COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 481 017
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 5 595
Шведският държавен епидемиолог твърди, че мерките нямат никакъв ефект и че няма смисъл да се затварят границите, защото нямало голямо значение, че някой прекосява границата и разнася зараза.

Не знам този човек дали сам си вярва или проповядва някаква ''религия'', която призовава към масово заразяване, пък който оцелее - оцелее.

# 5 596
Скрит текст:
Ще си позволя да изкажа лично мнение за респираторите. Струва ми се, че те точно са причината да умират някои от пациентите и ще се обоснова защо. Повечето пациенти на респиратор са упоени и неадекватни. Лежейки по гръб и без възможност да се изкашлят или каквото и да било води до събиране на много повече течност в дроба, която го блокира още повече. Тия пациенти периодично ги обръщат по корем за да се освободи дроба от течността. Но ако не уцелиш момента да го обърнеш и си е заминал. Според мен тия респиратори колкото човешки животи са спасили толкова са и отнели.
Скрит текст:
Оправдавам кислородните маски, но тия респиратори са нож с 2 остриета и много ме е страх от тях. Да не говорим, че явно се иска специален тренинг и обучение за да работиш с тях. А те са наели мед сестри от кол и въже, които буквално сега се учат на пациентите пък кой оцелее.

Скрек, това го обсъждахме доста назад в темата - даже писах доста подробно. Да, има много рискове, когато човек е закачен на респиратор, свързани с допълнително внесени инфекции от инвазивните манипулации и от залежаването. Такива болни трябва да се въртят на 2 часа + тоалет, примерно и пр. и пр. изисквания за добра медицинска практика. Има си показания, при които хората се слагат на респиратор, които указания напоследък са доста променливи, една дума - СЗО...а не бива така.

Последна редакция: пт, 10 апр 2020, 16:48 от DeltaAzimut

# 5 597
Пасторът от Лом е изписан, никой от контактните му 8 тествани, не е дал положителен резултат. Сега се чудя дали не ги изследвали твърде рано? И от докторите няма никой заразен.

https://www.24chasa.bg/region/article/8435799

Съпругата на Робен е била болна, но никой друг от семейството не е дал положителна проба. Как става това?

https://btvnovinite.bg/sport/arien-roben-razkaza-kak-saprugata-m … koronavirusa.html

Последна редакция: пт, 10 апр 2020, 10:37 от stasha_s

# 5 598
Скрит текст:
Цитат
Резултатите от първото проучване на тестване PCR на текуща инфекция в регион Стокхолм.

От общо 1100 лица, поканени на възраст между 2 и 86 години, 738 избраха да участват в проучването. На съгласилите се за участие в проучването бяха изпратени тестови комплекти и участниците сами на себе си взеха проби от фаринкса и носната кухина,  участниците също изпратиха и проби от слюнка. След това пробите бяха анализирани в лабораторията на Агенцията за обществено здраве, за да се провери дали пробите съдържат SARS-CoV-2 - вирусът, който причинява covid-19.

От 738 участници, 18 са положителни за вируса (текуща инфекция), а 689 - отрицателни. Пробите от 31 души не могат да бъдат анализирани, тъй като не съдържат достатъчно материал за изследване. Въз основа на резултатите се изчислява, че 2,5 процента от населението в района на Стокхолм е пренасяло SARS-CoV-2 в горните дихателни пътища между 27 март и 3 април.

Участниците, които са тествани положително за вируса, са открити във всички възрастови групи.
Връщам се отново на шведското изследване, защото то е много важно и потвърждава данните и от нашето изследване по отношение на смъртността. Забележете че е направено с ПСР които пак повтарям откриват само активно болни не откриват имунитет като тестовете за антитела и с това изследване шведите не могат да знаят какъв е имунитета на населението но знаят колко са активно болни, 2,5%, но тъй като не знаят имунитета със сигурност повече хора са се срещали с вируса от 2,5% от населението които са открили само с ПСР, още доста ще открият ако изследват същата извадка и с тестове за антитела които откриват както текущи болни но заразили се минимум 10 дена назад, заради което са кофти за изследване на активно болни които не може по рано да засекат защото не са произвели още антитела които да засече теста. Но да кажем че там са се срещали с вируса поне още 2,5% процента от населението
защото при нас изследването показа това: с вируса среща са имали повече хора сред полицаите отколкото в момента са болни,
Скрит текст:
но да кажем че нашите данни не са точни защото антителата хващат само заразени от 10 дена нататък, т.е. при полицаите може да има още заразени, които тестовете за антитела да не ги хващат, и тогава смъртността е още по ниска, затова е най добре такива изследвания да се правят и с 2-та вида тестове, а не или с едните или с другите защото те заедно ще дадат най добрата картина. Въпреки че ние и Швеция с различни видове тестове виждаме сходна картина на ниска смъртност.

Цитат
И аз леко се разколебах с Тесла, досега му имах пълно доверие.
Осмислям последните неща, които написа.
Simple Smile Ама защо губиш доверие в мен, не че ми е важно някой да ми вярва, аз пиша само каквото мисля независимо дали е положително или отрицателно, както в 1-вите дни на епидемията твърдях че смъртността е 60% но тогава не знаех много неща които днес знам и ги нямаше тия данни които днес ги има. Тогава гледах съотношението починали/излекувани в официалната стат. и то беше толкова тогава.

(Аз всъщност не можех да повярвам че Мангъров е прав и истинската смъртност е 0,4% което той каза доста отдавна преди изобщо тези изследвания и понеже аз твърдо вярвах че е по висока и затова твърдях че няма да открият повече от 1 с антитела в извадката с полицаите, вярвах че вируса не е стигнал до много хора и има по висока смъртност отколкото твърди Мангъров, а нашето и шведското изследване показват че истинската смъртност е дори по ниска межу 0,1 - 0,3% а вирусът стига до много, много повече хора отколкото са в стат.)
Как?
В България в момента има 23500 полицая. Нека да приемем, че това проучване е валидно за цялата държава (то не е, но нека за момент го приемем) тогава 0,9% от 23500 е 212. Болни в момента са 546.
А сега нека да се върнем обратно и да си припомним, че това проучване е само за София.
За бързите тестове вече няколко пъти се писа, а дори и СЗО са публикували, че те се позитивират и когато в организма има антитела от коронавирус, а не конкретно от Ковид19. Което за съжаление означава, че от това тестуване никакви изводи не можем да направим... Според мен онези полицаи с IgG и без IgM са прекарали друг коронавирус някога във времето. Или поне половината от тях. Ковид19 е от скоро в България, и е логично макар и слабa, да се появи и черта при IgM, ако антителата са от Ковид19.
Няма такова нещо. Тук много добре е описано кое антитяло кога се появява и какво значи. Впрочем въпреки че Кунчев казва че те се активират на 7-10 ден тук пише че се активират на 7 - 21 ден, в потвърждение на Мутафчийски който казваше че една доказано болна когато са изпробвали точността на тестовете чак на 21-ият ден и се е активирал и е дал полоцителен резултат.
https://www.lina-bg.com/bg/коронавирус-антитела-sars-cov-2-igm-igg-бърз-тест

# 5 599
И докато ние си говорим, в Шанхай са направили ужасяващо откритие. Изследвани са за антитела 175 изписани от болница и оздравели пациенти от корона вируса. Една трета от пациентите са имали много малко или никакви антитела в кръвта. Това се връзва много добре с откритието в Южна Корея, че прекарали вируса и оздравели отново се заразяват. Интересното в Шанхай е, че младите имат по-малко антитела от старите. Учените си го обясняват, че възрастните са били по-често настинали и са прекарали повече вирусни инфекции през живота си с вируси от типа корона, отколкото младите. Стадният имунитет става все по-утопичен.
Това сигурно ли е, защото аз си спомням за едни повторно заразени близо 200 китайци още докато нещата бяха в Китай и тогава се говореше колко е апокалиптична тая новина, а впоследствие се опроверга. Ако действително е истина ще е сериозен проблем защото излекуваните отново ще се разболяват, отново ще заразяват и ще се въртим в омагьосан кръг.

Аз лично смятам да изчакам окончателните резултати от проучването на проф. Щреек, предполагам, че и имунитет ще е включен в него. Пък и ако това, което твърдят китайците, е вярно, то това означава, че и с ваксината ще е трудно. Да не се окаже накрая, че ще си го караме като настинка всяка година... Grinning

# 5 600
Скрит текст:
Скрит текст:
Цитат
Резултатите от първото проучване на тестване PCR на текуща инфекция в регион Стокхолм.

От общо 1100 лица, поканени на възраст между 2 и 86 години, 738 избраха да участват в проучването. На съгласилите се за участие в проучването бяха изпратени тестови комплекти и участниците сами на себе си взеха проби от фаринкса и носната кухина,  участниците също изпратиха и проби от слюнка. След това пробите бяха анализирани в лабораторията на Агенцията за обществено здраве, за да се провери дали пробите съдържат SARS-CoV-2 - вирусът, който причинява covid-19.

От 738 участници, 18 са положителни за вируса (текуща инфекция), а 689 - отрицателни. Пробите от 31 души не могат да бъдат анализирани, тъй като не съдържат достатъчно материал за изследване. Въз основа на резултатите се изчислява, че 2,5 процента от населението в района на Стокхолм е пренасяло SARS-CoV-2 в горните дихателни пътища между 27 март и 3 април.

Участниците, които са тествани положително за вируса, са открити във всички възрастови групи.
Връщам се отново на шведското изследване, защото то е много важно и потвърждава данните и от нашето изследване по отношение на смъртността. Забележете че е направено с ПСР които пак повтарям откриват само активно болни не откриват имунитет като тестовете за антитела и с това изследване шведите не могат да знаят какъв е имунитета на населението но знаят колко са активно болни, 2,5%, но тъй като не знаят имунитета със сигурност повече хора са се срещали с вируса от 2,5% от населението които са открили само с ПСР, още доста ще открият ако изследват същата извадка и с тестове за антитела които откриват както текущи болни но заразили се минимум 10 дена назад, заради което са кофти за изследване на активно болни които не може по рано да засекат защото не са произвели още антитела които да засече теста. Но да кажем че там са се срещали с вируса поне още 2,5% процента от населението
защото при нас изследването показа това: с вируса среща са имали повече хора сред полицаите отколкото в момента са болни,
Скрит текст:
но да кажем че нашите данни не са точни защото антителата хващат само заразени от 10 дена нататък, т.е. при полицаите може да има още заразени, които тестовете за антитела да не ги хващат, и тогава смъртността е още по ниска, затова е най добре такива изследвания да се правят и с 2-та вида тестове, а не или с едните или с другите защото те заедно ще дадат най добрата картина. Въпреки че ние и Швеция с различни видове тестове виждаме сходна картина на ниска смъртност.

Цитат
И аз леко се разколебах с Тесла, досега му имах пълно доверие.
Осмислям последните неща, които написа.
Simple Smile Ама защо губиш доверие в мен, не че ми е важно някой да ми вярва, аз пиша само каквото мисля независимо дали е положително или отрицателно, както в 1-вите дни на епидемията твърдях че смъртността е 60% но тогава не знаех много неща които днес знам и ги нямаше тия данни които днес ги има. Тогава гледах съотношението починали/излекувани в официалната стат. и то беше толкова тогава.

(Аз всъщност не можех да повярвам че Мангъров е прав и истинската смъртност е 0,4% което той каза доста отдавна преди изобщо тези изследвания и понеже аз твърдо вярвах че е по висока и затова твърдях че няма да открият повече от 1 с антитела в извадката с полицаите, вярвах че вируса не е стигнал до много хора и има по висока смъртност отколкото твърди Мангъров, а нашето и шведското изследване показват че истинската смъртност е дори по ниска межу 0,1 - 0,3% а вирусът стига до много, много повече хора отколкото са в стат.)
Как?
В България в момента има 23500 полицая. Нека да приемем, че това проучване е валидно за цялата държава (то не е, но нека за момент го приемем) тогава 0,9% от 23500 е 212. Болни в момента са 546.
А сега нека да се върнем обратно и да си припомним, че това проучване е само за София.
За бързите тестове вече няколко пъти се писа, а дори и СЗО са публикували, че те се позитивират и когато в организма има антитела от коронавирус, а не конкретно от Ковид19. Което за съжаление означава, че от това тестуване никакви изводи не можем да направим... Според мен онези полицаи с IgG и без IgM са прекарали друг коронавирус някога във времето. Или поне половината от тях. Ковид19 е от скоро в България, и е логично макар и слабa, да се появи и черта при IgM, ако антителата са от Ковид19.
Е то това вече би било съвсем безсмислено, което ме кара да се съмнявам, че тези тестове засичат общо за всички коронавируси. Но от друга страна ние наистина не знаем каква е достоверността на тези тестове.

# 5 601
А те са наели мед сестри от кол и въже, които буквално сега се учат на пациентите пък кои оцелее.

Медицинските сестри не включват никого на респиратор. Това го правят лекарите, както и решението кога и кой да се интубира е на лекарите, не на сестрите.

не говоря за интубирането конкретно, а за обслужването на респираторите. Прави се от специално обучени сестри както и всичко останало. Вкарването на тръбата е само началото и става за секунди. После обаче всичко се поема от сестрите, които като ги гледам, често нямат много мозък

# 5 602
Апропо, ако действително не спрем да миткаме, хелле па са по празниците, не се сърдете после като ИП бъде удължено до 10 юни.
Всъщност, сърдете си се само на вас.
Не, не става със сърдете си се на вас. Държавата за какво е? Щабът за какво е? Не може да се разчита на самосъзнанието на народа. По тази логика дай да отменим Наказателния кодекс, защото, нали, по принцип престъпленията са лошо нещо, но ще разчитаме народа да не ги извършва.

# 5 603
Габи, не намирам информация за възрастта.

Заразените ще са в пъти повече, отколкото официалните данни.
Ето, че приложихме в горния пост какво е реалното заразяване на двата малки града, където се счита, че е почнала вълната с вируса в Германия.

Да, наясно съм, че неговата извадка не са тези 1500 заразени, а са някои от тях плюс още други. Беше ми интересно за възрастовото разпределение, но явно ще изчакаме. Blush

# 5 604
Наистина имаме близо 70 хиляди човека под карантина.

https://coronavirus.bg/

# 5 605
Бързият тест ако не е специфичен, насочен към точно определен антиген характерен точно за този вирус, е напълно безсмислен. Не вярвам да са толкова прости, че да правят тест, който принципно търси какъвто и да е корона вирус. Методът не е сигурен по-скоро заради ниския титър на антителата

# 5 606
Цитат
Според мен онези полицаи с IgG и без IgM са прекарали друг коронавирус някога във времето. Или поне половината от тях.
Няма такова нещо. Цитирам:
Първият пакет е „Коронавирус - лабораторна констелация" и включва показатели, които бяха препоръчани и от началника на оперативния щаб за борба с корона вирусната инфекция – ген.- майор Венцислав Мутафчийски – пълна кръвна картина (ПКК) с 20 показателя и диференциално броене, CRP,  феритин и Д-димер. Цената на пакета е намалена от 53 лв. на 33лв.
Вторият пакет - „Коронавирус - разширен анализ", разширява диагностичната рамка като към горните изследвания се добавя и серологичното изследване за SARS- COV-2 IgM и SARS-COV-2 Ig G – бърз тест на обща намалена цена от 81 лв. на 58 лв.
Каква информация ни дават тези изследвания?

Световният опит показва, че пълната кръвна картина може да служи като евтин и много добър ориентир за състоянието на пациенти с такава инфекция, дори се разработват и валидират модели за определяне на тежестта и прогнозата на заболяването по промените, които настъпват в кръвната картина / Li Tan, Qi Wang/. Сериозни доказателства са натрупани вече, че намаленият брой на лимфоцити е лош прогностичен белег за развитието на това заболяване, както и за тежестта на заболяването и дори има предложения  този критерий да бъде включен в диагностичните и терапевтични указания за COVID-19. Другите промени в кръвната картина могат да са висок брой левкоцити, увеличен  брой неутрофилни гранулоцити, което говори за насложена бактериална инфекция, намален брой тромбоцити, който е в отговор на нарушения в хемостазата. Инфекцията с коронавирус засяга почти всички органи, особено при тежко протичане, затова е от полза да се проследяват показатели, които насочват към сериозни възпалителни промени.  CRP  се повишава значително както при  бактериална инфекция, така и при тежка вирусна инфекция, усложнена с бактериално наслагване. Феритинът е белтък, който отразява запасите на организма от желязо, но също така той е остро-фазов белтък, който се повишава при остри възпаления като повишението е в рамките на 1-2 дни от началото на острия процес, а пикът е между 3-5 ден. Проследявайки нивата на Д-димер, се получава информация за засилено тромбообразуване в организма, което е факт при всяко възпаление.

В разширения пакет, към горните изследвания, е добавен и серологичният тест за откриване на антитела IgM и Ig G към причинителя SARS-COV-2. Напоследък, все по-коментирана е тезата за масовото тестване на населението с този тест, с цел определяне на етапа на пандемичното заболяване, своевременно изолиране на инфектираните, както и добиване на представа за изградения имунитет сред населението.

От линка който постнах.

# 5 607
Мен друго ме вълнува в момента - появилите се съмнения, че май протокола, по който са лекували досега в Италия, не е най - добрия и че включването на апарат всъщност води до летален край. И това, че при нас днес някъде четох, че максимално отлагат слагането на апарати, което всъщност води до успех с лечението. И се замислих, че може би някак подценяваме лекарите си. И си казваме - те в Европа не се оправят, та ние ли. А може би пък имаме достатъчно адекватни хора, които да могат да реагират умно.
Аз го писах. На  брифинга сутринта  / 9 април/ го каза генерал Мутафчийски. Така действали във ВМА.  По късно през деня, някой писа, че това се съмняват и в други страни....

# 5 608
Поглед и към алтернативна медецина:
 Covid-19 - Италия - Китай - ОзоноТерапия
Информация:
Ozone: A powerful weapon to combat COVID-19 outbreak
http://www.china.org.cn/opinion/2020-02/26/content_75747237_4.htm
Ozone Therapy & COVID-19
https://salvagente.co.za/ozone-therapy/ozone-therapy-covid-19/

От личен опит, аз се възползвам от озонотерапия, ефекта наистина е чудесен!

Последна редакция: пт, 10 апр 2020, 10:46 от Анонимен

# 5 609
А те са наели мед сестри от кол и въже, които буквално сега се учат на пациентите пък кои оцелее.

Медицинските сестри не включват никого на респиратор. Това го правят лекарите, както и решението кога и кой да се интубира е на лекарите, не на сестрите.

не говоря за интубирането конкретно, а за обслужването на респираторите. Прави се от специално обучени сестри както и всичко останало. Вкарването на тръбата е само началото и става за секунди. После обаче всичко се поема от сестрите, които като ги гледам, често нямат много мозък

Не съм съгласна с това. Реанимационните сестри са добре обучени също както са и операционните.
В интензивните отделения работят чудесни специалисти.

Общи условия

Активация на акаунт