COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 481 276
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 6 615
Kalinka, каква дистанция в час пик в градския транспорт?

# 6 616
  • София
Светът подцени заплахата, а някои най-дебелоглави си докараха печални рекорди.
Турция стана рекордьор по бързо разпространение на вируса
Журналистите да попитат: Български граждани имат ли право да влизат от Турция, след това с турските паспорти да излизат и да отиват отново в Турция. Точно тези двойни гражданства не създават ли предпоставки за безконтролно влизане в страната с цел разходки, гостуване и други неналожащи визити ?
Този въпрос беше уреден още в първите дни, когато турците затвориха границата.
Предвид, че тези хора имат и българско гражданство, те имат право да влязат в България.
Понеже имат и турско гражданство, то имат право да влязат и в Турция.
Но ... турците в тяхната заповед казаха, че това може да се случи само веднъж - т.е. не могат да си ходят напред-назад. И това беше още в началото, когато имаха малко регистрирани случаи.
Сега за голяма част от етническите българи, които живеят там, е трудно дори да напуснат градовете, в които живеят, а в Истанбул дори не могат да излязат извън дома си днес и утре.
Та няма такъв пътнико-поток по тази линия.

Последна редакция: сб, 11 апр 2020, 17:22 от Eiger

# 6 617
"Маските от плат, използвани за защита от респираторни вируси (какъвто основно е и COVID-19), защитават по-малко от медицинските и дори може да увеличават риска от заразяване. Причината е, че в тях се натрупва влага, която помага на вируса да се задържи и развива."
https://m.dnevnik.bg/sviat/2020/04/11/4053369_samodelnite_maski_ … chti_bezsmisleni/

Бях пуснала лично направено видео, което тества 2 маски - една хирургическа купена от аптека и домашна от плат. Хирургическата пропусна почти целия спрей. Домашната не пропусна нищо. За всички маски препоръката е да се носят 2 часа. За тия 2 часа няма да се натрупат кой знае колко вируси. Знам че ако не друго, поне няма да заразя хората когато говоря с тях.  Знам и че филтрира всичкия прах и веднъж не се закашлях. Докато преди да я сложа се скъсах от кашляне.

# 6 618
Морски туризъм може да има според мен, нищо не пречи на тия с антителата да отидат на море. Останалите малко трудно ще се престрашат, но пак е по добре от нищо.
Кой ще ги обслужва тия хора? Преди да ги настанят в хотела/квартирата ще им искат сертификат, че са преболедували? Или само след тестуване ще се настаняват? След всеки турист ще се прави пълна дезинфекция на всяка стая и общите помещения в хотела? Ако някой от гостите или персонала заболее по време на престоя, ще се поставят всички под карантина за 14 дни ли? Не знам, не знам, не си го представям.

# 6 619
Моята положителна новина днес:

Австрия, Германия и Швейцария утре ще имат повече излекувани отколкото активно болни!

За Германия не съм напълно сигурна дали ще е утре, но ще е тези дни. Австрия много добре се движи, още от 04,04 цифрата на новите случаи е по малка от тази на излекуваните. В Германия това се случи на 07,04. Определено вървят на добре там нещата, Италия и Испания също се оправят. Франция, Великобритания и Белгия са на пангара сега. Според мен немците и австрииците се справиха много добре, поради добрата им здравна система, имат персонал, имат апаратурата. Другите страни много подценяваха здравеопазването в последните години и се виждат сега последиците.
Моите уважения, на не са изказвай така категорично за държава, която не познаваш. Белгия има много добра здравна система и здравеопазване.
Последните четири дни броя на пациентите, приемани с ковид в болниците на Белгия намалява. В болниците има много голям брой свободни легла за лечение на пациенти от ковид, както и персонал и апаратура. Много голяма част от леглата са свободни. В интензивните отделения леглата в момента са заети на 56%, и при необходимост могат да увеличат допълнително броят им.

# 6 620
И аз не си представям морски туризъм. Но пък си представям какво удоволствие ще е за местните хора. Чист, пуст и спокоен плаж. Море и спокойствие .Мечтииии....

# 6 621
Бях пуснала лично направено видео, което тества 2 маски - една хирургическа купена от аптека и домашна от плат. Хирургическата пропусна почти целия спрей. Домашната не пропусна нищо. За всички маски препоръката е да се носят 2 часа. За тия 2 часа няма да се натрупат кой знае колко вируси. Знам че ако не друго, поне няма да заразя хората когато говоря с тях.  Знам и че филтрира всичкия прах и веднъж не се закашлях. Докато преди да я сложа се скъсах от кашляне.
И аз изпробвах с дезодорант плат от хубава плътна памучна риза и нищо не пропусна. Освен това може да се сложат допълнително разнообразни филтри и материи.

# 6 622
  • София
Дано някак си се намери решение за туризма защото без него сме загубени. Едно море си имаме, ако не можем да извличаме дивиденти от него, то за какво изобщо говорим...
Според мен летен сезон ще има. Юли/Август, ранния Септември. Само българи (за чужденци е рано да се говори и само можем да гадаем), очаквам промоции, по-евтини цени. Не вярвам много хора да се престрашат да отидат обаче. Но има много по-голям проблем. Безработицата и липсата на пари. А пък тези, които ще започнат отново работа няма как да ходят на почивка, защото отпуските бяха използвани вече заради пандемията. Така че има много фактори за тази 2020 г. Но най-важното си остава ситуацията с вируса. Каква ще е картинката през месец Май и началото на Юни, истинското лято.

# 6 623
И аз не си представям морски туризъм. Но пък си представям какво удоволствие ще е за местните хора. Чист, пуст и спокоен плаж. Море и спокойствие .Мечтииии....
Надявам се, че това е ирония. Simple Smile

# 6 624
  • Мадрид / София
Аз много се радвам, че българите станахме такива глобалисти - това Италия, Испания, Франция, че и Швеция, Англия и САЩ вече са ни, ехееее, дето се вика, като родни братя. По цял ден сме заровени в техните статистики, сигурно и техните щабове и техните Мутафчийски не ровят толкова. Едно време имаше отбори звездобройци, сега има отбори коронабройци, точни като метроном.
Само че ми се струва, че отборът коронабройци нещо твърде много заложи на глобализма. Да, вярно, всеки вече е поразтъпкал кецовете из Западна Европа, но пък повечето все пак се връщаха после. Та не е лошо и сега да се върнем малко към нашата България, ама без спомени за пастата в Италия, паелята в Испания и камембера с боровинки във Франция, ако ме разбирате.
България от вчера до днес има 17 нови случая. От завчера до вчера - 25. Преди това - 16. Преди това - 28. Предния на този ден - 18. И една ей такава статистика, която... как да кажа... разколебава малко населението и не защото населението е по-просто от диванните епидемиолози. Да не кажа, че много го разколебава, понеже на българинът като му обещаеш ад, той си го чака като наследство. Българинът адове е виждал и преди - комунизъм, войни, национални катастрофи, Виденова зима, Луканова зима, Чернобил... ад обещай, ад му дай на нашенеца. И в момента всичко случващо се, хората по улиците и младежите по градинките не са защото Ганьо е прост, а пък вие височайшо набивате черен хайвер на дивана и снимате с китайския телефон от терасата кой пиел бира. Случващото се е защото Адът, този обещан ад, не идва и не идва.
И тук идва най-важният въпрос - докога тук в България, ама тук, точно тук, на тези 111 хил. кв. км, ще чакаме "да намаляват случаите"? Ама те не се качват бе, другари! Пациентът не се подобрява, но не се и влошава. И напук на лекарските усилия, не ще да умира. Та докога тук (тук!!!!) ще чакаме случаите да "намалеят", след като те са 20-тина на ден?
И не ми казвайте - ама те са много повече, просто не тестваме. Или "хващаме 2 от 11". Очевидно ако е така, много по-голям процент от подозираното го карат като настинка (грях ми на душата, грип щях да напиша).
Само едно нещо ще ти кажа: когато избухна централата в Чернобил по бг телевизия се изнизваха един след друг "светилата" за да ни уверяват как нищо няма и ние сме си супер. Е, 15 г. по-късно вече в Испания разбрах истината. Радиационния облак 3 пъти е обиколил Земята и е сипел радиация, но видиш ли в България въздуха и почвата по това време са били чисти като сълза според "светилата"!
Ако ти не помниш, аз си го спомням много добре.
Затова на българските знайковци не им хващам вяра и пак ще ви кажа, че статистиката ви в момента я виждам натъманена за да не всяват паника както при Чернобил.

# 6 625
"Зайо, слагай пак маска. България поръчала 1 милион маски. Ама зайците ни са 7 милиона. Френското правителство поръчало  2 милиарда маски или по 30 на заек. Нашето поръчало 1 милион или по 0,14 маски на заек. Общото е, че не е ясно кога ще пристигнат нито френските,  нито българските поръчки."
По А. Ч.

# 6 626
  • София
Коронавирус: знаем само за 6% от всички заразени, твърдят германски учени. Според техните изчисления, нерегистрираните заразени по цял свят са навярно десетки милиони.
 https://www.google.com/amp/s/amp.dw.com/bg/%25D0%25BA%25D0 … 0%25B8/a-53087174

# 6 627
  • В заешката дупка
Моята положителна новина днес:

Австрия, Германия и Швейцария утре ще имат повече излекувани отколкото активно болни!

Хайде да добавя и Исландия тук. Сигурно има и други страни.

Според днешната статистика, която отразява вчерашния ден, в Исландия активно болните са точно колкото успешно прекаралите болестта 841 срещу 841.

И все пак... въпреки, че сме стигнали пика на активно инфектираните преди няколко дни, предупреждават, че спускането надолу ще е по-плавно от изкачването, а пикът на хоспитализираните (и критичните случаи) още не е достигнат; той има лаг с поне около седмица и отгоре. Тогава ще е най-натоварено за здравната система.

# 6 628
  • Там,където се събуждам щастлива.
Може да е писано....

В Ню Йорк един от епицентрите е квартал, който иронично се казва Корона и е част на Бронкс. Там живеят изключително бедни хора( латино, черни емигранти), които наемат много често мазета с още няколко човека. Съмнителна хигиена. Работещи като разносвачи, чистачи. Ходещи на работа болни, защото иначе няма да имат пари.
 И ..идеално място за развъждане на вируса, което е и станало. Много от починалите там са от този район.

# 6 629
Вече съм споменавала, че ходя на работа пеша. Отнема ми около час и половина. Хирургичната маска след около час вече е влажна и буквално ми се стичат капки вода в устата. Онзи ден реших да пробвам с маска от плат. Е, нямах никакъв проблем. Нито се овлажни, нито пък имах проблем с дишането.
По време на испанския грип и чумата от какъв материал са били маските? Едва ли са били от нетъкан текстил...
Бъдете здрави, хора!

Общи условия

Активация на акаунт