COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 478 787
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 9 570
Значи ти с твоите сметки стигна до 2 милиона и 100 хиляди и спря да смяташ, а по графиките излиза, че тъкмо минахме двата милиона в световен мащаб.

Е, явно не съм внимавала, виновна съм. Много са държавите, а не се усетих, че ги има нещата предварително сумирани. Но като гледам у нас как се тества....както и да е.
Да ни е живо и здраво СЗО-то, много ни помогна, нЕма що!

П.С. Обаче за паричките - пълно мълчание, дами. Що така?

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 16:19 от DeltaAzimut

# 9 571
Не знам дали е пускано - вече има драйв тру тестване
https://m.dnevnik.bg/photos/2020/04/14/4054373_snimka_na_denia_d … ronavirus_bez_da/

# 9 572
Дори и да се направи масово тестване у нас, резултати под 70% с IgG няма да ни позволят да се омешваме смело и да си живеем както преди. А както се видя, ние сме далеч от този процент все още. Но ще  се хванат безсимптомните и ще се отделят, което сега няма как да стане.

Аз нямам проблем да живея смело и да се мешам с останалите българи. С братята контакти нямам и не искам да имам. Та там няма да се мешам.
Расистка съм явно...

# 9 573
А как си представяте връщането в училище у нас? И без вирус в големите градове се учи на смени, дистанционното обучение е отбиване на номера за голяма част от училищата. Аз лично не виждам решение.
Идея нямам. Мъча се да си представя дистанция в училище и не мога. Маски пък съвсем.
За разреждане на класове трябват и нови учители, а не виждам системата да има готовност за това.
Дистанционното обучение може да издаяни някак класовете за тази учебна година, но за другата няма да издържи, ще имат огромни пропуски и без това.
А за матурите изобщо не ми се мисли. Там трябва да ги проведат присъствено, иначе ще се наруши равнопоставеността на учениците.
Аз лично не виждам начин да рестартира училището до края на тази учебна година. Ще я приключат някак дистанционно и това е.
В тази тема, тъкмо четох това:

Учебната година да приключи от вкъщи? МОН не го изключва

# 9 574
Скрит текст:
Ето информация на частните лаборатории
https://www.labtestcovid19.com/dashboard

За мен щаба не ги устройва да има такава информация,  изнасяна публично. В началото е била забранена, но след надигането на глас на различни лекари, аптекари, са се покротнали и все пак оставиха да се изнася тази информация.

Някой по напред пита има ли още вярващи, че имало стъкмистика. Специално за наща държава вярвам, че има такава.
По аптеките вече се появат бързи тестове. Първо упорито ги отричаше щаба, сега започнаха с тях да тестват Банско и други групи.
За мен не изнася на главните, да се тества по мащабно народа.

Аз мисля, че от щаба не ги устройва да изнасят такива цифри публично, защото това би успокоило народа и би го накарало да почне да се бунтува срещу мерките. Ако кажат, че средно 3% от българите са преболедували или в момента боледуват и само 36 починали има(което според мен е невъзможно и според мен са най-малко 360), това прави процент на смъртност малко по-висока от тази на грипа. Само че, ако излезнем навън и няма мерки, тази болест ще почне масово да се разпространява, защото нямаме имунитет и тя ще се разпространи много, много бързо. За да се стигне до групов имунитет са ни необходими 70% заболели, това прави около 5млн души, дори на ниска смъртност 0,2-0,5%, това прави голяма бройка починали.  Ако от тези 5млн, се наложи 5% да влезнат в болница, това би докарало здравната система до пълен аут и ще увеличи смъртността, поради простата причина, че няма да имаме капацитет да помогнем на всички болни. Ако сме с мерки, нещата ще станат много по-бавно, вероятно ще достигнем момент за лекарство или ваксина(ние поне на това се надяваме). Та според мен мерките са изключително важни и ако започне едно премахване на тези мерки, трябва да стане контрилируемо, така че държавата да не позволява този % на заболели да минава 5% до 10%, така ще спасим много повече хора.

# 9 575
  • София
И аз предполагам, че хлорът в басейните убива вируса, без значение плюнки, лиги ли, коса ли, мигли ли ще хвърчи.
По-интересно е солената морска вода по някакъв начин влия ли на вируса? На жегата на пясъка вероятно няма да вирее, но по металните чадъри и пластмасови шезлонги - силно вероятно е да вирее и който от местните в морските градчета иска да плажува, да му се налага да ходи с шише спирт..... Или - махат се всички чадъри и шезлонги и всеки си носи собствен чадър (ако иска.). Ангелкова няма да е особено щастлива....

# 9 576
Ronald, Ангелкова ще се поболее, ако те чуе Joy

# 9 577
  • Другата България
Скрит текст:
Скрит текст:
Ето информация на частните лаборатории
https://www.labtestcovid19.com/dashboard

За мен щаба не ги устройва да има такава информация,  изнасяна публично. В началото е била забранена, но след надигането на глас на различни лекари, аптекари, са се покротнали и все пак оставиха да се изнася тази информация.

Някой по напред пита има ли още вярващи, че имало стъкмистика. Специално за наща държава вярвам, че има такава.
По аптеките вече се появат бързи тестове. Първо упорито ги отричаше щаба, сега започнаха с тях да тестват Банско и други групи.
За мен не изнася на главните, да се тества по мащабно народа.
Аз мисля, че от щаба не ги устройва да изнасят такива цифри публично, защото това би успокоило народа и би го накарало да почне да се бунтува срещу мерките. Ако кажат, че средно 3% от българите са преболедували или в момента боледуват и само 36 починали има(което според мен е невъзможно и според мен са най-малко 360), това прави процент на смъртност малко по-висока от тази на грипа. Само че, ако излезнем навън и няма мерки, тази болест ще почне масово да се разпространява, защото нямаме имунитет и тя ще се разпространи много, много бързо. За да се стигне до групов имунитет са ни необходими 70% заболели, това прави около 5млн души, дори на ниска смъртност 0,2-0,5%, това прави голяма бройка починали.  Ако от тези 5млн, се наложи 5% да влезнат в болница, това би докарало здравната система до пълен аут и ще увеличи смъртността, поради простата причина, че няма да имаме капацитет да помогнем на всички болни. Ако сме с мерки, нещата ще станат много по-бавно, вероятно ще достигнем момент за лекарство или ваксина(ние поне на това се надяваме). Та според мен мерките са изключително важни и ако започне едно премахване на тези мерки, трябва да стане контрилируемо, така че държавата да не позволява този % на заболели да минава 5% до 10%, така ще спасим много повече хора.
Едно към едно с моето мнение по въпроса. Е, с малки изключения или допълнения, които съм писала и преди, но това мисля и аз. Само дето аз продължавам да смятам, че малко рано сложихме каруцата пред коня с мерките.

# 9 578
  • Бургас
Трудно ми е на този етап да си представя връщането на децата в училищата. Малките (до 4 клас) са по цял ден в училище и имат две хранения в стол - закуска и обяд. Класовете са по около 25 човека, седящи в повечето случай на двойни чинове в не много просторни стаи. През междучасията в стаите и в коридорите е пищящо стълпотворение от деца, които се гонят, борят, надвикват и т.н.  Учителите не са в първа младост, а и досега много често съм ги засичала, че ходят болни на работа (както правим повечето от работещите).
Не виждам как ще се осигури дистанция между всички ученици, учители, родители ...
Да се надяваме, че на есен ще са по-добре нещата, но все още не знам как ще събера сили да пусна дребния на училище.
ПП. Не съм от хората, които работят от дома. Всеки ден ходя на работа, пазарувам и т.н.

# 9 579
  • MI
Много неща изглеждат невъзможни докато не стане така, че да няма избор. Италия има територия около 3 пъти по-голяма от България и население около 9 пъти. При това планините, които са рядко населени не са по-малък процент. Ясно е колко по-голяма е гъстотата на населението. Щом за там се мислят подобни мерки, ще може и в България. За работодателите казах хоум офис който може, във фабриките на смени или както искат но да спазват дистанция ако искат да работят. За училищата още мислят точно как, не съм задълбочавала но има предложения. Ще видим от 3ти май как ще е точно, но това е насоката.

Делта, САЩ имат около 9 Хил. теста на милион население, Италия близо 18 Хил. Германия около 16 Хил. Колко точно пък по-масово да тестват?!

# 9 580
И какво сега, изведнъж 40 нови!
Не очаквах да каже, че тези са горещите точки.
Сега какво се оказа, че от новите софийски случаи, повечето са там ли?
Не вярвам повечето софийски случаи да са от там. Вероятно са хванали единични случаи от там, но пък имат информация, че в тези квартали нещо се случва. И сега са решили да им направят скрининг, защото тези квартали са почти затворени общности. То бял човек не може да се изследва ако има симптоми, освен ако не си плати за ПСР, какво остава за тях.

Може въобще да не са от София, а да са настанени в софийски болници, както се изкривява статистиката и за Пловдив. Реално в гр. Пловдив няма случай от вече седмица, а тези, които се обявяват са от област Пловдив, околни села най-вече, настанени за лечение в пловдивски болници.
Да, изкривяване има. Например 51 годишната жена от Благоевград която почина работеше в оптиката в магазина до нас /София/. Два дена след като е отишла при майка си са се появили симптомите. Обявиха като случай в Благоевград, въпреки, че е заразена в Сф.

# 9 581
Merri_An не те разбрах, смяташ че сме избързали с мерките ли?

# 9 582
# 9 583
# 9 584
  • В заешката дупка
Скрит текст:
Simple Smile Чека, приеми го че звездите ми го говорят, (Австрия, Стокхолм, Банско) не те карам да ми вярваш.
Точно твоя пост ми насочи вниманието към Исландия, благодаря за което, и точно там е показателно какво става и каква е истинската картина на вируса. В държавата която тества най много в света на глава от населението (излючвам малките Фарьори) как се оказва така че вируса е повече от 21 пъти по малко смъртоносен и то във възможно най страшната стат. починали/излекувани.
И то само когато бъдат изтествани някакви си около 5% от населението, което показва много малка част от истинската картина, и въпреки това е достатъчно да свали смъртността 21 пъти, казвам 5% грубо казано защото не знам колко е бройката хора, знам само колко е бройката тестове, но ако се изтества цялата нация за активна инфекция колко ли пъти ще спадне под тези 0,4% (без лага) колкото е към днешна дата, щото има да се тества още много в Исландия за да се види истинската картина, нищо че са лидери в света, те показват само малка част от нея и резултатът е впечатляващ по отношение на смъртността, а ако се изтества за антитела, колко точно ще спадне още защото дори и да се тестуват 100% за активна инфекция, имунитета ще остане под радара ако и той не почне да се тества. Аз не те карам да ми вярваш, аз си вярвам на себе си, защото пиша това което си мисля, не карам някой да ми вярва, щото това което съм написъл си го мисля по отношение на Исландия точно щото няма как да знам в тия 95% колко са с антитела, колко са в мометна болни (както и не знам в изследваните с отрицателни резултати колко имат антитела и вече са се срещали с вируса) и колко ще спадне смъртността и затова давам диапазона 0,15 - 0,30% с лага. Simple Smile

Тесла, когато става дума за цифри, математика, статистика и изчисления, последното нещо, което би трябвяло да бъде намесено е “вярата”. Simple Smile Говорим на различни езици с теб. Аз очаквам смели и категорични твърдения като “истинската смъртност (Исландия, Австрия, Банско) е в порядъка 0,15-0,30%” да бъдат базирани на адекватни данни и изчисления, ти - не. Аз не виждам как бих могла да водя смислен разговор (за мен) с някой, който няма уважение и/или разбиране за цифрите и науките около тях. Губене на време е за мен. Достатъчно загубих вече.

Иначе, да, Исландия би могла да представи една много по-пълна картина за развитието и разпространението на вируса. Правят се много повече тестове в сравнението с повечето страни; не само по отношение на масовото тестване, а и сред симптоматичните. Според нашия щаб, Исландия “хваща” и проследява сравнително ефективно заразените, затова и данните вероятно по-добре ще отразяват реалността, отколкото на други места. Тези данни, които продължават да се събират, със сигурност ще служат, за да се правят анализи, които обаче ще са базирани на адекватни данни, алгоритми и изчисления от хора, които уважават цифрите и знаят как да боравят с тях. Simple Smile

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 18:55 от ЧеКа

Общи условия

Активация на акаунт