времеви и човешки ресурс да се организира прибирането на тези хора до домовете им, или казано по друг начин, невъзможно е. Така че е повече от редно сами да организирате безопасното (за другите) прибиране до дома. Предписания не знам дали има, но са логични:

Ако е възможно, осигурете собствен транспорт с кола, лично или помолете роднина/приятел, които после да се карантинират със съпруга ви.

Ако нямате такъв транспорт, влакът е добро решение, тъй като съпругът ви може да се изолира сам в купе.

Нека носи предпазни средства - минимум маска и ръкавици. Да си ги набави преди да тръгне към София.

Да не контактува с други хора по пътя си. Да не ходи в магазини или друг такива, където ще бъде в непосредствена близост до други хора.

Въпрос на малко мисъл, малко желание, и най-вече готовност за леко неудобство. Няма как то да ви бъде спестено, нито трябва.

Edit: докато съм писала, виждам че jhbd е дала много добри решения Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт