COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 480 968
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 6 510
Няма такова нещо, че 80% карат безсимптомно и нямали и да разберат, че са го изкарали, не знам кой ги подхвърля тези неща. 80% се смята, че карат "леко". Ама в това "леко" са включени и пневмонии, които могат да се лекуват вкъщи, силни трески по седмица и повече и всякакви други неприятни екстри. Най-общо казано 80% могат да го изкарат вкъщи, 20% ще имат нужда от болнично лечение.

# 6 511
  • Mediterraneo
В Италия и Испания под сурдинка се говори за това, че заразата е разпространена в старческите домове. Обаче, не е гот да се изнася такава информация, нали? Въпреки, че знанието води до успех, а незнанието - до нищета.

Няма под сурдинка в Испания! Това, че не достига до бг медии, не означава, че тук това е тайна! Най- големите огнища са точно старческите домове, с най- много смъртни случаи. Измират буквално като пилци старците там и това не е никаква тайна. Мога да пусна десетки линкове с информация.

# 6 512
Кришка лекар, който си вземе отпуск не бих го нарекла лекар в истинския смисъл на думата. Баща ти е такъв!късмет му желая!

# 6 513
Турците за съжаление изпуснаха нещата! Направо не ми се мисли... стискам им палци, дано се справят!
как този вирус спазва политическите граници на държавите, не разбирам. Мислих си, че в пограничните ни градове и села ще има много заразени. Към момента май не е така.
Фръц, в момента в Кърджали/град около 43 хил./ има 12 заразени. На фона на другите големи градове, данни към 10 април
..Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са както следва: Благоевград – 18; Бургас – 25; Варна – 24; Велико Търново – 8; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 12; Кърджали – 10; Кюстендил – 12; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 13; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 33; Русе – 5; Силистра – 2; Сливен – 11; Смолян – 17; София – 377; Стара Загора – 15; Хасково – 6; Шумен – 4.....
И днес още 2 стават 12. Съмнявам се и колко още има, които не са обхванати.  Като имаме предвид, че не е туристическа дестинация.

# 6 514
Имаме ли инфо колко души в Бг са в момента на респиратори?  Генералът сподели, че България прилага индивидуален подход относно включването на респиратор и ще правят научна публикация по темата. САЩ пробявили интерес.

________
В Бургас и Варна не знам дали изобщо тестват от 5 дни насам

# 6 515
Цитат
Защо няма болни в Разград, Търговище и Ямбол?
Защо, след като заразени с коронавирус има в цялата страна, 4 области повече от месец остават незасегнати - Търговище, Разград, Ямбол и Софийска? Това се опитват да си обяснят медици и кметове. А обясненията са различни - от генетичната болест таласемия през малкия брой население и липсата на тестване до чист късмет.
Във всяка от незасегнатите области се правят тестове на хора, които са пътували в чужбина или пък имат симптоми на коронавирус, показа проверка на “24 часа”. Но досега няма установен положилен резултат.
Причината вероятно е, че на територията на Разград, Търговище, Ямбол и Софийска област няма привнесен вирус от пътували в чужбина хора. Публикувана от правителството карта на рисковите фактори за коронавируса обаче показва още една прилика - и четирите са нискорискови заради младо население и липса на онкоболни. В страната има и други такива области обаче, а там има вече заразени.
Първият случай на коронавирус в България бе установен на 7 март. За последно географията на болестта се разшири на 4 април, когато бе открит болен на територията на Врачанска област.
“Въпреки че от няколко седмици вече има и вътрешна циркулация на вируса, основните места, където има разпространение, е където е имало внесени случаи”, обясни пред “24 часа” главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

“Имаше 2-3 основни направления за внос на вируса у нас

Едното бяха завръщащи се в България наши граждани, които са работили в Испания, Италия, Франция, Германия, и съответно техни контактни. Другата вълна бяха наши скиори, които са били в Швейцария, Австрия, Северна Италия и донякъде и в Банско. Оттам нататък вече става дума за вътрешно разпространение. В зависимост от това къде са пристигнали хората, се оформиха и някои огнища. Очаквано в по-големите градове има по-голямо
разпространение, като водеща с почти половината от случаите е София. Има и отделни по-големи огнища в Бургас, Пловдив, Пещера и на други места. Като цяло обаче на този етап, тъй като няма масова циркулация в страната, там, където е имало внесени случаи, около тях се въртят и нововъзникващите”, обясни д-р Кунчев. За Софийска област конкретно като близка до столицата, където са най-многото случаи, доц. Кунчев смята, че е по-скоро случайност липсата на заразен.

Тези четири области наистина са без нито един заразен, но има и други, където са изолирани по 2-3 частни случая, които и досега остават единствени там, разказа той.

“В Силистра например имаше внос от двама английски граждани, живеещи в едно село, но тъй като нямаха особени контакти, останаха изолирани само тези два случая. По подобен начин беше и в Русе, където случаите остават 3. Зависи в каква ситуацията са попаднали хората, на каква възраст, с каква професия са и колко контакти са направали”, обясни доц. Кунчев.

Според него, въпреки че от един-два дни има спад на случаите, срокът на задържане е кратък и статистически не може да се каже дали това е трайна тенденция, или е случайно явление

“Ако се задържи, можем да говорим за някакви изводи, но е малко рано за това”, обясни той.

Малкият брой тествани хора е причината за липсата на открит заразен с коронавирус, подозират обаче в Търговище. Според секретаря на здравната инспекция в областта д-р Марин Йовов обаче непрекъснато се правят изследвания на хора със сипмтопи на коронавирус, най-близките им контактни, както и на медици. Липсата на болен по-скоро е въпрос на шанс и късмет, допусна д-р Йовов.

Броят на населението в Търговищка област е малък - около 114 000 души, но пък процентно броят на жителите, които се връщат от рискови държави като Нидерландия, Белгия, Англия и Германия, е по-висок от средния за България. Тези хора са под строг контрол, но досега никой от тях не е заразен с COVID-19. Обяснението е, че това са предимно млади хора, докъм 30 г., които пътуват в чужбина, за да работят, а не на ски или на почивка.

“Броят на болните от бронхопневмония не е по-различен от обичайното за сезона. Разбира се, ние тестваме всички съмнителни, които постъпват - досега от болницата сме изпратили около 60 проби в лабораторията във Варна и всички те са отрицателни”, каза шефът на областната болница д-р Иван Светулков.

887 души са поставени под карантина в областта след завръщане от чужбина, като на 507 забраната да излизат вече е изтекла. За 224 от наблюдаваните 380 карантинирани отговарят личните лекари, за 156, които са без джипи и здравни осигуровки у нас, грижата е на РЗИ.

Ограниченията за движение и добрата работа на КПП-ата е причина да няма разпространение на вируса, казва кметът на Търговище Дарин Димитров. В проверките на карантинираните освен полицаи участвали и горски.

Не липсва и обяснението как в областта засега няма заразен с коронавирус, защото е под защитата едновременно на Господ и Аллах заради смесеното население.

Доста сходно имат и в Ямбол, където обаче заразата била избягала от кукерите. Противоепидемичните мерки в Ямболско не са с нищо по-особени от тези в други области, да не говорим за Бургас, където дори вдигат пейките от парковете, за да не се събират хора на едно място.

“Нямам обяснение, може би е и късмет, но дисциплината е най-важна и сме мобилизирали до краен предел всички органи с отношение към спазването ѝ. Всеки ден личните лекари разговарят по два пъти на ден - преди обед и следобед, с поставените под карантина, обяснявайки им как трябва да пазят и околните. Това са около 1100 души, завърнали се в последните месеци от чужбина, на които първата им работа е да се видят с близки и приятели. От тях има само 7-8 санкционирани за нарушаване на карантината, което е много малък процент. Ако карантинираните нямат джипита, беседите им правят други здравни работници”, коментира областният управител Димитър Иванов, който е и председател на кризисния щаб за борба с коронавируса.

Колективен имунитет заради генетична болест пък е едно от конспиративните обяснения в Ямбол. Голяма част от населението са потомци на преселници от Беломорска Тракия, които навремето са боледували от таласемия - вид анемия, характерна за средиземноморските народи, където хората масово са боледували от малария и организмът им е претърпял генетична промяна, предпазващи ги от маларийния плазмодий. Така носителите на този ген, който се предава на поколения по родове, се явявал естествен щит и срещу коронавируса.

Другата теория е, че голяма част от населението е прекарало болестта през януари, когато е имало много хора с остри респираторни заболявания. Голяма част от тях са завърнали се от чужбина, главно от Великобритания.

Шефката на РЗИ в Ямбол д-р Лилия Генчева отхвърля и двете теории.

“Между таласемията и коронавируса няма общо. COVID-19 се предава по въздушно-капков път, докато другото е генетично заболяване”, каза тя.

“В болниците тестваме и рисковите групи при различни заболявания освен показалите симптоматика за COVID-19 и настанените с невмония”, обясни Генчева. И както повечето отговорни фактори в Ямбол обяснява, че стриктно се спазват противо епидемичните мерки.

От Ямбол до момента са изпратени 133 проби в лабораторията в Стара Загора и всички са отрицателни. Бързите тестове също опровергават версията за колективния имунитет на населението, създаден уж по време на грипната епидемия през февруари, когато също се смята, че е имало СОVID-19. Резултатите и при тях не са показали развитието на антитела у тестваните.

Фейк новина за скрита болест в Търговище

Макар до сутринта на 10 април в област Търговище да нямаше заразен с COVID-19, преди няколко дни в Районното управление на МВР в Търговище бе образувано първото в района досъдебно производство за разпространяване на невярна информация, свързана с коронавируса. В сформирана на териториален принцип група в една от популярните социални мрежи мъж на 35 години обявил, че от петък, 20 март, и в Търговище официално има коронавирус - твърдение, което не отговаря на истината. Коментарът бил публикуван в 1,30 часа през нощта.

Криминалисти от районното управление открили неговия автор - мъж от село в община Котел, който притежавал жилище и в град Търговище. Пред разследващите той обяснил, че чул подобно твърдение от свои познати, повярвал им и решил да го сподели в социалната мрежа с група хора, свързани с Търговище.

# 6 516
  • sofia
Благодаря ви за подкрепата.
Тази година татко става на 70... Доста е здрав за възраста си, но, наистина се боя...
Около мен имам примери на млади и здряви български медици, излязла в отпуск..
В Полша мерките са идентични ня нашите. Чудя се кой, от кого преписва... Аз съм за строгите мерки и се ядосвам...А вече е и лично.
Има малка разлика, в Познан започват да произвеждат тестове.

Последна редакция: сб, 11 апр 2020, 15:29 от Кришка

# 6 517
Значи допреди седмица данните от Италия не бяха верни, всички ги пишели починали от ковид, щели да ги ревизират. После пък се оказа, че има много починали извън болниците, които дефакто не са включени. И те, и испанците бяха набедени, че много антибиотици ползвали. Сега сигурно ще кажат, че Белгия и Франция пият антибиотик за щяло и нещяло...
Странни реплики...
Забележи, че това изискване за тотална прецизност всеки умрял по причина и регион 5 години назад идва от същите хора, които наричат опонентите си "трупобройци" и всичко е "стъкмистика".

Както и огромната разлика в смъртността в Ломбардия и в Кампания например. Сигурно там свинско не ядат или не вземат антибиотици?!
Според мен високата смъртнос в Ломбардия идва от това, че там бяха първите случаи. Нямаше достатъчна информация - скорост и начин на разпространяване, инкубационен период, как се лекува, болниците не бяха подготвени не само физически, но и психически за толкова болни и др. такива фактори.
Всъщност тази част на Италия, показа може би най-страшната част от действието на вируса.
И следва Ню Йорк... Disappointed
Умът ми не го побира какво е там, а имаха поне малко време в аванс след Китай и след Италия.

Моята положителна новина днес:

Австрия, Германия и Швейцария утре ще имат повече излекувани отколкото активно болни!
Радвам се! Обаче сега е дългият уикенд на Великден и се случва обичайното преселение на народите от северните кантони в Тичино Flushed, което е от южната страна на Алпите и доста хора имат ваканционни къщи. Надявам се, че няма до доведе до кофти последствия това.

# 6 518
Да споделя малко информяция от Полша.
Татко ми е анестезиолог в град Колобжег, в Поморска област. До скоро всичко там беше спокойно, въпреки  многото  санаториуми за немски баби. Успокояваше ме баща ми, че всичко е ок, докато преди 2 дена,  когато откриха 16 пациента в неговата болница, заразени с вируса. 3 отделения са под карантина. Интензивната терапия, за щастие още не е.
И там плоблема със защитните средства е наличен. Той, разбира се ме успокоява. Казва, имаме там някакви...Не е млад и се притеснявам за него...
Смята, че вероятно ще изкара вируса, но ще го преживее...Не иска да вземе отпуск. Смята, че е негов дълг да е там...Знам, че е опитен реанимятор и анестезиолог, но се боя...Той е моят татко...
Дано да е добре.И въпреки срещите с вируса,да е жив и здрав.Такива лекари ни трябват в България,но нашето управленчество не успява да ги задържи.

# 6 519
Бойко се вълнува за бюджета и чакалнята основно. Вие защо се тревожите за вируса? Изпълняват угоднически, общи директиви на СЗО. Лятото със шалчета на плаж. Въпреки, че има само 9- ма в болница.
Можеха нормално,  с научни факти да ни запознаят със нац.стратегия за действие.
Не могат, не са свикнали хората да  са информирани, а не зомбирани!

# 6 520
Велико Търново са 3- ма от града, които мисля всички са вече излекувани, една жена от Г. Оряховица, другите 4- ма са от близко село. Първо една възрастна жена, после семейство с дете, върнало се от Англия- но са си от едно село.
Ама иначе- по статистика 8 от Търново. Ами кажете В. Търново област.

Двамата от Силистра и те са от село- Сребърна, не са от самия град.

# 6 521
  • В.Търново
В Италия и Испания под сурдинка се говори за това, че заразата е разпространена в старческите домове. Обаче, не е гот да се изнася такава информация, нали? Въпреки, че знанието води до успех, а незнанието - до нищета.

Няма под сурдинка в Испания! Това, че не достига до бг медии, не означава, че тук това е тайна! Най- големите огнища са точно старческите домове, с най- много смъртни случаи. Измират буквално като пилци старците там и това не е никаква тайна. Мога да пусна десетки линкове с информация.
Мои познати от Испания и Италия потвърждават същото.Също така в Италия много семейства живеят 2-3 поколения на едно, млади със стари.

# 6 522
Не иска да вземе отпуск. Смята, че е негов дълг да е там
Защото е лекар по призвание. Дано да бъде здрав и успее да помогне на други. Имаме нужда от такива хора в медицинските среди!

Около мен имям примери ня мляди и здряви български медици, излязла в отпуск..
Това е чудесно. И аз не познавам, дори всякакви хора с медицински познания отидоха доброволци - физиотерапевти, технически асистенти, санитари.. Мисля, че хората не сме чак толкова лоши, колкото понякога се изкарваме.

южната страна на Алпите и доста хора имат ваканционни къщи.
Ние празнуваме Великден и като гледам нагласата на децата, май ще започнем от днес.
Също се изнесохме в покрайнините на града, но няма да се събираме с други. Качихме се на колата, слязохме и влязохме. Мисля, че това не е риск за другите хора.

# 6 523
Една интерактивна карта към 10.04. за скоростта на удвояване на разпространението на заразата и информация дали тя се ускорява или забавя. Не знам ще свърши ли работа за хипотезата топло и влажно/топло и сухо.
https://www.tagesschau.de/ausland/coronavirus-karte-verdopplungszeit-101.html

# 6 524
Аз не мисля, че лятото въобще ще има ходене на плаж.
Какъв плаж?
За съжаление всяко чудо за три дни , този път НЕ важи!
И аз това казвам, няма да има въобще плаж тази година. Казах го по повод горното мнение на Вивиана, в което тя се възмущава, че лятото ще трябва да е с шал на плажа. Случващото е е много по-важно от това, че ня2кой ще изпусне плажа, екскурзията или разходката в парка. Поне аз така го приемам де.
Моя теория: представете си, че йодните пари сутрин край морето помагат, че солената вода действа и убива вируса. И настане един наплив от туристи  по нашето черноморие. А дано но .......не пречи да си ги мисля тези неща.

Общи условия

Активация на акаунт