COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 481 242
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 4 620
Добре де кой толкова ще празнува Великден? Оставам с впечатлението, че всички пишещи тук ще пропуснат празника. Аз лично нямам познати, които ще празнуват. Изобщо не ми се вярва в това велико преселение на народа. Притесняват ме повече църквите, отколкото трапезите.Но може и да греша и около мен да няма такива хора .

# 4 621
Наистина ли стоите затворени във вас 24/7? Аз напоследък започнах да излизам по-често и виждам доста неща - целия ми квартал пие бири по пейки/пред магазини. Хората си ходят на гости да пият бири, че им е писнало да стоят в тях. Деца карат колела, играят федербал. Цели семейства карат колела. И това не е от вчера.

По вашата логика, мисля си, тея хора отдавна трябва да са по болниците. Ама не са... даже в момента 2ма комшии пият сутрешна бира пред блока.

# 4 622
1. Активна циркулация на вируса в София все още НЕ е налице.

Това е интересно, вирусът си е внесен преди седмици, повече от 2 ,може би 3, със сигурност...пък хич не циркулира, при все че имаше разходки из парковете доста време и много хора и сега излизат.
Да, обаче се въведоха мерки навреме. Училища, университети, д. градини, масови мероприятия - затворени.
Ако не беше така, нямаше да е същата картината на фона на стотици хиляди завърнали се от чужбина.

Има и един друг момент - лавината в началото бавно набира скорост - първо 1 заразен става 2-3ма, после 6-9 и т.н. обаче се разпространява експоненциално и като набере скорост става страшно и е много трудно за удържане.

В този ред на мисли е много важно сега, като се доказа каква нищожна част в БГ се е срещала с вируса (което си го знаехме), да спрат изцепките с груповия имунитет, и да излязат да обяснят на човешки, разбираем език, каква е целта на занятието социално дистанциране, предпазване с маски и дезинфекция, за да може  повечето хора да осъзнаят същността на отговорното поведение и да  имат стимул да положат усилия в тази насока.
Трябва по медиите някаква информационна кампания в тази насока.

# 4 623
Интересен анонс  за утрешния брифинг. Ще видим в какъв жанр ще го сложим.
"Журналистите и представителите на Националния оперативен щаб ще бъдат тествани за коронавирус с бързи тестове на утрешния редовен брифинг на щаба.

Това обяви тази сутрин председателят му генерал Венцислав Мутафчийски.

Производителят на бързите тестове е китайски, на който не мога да изговоря дори името, но мога да ви донеса утре на брифинга и да ви покажа. Даже може да направим тестуване утре на всички вас и ние ще се тестуваме, допълни Мутафчийски.

Може би пред камерите това ще е най-достоверното нещо, което ще възприеме българинът. Обещавам ви, че утре ще го направим, каза още той. "
https://m.profit.bg/balgariya/mutafchiyski-utre-shte-napravim-ba … reme-na-brifinga/

# 4 624
Съдейки по моите колеги, ще си празнуват без задръжки.
Имаме много хора от Раковски, там не знам дали изобщо спазват някакви ограничения. По селата е същото. Те са безсмъртни.

# 4 625
Добре де кой толкова ще празнува Великден? Оставам с впечатлението, че всички пишещи тук ще пропуснат празника. Аз лично нямам познати, които ще празнуват. Изобщо не ми се вярва в това велико преселение на народа. Притесняват ме повече църквите, отколкото трапезите.Но може и да греша и около мен да няма такива хора .
ДА,но всички пишещи тук не сме цяла България.И може би 80% от пишещите в темата+близки,на които успяваме да повлияем,сме единствените,които си налагаме ограничения.Честно да ви кажа,че и на мен понякога ми писва да си стоя у нас.Искам да си излезе,да се разходя,да си купя нещо..Но както каза инструктори ми,когато взех книжка-"Внимавай.Дори и ти да си внимателна и спазваща правилата,винаги ще се намери някой,от когото не може да се опазиш".Затова не излизам.Обурудвам се с маски,очила и ръкавици.Спазвам дистанция.Ако се срещна с познат,говоря с него от 1-2м,но десетки хора се навират в мен,кашлящи,кихащи и сополиви(извинявам се за конкретизацията).

# 4 626
Аз пък не вярвам, че малка част от прибралите се, са се 'срещали' с вируса,  онзи DJ пътешественик направи няколко дена обиколка на Европа и се зарази, а тези дето си дойдоха от Италия, Испания, Франция, Германия, Англия...и там са работили вероятно месец с досег до заразени без да знаят...

# 4 627
  • София
Наистина ли стоите затворени във вас 24/7?
Не стоя затворена, но не излизам всеки ден, гледам в магазин да ходя възможно най-рядко. Имам прилични маски и излизаме и със сина ми, защото мисля, че е важно да се движи и да не стои само вкъщи. Разхождаме се, когато и където няма хора в нашия квартал. Пазарувам за родителите си, защото настоявам те да не ходят по магазините, но също съм им осигурила маски и те също се разхождат, но обикновено вечер, когато съвсем няма никой навън.
Опитвам се да пазя баланса и психичното ни здраве, а и физическтото, защото пълното затваряне не ми се струва разумно, когато не е необходимо. В момента мисля, че не е, но може и да бъркам, кой знае. Това може да продължи дълго, а последствията от затварянето също и опитвам да го приема като начин на живот, който да бъде по някакъв начин нормален.

# 4 628
Скрит текст:
1. Активна циркулация на вируса в София все още НЕ е налице.

Това е интересно, вирусът си е внесен преди седмици, повече от 2 ,може би 3, със сигурност...пък хич не циркулира, при все че имаше разходки из парковете доста време и много хора и сега излизат.
Преди месец даже, ако не и повече. Какво точно става - не знам.
И аз си задавам този въпрос, предвид, че вчера видях много хора по улиците, поне десетина  места /работещи обекти/, които по принцип трябва да са затворени като рискови. Дори продавач в магазин без маска.

Преди време български професор, категорично заяви, че вируса не мутира и има само един щам. Сега се оказа, че не е така.

Другото твърдение, че след като човек има изработени антитела, то той има имунитет, който би го защитил, също започва да се опровергава, защото все по често говорят за повторна заболеваемост и не дават мнение колко "силен" и дълъг е този имунитет.

Наистина ли е толкова трудно, за хората, този Виликден да не  пътуват до други населени места и да не се събират. Колкото и да не вярват малко от малко да бъдат предпазливи. Нещата са сериозни и всяко подценяване може да изиграе лоша шега на всички ни.

Последна редакция: чт, 09 апр 2020, 09:33 от Mama_Nana

# 4 629
Вчера под съобщение на лаборатория, че прави тестове, прочетох въпрос какви са наблюденията им, има ли много прекарали, и там отговорът беше, че е нищожен делът им.

# 4 630
Аз се учудвам, че досега не са изпищяли в Столипиново. Там доста народ си дойде от чужбина, а едва ли спазват някакви ограничение в махалата.

В отпуск съм тази седмица и от неделя не съм излизала.
Имам си достатъчно работа вкъщи, не съм преритала за паркове.

# 4 631
  • Русе
Аз се учудвам, че досега не са изпищяли в Столипиново. Там доста народ си дойде от чужбина, а едва ли спазват някакви ограничение в махалата.
Което е доста показателно за опасността от вируса. Няма начин да няма зараза там, няма начин да не се е предала масово. Колко критични случая има, които няма как да се порпуснат.

# 4 632
  • Plovdiv, Bulgaria
Попаднах на материал за ваксина, която се ползва отдавна срещу пневмонии PNEUMO 23 и добри български пулмолози.  Някой с мнение, ясно е, че сега имаме съвсем различен вирус?
Ето линкове:
https://www.credoweb.bg/publication/84949/savremenni-vazmozhnost … itsa-s-prevenar13

https://www.facebook.com/m.kolaksuzova/posts/10214135164533373

# 4 633
Аз и за Плевен и Габрово се чудя. Преди 1 месец откриха първите  случаи. Днес е изписан пети оздравял пациент от Плевенската болница. Остава за лечение само един.

# 4 634
Най показателен скрийниг би бил  тест върху толкова магазинери от цялата страна. Те са подложени на непрекъснат контакт в продължение на часове с масовата част на населението
да,  но  не са държавни слежители. Собствениците на веригите, като велики човеколюбци, може да инициират изследвания на по 2-3 касиера от магазин. Само че за какво им е на тях Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт