COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 480 391
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 7 560
Само да ви кажа, че ако в момента защитавате мантрата си със "стаден имунитет няма", пак ще трябва да се размърдате по някое време, щото никой няма да остави света в години карантина.
И е време да се разгледат статистиките - колко млади са с хронични заболявания, колко деца са с такива и изолация за тях. Не може пък 6 милиона да са в безкрайна карантина, защото има хора с хронични заболявания.

Общо население на страната: 7 000 039
Под трудова възраст (до 19):  1 258 353
Над трудова възраст (над 65): 1 493 119

Регистрирани заболявания от злокачествени новообразувания по локализация: 292 721 (разбирай онкоболни)
Тук разни данни: https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/publications/Zdraveopazvane_2018.pdf

Диабет:
Общият брой на установените болни български граждани с поставена диагноза захарен
диабет в амбулаторните листове за 2015 г. е 473 192 - https://usbale.org/wp-content/uploads/2018/03/Doklad_Diabetes_Reg_2016_.pdf (не съм гледала по години)

766 000 човека само с 2 от рисковите болести!

Въз основа на данни от Европейската система за здравни интервюта
(EHIS), 3 от всеки 10 души в България живеят с хипертония, 3 от 100 души живеят с астма
Цък: https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/state/docs/chp_bu … ria_bulgarian.pdf

Та..кой ще работи, ако просто изолираме всички рискови групи при нас и как да стане? Много от тези хора живеят с ДРУГИ ХОРА все пак Grinning или да им построим по едни блокчета на някоя нива и чао Simple Smile

ПС. Тц, не ми се рови повече и за останалите болести, но данни има в нета, добри източници..

Последна редакция: нд, 12 апр 2020, 18:10 от FlameV

# 7 561
Нека поне да има и опозицията на вируса трибуна, че инак не е никак демократично.
Все пак говорим за нещо, което в момента тепърва се изучава, трябва да има сблъсък на гледни точки и хипотези.
Та не ме дразни Мангъров, има си неговите проблясъци и доста недостатъци, но е добре да го има, пък ако се появи и втори номер Мангъров ще съм още по-доволна. Конкуренцията не е нещо лошо в научните среди и различните гледни точки при неща, за които няма доказано кой е правилния път.

# 7 562
  • Другата България
........
Я пак за хипертонията?! Не е болест? а дано, ама надали
Тихо де, защо бързаш!? Чакай да го прочетем черно на бяло, недей така.
И това как симптом може да е в ранен стадий също ми е много интересно.
А пък още по-интересно ми е "великото" предложение да изолираме рисковите възрастни, с които живеем заедно. Но пък времето се затопля, и в мазето става приятно, замислям се дали да не командировам рисковата си възрастна майка там за неопределено време? Ама той и мъжът ми рисков, нищо, че не е възрастен, него пък къде да го настаня? Освен на терасата, то не остана друго свободно помещение в "огромното" ни жилище....

# 7 563
Мангъров - доцент, БГ Мама - трижди доцент. Урсула фон дер Лайен и нея трябва вече към Мангъров да я пишем, че днес каза, че до края на годината възрастните трябва да ги държим в изолация, а останалите - на работа. Една истинска Мангъровица е тя, сигурно чете усилено трудовете му и копира от него.
Те и Австрия и Германия май малко копират от Мангъров, защото смятат да оставят възрастните в изолация, а младите да заминават отново на работа. Тоя наш доцент известен се оказа, пък тъпите германци го слушат. Я да отворят нашите форуми да видят знание - седене на дивана до умиране, увредената психика се лекува с "розови хапченца", залежаването не е проблем, изолацията е рай... Не ги знам въобще тия прости западняци къде гледат...
Пък защо не вземат пример от нашия щаб. Коремен лекар говори за епидемии и не ще да слуша за лечението им. Шефът на най-голямата спешна болница в държавата реве, до него още трима доктори подсмърчат. Това на запад го няма, да взимат пример спешно!

Извинявай ама в България много хора работят.
Това че бизнесмените не стават е друг въпрос, защото много по лесно е да изгониш един работник на борсата и държавата да го мисли, вместо да се занимаваш с разни документи и да се опиташ да го задържиш.
А подигравката ти с думите на лекарите от сутрешния брифинг говори единствено и само за самовлюбеност и абсолютно неуважение към всичко, което тия хора са постигнали с труда и знанията си.
Браво, момиче !!
Дано на тези, които се подиграват с труда и усилията на всички на първа линия, не им се наложи после да постъпят точно в тези болници!!

Ама те болниците да не са им бащиния. Това са държавни болници, за които ние всички плащаме с осигуровките си. Така , че по кротко със защитата на лекарите, които вместо да успокояват потенциалните си пациенти, всяват ужас и паника!

# 7 564
Боже, боже, няма ли кой да спре този Мангъров.Ако след две седмици отделяме вирус не сме повторно заразени, само отделяме, ама заразяваме ли?Мангъров е неадекватен, абсолютно неадекватен, връщах няколко пъти да чуя, не вярвам, че му дават трибуна.Значи във Великобритания не са удържали на журналистическия натиск, затова са сменили позицията си.Ако е бил в оперативния щаб , щабът щял да си загуби работата.Следващото било да се отворят стадионите, парковете, да отивта младите.Вече сме тазвивали Столкохмски синдром, децата да тръгнат на градини и училища, ако ще заразяват баби и дядовци, емиии....

Спрете Земята, искам да сляза?

Начинът да го "спрат" е да предложат друго решение. Как не са се сетили?

# 7 565
Съберете 2 и 2 и осъзнайте, че сте смъртни. Че колкото и да седите вкъщи, да плюете Мангъров, да се пенявите как "СТОЙТЕ СИ ВКЪЩИ", животът в някакъв момент трябва да продължи, без вирусът да е заминал за Мелмак, и този момент не може да е октомври 2025 г., когато има ваксина, която и без това половината тука казаха, че няма да си я бият.
Защо изключваш вируса да бъде убит от карантинните мерки?  Така е станало с "баща му" - SARS/ТОРС, 2003 година.

# 7 566
  • Другата България
Голям симпатяга този Мангъров. Много забавни неща предлага за пускането на "младите" да го боледуват заедно с децата, но е пропуснал факта, че в БГ децата масово се отглеждат от бабите и дядовците, а пък особено когато са болни и не могат да идат на детска, пък родителите са на работа.
Добре де, поне по време на ИП не ги ли отбиха тия деца от баба и дядо? Ние дето нямаме баби и дядовци, как си отгледахме децата, направо ум не ми побира. Как пък не съм знаела, че е задължително?
За смесените домакинства също. Как така сме държавата с най-много собствени жилища на глава от населението, пък в същото време едва ли не масово живеем в една къща по три поколения?
И хайде защото всички тези частни случаи не можем да ги разрешим, за по-лесно да се затворим всички и да чакаме Михаля?
Хайде, разреши ги. Давай, нали имаш предложения? Разреши "частните случаи", ето, започни с моя, вече го описах. Да, трима човека живеем в едно домакинство, двама са рискови. За съжаление нямам още 3 апартамента и вила, но имам мазе и тераса, и гараж под наем, ще мисля как да ги преустройвам, за да са годни за изолация. Но далеч не съм единствената, и да ти кажа, горния пост звучи високомерно. Това, че ти си отгледала някак децата си трябва да е пример за подражание ли? За да иронизираш, че е задължително едва ли не? Много млади хора има, които разчитат на помощ от "баба и дядо", особено сега, когато децата не са на училище и са си вкъщи. Особено сега. Хора, които работят и на две места, за да се изхранват. От една страна рев за работа, от друга-когато работещите искат да го правят защо пък разчитали на баба и дядо? А на кого? На съседа или на непознат от улицата?

# 7 567
И още нещо за хронично болните. Моята ЛЛ е такава, но не е спряла да работи и приема пациенти нито ден от ИП. Нея да я затворим ли или може да работи?

# 7 568
Моята идея за прекратяване на ИП е всички да се върнат към нормален начин на живот, с изключение на рисковите групи - за тях да остане карантината, такава, каквато е до сега и да остане карантината за болните от Ковид 19, да остане и карантината в болниците, домовете за възрастни хора и за хората с хронични тежки заболявания, като те да имат право на помощи, за да си стоят вкъщи - разбира се след представяне на решение на ТЕЛК.
Да се продължи политиката на спазване на социална дистанция и на опазване на възрастните хора, които живеят заедно със своите наследници.

А ако тези хора, хронично болните не желаят да се изолират до незнайно докога? Възрастните баби и дядовци, ако и те не желаят? Тогава какво правим? Нали разбираш, че това, което предлагаш, е дискриминация?
Това ли било? За да не "дискриминираме" едни - да го направим за всички? За да няма сърдити като в детската градина. Или като в казармата - да накажем всички заради редник Петров. Е много ми е ретро нещо, направо ми намирисва на соц.

# 7 569
  • Другата България
И още нещо за хронично болните. Моята ЛЛ е такава, но не е спряла да работи и приема пациенти нито ден от ИП. Нея да я затворим ли или може да работи?
Само ако е с хипертония, защото това е симптом, не болест.
И ако има гараж.

Тук всеки чете написано и го тълкува точно като дявола Евангелието.
Продължава се с мантрата, че се пазят само възрастните хора, и с тази за дискриминацията.
Ще е банално, ама и още месец ИП ни е малко....

# 7 570
Утре ще се взима решение докога границите ще останат затворени. Предложението на Макрон е до септември.
https://eurocom.bg/new/evropa-ostavya-granitsite-zatvoreni-do-se … 3W4XY5-U.facebook

Последна редакция: нд, 12 апр 2020, 19:19 от Анонимен

# 7 571
Аз моите родители никога няма да ги затворя в къщи, независимо от имотност и фин (не)потребности. Никога

# 7 572
  • София
Имунитет има и то стабилен. Не вярвайте на лъжливите твърдения на хора, които имат килипир от това. Като този 'аптекар'
И как така ни спряха Франция и Германия от хлорохина, обаче видите ли ние ще си имаме наши и ще струва 100 лв. парчето. Бравос бе!
Колко са хората, които като се възстановят от грип го карат отново? Аз такива не познавам. И да има са единици. Догодина можеш да се разболееш, да, но по време на сезона, отново? По-скоро не си се оправил напълно. Някои хора щом малко се почувстват добре и хукват навън, но той вируса още си е в организма...
На китайците няма да повярвам каквото и да кажат. Знам обаче, че в Европа такива случаи няма. А първите европейци, които се възстановиха са още през Февруари. Сега сме вече средата на Април! Няма вирус от който след като преболедуваш да нямаш антитела, дори и да са нетрайни, са напълно достатъчно да се допринесе за задушаването на самия вирус и пандемията.
Защото главната цел за мен е R0 да падне под 1, трайно. А това нещо се постига с взетите мерки + дан от изтеглилите късата клечка и срещнали се с болестта хора, които вече имат естествен имунитет.
Интересно защо не се говори за това от Мутафчийски и повечето политици на брифингите. Да не би защото нещо не им отърва?
Все повече започва да ми мирише и на мен на една голяма световна измама. Не, не, все още вярвам и все още подкрепям взетите мерки, но аз не съм глупак и мразя да ме правят на такъв!
Кога генерала или Бойко ще седнат и открито ще дадат отговор на най-важните въпроси, а не всеки път да плашат с Италия, което е толкова жалко и недостойно, че няма накъде. Аз тогава лично ще стана и ще им ръкопляскам.
Също така нашите политици и генерали явно не знаят за старата притча за тоягата и моркова. Няма и да я научат явно...

Последна редакция: нд, 12 апр 2020, 18:32 от Diavolo

# 7 573

А, мани ти, че ако почнем да обсъждаме измежду лекарите колко хронично болни и над пенсионна възраст има, мани. И Мангъров - той е на 64. И Аргигора, че тя пък е на 76. Остави, че няма да има и кой да ни лекува

# 7 574
Аз моите родители никога няма да ги затворя в къщи, независимо от имотност и фин (не)потребности. Никога

Никой нормален не би го направил. Моята баба е на 84, хористка, ми тя живее за социалните си контакти, те я държат жива и активна, след като дядо си отиде преди 10 години.

Не може и не е правилно да се третират възрастни и хронично болни като инвалиди и невменяеми, които не могат да взимат решение за себе си и живота си.

Общи условия

Активация на акаунт