COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 480 819
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 4 755
  • Варна
Цитат от репартаж в новините...
"Формуляр №... си нося, за обезщетение за безработица... След работа в Германия"

А сега ми обяснете защо този човек, и хиляди като него, имат право на обезщетение за безработица. Всички ли имат? Осигурявал ли се е тук или там и само при такива условия ли има право на обезщетение или всички имат такова? Защото онзи ден министърът каза, че голяма част от новорегистрираните безработни са именно придошли.
Питам съвсем добронамерено. Наистина не съм наясно.

Последна редакция: чт, 09 апр 2020, 12:18 от beljata

# 4 756
Мен ме стресна това, което сподели Бояна. Как може млад, спортуващ, здрав като бик направо човек да се срине така?
Някакво обяснение?

Не знам защо си мислите, че младите и силните организми никога не боледуват.
Аз съм от този тип - рядко, даже почти никога не боледувам.
И така до миналата пролет, когато буквално се събудих ,точно на Цветница, с болка в гърдите и ужасна кашлица.
Оказа се вирусна пневмония, 2 антибиотика пиех едновременно и ме болеше всеки път, когато си поемах дълбоко въздух. Такова нещо не бях преживявала до този момент.
Тогава нямаше корона вирус и пак се случваха такива неща.
Просто всеки организъм има моменти, в които може да се разболее по- сериозно.

# 4 757
=

Последна редакция: чт, 09 апр 2020, 13:36 от Mama_Nana

# 4 758
  • В заешката дупка
Повечето тестове имат други позитиви, но картината на броя болни е ясна и с тези тестове в момента, защото има достатъчно данни за други страни и можем по броя починали и критични да сравним и да съдим дали данните са достоверни или не. По моему, макар да съм социолог, а не статистик, данните са съвсем ок, а и ако умножим по 5,5, хич не стават малко заразените 3360 са доста болни. (Т.е. ако смятаме, че двама от 11 болни са били "хванати" с тест)

Масовото тетстване е отделно. Ефективното “хващане” и тестване на симптоматични и контактни, за да могат да се изолират, обаче е много съществено. Болни и контактни трябва бързо да се изолират, за да не заразяват - семейството си, колегите си, хората в магазин като пазаруват и т.н. и т.н. В този смисъл направеният брой тестове е в пряка връзка с ефективността на “хващане”. На знам дали това “хващаме 2-ма от 11” е ефективно “хващане”. Мен това са ми притесненията.

Последна редакция: чт, 09 апр 2020, 12:42 от ЧеКа

# 4 759
Аз още недоумявам защо не вземат една наистина малка група от хора (да кажем 100/200 човека), които в края на Февруари и началото на Март са имали симптоматика, обаче са мислели, че боледуват от грип Б. Да се види колко от тях ще покажат наличие на антитела.
Постоянно четем коментари от сорта на 'Ама аз май го карах този вирус преди два месеца".

# 4 760
Че то за Мутафчийски всичко извън "Стойте си вкъщи до второто пришествие" е екзотика. Масово тестване не иска, ама не иска и затягане на мерките, Южна Корея не била пример, Германия и тя не му е пример... За Банско как се навиха да тестват, направо не знам. Нямам търпение да видя как ще мрънка след това и ще се чуди как да избягва неудобните въпроси. А като се сетя колко много го харесвах с първите му изяви...

Могат да си обявят, каквито щеш резултати,  даже и без да правят тестове.
Кой и как ще разбере са, или не са тествали, а и дали изобщо са обработени "тестовете", не ли?
Аз отдавна не вярвам на телевизора.

# 4 761
  • София
Повечето тестове имат други позитиви, но картината на броя болни е ясна и с тези тестове в момента, защото има достатъчно данни за други страни и можем по броя починали и критични да сравним и да съдим дали данните са достоверни или не. По моему, макар да съм социолог, а не статистик, данните са съвсем ок, а и ако умножим по 5,5, хич не стават малко заразените 3360 са доста болни. (Т.е. ако смятаме, че двама от 11 болни са били "хванати" с тест)

Масовото тетстване е отделно. Ефективното “хващане” и тестване на симптоматични и контактни, за да могат да се използват, обаче  е много съществено. Болни и контактни трябва бързо да се изолират, за да не заразяват - семейството си, колегите си, хората в магазин като пазаруват и т.н. и т.н. В този смисъл направеният брой тестове е в пряка връзка с ефективността на “хващане”. На знам дали това “хващаме 2-ма от 11” е ефективно “хващане”. Мен това са ми притесненията.
Съгласна съм, затова следва да се обясни на хората да се държат сякаш всички са болни. При малко тестване не мисля, че има друг вариант. За жалост, не сме Германия, очевидно няма да тестваме масово сега.

# 4 762
Скрит текст:
Че то за Мутафчийски всичко извън "Стойте си вкъщи до второто пришествие" е екзотика. Масово тестване не иска, ама не иска и затягане на мерките, Южна Корея не била пример, Германия и тя не му е пример... За Банско как се навиха да тестват, направо не знам. Нямам търпение да видя как ще мрънка след това и ще се чуди как да избягва неудобните въпроси. А като се сетя колко много го харесвах с първите му изяви...

Кой и как ще разбере са, или не са тествали, а и дали изобщо са обработени "тестовете", не ли?
Не разбрахте ли, че брифингите се следят не само от глиганите пред телевизора, а и от всички други държави.
И всяка страна обменя опит с друга.
Как си го представяте това замитане, направо не зная що за разсъждения.
То че много сме лъгани, е ясно. Но в условията на пандемия, едва ли някой може да си позволи да обяви " каквито му хрумнат резултати".

# 4 763
В Южна Корея ползват pcr тестове, които те сами произвеждат и останалите искат да купят от тях. Освен това в Южна Корея си имаха ясен първоизточник на епидемията и просто следваха пътя на разпространение и с тестове ги изловиха. В Европа епидемията е на съвсем друг етап.

Освен това, нищо че в Южна Корея си имат пет фирми, които произвеждат pcr тестове, досега са направили 477 000 теста. Населението на Южна Корея е над 51 млн. души.

Но тук от някои постове се остава с впечатлението, че в Южна Корея едва ли не цялото население е тествано поне по два пъти и ние да правим като тях. Нито си произвеждаме сами тестовете, нито тези, които сами си ги произвеждат, са тествали цялото си население.

# 4 764
Няма безсмъртни. Ако не от едно, то от друго. Не случайно има поговорка " по-добре ужасен край, отколкото ужас безкрай"
“Ужас без край”, е да си стоите по домовете колкото се може повече докато се намери решение. Да, по паркове няма да ходите 🤣(света свършва ! Няма паркове!!)
“Ужасния край” в случая е следния: роднините ви, родителите ви, баба/дядо, ако имате деца с респираторни или каквито и да е сериозни заболявания , в гробищата.
Разликата предполагам се вижда с много просто , така че едва ли трябва да ви обяснявам защо в случая “поговорката “ви няма никакъв смисъл или пък ако намирате смисъл, то се надявам да живеете някъде в противоположната  част на планетата от нормално мислещите хора.
Опростяваш нещата и сте се хванали за парковете, но аз ще дам друг пример. Баба ми е на 90+ години. Не съм я виждала от началото на март, защото я пазя. Не е виждала и внуците си. Никой не знае тази жена колко още дни има. Надяваме се да има достатъчно, но тя утре може да си отиде, и ще си е отишла в самота. И да, за мен това е ужасен край. И не спирам да си задавам въпроса дали я пазя или наказвам.
Дали я пазите или наказвате 😳? Това сериозно ли е ?
Каква е смьртността с Ковид 19 при възрастни хора ?
Вашите деца ако са преносител и са го минали без да разберете , колко дни ще и дадете на бабата , само защото иначе в някаква теория някъде, тя може да има по-малко дни без да се разболее от Ковид?
Нали сравнението да я сложите в “устата на вьлка” защото вселената утре може да я вземе , е някак безпочвена. Ами ако не я вземе ? Вие ще сте виновните да се е разболяла .
Толкова е просто ! Първо се спасяват от очевидното, това което ВИЕ може да контролирате (да не я заразите), после вече може да мислите за това което не може да контролирате.
Всъщност ако сте забравили, възрастните хора са пълнолетни и носят отговорността и последствията от решенията си. Ако толкова бабата не иска да умре от ковид точно, то тя просто ще откаже да се вижда с внуците. Само дето за възрастните хора това е една от малкото радости в живота им(съдя по моите баба и дядо). И под мотото, че ги пазим, ние им отнемаме това, плюс разходките в парка, клюкаренето на някоя пейка... Някой направи ли си труда да ги попита искат ли да бъдат пазени?

# 4 765
Цитат от репартаж в новините...
"Формуляр №... си нося, за обезщетение за безработица... След работа в Германия"

А сега ми обяснете защо този човек, и хиляди като него, имат право на обезщетение за безработица. Всички ли имат? Осигурявал ли се е тук или там и само при такива условия ли има право на обезщетение или всички имат такова? Защото онзи ден министърът каза, че голяма част от новорегистрираните безработни са именно придошли.
Питам съвсем добронамерено. Наистина не съм наясно.

Може да получава, ако са спазени условията на държавата където е осигуряван, естествено парите не излизат от НОИ а трябва да се препратят от съответната държава.... вероятно става бавно...

# 4 766
  • София
Banshee, и аз от това се притеснявам. Имам много приятели журналисти, всички се кълнат, че няма нищо скрито-покрито, че България никога не е действала толкова открито при кризи, но думите на Щаба неведнъж и два пъти вече се доказаха като меко казано противоречиви. Мутафчийски един ден вика "Легла няма", на другия вика "Грешно ме разбрахте". Лекарите в Банско криели, на другия ден - не съм казал такова нещо. Младите били само преносители, на другия ден - младите боледуват много тежко. Въобще, хем казва по пет приказки на брифинг, които му ги вадят с ченгел, хем все грешно разбран, все не го е казал това, все не е имал точно това предвид.
За мен тези тестове за антитела трябваше да са на абсолютно случайни хора, а не на полицаи. Като ги знам нашите полицаи - каква първа линия, какви пет лева ги подгониха?!

# 4 767
Мен ме стресна това, което сподели Бояна. Как може млад, спортуващ, здрав като бик направо човек да се срине така?
Някакво обяснение?

Добавките, които взимат някои, да не кажа всички - в Италия имаше подобен случай - млад, здрав, ама натъпкан с  химия. България е една от малкото страни, където подобни продукти се продават безконтролно като зеленчуците в магазина. 
Леля ми е с диабет, тежка инсулинозависима форма, с наднормено тегло, с оперирана жлъчка, тромбофлебит, бъбречна недостатъчност, тежка хипертония...няма болест която да не носи. Почти неподвижна е вече гони 80 години.Сутринта се загледах в един познат и се замислих - със сърдечна операция  е, прекаран лек инсулт, с микроиинаркт, със запушени съдове .... работи на пределна възраст човека . Да са живи и здрави още много години им пожелавам.И в същото време гледам жалейките на няколко млади , здрави и прави хора от квартала които си заминаха ей така от нищото...Внезапно, без никой да може да предположи...Така че всичко може.Тънката линия на живота понякога се оказва много здрава. И никой не знае кога и какво ще я скъса.
Диаманта, който е най твърдия камък на планетата ако го удариш с чук, ще се пръсне на хиляди парчета, докато памучето ако го удариш ще възвърне формата си.

# 4 768
Скрит текст:

Не разбрахте ли, че брифингите се следят не само от глиганите пред телевизора, а и от всички други държави.
И всяка страна обменя опит с друга.
Как си го представяте това замитане, направо не зная що за разсъждения.
То че много сме лъгани, е ясно. Но в условията на пандемия, едва ли някой може да си позволи да обяви " каквито му хрумнат резултати".

Замитането си е факт - това, че не го виждате си е ваш проблем.
Какъв опит "обменят" държавите една с друга, а и какво общо има с това, че информацията ни не е достоверна  - нима не виждате как се лъже на едро за тестове, за защитни костюми - днес едно, утре друго.
бтв. А и що за тон си позволявате!?

# 4 769
Ако съм разбрала правилно, изследването на полицаите беше организирано от контращаба, д-р Симидчиев, МВР болница.

Общи условия

Активация на акаунт