COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 479 113
  • 32 209
  •   2
Отговори
# 9 150
От къде ги намирате графиките за различните държави? Търся, ама нещо не мога да се ориентирам.

https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries

Като цъкнеш на всяка една държава от таблицата, ти дава информация и графики.

# 9 151
Не знам къде живеете вие , къде аз. Никакви полицаи няма. Единственото различно е, че са затворени кафета и ресторанти.

# 9 152
За маските, дето пазели другите: 1. Любителските от плат нищо не пазят. 2. За маските с вентил се написа, че пазят носещия, но неговите бацили се изхвърлят безпрепятствено навън. Защото това са маски за предпазване от замърсен въздух, а не медицински. 3. От медик знам, че хирургическите еднократни маски пазят най-добре другите и се носят от болни и от лекари в операционни, където е необходима стерилност. Но те действат до 2 часа, после трябва да се сложи нова.
Извод: за да се пазят другите и да имат наистина антивирусен ефект маските, трябва всички да носим еднократни медицински и да ги сменяме на 2 часа, което е невъзможно, защото тези маски продължават да са дефицит. Иначе такива от плат вече се нашиха и има навсякъде.
Дори и така, мога да се съглася, че някакви маски предпазват що-годе, на фона на нищо. Но има логика да се носят само на закрито.
На улицата и в парка е абсурдно, там дистанцията е достатъчна. И не, не се носи вирус от вятъра, моля ви.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 08:58 от Анонимен

# 9 153
Гражданин обвини Мутафчийски с отворено писмо във Фейсбук

http://www.bnews.bg/article/266861-grazhdanin_obvini_mutafchiysk … pismo_vav_feysbuk

# 9 154
  • Варна
Видях много хора без маски, днес. Млади и семейни. Имаше си и мъжки седенки. Аз стриктна, с обрив по цялото лице. Не се оплаквам, само констатирам.
В Банско са преболедували грипа, още преди два месеца. Тоест карантината е закъсняла. А пика къде е ?

Последна редакция: вт, 14 апр 2020, 23:19 от Viviana91

# 9 155
Скрит текст:
Село Паничерево, община Гурково е под карантина от полунощ тази нощ

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев от полунощ днес се забранява влизането и излизането от село Паничерево, община Гурково, след като по-рано мъж от селото с положителна проба за коронавирус избяга от болницата в Стара Загора и се прибра у дома.
Намиращите се извън селото негови жители имат време до 20 часа днес да се върнат по домовете си. Те ще останат под карантина в следващите 14 дни и имат право да напускат домовете си само за снабдяване с храни и лекарства, за банкови услуги или за медицинска помощ. В Паничерево живеят малко над 1800 души, по данни от ГРАО към 2015 г.

https://m.dnevnik.bg/bulgaria/2020/04/14/4054521_starozagorsko_s … arantina_ot_tazi/
Не е нормално да затвориш цяло село заради един човек. Ама то в нашата държава всичкото ни е такова.
Едва ли е само един, освен това е бил от циганската махала. Мисля от същата днес са хванати двама под карантина в нарушение. Много правилна и навременна мярка! Дано само да не си отмени заповедта министъра Grinning

За пръв път чувам това село! Не, че това му пречи да съществува 😂
Ама като за 1 човек цялото село е под карантина, що не затворят София , като тук има малко повече от 1 болен .
Потресена съм от тия мерки вече 🙈
За вас специално пак ще обясня, защото явно не го правя добре. Първо, от това село днес или вчера са хванали двама в нарушение на карантината. Отделно още един от това село е избягал от болницата в Стара Загора. И, забележете - както днешния случай, така и всички останали са били цигани. Нужно ли е още пояснение? А ако пламен Стара Загора, заради махалата в Паничерево, добре ли ще ?  Или тогава ще викате - затвориха Банско, едно село не посмяха да затворят!
Иначе, да, отдавна смятам, че и ние трябваше да сме заключени, тук са 2/3 от случаите, все пак.

Много добре разбирам Simple Smile
Затова казвам, че мерките будят доста въпросителни! Особено за София.

# 9 156
Гражданин обвини Мутафчийски с отворено писмо във Фейсбук

http://www.bnews.bg/article/266861-grazhdanin_obvini_mutafchiysk … pismo_vav_feysbuk
Чудесно го е написал.

# 9 157
АКо всеки ден се установяват 10 заразени, независимо дали носители и болни от, при нас това ще продължи.....2 години...
Всички мерки , предприето от март месец насам, имат само една последица - смазана икономика, нашумели скандали и интриги - изместени, 20 години напред оправдания за липси , точене на пари....и някои все още се молят на Бог да ни опази от този вирус....
Бтв - колко от феновете на Слънцето знаят къде отиват парите от Европа, 'даренията' от крадците, даренията на наивниците, които си мислят , че помагат
Аз почвам да се притеснявам за здравето на парламента. Там всички са с наднормено тегло....Бойка едвам диша, ще вземе да се гътне горкия.....дали ще го водят после Корона или лакомия?

# 9 158
Не знам къде живеете вие , къде аз. Никакви полицаи няма. Единственото различно е, че са затворени кафета и ресторанти.

Не знам по каква логика, но май в различните градове е различно. В Пловдив например е по-стегнато от Варна, където животът "пукна" и закипя от няколко дни заедно с пролетта. Само маските по лицата напомнят на какво "дередже"сме. Доста маски обаче се носят като украшение, аксесоар от врата, до над долната устна. Носът не се вписва въобще в маскирането.  При други пък  маските изпълнават роля на диадема, трети ги ползват подобно на щал под брадичката...
Честно казано малко ме е страх при този псевдо маскарад до къде ще я докараме и само някакво хубаво предчувствие и интуиция ме карат да очаквам, че ще минем метър.

# 9 159
АКо всеки ден се установяват 10 заразени, независимо дали носители и болни от, при нас това ще продължи.....2 години...
Всички мерки , предприето от март месец насам, имат само една последица - смазана икономика, нашумели скандали и интриги - изместени, 20 години напред оправдания за липси , точене на пари....и някои все още се молят на Бог да ни опази от този вирус....
Бтв - колко от феновете на Слънцето знаят къде отиват парите от Европа, 'даренията' от крадците, даренията на наивниците, които си мислят , че помагат
Аз почвам да се притеснявам за здравето на парламента. Там всички са с наднормено тегло....Бойка едвам диша, ще вземе да се гътне горкия.....дали ще го водят после Корона или лакомия?
Най-важното е да избегнем вирусът. Всичко друго е просто второстепенно.

# 9 160
Врабчо, фактът, че от щаба искат от нас да носим нещо на лицето си, все едно дали е маска от плат, еднократна, шал или бурка, е много красноречив колко точно очакват да се спасим с тях...

# 9 161
Скрит текст:
Ама...то и досега имаше български стоки по веригите, включително плодове и зеленчуци.Unamused

Скрит текст:
Когато въведоха КПП-тата, във Фейса хора от Пловдивско се оплакваха, че няма да могат да си изкарат разсада на полето навреме ... та не знам и каква продукция ще дочакаме есента
Скрит текст:
Пазарите работят. Идете и вижте, хората си продават разсада. Който иска си купува...
На полетооо, не на пазара ...  Говорим за тази продукция дето ще я чакаме есента да се продава по веригите - селскостопански работници е трябвало да отидат и разсаждат на нивите  с чушки и домати, а не бабите на пазарите дето продават 20 стръка разсад в кофички от кисело мляко. Сега по-ясно ли е?

Ами на полето явно хората си работят. Не пишат тук като нас, нямат време да мрънкат за кафенета, за маски за ограничени права. Имат си работа,от това им зависи хляба.

Явно ли? И от какво ти стана "явно"? Ти вчера се върна от полето ли що? И грам ли не схващаш за какво иде реч  - не са им позволили да излязат и хората са притесняваха, че разсада им отива на кино ...  и от там и реколтата заминава1?
Мрънкали някои за кафета, а пък някои си имали си работа  ...  и тече една мисъл - то каквото е тук, толкова и в управляващите,  дето ги взеха великите "мерки".

# 9 162
Норвегия се подготвя за плавно отваряне на детските градини и училища следващите 2 седмици. Както изглежда, ще е намалено работно време, малки групи деца, едни и същи учители с децата, много миене на ръце и дезинфекциране в класните стаи и групите. Всички чакат с нетърпение, но

в Осло ситуацията е друга. Осло е епицентърът на заразата в Норвегия и много политици и други експерти предлагат изолирането на Осло и отделни правила за столицата. Професор по микробиология от университета в Тромсьо например предлага Осло да се изолира от останалата част на страната, защото там нямат контрол върху ситуацията (моя добавка: и хората са по-свободно- и алтернативномислещи, четящи конспирации и ''те това тука не се отнася за мен'' мислене). Според професорът изолиране на района в такава ситуация е нормална реакция. Това са направили в Хелзинки например с добър ефект. Северните региони на страната пък са въвели карантина за ''южняците'', понеже ги е страх, че последните ще донесат зараза на север. Все пак в северните райони живеят по-малко хора, по-рядко населен е и здравната система е с по-малък капацитет да се справи с много случаи наведнъж.

В Норвегия винаги си е имало противопоставяне Осло-останалата част от страната, малко като в България София-провинция, но като чета статии, форуми и коментари под статии ... май това противопоставяне се засилва и все повече хора извън Осло обвиняват столичани, че сеят зараза.

# 9 163
БЦЖ срещу коронавирусa: по-малко свръх очаквания и повече доказателства, моля  - според сп. Форбс: https://www.forbes.com/sites/madhukarpai/2020/04/12/bcg-against- … ase/#5e030c5b6b4f

# 9 164
Какво му е на мерките - Австрия едва днес отвори малките магазини, а нашите не са затваряли. Испания възобнови строителството и производството, нашите не са спирали.

Кажи ми кога ги приложиха, а не кога ги отпуснаха. Малките магазинчета не изчерпват мерките в България. Мерките са доста строги и се взеха на 7-я официално заразен. После се чудите защо нямало болни и се почват щуротиите - ама то намяло вирус, БЦЖ ни пазело, и не знам си какви други фантасмагории.

БЦЖ срещу коронавирусa: по-малко свръх очаквания и повече доказателства, моля  - според сп. Форбс: https://www.forbes.com/sites/madhukarpai/2020/04/12/bcg-against- … ase/#5e030c5b6b4f

Ами да, съгласна съм - по-малко свръх очаквания и повече доказателства, моля.

Общи условия

Активация на акаунт