COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 481 038
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 6 765
  • Пловдив
Никой не протестира, че същите тези деца са по 10 часа в училище. На чин. С малки прекъсвания. Като ходите на работа сте затворени в офиси, и в градския транспорт, по 10 часа. Чак сега стана проблем. Аз да протестирам, разбирам, защото не работя, детето ми спортува и не виси по разни занимални. И прекарвахме доста време навън. Не по пейките. Но се съобразявам. И не мрънкам.

# 6 766
На мен ми се струват много случаите в София. Близо 400 ли са? Всеки ден нарастват с около 20 нови там. Габрово си остана с онези 2 случая, Варна няма нови от една седмица, Пловдив също.
София и сутрин и вечер съобщават за нови, не спазват мерките ли, или карантината?
Никой нищо не спазва. Особено вчера и днес. Пред блока са се изсипали на тумби майки с колички, бащи с кенчета в ръка, децата около тях карат тротинетки...  Поне така е в един от "горещите" квартали - Надежда.

# 6 767
  • Буркина Фасо
Скрит текст:
Цитат
Защо затвориха парковете? Според мен неадекватното отношение беше от наша страна.
Маските - голямо филосфстване, всички са експерти какви трябва да бъдат. Преди беше липса на маски в аптеките. Дори да предпазват от плюнките на някой, който "адекватно" е тръгнал да ти говори от близко разстояние пак е полза.

И не на последно място, кой си ти да определяш, кои мерки са адекватни и кои не. Ако си толкова добър стратег и с висока компетентност, кандидатсвай  за консултант в НОЩ. /не го приемай лично, казвам го защото много компетентни сме, но зад монитора и анонимно/
Ами ако щаба смята че майка с бебе и тя и бебето с маска в парка ще допринесът за разпространение на епидемията значи са абсолютно неадекватни, извинявам се ама наистина имат нужда от консултанти, защото ако не отворят парковете при това положение са тотално неадекватни. Ти вместо да обясняваш кой е неадекватен и кой не, ми обясни защо парковете трябва да останат затворени при положение че маските са задължителни дори и на открито. Обясни ми как майка с бебе в парка и тя и бебето с маска ще допринесат за смърта на други хора, че вече в темата стана досадно това сочене с пръст който бил излязъл е виновен за смърта на други хора. По рано чета идиотски обвинения към Дяволо що бил излязъл и че заради такива като него трябвало пълна забрана за излизане. При това е бил екипиран с маска. Същите тука сочещи с пръст в темата обясняват какъв е проблемът че са затворени парковете при положение че може да се разходиш и на улицата, само че като се разходиш на улицата тогава те сочат с пръст в темата ма що си излязъл на улицата така безцелно, заради такива като тебе ще мрат хора и трябва да ни зазидат всички вкъщи. Аман вече от неадекватност.

Цитат
Защо затвориха парковете? Според мен неадекватното отношение беше от наша страна.
Не, неадекватни са мерките а не хората, неадекватно е полицаи да обикалят градинки за да глобяват вместо да ги обикалят за да следят да се спазват правилата за социална дистанция и парковете да са отворени за всички а не само за майки с деца, защото слънцето и чистият въздух е здраве, а нали се борим със страшна болест. Но нека поне да ги отворят за майки с деца.
що бре ? бащите с деца кво да правят?  да пият ракия ли ?
точно за майки с деца трябва да е забранено. за да не се заразяват 2-ма.  аз ако се заразя ще съм  потърпевш без децата ми.

пп. от утре маските бил задължителни за всички , които са навън.  за бебетата отнася ли се ?

# 6 768
Сега му в времето да си на село. Някое забутано каквото беше моето, горе в Странджа. Природа, въздух, живот.
За мен този вирус ще промени много мисленето на доста хора. Включително и аз от няколко години усещам, че искам да съм далеч от тълпи, да не живея на толкова бързи обороти, да се радвам на прости неща.
Ние се разхождаме около блока два дни. Не бяхме излизали един месец, бебето повече. За около час, не повече. Но има деца които играят, майки излезли да изпият кафето си по пейките, разхождащи се тълпи от младежи.
Виждам, че е трудно да стои у дома. Ако не е бебето аз някак ще издържа, но децата (особено малките) не могат. И въпреки това спазвам мерки, носим маски, всечко се пере.

# 6 769
Бледолилава, освен парковете има и по-малки градинки между блоковете, които не са затворени.
При добро желание, може да се разхожда там майката, с бебе в количка.
Брей, какво е това тръшкане за тези паркове, луда работа!
И пак никой не ми обяснява какъв е проблема майка с бебе в парка при това с маски, защото то и без маски няма никакъв проблем, но сега вече са длъжни да ги отворят поне за майки с деца, и пак някой пита какъв е проблемът да са затворени парковете. Да ти кажа ли какъв е проблемът, че колкото по неадекватно действа властта толкова повече няма да се спазват никакви мерки, дори такива които трябва да се спазват, защото в един момент народа ще му писне тая неадекватност, това не го ли осъзнавате.

# 6 770
Даваха репортаж от магазин в Мол...не плащали наем в момента, само някаква сервизна такса, която била около 15 % от наема..

# 6 771
  • София
Едно интересно предаване за коронавируса, безработицата и кризата и за действителността в Китай.
https://youtu.be/3I3dUy1t1BE

Последна редакция: сб, 11 апр 2020, 20:17 от zverino

# 6 772
  • София
Ама какво като не работят само кината, магазините, баровете и театрите.
Кой купува сега услуги, аппове, машини, кой строи, кой влага в маркетинг, кох продава. Това, че все още има хора, които са в заетост, не значи, че има заетост и приходи. Е да, няма да си проличи утре, ама до 2-3 месеца всичко ще е жално. За всички освен 1-2 бранша.

На Йовков се казва "През чумавото", а не "Чума". Така че дай да не цитираме. : )

# 6 773
За любителите на разходките в парка. В Лондон също ги затварят и при тях не стана с призиви за дистанция и да няма струпване на хора.

# 6 774
Ох, най обичам "това ти го казвам като кореняк", което пак е изтъкване и то индиректно.
Аз пък ги съдя. Половината ще се приберат някъде си за Великден, щото не могат да си седят на задника. Софиянците, добри или лоши, няма къде да отидат и да искат. Гъстотата на населението спомага за няколколратно увеличение на вероятността да стане огнище. И неудържимият устрем на ганьо невидял за заведения, салони, барчета и паркчета.

О, да, абсолютно натъртих, че и аз съм кореняк, именно в контекста на поста, който цитирах. И като такъв, не се приемам нито за по-възпитана, нито за по-добър човек само на база местораждане..или това на роднините ми. Определено не мисля, че ние сме "повече" заради това, че сме столичани, пък ти щом си разбрала само "изтъкване" от коментара ми, еми, няма какво повече да обяснявам.

Не, не се сърдя и не съдя хората, които идват тук. В София са най-добрите университети, в София има най-много работни места и поле за развитие и изява и да, в София заплататите са най- високи. Не бих съдила никого за това, че се релокира в търсене на по-добри възможности. Това е нормално. Определено няма и да ги съдя, че видиш ли, щото са тук и сме на гъсто - ще се разболеем. Но съдя управлението, което ни докара до това да сме град- държава и да изнемогват в малките населени места. 10 от 10 от моите приятели биха се върнали кой от където е, но уви, там нямат как да си практикуват професията и да изкарват добри парички и за това нещо - не носят вина те.

Catcher, обикновено съм съгласна с много твои неща, които съм чела, знаеш, опирала съм до теб и за лични съвети, но в тоя случай..

PS. Ми и аз няма къде да отида за Великден и макар родителите ми да са тук в София - и при тях няма да отида. Ще се видим през 2м разстояние, с маски, пред блока, за да се чукнем с яйчица и утре ще направя същото упражнение с майка, защото е именник, без да се качвам горе и без обяди/вечери и празнуване Simple Smile

# 6 775
  • Bulgaria
DeltaAzimut, когато изведнъж кихнеш и нямаш време да си извадиш кърпичка на секундата, по принцип си слагаш ръка на устата, нали? Или ако изведнъж се закашляш, не си стопираш кашлицата, докато си извадиш кърпичката? Хората обаче са преценили, че е по-хигиенично да кихнеш в сгъвката на ръкава си, така дланите ти ще останат чисти. Няма да коментирам хората, които нито ползват ръце, нито кърпички, а храчат по улиците по най-грозния начин.

# 6 776
Заповедта за маските има няколко цели: 1. Намаляване на излизанията по празниците. Навън с маска е отвратително, задушавам се и се запотявам, едва издържам. Защо ми е да излизам при това положение?
2. Намаляване на ходенето в църквата. По същите причини. Естествено, че маските се налагат, защото нямаше воля да се заключат църквите. Нито едното, нито другото е необходимо, но трябва да се правим, че се грижим за хората.
Което води до третото, че спектакълът трябва да продължи. Ако кажеш А, трябва да кажеш и Б. И да покажеш кой е силният тука. 
Същевременно най-важното - тестове все така няма да се правят, лечение на хората не се предвижда, ще я караме на стъкмистика и натискане по къщите до задушаване. Да видим докога.

Последна редакция: сб, 11 апр 2020, 20:17 от Анонимен

# 6 777
Страшна забава ще настане ако затворят София. Половината град е с регистрация от родните села и градове, никой не си е сменял адреса. Много ще е любопитно как точно биха въвели подобна мярка. Мисля, че изобщо не биха опитали да го направят, защото ако сега българина хленчи за маските..не ми се мисли какво ще стане ако почнат случайни проверки по лична карта на разхождащите се.

# 6 778
  • София
този проблем се разреши още като въведоха КППтата - декларации.

# 6 779
Скрит текст:
Скрит текст:
Чека в Швеция се киха и кашля така в сгъвката на лакатя. Децата се учат още от детска градина.

По този повод си мисля доколко въвеждането на определени мерки и техния успех зависи от навиците на отделни нации. Азиатските страни, примерно, имат традиция в носенето на маски, вероятно имат някакви придобити навици по отношение на тяхното правилно ползване. Предполагам. В същото време ако северните страни имат навика да кихат и кашлят в сгъвката на лакътя, това би обяснило до известа степен отношението  към нуждата от маски. При нас продължава да се твърди, че носенето на маски може да не е не само неефективно, а и да навреди, заради фалшивата сигурност, неправилното боравене с тях и липсата на категоричност в проучванията, че са ефективен метод за предпазване. Пък за ръчноизработените и шаловете направи са категорични въобще да не се ползват.

И в Норвегия като в Швеция децата от детската градина ги учат да кашлят и кихат в сгъвката на лакътя. Става си рефлекс, който придобиваш и имаш цял живот. Покрай моите деца и аз се научих. Това е прекрасен навик, защото се избягва попадане на вирус по дланите, които докосват различни неща, включително собственото лице. Относно маските е много важно да е сложена правилно, иначе не върши работа. И да е правилна маска, а не просто парче плат пред носа и устата. Пък и не помага особено, ако постоянно си пипаш лицето с ръце, които са пипали заразени повърхности. Миене на ръце със сапун, честа употреба на дезинфектант, кихане и кашляне в сгъвката на лакътя и спазване на разстояние между хората е много добра стратегия.

Защо ми изтриха мнението за кърпичките?
Поради каква причина трябва да се учат децата да кихат и кашлят в сгъвката на ръката си? Няма ли кърпички за това? Срамота е това, липса на възпитание и на добри навици! Кой нормален човек практикува подобно нещо?
Едно, че е невъзпитано да кихаш и да кашляш в сгъвката на ръката си, второ, не е хигиенично!

П.С. И да, това е ниска класа, типично по гаврошовски.

Като си забравиш кърпичката или като я осополиш и напълниш с вируси, какво? Ами докато я извадиш от джоба, ами в кой джоб беше сега, къде в дамската чанта? Ооо, в другото яке беше, пък то виси у дома.
Съвсем логично място е сгъвката на ръката. Всеки я носи постоянно със себе си и реакцията е по-бърза. Всички нормални хора го практикуват ''това нещо'' от добро възпитание и добри навици да предпазват околните от вируси. Разсмя ме с определенията ти Simple Smile Представих си във влака в едно купе една леля с висока класа, добри навици, безупречно възпитание, която а-ха да кихне и не може да си намери кърпичката и накрая се изкихва срещу пътника на отсрещната седалка. А, ето ми я кърпичката, ама късно. Дрехите си сменяш често и няма опасност да си изгубиш сгъвката на лакътя, пък някой да я намери и да я ползва като придобие вирусите ти.

Общи условия

Активация на акаунт