COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 480 765
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 4 695
  • София
Трябва да си екстремно тъп, за да тръгнеш точно сега да се събираш с близки и роднини и да ходиш на църква.
За пътуването, и да искат не могат да пътуват, заради кпп-тата.

# 4 696
То никой не е казал да не се празнува, а да не се събираме или да се преселваме. Не виждам боядисването на яйца какво общо има с карантината. Хайде да не се погребваме без време.
Като гледам настроенията около мен и като слушам как се минава през КПП-тата ми се струва, че няма изгледи да се спрат традиционните празнични преселения към родните градове.
Лично си мисля, че ще имам допълнителни мерки за да се спрат, ама засега всички са се успокоили (по мое виждане)

# 4 697
Като прочета "Кой пък толкова ще празнува Великден/ На никого не му е до празници" и нещо в мен се обръща. Наистина ли няма да боядисате пет яйца, ей така, "за адет", както се казва, няма да си направите една салата, няма да седнете да си кажете едно "Наздраве!". Целия Великден ли ще броите трупове? Това не е нормално в най-буквалния смисъл.

Ми не, няма да боядисвам за адет, салати ядем всеки ден иначе. Аз не празнувам на всяка цена, особено религиозни празници, нито пия по време на такива само и единствено. Вчера си сипах, обаче.
Но и трупове не броя. Не съм слушала и брифинга, смятах, че тук е прочета нещо синтезирано, но явно е спамо-чат темата станала, и неинформативна.
Подкрепям.

Отдавна сме спряли с отрупаните маси и празненствата по празници. От преяждане и препиване по български полза няма, само вреда.

# 4 698
  • Bulgaria
Като гледам настроението на хората нищо добро не ни чака. Едните са на тезата, че няма такъв вирус, Бойко ни лъже, за да "усвои едни пари", а другите, че са го преболедували и масово ни лъжат в момента. Има и една част, която все пак се опитва да се опази, но според мен е сравнително малък % на фона на другите 2.
А защо "да се усвоят едни пари" изключва, наличието на опасен вирус! То не пречи. Има вирус, екстремална ситуаци, находчиви хора, които извличат ползи.
Може така да ми се струва, но след като беше гласувано, че могат да бъдат взети 10 млрд. заем, мерките нещо се поохлабиха, ББ стана още по уверен. Едни такива неща. Може да греша.

Това са разсъжденията на хората, които чета във фейсбук и като цяло на по-голямата част от народа. Дори и да допускат наличието на вирус, те мислят, че са го преболедували покрай грипните епидемии през зимата, а другата част категорично отрича наличието на какъвто и да било вирус и дори смятат, че всеки починал от каквото и да е го обявяват за починал от коронавирус.

# 4 699
  • София
Доста голяма част от "софиянци" са с постоянни адреси другаде и трудов договор в София, та ще има пътуващи. Покрай мен за жалост са мнозинство.
А в провинцията са безсмъртни - ще има и събирания, и запивания, само без дискотека после Simple Smile

# 4 700
Мен вече ме поканиха на Цветница на имен ден... явно на всички им е писнало от изолацията,млади и интелигентни хора иначе.

# 4 701
Резултатът от изследването на антителата при полицаите дойде като контрапункт на изследването на 100 човека от бърза помощ и изказаното намерение да се изследват 1000 човека там с бързи тестове. Намериха 8 човека от 100 дотук. Защо такова разминаване между двете групи? В единия случай- под 1%, в другия- 8?
Степен на контакт? Степен на защита?
Каза се, че в бърза помощ били пламнали не от болни, а от ходила в чужбина жена. Т.е колегиални контакти, каквито вероятно има във всеки колектив- аналогично, вероятно, на един колектив от полицаи.
И аз това се чудя. Полицаите били на първа линия. Сега ги сложиха наистина по КПП-тата, но са защитени, а до преди месец аз полицай на по-малко от 10 метра не съм виждала. И то обикновено си седят в патрулките и си съзерцават нещо. За сметка на това средно по с 2 касиерки на ден съм общувала. Ако е имало болни са минали и през доста лекари. Това "полицаите общуват със всякакви хора" ми е малко странно. Аз например с полицаи не общувам. Задължително ли е? Вие с колко полицаи сте имали близка среща? А с колко касиерки, лекари? Както и да е, следваме плана. Но не пречи и да мислим самостоятелно.

# 4 702
  • София - Рим и обратно
И на мен днес ми се наложи да изляза - ами аз никакво извънредно положение не видях. Никакво ограничаване на соц. контакти. Пълно с баби, коя с маска, коя без. И много майки с колички видях.
 Та голяма работа, че аз и близките ми си стоим цял месец вкъщи..
И какво не работи? Защото и китайския магазин работи, и фризьорката ми, и автосервизите..
Аз очаквах, че ще видя София празна, апокалиптична. Явно само малцина сме под карантина. 🤔🙄
А защо сте под карантина, болни ли сте?
Странно ми е как хората се надяват на апокалиптични картини, а нормални неща като баба и дете на слънце ги ядосват и разстройват. Това ми се вижда само нашенски мироглед в момента.

# 4 703
  • Bulgaria
По-скоро митничарите и работещите по летищата може да се следят като една от първите групи хора, които би трябвало да са се сблъскали с вируса. И персоналът по зимните курорти, също.

# 4 704
  • Бургас
Ангелакова сутринта по Нова беше. Каза, ако се спазват мерките има голяма вероятност да има юли и август летен сезон, най_ вероятно с ограничения.

# 4 705
До вчера се възмущаваха защо са пратили полицаите да пипат на всеки човек декларациите да се заразяват, сега ги изкараха лабораторно стерилни.

# 4 706
Мен ме стресна това, което сподели Бояна. Как може млад, спортуващ, здрав като бик направо човек да се срине така?
Някакво обяснение?

# 4 707
  • Варна
Не взимат строги мерки, поради ниската заболеваемост. Нали днес казаха, че носителите на вирус са нищожни %-и, от тестваните 1000 полицаи. Нямало нужда от тестване. Крием се от нещо, което липсва, на база хипотези??? Да видим на колко хора ще навредят реално, със спрения достъп до болниците.
Казаха, че не тестват мъртвите. Тоест, причината е друга в смъртния акт. А болния може и да е корононосител. Хипохондриците може да ги оставят и с години изолирани. Но нека да е личен избор. Очевадно е ,че следват указания от Брюксел, заради финанси.

Последна редакция: чт, 09 апр 2020, 11:32 от Viviana91

# 4 708
И аз съм сигурна, че ще има домашни събирания и пиянски изпълнения.
Иначе може да се празнува и без огромни компании. Ние обикновено празнуваме в тесен семеен кръг аз, ММ децата и майка ми. На Великден обикновено ходим на гости при нея, тази година ще пропуснем. Ще си бъдем вкъщи без майка ми. Това не означава, че ще седим и ще чакаме смъртта. Просто няма да рискуваме живота и здравето на близките си.
Какво семейство сме ако не можем да си изкараме добре без други хора.
Ще боядисаме яйца с децата, ще омесим козунак, ще си изпечен агнешко и така..
Тази година даже мисля с ММ да изпием по една чаша вино за повдигане на настроението, а по принцип не пием.

# 4 709
  • В заешката дупка
Споделям с вас изцяло лично мнение, наблюдения и мои си изводи по темата.
В първата си реакция мнозинството от държавите се водеха единствено от идеологически/политически принципи и икономически съображения....
В България (и Източна Европа като цяло) хората се разтревожиха и притесниха от пандемията на сравнително по-ранен етап (повечето от нас сме преживяли няколко кризи, за които в началото са ни облъчвали, "че няма нищо страшно").

Според мен пък се правят изводи за “мнозинството страни” на базата на новините за ограничен брой страни като Франция, Великобритания, Испания, САЩ, примерно. Има още много страни в Европа.

Общи условия

Активация на акаунт