COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 481 182
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 4 995
Тесла, тоест полицаите са средно само 2 пъти по-рискови от останалата популация, така ли да го разбирам? Аз не казвам, че знам колко по-рискови са, просто се опитвам да разбера как ги правиш тези сметки.

# 4 996
Четейки темата, оставам с усещането, че доста хора ще изпаднат в душевен екстаз, ако дойде края на света и те си останат завинаги Домашните почитатели на дивана. И ако може, поне Мутафчийски да оцелее, че да им прави брифинги денонощно... Simple Smile            Апропо, посещенията в църквата НЕ са задължителни за празника.

И това го казва човек, който няма 1 ден трудов стаж!? Rolling Eyes
Страхуваш се от конкуренция ли? Simple Smile

Не, че нещо, но тези които сега не спират да джавкат срещу ИП, най-силно ще квичат после, че не получават лекарска помощ...

Няма да има върби на Цветница!
И служби само навън, на Великден!
Приемливо е за мен. Няма да ида и навън, но пак е по-добре, отколкото да се бутат вътре.

# 4 997
Тесла, тоест полицаите са средно само 2 пъти по-рискови от останалата популация, така ли да го разбирам? Аз не казвам, че знам колко по-рискови са, просто се опитвам да разбера как ги правиш тези сметки.

Според мен полицаите изобщо не са рискова група. Поне из София пукнат полицай няма. Тук-таме някоя патрулка минава, но като цяло не виждам полицаи на улицата и не се сещам как ще се заразят. Трябваше да се изледват 1000 човека избрани на случаен принцип, за да придобием представа какво става.

# 4 998
Лично моят живот не е бил спиран, че да ме "пускат" да го живея... Известно ограничение да. Но то всеки има такива и без вируси... Кой от фобии, кой от предразсъдъци, кой от закони... "Човек е свободен тогава, когато Сам се освободи!" - падна ми се такова късметче с кафето онзи ден... Много подходящо и навреме.

Къде има работещи кафенета в Пловдив?
Ето, колко безотговорни хора има. Rage
Това ти е зора на теб, че няма къде да се шляеш.

# 4 999
  • Мадрид / София
Скрит текст:
И на мен днес ми се наложи да изляза - ами аз никакво извънредно положение не видях. Никакво ограничаване на соц. контакти. Пълно с баби, коя с маска, коя без. И много майки с колички видях.
 Та голяма работа, че аз и близките ми си стоим цял месец вкъщи..
И какво не работи? Защото и китайския магазин работи, и фризьорката ми, и автосервизите..
Аз очаквах, че ще видя София празна, апокалиптична. Явно само малцина сме под карантина. 🤔🙄
А защо сте под карантина, болни ли сте?
Странно ми е как хората се надяват на апокалиптични картини, а нормални неща като баба и дете на слънце ги ядосват и разстройват.
То това е страшното....Че вече се приема за нормално да има затворени магазини, пусти улици, и по двама души на километър да притичват за ТХ, а ненормалното е да видиш майка с дете/две приятелки да се разходят/баща и син да карат колело.
Дано любителите на апокалиптични картини имат пари за психолог после......

Скрит текст:
И днес не срещнах кихащи/кашлящи и сополиви хора.И в магазина бяха възпитани, не се бутаха, спазваха дистанция, на касите също.Явно невъзпитаните не пазаруват в "моите" магазини....
То това е обезпокояващото, че не си давате сметка за сериозното положение и игнорирате опита на засегнатите държави.

# 5 000
Цитат
Да, де, ама тая "безобидна среща", на база изследванието, от което правиш извода си, се е случила на по-малко от 1 % от населението. А когато се случи на по-голяма част, какви са гаранциите за същата безобидност?
За момента това изследване може само да подскаже, че не "сме го изкарали", че сме на светлинни години от колективен имунитет и... дотам.
Аз това го констатирах, че 1-вената лоша новина от това изследване е че сме далеч от стадният имунитет. Именно това е целта на мерките, срещата с вируса да си остане безобидна като се разсрочва тая голяма част от населението до която ще стигне вируса във времето, а да не стане наведнъж, за да продължи да бъде безобиден вируса докато има места за лекуване. И ние сме намерили точният баланс в мерките, както виждате без драми и камиони с трупове вируса вече е стигнал до съществена част от популацията: 10-ки хиляди от които са починали 24. Забележете какво е положението в Швеция. Там вируса понеже мерките са доста по разхлабени е стигнал до много по голяма част от населението, 2,5%.

Лили аз пак те питам да кажеш колко трябва да е снижим извадката като е прехвърлим от високо-рискови като полицаите към цялата популация, аз я свалих 2 пъти защото те са се заразили от популацията, ако искаш да е снижим вместо 2 пъти 10 пъти, ако смяташ че ако си полицай е 10 пъти по вероятно да хванеш вируса, вместо 2 пъти както аз смятам. Но дори и 10 пъти да е свалим и да кажем че 1% заразени полицаи са се заразили от само 0,1% заразена популация това прави смъртност от Ковид (истинската смъртност а не тази в стат. прави смъртност 0,3%, затова казвам че Мангъров е прав като каза преди доста време че истинската смъртност е 0,4% тя със сигурност не е по висока а даже аз мисля че е доста по ниска защото не смятам че при полицаите риска да се заразят е 10 пъти по висок, това е страшно много, не е чак толкова много.

# 5 001
"България ще достигне пика на епидемията на 24 април, твърди американски научен институт"
https://www.svobodnaevropa.bg/a/30543884.html?fbclid=IwAR3pD09r9 … yCWg5kxWz_N5f9wEs
Цитат
Според изчисленията, направени за България, между 19 и 30 април в страната може да се очакват по 9 или 10 смъртни случая дневно, след което случаите ще започнат да намаляват. Институтът допуска, че при определени обстоятелства смъртните случаи биха могли да достигнат и максимума от 57 човешки жертви за ден.
Отворете и линка в статията към графиката: https://covid19.healthdata.org/bulgaria?fbclid=IwAR1WTSYAvTvIkWh … CYrS8LL7jxnAuo_rQ
При тези прогнози не надхвърляме капацитета на ICU леглата, както и на вентилаторите. Това е добре, би трябвало да се справим без да се стига до триажи като на други места. Може да се видят прогнози за още няколко държави.

П.п. Това е институтът, финансиран от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

# 5 002
  • София
Има четири начина да се справим:

1. Вирусът мистериозно изчезва
2. Ваксина
3. Колективен имунитет
4. R0 0.6
Вярвам, че ще го преборим лятото, но за това дисциплина на Великден и Гергьовден. Simple Smile

Я, пак извадете пророчествата, че то баби много, ама детето хилаво излезе. Grin

# 5 003
  • Мадрид / София

Според мен полицаите изобщо не са рискова група. Поне из София пукнат полицай няма. Тук-таме някоя патрулка минава, но като цяло не виждам полицаи на улицата и не се сещам как ще се заразят. Трябваше да се изледват 1000 човека избрани на случаен принцип, за да придобием представа какво става.
Има един такъв проект, да се вземат представителни извадки от всички страни от по да речем 10 000 души и да се види като как е положението в различните държави, а и да се види как реагира вируса при различните условия.
Полицаите са рискова група, но не такава като лекарите, които са в пряк контакт. Работещите в магазините също са рискова група.

Последна редакция: чт, 09 апр 2020, 17:13 от Angela61

# 5 004
Лично моят живот не е бил спиран, че да ме "пускат" да го живея... Известно ограничение да. Но то всеки има такива и без вируси... Кой от фобии, кой от предразсъдъци, кой от закони... "Човек е свободен тогава, когато Сам се освободи!" - падна ми се такова късметче с кафето онзи ден... Много подходящо и навреме.

Къде има работещи кафенета в Пловдив?
Ето, колко безотговорни хора има. Rage
Това ти е зора на теб, че няма къде да се шляеш.
Егати тръшкането.
Кафета с късмети има най-малкото по бензиностанции. Без консумация на място.
Ето, колко не-мислещи хора има.

# 5 005
Аз днес имах работа и видях много много Франсоази да пият кафе и да се разхождат насам натам. Общо взето съм възмутена, но не виждам какво мога да направя, освен да отговарям лично за себе си.
Дано сте прави и мистериозно как се разминем.

# 5 006
"България ще достигне пика на епидемията на 24 април, твърди американски научен институт"

Още един източник:
Попитали радио Ереван: Кога България най-сетне ще стигне водещите  европейски държави?
Радиото: След Великден.

# 5 007
@Бледолилава
Моля, да не се занимаваме с хипотези. Като дойде датата- ще видим.
Този "институт" там, е по-добре да си се занимава с техните си проблеми. В САЩ- те са предостатъчно тежки.

Врачки в Бг си имаме предостатъчно. И всичките те са си сложили на гърдите по една иконка на Апостола. Както Иван Бездомни от "Майстора и Маргарита" на Булгаков ( когато излиза от реката). Внос на врачки не ни е нужен!
Тоест, време е "онзи институт", да види гредата в тяхното око, вместо клечката в нашето.

Има един израз "Боря се с бедите по реда на постъпването им."
А който се бори с несъществуващи състояния, е за "онова" заведение.

Последна редакция: чт, 09 апр 2020, 17:58 от Birdie

# 5 008
Тесла, казах ти че не знам колко по-рисков се оценява един полицай, който стои на КПП и се среща с много на брой хора всеки ден и един средностатистически човек, който има много по-малко и ограничени контакти. Без да знаеш този параметър, реално не можеш да направиш сметките, които правиш.
А CFR 0,4% при все още неприключили случаи много лесно може да стане 1% накрая като приключат, все пак тази болест се влачи доста дълго време, така стана при криузния кораб например. А това даже не е CFR а е IFR (Infection fatality rate) което е различно.

Последна редакция: чт, 09 апр 2020, 17:35 от LillyM

# 5 009
  • Мадрид / София
България ще достигне пика на епидемията на 24 април, твърди американски научен институт"
Какъв пик, какви пет лева при статистики като българските! Направо смехория!

Общи условия

Активация на акаунт