COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 481 357
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 7 110
Flame, да, точно за личния избор говоря,просто в западноевропейските държави точно този личен избор е много силно застъпен.
Има го и другият вариант, който пък е още по-гаден за един лекар: възрастен човек на 80 без предишни заболявания отказва лечение, което би му спасило живота и не би му навредило. И ти като лекар няма какво да направиш, не можеш да го накараш на сила да се съгласи. Това също е много, много тъжно.

П. С. Много съм далеч от мисълта да лишаваме от лечение хора, които непременно го искат, най-малкото не е етично.

Kalinka, да, мисля, че и аз точно така бих постъпила в такава ситуация. Важно е и качеството на живот, не само количеството.

И още нещо : преди известно време ми направи впечатление, че една потребителка беше много горда от себе си, че някакви баби си говорели пред входа и тя извикала полиция. Останах безмълвна. Това са нашите родители, нашите баби и дядовци. Тези баби може да са имали заболявания и малка очаквана продължителност на живота, и да са напълно наясно с този факт. И това да е едно от малкото неща, които да им носи радост. Тези хора също са добре информирани за короната и какви последствия може да има тя за тях. Малко повече уважение към по-възрастните и техните избори не би било излишно според мен.

Последна редакция: нд, 12 апр 2020, 02:04 от Gabito1504

# 7 111
  • Варна
Честита нова заповед! От днес до 26.04 всички с маски! Grinning

Проблемът, обаче, е сега кой ще я вземе на сериозно тая заповед....

Вероятно тези, на които не им се дават пари за глоби.
Разбра ли се колко е глобата сега, намалиха ли петте хиляди?

# 7 112

Тъкмо отворих заповедта, да видя пише ли глоба колко, ама не, не пише... Пак набързо половинчати работи тоя Ананиев...!

Глобата няма да я прочетете в заповедта, а в закона за ИП госпожо. Министърът на здравеопазването не налага глоби.

# 7 113
Нещата в момента са на такива равнища, че това което обсъждате в някой страни е неизбежно. Липса на апаратура, нов вирус, липса на имунитет към него. Ще има жертви, това стана ясно още от Китай. Нормалният живот, който така силно желаят тук някой хора, няма да се върне скоро. Трябва да сме единни за да можем да го победим, иначе вирусът ще победи нас. Това обаче изобщо не значи да си измисляме тук някакви числа. Не знам щом един вирус тук ни спъна яко, какво ще стане ако ни удари някой астероид. Време е да разберете, че природата не действа винаги в полза на човечеството. Постоянно чета тук, обвиняваме лекари, обвиняваме държавата, обвиняваме Баце, все обвинявате някой, че някой е починал, че децата не дишали въздух, че бабата имала нужда да се разхожда, а бе все обвинения. Каза Ви се ясно и точно, спазвайте дистанция, не е трудно, не е невъзможно. Защо е необходимо да си го правим по трудно? Според мен и мерките с маските са именно заради хората, които упорито отказват да следват първите насоки да се спазва дистанция. Затворените паркове, отново са заради същите хора, на които им се казваше да спрат да се събират, но те продължаваха и продължаваха. Никой не затваря парк, заради сама майка бутаща бебешка количка. Спрете да се сърдите на държавата и почнете да се сърдите на хората, които не спазваха мерките до сега и за това сега ще го отнесе цялото стадо.

# 7 114
  • Варна
В темата ясно се усеща напоследък паника и страх, които водят до лични нападки и обиди, ако някой посмее да изрази различно мнение от мантрата "да си седим вкъщи во веки". Ужасно ми е неприятно да чета описания на българите (все едно пишещите тук не са такива!) от типа на "Ганю/Ганя", "селяндури", "смотли", "плитък ум" и т. н.

Разберете, че хората сме различни и всеки има право на собствено мнение и възприятие на света. Кризата засяга всички ни и на всеки е важно нещо, като не е задължително това нещо да е същото, което е важно за някой друг. Нека бъдем малко по-толерантни към събеседниците си, най-малкото, защото този, който раздава обиди, не знае кой седи/пише насреща му и какво му е на душата!

Сега, по същество - за респираторите, излезе информация, че е твърде възможно именно паническото и увеличено ползване на респиратори в момента  да е причина за голяма част от смъртните случаи. Едно, че е нужно много прецизно да се работи с оборудването, а няма достатъчно обучен персонал, и, второ, че често води до бактериални инфекции. Съобщиха, че във ВМА нарочно забавят интубирането, и ето че там няма смъртни случаи, за разлика от другите болници.

За парковете - има разлика от парк до парк, не виждам защо да не се разхождат хората в Морската градина, на плажа, в някоя гора, стига да могат да спазват дистанция от 1,5-2 метра. Ако паркът е толкова малък, а всички отидат в него, очевидно е, че трябва да се разредят хората - с помощта на полицията. Глобите хич не са малки, 300 лв. едва ли гори някой от желание да плаща. Изобщо, тази практика да се ограничават всички, защото определени лица не спазват въведените забрани, трябва да се преустанови. Има закон/заповед - спазването трябва да се контролира; има предвидена санкция - тя трябва да се налага.

За маските - ОК съм да се носят на закрито в обществени помещения и сгради, но навън няма смисъл и по-скоро би навредило, особено с текстилните маски и шаловете - влажната среда, която се образува под маската е идеална за развитието на вируси и  бактерии.

За седенето вкъщи - стана пределно ясно, че вирусът няма да изчезне, ако ще и шест месеца да си седим  у дома, защото има много хора, на които им се налага да излизат за работа така или иначе (някои работят в помещения и цехове с доста други хора). А и да изчезне в България, ще трябва да чакаме да изчезне и по света, защото иначе все някой ще го привнесе. Въпросите, свързани с икономиката, са съвсем резонни, защото хората, свивайки потреблението си, намаляват приходите, както на бизнеса, така и на държавата, а това, като бумеранг се връща към всички, получаващи (все още) заплатите си или някакви обезщетения и скоро и те ще останат без приходи. Съмнявам се да има много, които биха могли да си позволят да живеят без приходи (разчитайки на спестявания, например) повече от 6 месеца (даже и това е много).

Затова е важно в момента държавата да покаже, че има или поне обмисля план за излизане от ограничителния режим. Несериозно звучи "ако има 3 дни спад в заразените и ще отменим ИП", най-малкото, защото не може да пуснеш изведнъж и изцяло изолираното до момента население, което явно не се е срещнало масово с вируса, защото тогава вече ще стане като в Италия.

Така наречените тук "мрънкащи" не са тотално срещу мерките, а настояват за реципрочност на съответната мярка спрямо риска и за визия и план на следващите стъпки.

# 7 115
Flame, да, точно за личния избор говоря,просто в западноевропейските държави точно този личен избор е много силно застъпен.
Има го и другият вариант, който пък е още по-гаден за един лекар: възрастен човек на 80 без предишни заболявания отказва лечение, което би му спасило живота и не би му навредило. И ти като лекар няма какво да направиш, не можеш да го накараш на сила да се съгласи. Това също е много, много тъжно.

П. С. Много съм далеч от мисълта да лишаваме от лечение хора, които непременно го искат, най-малкото не е етично.

За личен избор съм съгласна. Аз лично имам собственоръчно написано и подписано желание в случай на тежка черепно-мозъчна травма, от която е по-вероятно да си остана вегетираща, но органите са ми годни, да ми дръпнат шалтера и да ми вземат и дарят де що орган може. На майка ми е връчен оригинала на туй нещо и тя е обещала, че недай си боже да се наложи, ще ми уважи желанието. Надяваме се да не се налага ест. ОПЛто ми е информирано, че желая да съм донор.

Но без изрично такива изявено желание - всеки човек независимо от години, пол, раса, религия и тн, заслужава шанс да се бори. При условия, че може да му се предостави, това следва да се направи.

# 7 116
chockolina, чудесно мнение, благодаря. То просто няма какво да се добави към него.

Тесла, аз ти чета ферманите, изцяло те подкрепям за парковете и маските, това бяха две от трите най-грешни решения на щаба. Третото е отказът им да тестват масово.
Много, много лошо управление на кризата в БГ. Дано сме мъдри като народ и си направим изводите за след това.

# 7 117
Flame, абсолютно съгласна съм с поста ти!

Да кажа и още нещо за така оплюваният от някои от вас доц. Мангъров. Ако се разровите за мнения на други епидемиолози и вирусолозите, ще видите, че те твърдят точно същите неща, които и Мангъров твърди. Просто се изразяват не толкова директно като него. Но така или иначе планът навсякъде е един и същ, само не съм много сигурна, че Борисов го е разбрал, слушайки изказванията му.

# 7 118
Много, много лошо управление на кризата в БГ. Дано сме мъдри като народ и си направим изводите за след това.

Лошо, ама пък ефикасно, предвид липсата на твърде много жертви.

# 7 119
chockolina ИП е от 13.03, на хората им се повтаряше нон стоп за дистанцията. Хората се правеха, че не чуват. Няма лошо да се разхождаш, проблемът е, че не се спазва правилото за дистанция. Както по рано коментираха, няма как на всяка майка на полата да има полицай да я гледа, дали като види Пенка от съседният вход няма да се заговорят на по-малко от метър разстояние. Мерките изобщо не се спазваха. За това държавата предприе по строги мерки. Не сме виновни тези от групичката "стойте си вкъщи". Виновни са групичката "Ти ли ще ми кажеш, аз какво ще правя?". Маските са заради предполагаеми струпвания на хора при църквите, около Великден. Не случайно тази заповед е до 26 04.

# 7 120
Може ли линк с научно изследване или публикация, че коронавирусът предизвиква инфаркт, инсулт или бъбречна недостатъчност?
Благодаря.
Скрит текст:
Аз съм силно удивена от драмите - никой ли от тук пишещите не е имал пневмония в живота си? Кофти е, гадно е, но се преживява, мога да ви уверя, защото аз съм имала повече от 3 бр., пък доживях до над 50-така и още не съм се наканила да умирам, с Божията помощ.
Недейте да се паникьосвате толкова много, все пак, още не сте на 75. А като станем на 75 и да се панираме и да не се панираме, нещата са ясни, всеки ден ни е подарен, нежели пък като станем на 80....Всяко нещо с времето си.

Това не е обикновена пневмония, не го ли разбрахте вече? Колко от хората с пневмония са слагани на респиратори досега, че не е имало липси в световен мащаб? А, това, че освен пневмонията удря всички органи и причината за смъртта може изобщо да не е пневмонията, въобще не го прави опасен в очите на някои от тук пишещите. Щом човек е починал от инфаркт, как може да го пишат коронавирус? Разберете, че този инфаркт нямаше да се случи, ако човекът не се беше заразил с коронавирус. Не казвам, че всеки инфаркт е причинен от коронавирус, но щом човекът има положителна проба, то всяко влошаване на състоянието му се дължи точно на вируса, независимо инфаркт ли е, инсулт ли е, бъбречна недостатъчност ли е.

Последна редакция: нд, 12 апр 2020, 11:10 от Анонимен

# 7 121
Dreamer, няма такива проучвания все още, всичкото са хипотези. Затова и мисля, че е по-добре да оставим специалистите да си свършат работата, преди да си пляскаме в публичното пространство каквото си искаме и да създаваме излишна паника. Тя, паниката, и без това е в пъти повече, отколкото е нужно.

# 7 122
Gabi, аз специалистите чета, ама явно са в голяма грешка, защото тук такива открития се правят, че никъде в света ги няма Joy
Tesla, що се правиш и ти на интересен със сметки,  като знаеш, че спасение няма?! Joy

# 7 123
  • Варна
chockolina ИП е от 13.03, на хората им се повтаряше нон стоп за дистанцията. Хората се правеха, че не чуват. Няма лошо да се разхождаш, проблемът е, че не се спазва правилото за дистанция. Както по рано коментираха, няма как на всяка майка на полата да има полицай да я гледа, дали като види Пенка от съседният вход няма да се заговорят на по-малко от метър разстояние. Мерките изобщо не се спазваха. За това държавата предприе по строги мерки. Не сме виновни тези от групичката "стойте си вкъщи". Виновни са групичката "Ти ли ще ми кажеш, аз какво ще правя?". Маските са заради предполагаеми струпвания на хора при църквите, около Великден. Не случайно тази заповед е до 26 04.

Като глобят 100 човека за неспазване на дистанция и това се оповести подобаващо, никой няма да се прави, че не чува.  Няколко дни сериозен контрол и санкции са необходими, за да се научат всички.

За маските, и аз мисля, че заради празниците и евентуалните струпвания, взеха това решение. Дано не удължат безсмислено срока после, че няма да се учудя....

# 7 124
Според мен след Великден, ще отворят и парковете. Ако кривата не скочи изведнъж нагоре, което лично мен ме съмнява. Няма как постоянно да сме вкъщи, ще започне масово недоволство. Някой неща обаче, ще са си така много време. Хората в Ухан още ги е страх да излязат. Там мерки няма, но страха го има.

Общи условия

Активация на акаунт