COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 481 357
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 6 540
  • sofia
Да споделя малко информяция от Полша.
Татко ми е анестезиолог в град Колобжег, в Поморска област. До скоро всичко там беше спокойно, въпреки  многото  санаториуми за немски баби. Успокояваше ме баща ми, че всичко е ок, докато преди 2 дена,  когато откриха 16 пациента в неговата болница, заразени с вируса. 3 отделения са под карантина. Интензивната терапия, за щастие още не е.
И там плоблема със защитните средства е наличен. Той, разбира се ме успокоява. Казва, имаме там някакви...Не е млад и се притеснявам за него...
Смята, че вероятно ще изкара вируса, но ще го преживее...Не иска да вземе отпуск. Смята, че е негов дълг да е там...Знам, че е опитен реанимятор и анестезиолог, но се боя...Той е моят татко...
Дано да е добре.И въпреки срещите с вируса,да е жив и здрав.Такива лекари ни трябват в България,но нашето управленчество не успява да ги задържи.
Той баща ми си е поляк. Върна се в родината след 30 години в Германия.

# 6 541
  • Русе
Иначе всеки човек е важен, на едро решавате вие за кой какво
Нищо не решавам аз, само ви уточнявам фактите. За безработицата не съм започнала даже да коментирам, и тепърва ще се броят пилците, защото нищо няма да е както е било.
 Предполагам наесен ще се избистри картината, и колко точно италианци и испанци са станали жертви на тоз вирус. Но нека да изчакаме фактите

# 6 542
Както и да е,Кришка.Важното е да е добре.Защото такива лекари са ценни.В днешно време медицината освен наука,стана малко и търговия.Ние,хората,се превърнахме в клиенти.

# 6 543
  • sofia
И да измрънкам за Мерките на правителството. В неплатен отпуск съм. С дете. И....не се класирам за"помоща им"...
Отново. Не е ли редно, всяко дете и майка тук да бъдат подпомогнати? Безусловно. Защото, може да изкярвам повече, но в момента не изкарвам Нищо.

Както и да е,Кришка.Важното е да е добре.Защото такива лекари са ценни.В днешно време медицината освен наука,стана малко и търговия.Ние,хората,се превърнахме в клиенти.
Много пъти сме говорили с баща ми по въпроса за ваксините и изобщо, нещата, които помагат реално на човечеството. Той казва, че пътя на едно ново лекарство е толкова дълъг и скъп, че никой не се наема да го извърви. Говорим за иновации... Което е ужасно тъжно...

Последна редакция: сб, 11 апр 2020, 16:22 от bubanka

# 6 544
Много ми тежат мерките. Спазвам доколкото мога, но съм абсолютно против затварянето на паркове и особено на Витоша и достъпа на софиянци до други планини. Намирам го за абсолютно необосновано, на улицата и в магазина е безкрайно по-опасно. За малките деца е невъзможно да се разходят като хората по улиците, които са мръсни и пълни с хора. В парковете, в които ходихме, нямаше такава гъстота на хора и беше много по-лесно да се спазва сооциална дистанция. Силно се надявам да отворят парковете и да се следи за спазване ан социалната дистанция, както е в Германия и Чехия. Чистият въздух, слънцето са здраве! Това е особено важно за най-малките деца, които няма как безопасно да ги изведеш на друго място. За тях са опасни колите , кучешките изпражнения и боклуците, а всичко това изобилства по улиците на София.
На мен ми прави впечатление, че хората реагират страшно агресивно ако ги помолиш да спазват дистанция. Все едно тяхно право и задължение е да се ръгат в теб. Хора ми придържат вратата без да съобразяват, че така са непосредствено до бебето ми и детето ми и дишат върху тях. Когато им благодаря, но ги моля да не ми я държат, а да минават напред, за да не дишат върху нас, се обиждат и пускат тъпи коментари. От утре маските са задължителни, а по улиците е пълно с хора БЕЗ маски...Не вярвам утре сутринта тези хора да са изведнъж екипирани...

Всичко това ужасно ми писна и много ми тежи. Дано поне не ни заключат по домовете без право на излизане без абсолютна необходимост, защото тогава ще е страшно...

# 6 545
  • Bulgaria
60-часова пълна карантина в Сърбия и Северна Македония.

https://www.manager.bg/covid-19/60-chasova-plna-karantina-v-srbi … OF6XJg1YfXLvZWRpM

# 6 546
И Кунчев и Ангелкова говореха тия дни, че може да има летен туристически сезон юли и август...дали не го направиха, за да успокоят хората, не знам.

# 6 547
  • Пловдив
А какъв е предполагаемият ефект от тия дву- И тридневни пълни карантини? Освен че преди това явно хората се юрват на покупки...

# 6 548
60-часова пълна карантина в Сърбия и Северна Македония.

https://www.manager.bg/covid-19/60-chasova-plna-karantina-v-srbi … OF6XJg1YfXLvZWRpM

милите...сигурно заради цветница...

# 6 549
Дано да прецизират Заповедта за маските, да не стане пак разнобой. ББ няколко пъти спомена "пред лицето", но това трябва  да обхваща задължително  носа и устата. Да не е на лицето , като както гледаме. Да се добави "чисти маски", щото не зная една мръсна маска дали не е по - голям бацилник. И  с тези шалове ме разтревожи. Ми то , един шал - слагаш, дишаш, после се развее и егати за околните защитата.

# 6 550
  • Варна
Светът подцени заплахата, а някои най-дебелоглави си докараха печални рекорди.
Турция стана рекордьор по бързо разпространение на вируса
Журналистите да попитат: Български граждани имат ли право да влизат от Турция, след това с турските паспорти да излизат и да отиват отново в Турция. Точно тези двойни гражданства не създават ли предпоставки за безконтролно влизане в страната с цел разходки, гостуване и други неналожащи визити ?

Доколкото знам, от 27.03. в Турция не могат да влизат граждани на много държави, сред които и нашата. Турски граждани (логично, и двойни такива), пребивавали в някоя от тези държави, подлежат на 14-дневна карантина.

Скрит текст:
Турция е много явен и близък пример за това, как опитите да се запази икономиката на всяка цена направиха нещата неконтролируеми. Въпреки, че огромна част от магазините са затворени реално още от 22.-23.03. и въпреки видимото намаляване на движението, желанието "да не спират колелата" доведе до лавинообразно нарастване на броя заразени. Въпреки това, още преди няколко дни вече имаше 2 млн безработни (според наша информационна емисия).
Ограничиха възрастните над 65 години, после и младежите до 20-годишна възраст, но останалата част от населението е достатъчно многобройна. Кметът на Истанбул преди няколко дни молеше за по-сериозни мерки, защото там 15% мобилност е равна на 2 милиона човека по улиците. Не беше чут...
Там масово живеят по няколко поколения заедно, пренаселено е в големите градове.
Не знам кой се е възхищавал на чистоплътните турци и не виждам проблем в това, но предполагам повечето от вас знаят как се поздравяват при среща, особено мъжете. Както и, колкото и да не е застъпено в модерните семейства, по какъв начин се демонстрира уважение към възрастен.
В Истанбул, където са около 60% от случаите, ежедневно има стотици хиляди туристи. Сега, ако не беше ситуацията с вируса, щяха да са още повече, заради традиционния Фестивал на лалето. Летището им е огромен хъб. През страната преминават множество пътници и товари. Изобщо, факторите са много.
Но забавянето на мерките по икономически причини утежни нещата многократно.

Днес Истанбул е плашещо празен. От дни е неузнаваем, но днес е призрачен.

# 6 551
  • в страната на чудесата
Който желае да се пази, ще си осигури предпазни средства, на пазара има. Както и ще предприеме нужното поведение. Маските са да намалят аерозолна за останалите хора.

# 6 552
тайс, как го виждаш да глобяват за мръсни маски? Simple Smile)) Кой ще го инспектира това?  Малко реализъм няма да навреди.

# 6 553
Една съседка днес каза, че маските пак ставали задължителни. Вярно ли връщат тая... глупост? А заместване с шал може ли?

# 6 554
И Кунчев и Ангелкова говореха тия дни, че може да има летен туристически сезон юли и август...дали не го направиха, за да успокоят хората, не знам.
За Юли и Август засега няма бум на отменени резервации. Но повечето хотели са в готовност да изместят резервациите за сезон 2021 или да връщат суми.
За Май всичко е канселирано, за Юни има някакви "остатъци".
Това всичко са стари резервации. Нови няма нито една. Има запитвания от сорта на "Мислите ли да отваряте?". Отговор все още нямаме. По принцип "Мислим", но основното не зависи от нас.
Това за морски хотел.

Днес две неща ме подразниха в медийното пространство.

Първото е сравнението на САЩ с Италия. Честно? САЩ са съюз от 51 "държави", т.нар Щати. Всеки щат си е буквално отделна държава. Ако ще сравняваме с "нас", то тогава е редно да сравним с цяла Европа или поне с цял Европейски съюз. Ако толкова държим да сравняваме с Италия - нека сравняваме на база щата Ню Йорк vs Италия.

Второто - изказванията от сорта на "Безработните да ходят да работят в селското стопанство!". Егати и безочието! Безработния счетоводител Иван да се втурне към Добричко и да става комбайнер или да дои и изражда крави!?!? А заплатата му вероятно ще покрива квартира, заем и т.н... То така става.
А земеделеца само на счетоводителя Иван чака, вЕрвайте си...

Отделно от нашите трепети - какво се цели с 60 часови карантини при съседите ни? 14, 30 дни разбирам, но за 2-3 дни ми се губи смисъла...

Общи условия

Активация на акаунт