COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 481 404
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 6 450
  • Bulgaria
Аз ще бъда много изненадана ако догодина през април има ваксина. Не знам много от вас как си ги представят нещата....ама да ваксинираш 7 милиарда души не е лесна работа...

Това с ваксината на мен ми изглежда невъзможно. И това на етап, когато ще е трудно да се отсее кой е здрав и кой не, освен ако няма някакви тестове, които стават за 5 минути и са с 99% точност.

# 6 451
Въпрос към хората с подходящо образование в темата. Лекар май нямаме, но биолог евентуално. В началния етап знаем, че вирусът се изолира от гърлен секрет. Това, което правят с ПСР тестовете. На по-късен етап навлиза навътре. Антителата са в кръвта. Не е ли възможно тогава, повторното инфектиране, за което говорят, да става само на онзи етап, който вирусът е на повърхността, в гърлото, и антителата нямат възможност да му противодействат? Или те се излъчват от кръвта в някакви секрети, които могат да излизат на повърхността? Възможно ли е, при повторна инфекция антителата да пазят само на втория етап на инфекцията, т.е. когато вирусът слезе към дробовете?

# 6 452
  • София
Аз ще бъда много изненадана ако догодина през април има ваксина. Не знам много от вас как си ги представят нещата....ама да ваксинираш 7 милиарда души не е лесна работа...
За ваксина си иска време за изпитания, включително и за странични ефекти, така че въобще не си представям това да стане за по-малко от година, иначе вместо имунитет тя може да поболее хората.

# 6 453
Професор Тасков за колективния имунитет (от фб профила му) :
"КОЛЕКТИВНИЯТ ИМУНИТЕТ - това е последният ми пост на тема COVID-19

Във връзка с моя професионален опит,  до сега  съм си позволявал да давам разяснения  и да изказвам мнения във  фейсбук. (биографията ми е накрая за тези, които не ме познават)
Сега ще изкажа моето последно становище. От началото на моята кариера до сега винаги съм защитавал създаването на КОЛЕКТИВНИЯ ИМУНИТЕТ. Най-вече като имунолог, съм бил убедено "ЗА" колективния имунитет и прилагането на ваксините за неговото създаване. Зная отлично, че благодарение на него епидемиите не възникват или се самоограничават.
Когато Борис Джонсън обяви, че Англия ще се справи чрез  колективен имунитет, аз се зарадвах много, че една страна е тръгнала по пътя на здравата логика. Веднага поздравих един  колега от London School of Hygiene & Tropical Medicine (за мен най-елитния университет в света по заразни болести епидемиология), че Англия е тръгнала по пътя на науката. Той ми отговори, „Почакай, вирусът и болестта са само на няколко месеца“. Когато Англия зави на 180 градуса и въведе изолацията, той ми писа, „За съжаление реалностите победиха науката“. Преди седмица Antonio Fauci, директор на Националните институти по здравеопазване на САЩ, топ учен инфекционист и съветник на Президента по заразни болести заяви „Не си правете сметки, сега вирусът ги прави“.  Никой не знае, какво ще измисли този вирус. Вече имаме множество мутации, два обособени щама, множество съобщения за повторно инфектиране. Всички смятахме, че това е едно „грипче“, което ще дойде и замине, като другите епидемии. Но сметките ни се оказаха криви. Общото с грипа е, че са вируси. Всичко останало е различно, най-вече патогенезата и клиниката. За епидемиологията  на COVID-19 почти нищо не знаем. За колективния имунитет - НИЩО. За него ще говорим чак СЛЕД епидемията.

В този смисъл, нека не заставаме на крайни позиции ЗА и ПРОТИВ колективния  имунитет. Погледнете смъртността в Швеция на един милион, страна давана за пример за изграждане на колективен имунитет. Може би Швеция може да си го позволи. Но аз не искам да съм свидетел тук на ужасите в Италия, Испания и Ню Йорк, въпреки техните мощни системи на здравеопазване.

В България за кратко време се направиха немислимо много неща. Да се надяваме, че след Великден ще сме подготвени да посрещнем първата вълна на епидемията.

НАДЯВАМ СЕ СЪЩО, ЧЕ НАЙ-ПОСЛЕ ПРОТИВОПОСТАВЯНЕТО ЩЕ ПРЕСТАНЕ И РАЗУМЪТ ЩЕ НАДДЕЛЕЕ. НЕКА НЕ ЗАЩИТАВАМЕ НА ВСЯКА ЦЕНА  И ДОКРАЙ СВОЯТА ТЕЗА. АМИ АКО НЕ СМЕ ПРАВИ?

За тези, които не ме познават.

На 75 години съм. Роден съм в семейство на педиатър и инфекциознист. Баща ми участваше в основаването на днешната Инфекциозна болница в Пловдив и до пенсионирането си беше там професор по инфекциозни болести. Поради тези обстоятелства израснах с инфекциите и епидемиите. Свидетел съм на епидемиите от дифтерия, коклюш и полиомиелит. Детските шарки смятахме за нещо нормално. Свидетел съм, как ваксините промениха пейзажа на инфекциозните болести в България. Промениха го до степен, че ние забравихме за тяхното съществуване и се отвори широко поле за антиваксърите.
От 1970 г. преподавам имунология,  микробиология, вирусология. Като дългогодишен професор и зам. директор на НЦЗПБ/БулБио съм добре запознат с ваксините и диагностиката на заразните болести. В продължения на 15 години участвах пряко в въвеждане на политиките на СЗО, ECDC ,UNAIDS  и StopTB за превенция, диагностика и лечение на  ХИВ и туберкулоза. Моя задача беше въвеждането на второ поколение на епидемиологичен надзор при ХИВ, моделирането на епидемията за оценки и 5 годишни прогнози.  Правенето на различни сценарии за оптимизиране на националните ресурси за справяне с ХИВ инфекцията. Във връзка с всичко това научих и модерната епидемиология."

# 6 454
Коментирахте ли това, че ББ иска България да произвежда PCR тестове до 2-3 месеца. Навремето сме имали някакъв институт, но бил закрит, сега искат да го възстановят. Отделно каза, че са платили 30к теста на Южна Корея.

# 6 455
Моята положителна новина днес:

Австрия, Германия и Швейцария утре ще имат повече излекувани отколкото активно болни!

За Германия не съм напълно сигурна дали ще е утре, но ще е тези дни. Австрия много добре се движи, още от 04,04 цифрата на новите случаи е по малка от тази на излекуваните. В Германия това се случи на 07,04. Определено вървят на добре там нещата, Италия и Испания също се оправят. Франция, Великобритания и Белгия са на пангара сега. Според мен немците и австрииците се справиха много добре, поради добрата им здравна система, имат персонал, имат апаратурата. Другите страни много подценяваха здравеопазването в последните години и се виждат сега последиците.

# 6 456
Е, малко повече ще се напънат, но все пак всяка година произвеждат и прилагат преди началото на сезона, различна ваксина за грип.
Например миналия сезон в САЩ са приложени около 170 милиона ваксини за грип.
Ще започнат от рисковите групи  и т.н.

# 6 457
Diavolo много хубав въпрос е задал на д-р Симидчиев, може и тук да е коментирал, но съм го пропуснала. Ако човек не изгражда имунитет след преболедуване, това не обезсмисля ли и ваксината? Тя работи на същия принцип - изграждане на антитела.

Изобщо аз се съмнявам много в тези данни за повторно заразяване. Докато не го чуя от европейски институт ще ми е съмнително. Не вярвам на китайците, още повече, че не дават обяснение, само го пляскат като факт - имаме повторно инфектирани. Недоизлекувани ли са, вирусът остава в тялото за дълго ли, имат някаква особеност ли тези пациенти, с какво са лекувани и пр. Например, те лекуваха и с плазма с антитела и мен ме съмнява, че при това лечение пациентът не си изгражда сам имунитет и в един момент, когато антителата на донора се разсеят, защитата пада. Разсъждения на лаик, разбира се. Като цяло идеята е, че безусловно не им вярвам и предпочитам да се доверя на европейските изследователи.

# 6 458
# 6 459
  • в страната на чудесата
Аризона, ковид не е грип, а сарс-ков-2 не е грипен вирус. Не е и близо до грипните вируси. Не разбирам как не можете да вденете, че ваксина няма да има толкова бързо. Не заради безопасността и клиничните изпитвания. Просто няма. Кой да се напъне? Как си представяте нещата? Че някой инжинер или програмист ще седне да го изкоди за една две седмици ли?

# 6 460
  • София
Аризона, ковид не е грип, а сарс-ков-2 не е грипен вирус. Не е и близо до грипните вируси. Не разбирам как не можете да вденете, че ваксина няма да има толкова бързо. Не заради безопасността и клиничните изпитвания. Просто няма. Кой да се напъне? Как си представяте нещата? Че някой инжинер или програмист ще седне да го изкоди за една две седмици ли?

Нещо повече, ваксина може и въобще да няма.

# 6 461
Защо ми се струва,  че на тояо етап ни трябва повече лекарство, не ваксина.

# 6 462
  • в страната на чудесата
Защо ми се струва,  че на тояо етап ни трябва повече лекарство, не ваксина.
Защото имате здрав разум.

# 6 463
  • София
Твърде наивни или твърде глупави са хората, които вярват, че ей сега май ще има ваксина, готова за поставяне?
Ваксина, готова за поставяне на хора - не по-рано от Септември 2021. Ваксина за всички ни - или айде за половината население, ерго 3,7 милярда  души - ок. септември 2022 г.
Или просто смятате, че някой от въздуха ще произведе, пакетира и достави 7 милиарда ваксини?!

# 6 464
Лекарство си представям аз, не ваксина. Терапия, която помага и е достъпна и за масите, не само за такива като Борис Джонсън.
От нещата, които съм прочела преди два месеца до сега, с всеки ден има напредък в разбирането за природата на вируса. И докато преди време светът беше в ступор, сега има повече нагласа да се изследва, наблюдава и да се направят правилните изводи. В момента сме много по-подготвени, съгласна съм че Италия или Испания трудно ще се повтори.

Общи условия

Активация на акаунт