COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 480 560
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 7 665
https://blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/padna-misteriyata-ot- … s_news739098.html
Това за мен е най добрата новина от днес, от изледваните в Банско до този момент цели 6% са се срещали с вируса, Grinning смея се защото това е изкл. добра новина т.е. там наистина е било огромно огнище, ама май вируса не е толкова страшен, защото труповете не са много.

Да, да да...аз също днес много се зарадвах.
Да видим какво ще покажат и другите тестове. Както писах назад, да не вземат да хвърчат пагони и мустаци...щото това тестуване трябваше да се направи мноооого по-рано...и тогава Мангъров да си напише една хубава статия, с която да спечели Нобелова награда, доказвайки, че Короната е въздух под налягане и е "джъст а флу, бро". А дано, ма надали би му се получило. Но се надявам точно това да се покаже от тестовете в Банско. Стискам палци....

# 7 666
Междудругото, аз смятам, че трябва да се направи на български едно информативно клипче как се носи маска. Как се слага, как се маха, да се обясни, че не я подпипваш, подръпваш,не я сваляш с мръсни ръце, пък да я слагаш в джоб, после пак я вадиш и я слагаш.. Може би е важно да се каже, защото гледайки хората как боравят с тея маски, ми явно не са информирани.

# 7 667
По тази логика, японци, корейци, китайци трябваше епидемии да имат от бактериални пневмонии.

А аз да съм се гътнала 10 пъти за 3 години с маска. Simple Smile

Хора, спрете с теориите, има хора с практика, която ги опровергава.

# 7 668
Междудругото, аз смятам, че трябва да се направи на български едно информативно клипче как се носи маска. Как се слага, как се маха, да се обясни, че не я подпипваш, подръпваш,не я сваляш с мръсни ръце, пък да я слагаш в джоб, после пак я вадиш и я слагаш.. Може би е важно да се знае.

Знае се идеално, но на никой не му пука

# 7 669
  • Другата България
Всичките ни проблеми ще изплуват на повърхността покрай тоя вирус. Проблема с яслите и детските градини в които често няма места в столицата или децата са в огромни групи, проблема с работещите пенсионери, които и гледат внуци, защото каквото и да си говорим младите опират до тях като няма кой да помогне, проблема с живеенето на тясно по две-три поколения, проблема със западналото здравеопазване, липсата на линейки, мизерията в болниците, факта че сме масово хронично болни без ТЕЛК. Ние не можем дори да си позволим лукса на подобни идеи за излизане на обществото под някакъв строй на групи, защото сме се оплели като свински черва още много преди тая история и я караме на мускули. Тепърва няма как да се разплетем и да успеем да не си пренесем вируса едни на други. Общо взето сме в патова ситуация.
Ето с това твое мнение съм напълно съгласна. Радвам се, че някой е разбрал това, което казвам и аз, може би не със същите думи, но това имах предвид - и за гледането на децата от баби и дядовци, което други не разбраха и ме пратиха да се напъвам да печеля, тук бих добавила и дългогодишните проблеми на мизерстващите в провинцията, колкото и да се напъват, и които се разбраха като едва ли не доволство от това, че видиш ли, сега и други "ще страдат" . Всичко това не е от вчера, не е дори от миналата година, сега се прояви в пълния си блясък, за мизерните провинциални болници, затворени отделения и липса на кадри...кой може да изпитва доволство от това? Някой мазохист? Проблемът не е в проблемите обаче, той е там, че надали и сега някой ще се загрижи за всичко това, за което се говори.
Скрит текст:
spoiler]Разбира се, че мога да си я намеря сама. Но аз всъщност питах нещо съвсем различно, а именно - къде да прочета написано официално, а не "разбирай, смята се". Че хипертонията е симптом, а не болест. Предполагам разбираш /или не?/ колко несериозно звучи това "разбирай, смята се", това са твои интерпретации, не нещо официално. Та в този линк и тази статия какво пише, да видим:
Цитат
При голяма част от пациентите с есенциална хипертония първоначално няма никаква симптоматика, понякога първите прояви на болестта са епизодичен епистаксис/главоболие.
Значи това е болест, при която първоначално няма никаква симптоматика. Давай втори опит.
Относно диабетът-отново не питах това. Хайде пак да се самоцитирам какво питах: къде да прочета, че
Цитат
ако диабетът, примерно, е в начален стадий, както и хипертонията, не попада в рисковата група
Не искам статии какво е диабет, знам какво е.
Скрит текст:
Сега видях, че си дописала, че се заяждам. Защото искам да се аргументираш и предоставиш актуално инфо откъде черпиш нещата, които пишеш? И това е заяждане? Ти пишеш неистини и собствени тълкувания, базирани на "разбирай, смята се, предполагам и т.н.", и ги пишеш категорично-като направо едва ли не доказани, и когато се опитвам да кажа, че не е вярно и искам да го докажеш, значи се заяждам? При все, че и друг потребител те попита същото? И той ли се заяжда?

Прочети статиите и ще си отговориш на въпросите сама.
Само за подсказка за хипертонията от статията, която ти пуснах:
При есенциалната хипертони съществува нарушение на секрецията на протективните простагландини, което влошава и функцията на  системата „ренин-ангиотензин-алдостерон“. Повишените нива на антидиуратичният хормон, които се установяват при някои хипертоници не водят до елевации на кръвното им налягане. Приема на натрий и калций/калий модулира кръвното налягане чрез паратироидните хормони и системата ренин-ангиотензин-алдостерон, но все още има дебати по отношение на точният механизъм по който се осъщствява това. Приема на нискоградусов алкохол повишава кръвното налагане чрез стимулиране отделянето на ренин от бъбреците.

При диабета:
Because early onset of type 1 diabetes may present with no overt clinical symptoms, misdiagnoses of pre-diabetes or type 2 diabetes frequently occur in the adult population.

И...https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions … -higher-risk.html
Спирам до тук, защото ме въвличаш в излишни спорове, които не водят до никъде, освен до хабене на байтове.
Ти и това не си разбрала-че не искам да споря с теб, безсмислено е, аз три дни спорих когато твърдеше, че сме под карантина, а не в ИП, и ти продължаваш да си го пишеш, та за това сега ще споря... Исках просто черно на бяло да ми посочиш къде директно пише това, което питам. Конкретно, с тези думи, а не да ми разтягаш локуми и отново да вадиш цитати от статии, които ТИ разбираш по един начин, но това съвсем не значи, че са така. Защото тогава ставаше въпрос за алабализми, но в случая говориш за болести и изключване на болни от тях от рисковата група, което поне според мен не е редно.
Но с едно съм съгласна - безсмислено е. Наистина няма да доведе до никъде. В темата пишат и медицински лица, нека някое от тях да каже хипертонията болест ли е или симптом. Аз няма да го разисквам повече, защото знам верния отговор, не предположение, не "смятай, разбира се....така, както аз го интерпретирам".

# 7 670
Да . По отношение на хигената си права. Но пък в повечето вериги няма никакъв контрол по отношение на брой купувачи в магазина, което си е също много рисковано и има струпване на хора в затворено помещение. Редно е да има контрол на входа на всеки супермаркет

# 7 671
  • Пловдив
Глупости на търкалета. Този корифей на мисълта поне да беше разбрал, че експириум означава издишване, обикновено издишване, а не "по-дълъг момент на издишване"...

# 7 672
В Кауфланд и Фантастико си е с режим отвън...в другите не знам

# 7 673
Междудругото, аз смятам, че трябва да се направи на български едно информативно клипче как се носи маска. Как се слага, как се маха, да се обясни, че не я подпипваш, подръпваш,не я сваляш с мръсни ръце, пък да я слагаш в джоб, после пак я вадиш и я слагаш.. Може би е важно да се знае.

Ми няма как тук с тъжно емотиконче да ти реагирам на тоя коментар, та просто ще напиша - Disappointed
Днес гледах хората с маски и то не бе едно сваляне, слагане, пак сваляне, под брадата, на врата, в джоба, вадене, чудо и то без почистване на ръце.

# 7 674
  • Варна
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Моята идея за прекратяване на ИП е всички да се върнат към нормален начин на живот, с изключение на рисковите групи - за тях да остане карантината, такава, каквато е до сега и да остане карантината в болниците, домовете за възрастни хора и за хората с хронични тежки заболявания, като те да имат право на помощи, за да си стоят вкъщи - разбира се след представяне на решение на ТЕЛК.
Да се продължи политиката на спазване на социална дистанция и на опазване на възрастните хора, които живеят заедно със своите наследници.

Скрит текст:
А тези, които нямат ТЕЛК, но са с хронични заболявания, какво правят?
Защото част от починалите имаха придружаващО заболяванЕ диабет или хипертония. А това са хора трудоспособни, без решения от ТЕЛК или право на помощи.
Ще си поемат риска, както всички нас. Все пак, когато човек има тежко заболяване, му издават ТЕЛК, в т.ч. диабетиците. Хипертонията е симптом, не заболяване, така че ако човекът е с тежко сърдечно заболяване, което е довело до хипертония, със сигурност се е освидетелствал на ТЕЛК. Всяко заболяване има степени и ако диабетът, примерно, е в начален стадий, както и хипертонията, не попада в рисковата група.
Линк, официално къде да прочетем болднатото?
Скрит текст:
И за да стане по-ясно, имам предвид написаното, че хипертонията е симптом и че ако диабетът и хипертонията /която хем е симптом, хем пък ако е в начален стадий/ не попадат в рисковата група, ако са в начален стадий? Явно постоянно излизат нови болести, които влизат в рисковата група, други пък излизат от нея, стадиране се въвежда, но за непросветени като мен и нямащи време да следят всичко това остава скрито. Та искам да го прочета черно на бяло, за да се ограмотя.

Ето ти една от многото статии, които, разбира се, можеш да намериш и сама. Става въпрос за есенциална хипертония, тази, за която се смята, че е "безпричинна", т.е. не е следствие на друго заболяване, разбирай, смята се, че не е симптом. Да, ама не.
http://medicine-bg.net/the-ancient-art-of-the-treatment/kardiolo … tial-hypertension

За диабетът също е писано много, ето примерно тази статия:
https://www.diabetesdaily.com/learn-about-diabetes/basics/what-i … etes-development/

Така или иначе, когато човек има тежко хронично заболяване, си минава на ТЕЛК.
Скрит текст:
Разбира се, че мога да си я намеря сама. Но аз всъщност питах нещо съвсем различно, а именно - къде да прочета написано официално, а не "разбирай, смята се". Че хипертонията е симптом, а не болест. Предполагам разбираш /или не?/ колко несериозно звучи това "разбирай, смята се", това са твои интерпретации, не нещо официално. Та в този линк и тази статия какво пише, да видим:
Цитат
При голяма част от пациентите с есенциална хипертония първоначално няма никаква симптоматика, понякога първите прояви на болестта са епизодичен епистаксис/главоболие.
Значи това е болест, при която първоначално няма никаква симптоматика. Давай втори опит.
Относно диабетът-отново не питах това. Хайде пак да се самоцитирам какво питах: къде да прочета, че
Цитат
ако диабетът, примерно, е в начален стадий, както и хипертонията, не попада в рисковата група
Не искам статии какво е диабет, знам какво е.
Сега видях, че си дописала, че се заяждам. Защото искам да се аргументираш и предоставиш актуално инфо откъде черпиш нещата, които пишеш? И това е заяждане? Ти пишеш неистини и собствени тълкувания, базирани на "разбирай, смята се, предполагам и т.н.", и ги пишеш категорично-като направо едва ли не доказани, и когато се опитвам да кажа, че не е вярно и искам да го докажеш, значи се заяждам? При все, че и друг потребител те попита същото? И той ли се заяжда?

Аз бях другата с питането. И в предложената статия отново чета, че хипертонията има прояви, че може да е  безсимптомна, че води до усложнения и е рисков фактор, но никъде не става дума, че тя самата е симптом.
На какво е симптом?

Ей това...
Цитат
Става въпрос за есенциална хипертония, тази, за която се смята, че е "безпричинна", т.е. не е следствие на друго заболяване, разбирай, смята се, че не е симптом. Да, ама не.
... го четох неколкократно, ама нещо не можах да вникна.
Всъщност следствията от заболявания по моите скромни познания не се наричат симптоми.  И къде в статията пише, че "Да, ама не", т.е. че есенциалната хипертония Е симптом?
Скрит текст:
Уф, ужас! Пълна каша!

# 7 675
Скрит текст:
Скрит текст:
Извинявай ама в България много хора работят.
Това че бизнесмените не стават е друг въпрос, защото много по лесно е да изгониш един работник на борсата и държавата да го мисли, вместо да се занимаваш с разни документи и да се опиташ да го задържиш.
А подигравката ти с думите на лекарите от сутрешния брифинг говори единствено и само за самовлюбеност и абсолютно неуважение към всичко, което тия хора са постигнали с труда и знанията си.
Думи на човек, чакал цял живот на заплатка от същите тия лоши работодатели. Тия с майбасите са една шепа, останалите карат на огризки и трохи от това, което остане от ония с майбасите и пак успяваХА да плащат заплати и да издържат няколко семейства.
За кои лекари говориш? За тия с 30 000 лв. заплата, дето са си плюли на суратя и дипломите много отдавна и са излезли на един от най-светлите християнски празници да стресират населението на ранина ли?  За тия удобните на властта ли?
И пак питам - колко ви плащат, за Бога, да казвате на черното бяло? Защото не мога да повярвам, че го правите безплатно, т.е от чиста глупост.

Да аз съм на заплата в частния сектор. И всеки ден ходя на работа и си я изкарвам тая заплата. Не са ми я подарили, не си ми я изкарал нито ти нито някой друг. И всеки ден ходя на работа с маска и  с градския транспорт. И не ми пречи да спазвам правила. И не само да слушам, а да чуя  този които разбира повече от мен за болести и лечението им. Може заплатата му да е и 300 000 лева, но той си е изградил име и си си я заслужил. Както например и един Меси, Роналдо, Кубрат Пулев, Андреа Бочели и милиони други хора, доказали се в своята област и получаващи полагащото им се заплащане.
И да, слушам ги напълно безплатно. Иначе трябва да слушам точно такива като теб, тъгуващи за дискотеката със салфетките и мислещи се за по велики и знаещи от всички, а всъщност са едно голямо нищо.

Глупости на ангро! Това с дискотеките и салфетките към една друга възрастова група, не към мен. Смятай ме към тия, "лошите работодатели", дето ти плащат заплатката. Обаче, докато ти си седиш и облъчено гледаш тия "велики умове" всеки ден по телевизора, такива като нас, ама без майбаси за продажба, се чудят как да лавират, за да задържат такива като теб.
Звучиш като ББ в момента. Смяташ, че ако премахнат мерките в БГ бизнесът ти няма да е в опасност ли

# 7 676

В Кауфланд има някакъв контрол между 8:30 и 10:30, после не съм виждала пропускателен режим.
В ТМаркет със сигурност няма.

# 7 677
  • Bulgaria
Да . По отношение на хигената си права. Но пък в повечето вериги няма никакъв контрол по отношение на брой купувачи в магазина, което си е също много рисковано и има струпване на хора в затворено помещение. Редно е да има контрол на входа на всеки супермаркет

Би трябвало да ограничат количките до броя, който има право да влиза и да забранят влизането без количка. Разбира се, отпред трябва охраната да бъде регулировчик, защото стадото не може да се контролира и винаги има недоволни, как може за 1 хляб да трябва да взимат количка. За 1 хляб не се ходи в супермаркета, а в кварталния магазин, но някои хора още ползват супермаркета за разходка. Също трябваше да се забрани пазаруването на повече от 1 човек, няма нужда да се бутат 3 човека с 2 деца, наистина не го разбирам.

# 7 678

Ми няма как тук с тъжно емотиконче да ти реагирам на тоя коментар, та просто ще напиша - Disappointed
Днес гледах хората с маски и то не бе едно сваляне, слагане, пак сваляне, под брадата, на врата, в джоба, вадене, чудо и то без почистване на ръце.
То с това оправИя няма да има. Поне, когато се разминават с мен, да имат пред устата и носа, пък другото си е въпрос на здравна култура и си е за тях.

# 7 679
отвън, да
Сега добрият ни бащица ще каже на производителите на колко да си продават продукцията.Да живей комунизъма

Общи условия

Активация на акаунт