COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 479 751
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 9 120
Някой от хардлайнерите на тема "сичкиШеОмрем" ще ми отговори ли на въпроса кому беше нужно въвеждането на задължителни маски при положение, че седмици наред нямаше никакъв сериозен прогрес на заразените и то без да се носят маски? Кому беше нужно това?

Изобщо не смятам, че всички ще умрем, но мисля, че въвеждането на задължителни маски с начална и крайна дата  беше нужно на тези, които решиха, че великденските служби ще бъдат отворени за миряни.  Не че има решаващо значение, но си е някаква застраховка, в случай, че не успеят да поддържат дистанция. От друга страна е доста глупаво да не ограничиш достъпа, но да издадеш заповед "Маските са задължителни само на Великден". Мисля, че е просто поредният пример на недомислица.

# 9 121
Хх, много интересно. Нали съм записана в бюрото по труда в момента и там на всеки месец май трябва да се ходи на място, не разбрах защо. Както и да е, сега края на Април имах записан ден, в който трябва да се явя и преди 2 часа ми се обадиха да ми кажат, че предвид извънредното положение - моят час се отлага за 15.07?!? Освен, ако не си намеря работа преди това
Това го казаха преди няколко дни. Не е необходимо всеки месец да ходите да се подписвате там, че не роботите. Автоматично ще се продължава. Целта е по-малко струпване на хора да има там.

# 9 122
  • София
"Носете маски, за да сте здрави[/i]", каза генерал Мутафчийски, след като му бяха припомнени думите от 22 март, когато казва, че те създават фалшиво спокойствие, че пазят от коронавирус"

С прекалено многото отговори генерала влезе в противоречие със себе си..

Благодаря - това не съм го чула. В такъв случай ще се самоцитирам

Маските предпазват хората от заразяване - аз предпазвам теб, ти предпазваш друг, той предпазва трети и т.н. Толерантност, разбиране и съпричастност трябва в момента в България.

Т.е. ако всички носят маски, всички ще са здрави, защото всеки ще пази другия.

А относно манията на някои хора да хванат генерала в издънка ще кажа, че е добре да сме толерантни към хората, които се борят с нещо ново и непознато за тях. Нещо, за което не пише нищо в нито един учебник, няма лекарство, няма и ваксина. Нормално е проучванията през определено време да показват различни неща и хората да сменят мнението си, след като се запознаят с новите неща около вируса.
Абе нещо много рязко си смени мнението от днес за утре след като го взе на работа ББ

# 9 123
  • Другата България
Скрит текст:
Село Паничерево, община Гурково е под карантина от полунощ тази нощ

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев от полунощ днес се забранява влизането и излизането от село Паничерево, община Гурково, след като по-рано мъж от селото с положителна проба за коронавирус избяга от болницата в Стара Загора и се прибра у дома.
Намиращите се извън селото негови жители имат време до 20 часа днес да се върнат по домовете си. Те ще останат под карантина в следващите 14 дни и имат право да напускат домовете си само за снабдяване с храни и лекарства, за банкови услуги или за медицинска помощ. В Паничерево живеят малко над 1800 души, по данни от ГРАО към 2015 г.

https://m.dnevnik.bg/bulgaria/2020/04/14/4054521_starozagorsko_s … arantina_ot_tazi/
Не е нормално да затвориш цяло село заради един човек. Ама то в нашата държава всичкото ни е такова.
Болните в инфекциозно отделение в Стара Загора са оттам, роми. Контактните им са в селото, има и такива под карантина, които не я спазват и постоянно ги търсят с полиция. Къде е гаранцията, че така, както на този му е скимнало в един момент да си тръгне, няма да го направят и други? И от селото, и за селото? Кога и къде на друго място някой си тръгна или напусна болницата ей така, за да си иде при родата? Болният в Токуда, който реши да се разходи до близкото кафе и го издирваха с полиция, също беше ром. С тях оправия няма, те са само с права, единствено и само. Задължения никакви. И понеже няма как по нормален начин, се действа така, по "ненормален". Селото се затваря не заради един, а заради всички безотговорни, нагли и безочливи хора, за които нищо друго не е от значение освен това да се наядат, напият, да се сбият, да се изпотрепят, и после да искат полиция и СП да ги спасява. Тоест, отново държавата. Която им е длъжна, на тях всички са им длъжни. Не знам кое е "всичкото", което ни е "такова", и какво е "такова", но в случая с тези по друг начин оправия няма.
[/quote
Има доста, които не са хванати, че са заразени и не знаят сигурно и си щъкат насам натам, че 2-3-5- ма повече, пък било то и в някакво село е все тая. Ама хайде да го затворим.
Ох, научи се да цитираш правилно, и да ползваш спойлери, трудно е за останалите по този начин.
Какво общо имат тези, които не са "хванати" /кой къде ги хваща заразените, и на какъв принцип?/, с установен заразен, хоспитализиран и определено наистина болен? Какво значи "някакво село"? Значи като е в "някакво село", все тая, но виж, ако беше в град, голям, областен, тогава трябваше да има контрол и "хващане"?

# 9 124
Аз лично му съчувствам на генерала и не знам дали много други биха изглеждали адекватно в тая роля, където емоциите са много, а яснотата - малко.

Не знам как е по другите държави, обаче аз бих оставила повечето говорене на тия брифинги на някого, който е специалист по публични комуникации, а не на оперативното ръководство.

Въобще, мерките са едно, а посланията към обществото - съвсем друга.

Сигурна съм, че някой някъде е написал учебници по управление на кризи и комуникационни стратегии. И че някой е полагал изпити по това. Аз не виждам ни един комуникационен експерт из тия щабове, ама може и да съм го пропуснала.

# 9 125
  • В заешката дупка
Положението в Исландия към днешна дата. Пикът на активния брой заразени го минахме и вървим надолу. По този показател (активни заразени) релността се оказва по-добра от очакваното. (Черната линия - по-вероятната прогноза,  прекъснатата линия - песимистична прогноза, черните точки - реалността).

Кумулативно брой заразени е около и малко над оптимистичния вариант:

С всичките условности и това, че нещата няма как да са ясни на този етап, в момента смъртността като процент от общия брой приключили до момента случаи е 1%.

Мерките ще ги разхлабват след 4 май стъпка по стъпка, и ако нещата не вървят надобре, ще се прави крачка назад ако трябва. Започват с училища и ДГ, които така или иначе не бяха затворени - работеше се с по-малки групи, които се редуваха. Сега се разработват конкретните препоръки в детайли и ще бъдат пратени на училища и ДГ. Ще има и промяна за професиите, които изискват близък физически контакт. Досега фризьори, масажисти, разни терапевти и подобни не работеха. Банът от 20 души на едно място, ще бъде водигнат на 50. Това ще засегне кафета, ресторанти и магазини също, които на национално ниво не бяха затворени (не че много хора са обслужвали или че нямаше неработещи). Казаха ни че вероятно основните препоръки за честото миене на ръце по 20 сек  и разстояние от 2 метра ще си стоят поне още година. (Тук маски не се препоръчват). Сега лятото в Исландия принципно има(ше) много масови фестивали и празненства, включително и националния празник на страната, но това лято няма да е като преди въобще. Ще има някакви банове и ограничени по повод на тези традиционни масови събирания.

# 9 126
Проф. Радка Аргирова с остра критика към щаба в ТВ на Славчо при Сиромахов. Браво ! Усещах я от доста време, че не е съгласна със ставащото, че е наясно, че не се прави така, но се въздържаше, може би на колегиалност или за да не всява напрежение преди да е изминал 1 месец от ИП. Трябваше да се позволи на такива хора - специалисти да управляват кризата, защото те за това са учили и това работят. А тези дето управляват медицинска пандемия с военни похвати, мястото им е на улицата, ако искат да всяват респект. Тука трябва експертна медицинска експертиза и чак след това оперативни мерки, а то при нас стана обратното...

Язък, че се взеха толкова добри и навременно мерки в началото, чак ме е яд, че 1 месец го проспахме...

# 9 127
  • София
Скрит текст:
Село Паничерево, община Гурково е под карантина от полунощ тази нощ

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев от полунощ днес се забранява влизането и излизането от село Паничерево, община Гурково, след като по-рано мъж от селото с положителна проба за коронавирус избяга от болницата в Стара Загора и се прибра у дома.
Намиращите се извън селото негови жители имат време до 20 часа днес да се върнат по домовете си. Те ще останат под карантина в следващите 14 дни и имат право да напускат домовете си само за снабдяване с храни и лекарства, за банкови услуги или за медицинска помощ. В Паничерево живеят малко над 1800 души, по данни от ГРАО към 2015 г.

https://m.dnevnik.bg/bulgaria/2020/04/14/4054521_starozagorsko_s … arantina_ot_tazi/
Не е нормално да затвориш цяло село заради един човек. Ама то в нашата държава всичкото ни е такова.
Болните в инфекциозно отделение в Стара Загора са оттам, роми. Контактните им са в селото, има и такива под карантина, които не я спазват и постоянно ги търсят с полиция. Къде е гаранцията, че така, както на този му е скимнало в един момент да си тръгне, няма да го направят и други? И от селото, и за селото? Кога и къде на друго място някой си тръгна или напусна болницата ей така, за да си иде при родата? Болният в Токуда, който реши да се разходи до близкото кафе и го издирваха с полиция, също беше ром. С тях оправия няма, те са само с права, единствено и само. Задължения никакви. И понеже няма как по нормален начин, се действа така, по "ненормален". Селото се затваря не заради един, а заради всички безотговорни, нагли и безочливи хора, за които нищо друго не е от значение освен това да се наядат, напият, да се сбият, да се изпотрепят, и после да искат полиция и СП да ги спасява. Тоест, отново държавата. Която им е длъжна, на тях всички са им длъжни. Не знам кое е "всичкото", което ни е "такова", и какво е "такова", но в случая с тези по друг начин оправия няма.
[/quote
Има доста, които не са хванати, че са заразени и не знаят сигурно и си щъкат насам натам, че 2-3-5- ма повече, пък било то и в някакво село е все тая. Ама хайде да го затворим.
Ох, научи се да цитираш правилно, и да ползваш спойлери, трудно е за останалите по този начин.
Какво общо имат тези, които не са "хванати" /кой къде ги хваща заразените, и на какъв принцип?/, с установен заразен, хоспитализиран и определено наистина болен? Какво значи "някакво село"? Значи като е в "някакво село", все тая, но виж, ако беше в град, голям, областен, тогава трябваше да има контрол и "хващане"?
Значи, че това хващане и изолиране на заразени е като да хванеш и изолираш въздуха.

# 9 128
  • София
Как мислите, в България, ако пуснат училища и градини след 13.05, казвам - ако, отново ли ще е е Непрепоръчително да се виждат с баби и дядовци?

# 9 129
Проф. Радка Аргирова с остра критика към щаба в ТВ на Славчо при Сиромахов. Браво ! Усещах я от доста време, че не е съгласна със ставащото, че е наясно, че не се прави така, но се въздържаше, може би на колегиалност или за да не всява напрежение преди да е изминал 1 месец от ИП. Трябваше да се позволи на такива хора - специалисти да управляват кризата, защото те за това са учили и това работят. А тези дето управляват медицинска пандемия с военни похвати, мястото им е на улицата, ако искат да всяват респект. Тука трябва експертна медицинска експертиза и чак след това оперативни мерки, а то при нас стана обратното...

Язък, че се взеха толкова добри и навременно мерки в началото, чак ме е яд, че 1 месец го проспахме...

Какво е казала? Или ако имаш линк? Аргирова е една от много малкото ни тесни дългогодишни специалисти

# 9 130
Скрит текст:
Lady Cassiopeia,

Тази сутрин имаше въпрос към щаба за маските. Имахте ли възможност да чуете отговора? ..

Отговор не чух - генерала отказа да отговори. И нормално - няма ден, в който този въпрос да не му бъде зададен. Както и онзи малоумния за кръвната група. Там поне отговора ми хареса - по кръвни групи и зодии не могат да кажат каква е смъртността. Защото тези въпроси се повтарят, ако не всеки ден, то през ден. И мисля, че не е нужно всеки път да се задава един и същ въпрос.
Не се ли питате, наистина ли всичките ни журналисти са толкова тъпи? И защо ден след ден, задават все едни и същи въпроси? Дали пък не им е забранено да задават истинските, важните въпроси?
Може и да им е забранено - за това няма как да знам и да споря. Но, тъй като всички знаем, че журналистите масово четат из форуми и фейсбук, за да видят какво го интересува народа, могат спокойно всеки ден да си подбират по 1 - 2 - 3 нови, не толкова важни въпроси, вместо да задават един и същ въпрос. Защото задавайки един и същ въпрос ще получават един и същ отговор, а накра ще им бъде отказан отговор, както и стана.
Работата е там че на един и същ въпрос се получават различни отговори, и като "забие" положението се отказва отговор.
Да припомним ли отвореното писмо на анестезиолзите към генерала?..

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 23:06 от Анонимен

# 9 131
Извинявам се, ако вече е публикувана тук тази информация.

https://www.labtestcovid19.com/

Платформата на самоорганизиралите се лаборатории, които публикуват резултатите от всички тестове, с цел да се даде по-широк поглед на картината със заразени/излекувани/с имунитет.

# 9 132
Как мислите, в България, ако пуснат училища и градини след 13.05, казвам - ако, отново ли ще е е Непрепоръчително да се виждат с баби и дядовци?

Какво ти препоръчва Бойко и какво правиш ти са две различни работи. Още в началото на извънредното положение много хора си закараха децата при бабите и дядовците, за да ги гледат, а родителите да могат да продължат да работят.

# 9 133
  • София
Започва Референдум на БНТ. Ще говорят за мерките. Но не са само лекари.

# 9 134

Работата е там че на един и същ въпрос се получават различни отговори, и като "забие" положението се отказва отговор.
Да припомним ли отвореното писмо на анестезиолзите към генерала?..

Не е нужно. Аз имам въпрос, защото наистина не знам - колко от пациентите в българия са били интубирани, а след подобрение са екстубирани?

Общи условия

Активация на акаунт