COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 479 859
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 6 210
Абсурд е да се заразиш от обувки. Цялата мантра за заразяване от обувки, дръжки, въздух от другия край на квартала или изтупан килим е стероидно-медиен балон, който цели паника. Вирусите живеят в живи приемници и се пренасят между тях. Не могат да съществуват върху дръжки, пръчки, коли, входове, лампи и др.
Всеки лекар ще ви го каже. За жалост фалшивите новини и митовете набраха такава скорост, че вече никой не може да ги развенчае.
Това вече изобщо не е вярно. Доказано е, че вирусът може да живее на повърхности. От няколко часа до няколко дни. Но ако човек е внимателен и не си пипа лицето минимизира риска да се запази от тях.

# 6 211
Те БАН нямат молекулата, ваксина вече измислиха. Аман от партенки.

# 6 212
  • Street of Dreams
Скрит текст:
Тези, които искат да си стоят вкъщи още година- две със сигурност имат една немалка сумичка и смятат с нея да изкарат този период. Ама да има касиерка в магазина да им продаде хляба, да има шофьор да превози този хляб и производител. Е, те всички трябва да ходят на работа, за да може въпросните да стоят две години вкъщи. Ами ако и тях ги е страх и искат вкъщи. Ще се намерят други, които не ги е страх и нямат тази сумичка. Е..ти егоизма.
Абсолютно.
Всички ще стоим вкъщи, да работят само:
Хранителни магазини - служители в тях, касиери, обслужващи, склададжии, хигиенисти
Шофьори(вътрешни и международни) - все пак някой трябва да зареди магазините.
Складови бази - все пак някъде трябва да се складират провизиите за магазините.
Производства - фабрики за храна и стоки от първа необходимост. Някой трябва да ни пакетира лещата и боба и да прави тоалетната хартия и дамските превръзки.
Селски стопанства(земеделие и животновъдство) - някой трябва да произвежда храната, която ще отиде в складове, камиони, магазини и стомасите ни.

Да работят само аптеките - аптекари, доставчици, складове, фабрики. Виж горното за да не повтарям.

Да работят само ТВ, телефон и Интернет доставчиците.
Да работят и само ВиК, електро и топлофикации.

Магазините да работят само онлайн (може би обслужвани от роботи, де да знам).
Само куриерите да работят, за да стоим вкъщи и те да ни доставят храна и лекарства. Да не се месим в тълпите.

Да работят само лекари.
Да работят само полицаи (редови, пътни, гранични, митничари),
Да работи само гражданска защита.
Да работят само военните.
Да работят само пожарникари.

Да работи само малко от градския транспорт, за да могат горните да отидат на работа.
Да работят само бензиностанции за да има гориво за ходене на работа и за линейки и пожарни.

Там, където не можем да се справим сами, да работят само малко самолетни полети с внос на стоки. Само малко летища, пилоти, персонал.

Само, само, само милиони хора да работят (и да разнасят вируси) за да стоим месеци изолирани под карантина и ...да борим вируси.
УМНО!

Че те бая хора работят значи - какво е това черногледство за криза? Значи като прибавим и хоум офиса, една малка част отрасли да засегнати в момента от кризата.

Ситуацията е динамична и всичко утре може да се промени - от началото на темата го твърдя.

Искам съвсем сериозно да ви питам, драги неиздържащи и все питащи "докога"? - колко сте способни да издържите? Откога и от какво се лишавате и от какво сте готови да се лишите, заради създалата се ужасна ситуация.

Някой ще сподели ли, ама честно?

Последна редакция: сб, 11 апр 2020, 13:01 от bubanka

# 6 213
Врабчо +100 за мнението. И аз отдавна се опитах да кажа същото, едва не ме изядоха, че искам да броим трупове и, че икономиката не е важна.

Ама вие сега, в условия на пандемия и дълбока световна рецесия ще градите икономика ли? Досега не се е получило, сега никакъв шанс. Ако бяхме в еврозоната, сега щяхме да се закачим на хранилката до Италия и Испания, но сега и това няма. От друга страна населението масово иска левът да е в курс 1.988... за сто години напред поне, защото нашата икономика и еврото ще я убие. С две думи, с корона, без корона, все тая, ами поне по-малко жертви да има.

# 6 214
Скрит текст:
Абе само аз ли обърнах внимание, че лекарите, които лекуват тежките случаи на Ковид във ВМА и Св.Ана споделят, че такова чудо не са виждали досега, изобщо не било типична пневмония, доста, доста по-сериозно е. Имайте го предвид като казвате всички да го изкараме. А в Света Ана на респиратор е 75 годишна жена, на която синът й е починал пак там  в същата реанимация преди два дни. Нещата хич не са розови да ви кажа.

Да, атипична пневмония е, не е типична пневмония. Има и доста други причинители на атипичните пневмонии, не е само короната. 15% от амбулантно придобитите пневмонии са атипични. И да, сериозна е ситуацията, просто мерките трябва да са адекватни все пак.
Амбулантна пневмония? Тази даже не я бях чувала... никога не е твърде късно да научиш нещо ново
бТВ. Думичката, която ви убягва не е ли амбулаторна?

Да, може и амбулаторна да е на български, съжалявам, учила съм медицина на немски и обикновено не ми се налага да употребявам термини на български.
Мили дами, колкото и да се мъчите да обявите "очакваната продължителност на живота" според дадена диагноза, стадий на заболяване, възраст на пациента, придружаващи заболявания, то тя е факт и изразът е широко разпространен в медицинските среди. Без да се правят на Господ. Съвсем статистически погледнато. Наясно съм, че скачате на всяко изказване, което не се припокрива с тезата, която защитавате, но е хубаво да се информирате преди това.

В България не е много широко известно това понятие, защото още сме доста социалистически, пардон, социални. Обаче в САЩ в някои от пенсионните фондове ти предлагат опция ако имаш пари събрани за втора пенсия и които ако ти плащат определена сума биха ти стигнали за 10 години, да ти дават по-малко, обаче до живот, като сумата се изчислява спрямо очакваната продължителност на живота ти. Цяла наука си има за това.

# 6 215
Интересна статия за разрушителния ефект на озона върху коронавируса.
http://www.china.org.cn/opinion/2020-02/26/content_75747237_4.htm

Старите УВ лампи "СЛЪНЦЕ" също генерират озон.

# 6 216

В България не е много широко известно това понятие, защото още сме доста социалистически, пардон, социални.

Да, много социални. Аз за по-социална държава от нашата не съм чувала никога. 🤣

# 6 217
Дръжте се другари и другарки. Още една година трябва да удържим затворени по къщите и от БАН ще са готови с ваксината. Само чакат някой да им даде пари, че без пари, ваксина не се прави.

Еее, много си назад с матриала. Това откога го обсъдИхме тука, ехееей. Освен всичко, сега са в партньорство с института Пастьор, който може да намери пари, ама ще им купи и ноу хауто, като едни същи китайци...хех.

# 6 218
Скрит текст:
Не самият вирус убива, а усложненията, които настъпват от него. Много от болните и настанени в интензивно в Норвегия имат влошени чернодробни и бъбречни показатели. Някои дори са на диализа. Това впоследствие от вирусната инфекция. Де да бяха само белите дробове, които са поразени, ама не. Поразяват се и други органи и системи. И ако вече си хронично болен от една редица изброени болести, си в рисковата група болестта да протече по-тежко, защото организмът ти вече е отслабнал.

Да изброя три от основните съпътстващи заболявания - високо кръвно, диабет и сърдечно-съдови заболявания. В България има много висок брой и от трите. Тези хора вече са с риск да се разболеят по-тежко, ако ги пипне този вирус.
Българинът (една част от цялото) дай му да шикалкави и не му увира главата колко е коварен този вирус.

Горещо се надявам по някакво чудо да се размине голям брой заразени в България и съответно голям брой умрели. Надявам се хората да са наясно, че това не е просто грип, не и за старите и болните.

# 6 219
Абсурд е да се заразиш от обувки. Цялата мантра за заразяване от обувки, дръжки, въздух от другия край на квартала или изтупан килим е стероидно-медиен балон, който цели паника. Вирусите живеят в живи приемници и се пренасят между тях. Не могат да съществуват върху дръжки, пръчки, коли, входове, лампи и др.
Всеки лекар ще ви го каже. За жалост фалшивите новини и митовете набраха такава скорост, че вече никой не може да ги развенчае.
Това вече изобщо не е вярно. Доказано е, че вирусът може да живее на повърхности. От няколко часа до няколко дни. Но ако човек е внимателен и не си пипа лицето минимизира риска да се запази от тях.

Всъщност се оказа, че не е точно така. Проучванията, върху които се базира тази теория, са направени в лабораторни условия с много голяма концентрация на вируса. В реални условия обаче по тези повърхности се откриват само частици от вируса, които не могат да предизвикат заразяване. Вариантът да се заразиш е следният: преносител се изкашля в ръката си, докосва въпросната повърхност и здрав човек я докосва веднага след това и си докосва лицето. Справка: проф. Щреек, немски вирусолог.

# 6 220

Да, за детските градини и училищата трябва да се измислят форми и вероятно се мислят /ако не тук, при съседите, които ще ни споделят/. За производствата, които не позволяват дистанционно изпълнение, изискването е между хората  да има  по 1 метър, което вероятно не е толкова непосилно изискване, че само заради него да си затвориш бизнеса. Не вярвам заради това да си стоят хората по къщите, някак по-сложно ми се струва.

Нямам наблюдения върху производството, но около мен не работят много хора - като фризьори, треньори, козметички, детски аниматори, домашни майстори и подобни. Дори много малки магазини са затворили, защото хората едва ли не смятат, че имат право да отидат за хляб, но не влизат в цветарски магазин или да си купят гащи.

За туризма също - не малко хора са заети там, а той е чао.

Не знам в кол центровете каква е ситуацията. В началото на кризата имаше случай на коронавирус в един офис до нас и изгониха всички от сградата за 2 дни да чистят.

Не виждам как ще е business as usual, ако ще поддържаме тези мерки.

# 6 221
А защо използвате термина "просто грип" след като е доказано, че грипът е коварен убиец на милиони хора? И то дълги, дълги години наред. И то дори с налични лекарства и ваксини?
Трябва да се молим Короната никога да не достига Грипът.

# 6 222
Някои лекари са на друго мнение. Взимат се повече фактори под внимание (например очаквана продължителност на живота). Ама сигурно са заблудени, нищо че това им е работата(особено на патолозите и съдебните медици).
Патолози и съдебни медици са изчислили, че вероятността майка и дъщеря, майка и син, съпруг и съпруга, майка и две, а май вече и повече от децата и , а именно лица от едно семейство, страдащи от различни болести, на различна възраст, в различна кондиция е възможно да умрат в една и съща седмица?

# 6 223
Съсипали Банско... да, прекратиха зимния сезон, че цяла Европа пламна от скиори от зимните курорти.....
Добре де, аз пак не разбрах, тези болни скиори подпалили Европа, обаче не и Банско. То оцеля... Как става тая магия?

# 6 224
Някои лекари са на друго мнение. Взимат се повече фактори под внимание (например очаквана продължителност на живота). Ама сигурно са заблудени, нищо че това им е работата(особено на патолозите и съдебните медици).
Патолози и съдебни медици са изчислили, че вероятността майка и дъщеря, майка и син, съпруг и съпруга, майка и две, а май вече и повече от децата и ,
а именно лица от едно семейство, страдащи от различни болести, на различна възраст, в различна кондиция е възможно да умрат в една и съща седмица?
Не, не са изчислили. Вие сте се концентрирали върху точно този случай, аз говоря като цяло. Няма смисъл да спорим.
Освен това аз никъде не съм казала, че вирусът е безопасен. Точно обратното, опасен е, много други вируси и бактерии също. А съм и ЗА мерки, но адекватни такива, както и да се следи спазването им.

Общи условия

Активация на акаунт