COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 487 724
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 11 640
Не мога да разбера, защо не направиха сиситема за попълване на декларации през телефона както е в чужбина. Така по - лесно щях да контролират нещата. Като искат сега полицайте в Банско да проверят някой софианец, какво е декларирал на излизане от София  и кога е влязъл и с каква цел в Банско, набират ЕГН в системата и им излиза. Толкова ли е трудно да се направи такова приложение. Да го бяха взели от друга страна, в Франция са така. А тука едни листи се прибират , че после е трудна и проверката с тях.

# 11 641
Направиха тази история с медиаторите преди много години, за да се намалят културните различия и ромските общности да започнат да слушат какво казват властите. Видя се, че работи.
Аха.Аз понеже съм от старата Живкова генерация та не бях наясно. А дали "работи" - не съм много сигурна. Навремето обаче съм сигурна че и без "медиатори" нещата бяха в ред. Много повече от сега...
Знаем, как бяха в ред нещата тогава.
То навремето и хора изчезваха ей така от домовете си.

# 11 642
Обществена тайна е, че болниците трудно приемат тежки пациенти и това не е отсега, в този момент просто са се хванали за това извинение.
Та пазим една здравна система, която има много кусури за дялане.

# 11 643
Наистина преди години нямаше такива проблеми с малцинствата. Ходеха на училище, заедно с българите, бяха грамотни, мъжете - в трудови войски учеха професии, основно строителство и си намираха работа. Страхуваха се да шукнат, защото милицията си знаеше работата, а не стоеше отстрани и да им спазва правата, докато те безчинстват.
А вчера заплашват, че били 60 000 и щели да пометат полицията, че ги били дискриминирали, понеже блокорали кварталите и не им позволяват да ходят навсякъде и да сеят зараза.  
Интересно защо в блокираните места - Банско, Паничерево, българите не се чувстват дискриминирани и си спазват карантината, не се събра огромна тълпа да протестира.
Явно НПО свършиха доста "работа". Но сега забелязвам, че си траят и мълчат, не ръчкат в махалите. Изглежда се страхуват този път да не сгазят лука, че ще им секне финансирането, а може би не смеят да стоят "на барикадата", че да не се заразят.
Ми странни са ми днешните времена, дето непрекъснато се опява от всички за някакви хипотетични права, а се забравя, че на тях съответстват и задължения. Винаги съм зачитала правата на хората, но нека те не забравят за задълженията си!

В репортажи от сутринта, пак си има колони за излизане от София, макар и по-малки. Видяха се доста таксита. А в Пловдив, без затваряне, хората се държат много по-културно, не напъват да ходят на работа или да се 'прибират  след работа" , може би защото са почивни дни.
Казаха, че в Банско се събрали над 5000 "работещи" за празниците. Професор Мутафчийски каза, че така било в цялата страна, затова са затворили София.
Хората послушаха призивите да не ходят на църква, да не ходят при близките си и хукнаха по курортите. Вероятно защото не бяха призовани. Или защото забравиха задълженията си.

А в същото това време, българската крива тръгва нагоре https://www.worldometers.info/coronavirus/country/bulgaria/

Последна редакция: сб, 18 апр 2020, 09:01 от Diorela

# 11 644
  • София
Сега ги слушах тези с розовите насаждения - оплакват се, че нямало как да знаят кой щял да се качи на транспорта да дойда да им бере цвета, как не можели да научат за два дни хора, които са неграмотни, да спазват дистанция и хигиена. Покрай това се сетих, че сега ще стане интересно с регистрирането на трудовите договори - много работници в София работят нелегално - ни трудови, ни граждански договори. Работодателите това ги устройва, но сега или ще трябва да се откажат от тези работници, или щат-нещат, да регистрират договори, защото хората няма да могат да минават. Вече няма да е достатъчно "абе, шефе, тук виж полицая, кажи му, че работя при тебе". Ще видите как и НАП ще се активизират.

# 11 645
Колони имаше в началото всеки делничен ден, когато бяха по-стриктни, после охлабиха, сега пак затегнаха. Манипулативно е малко това с колоните, нещо като снимката с опашката пред хипермаркета.

# 11 646
Направиха тази история с медиаторите преди много години, за да се намалят културните различия и ромските общности да започнат да слушат какво казват властите. Видя се, че работи.
Аха.Аз понеже съм от старата Живкова генерация та не бях наясно. А дали "работи" - не съм много сигурна. Навремето обаче съм сигурна че и без "медиатори" нещата бяха в ред. Много повече от сега...
Друго си е сега да те изнасилят и разчленят за 2 лв.

# 11 647
  • Точно където трябва
Глупав отговор беше този за 5000- те в Банско.
Те му казват, че има толкова в града, които си се разхождат спокойно, той отговаря, че затова били взети мерки и затворили София. Angry Е това спасява Банско ли?Нищо не правят! Затваряме ви, ама като искате да излизате- ми добре. Не можем да ви откажем. Егати извънредното положение и мерките!  И се оказа, че софиянци не са се изнесли по селата, а са си на курорт. Празнуват си Великден, както всяка година.

Последна редакция: сб, 18 апр 2020, 11:58 от elliee

# 11 648
Наистина преди години нямаше такива проблеми с малцинствата. Ходеха на училище, заедно с булгарите, бяха грамотни, мъжете - в трудови войски учеха професии, основно строителство и си намираха работа. Страхуваха се да шукнат, защото милицията си знаеше работата, а не стоеше отстрани и да им спазва правата, докато те безчинстват.
А вчера заплашват, че били 60 000 и щели да пометат полицията, че ги били дискриминирали, понеже блокорали кварталите и не им позволяват да ходят навсякъде и да сеят зараза. 
Интересно защо в блокираните места - Банско, Паничерево, българите не се чувстват дискриминирани и си спазват карантината, не се събра огромна тълпа да протестира.
Явно НПО свършиха доста "работа". Но сега забелязвам, че си траят и мълчат, не ръчкат в махалите. Изглежда се страхуват този път да не сгазят лука, че ще им секне финансирането, а може би не смеят да стоят "на барикадата", че да не се заразят.
Ми странни са ми днешните времена, дето непрекъснато се опява от всички за някакви хипотетични права, а се забравя, че на тях съответстват и задължения. Винаги съм зачитала правата на хората, но нека те не забравят за задълженията си!

В репортажи от сутринта, пак си има колони за излизане от София, макар и по-малки. Видяха се доста таксита. А в Пловдив, без затваряне, хората се държат много по-културно, не напъват да ходят на работа или да се 'прибират  след работа" , може би защото са почивни дни.
Казаха, че в Банско се събрали над 5000 "работещи" за празниците. Професор Мутафчийски каза, че така било в цялата страна, затова са затворили София.

А в същото това време, българската крива тръгва нагоре https://www.worldometers.info/coronavirus/country/bulgaria/
Напълно съм съгласна, тогава си налягаха парцалите щото ще има среща с милицията.
След това в годините разни организацийки за пари започнаха да усвояват средства и да ги "образоват " и да им рецитират правата ... но без задълженията!!
Аман от мантрата за равни права... а задължения ???
Не съм съгласна аз да плащам осигуровки, а циганите не ...и после тях да ги лекуват в Пирогов и ВМА , а българина да обикаля болниците и да го разкарват насам натам !!

# 11 649
Положението с приема в болница на човек с диагноза различна от коронавирус, е мисия невъзможна. Буквално. Мъжът ми получи белодробен кръвоизлив и линейката го кара в шест болници в София, в които му беше отказан прием.
За съжаление, това е точно така, и на мен ми потвърдиха същото.
Спешната зъболекарска помощ също е замръзнала или е на абсолютния минимум, като преди манипулацията ме предупредиха, че не работят и по ЗК (дори и за мижавите неща, които се покриват). Всичко се плаща кеш на момента.
Аз лично съм потресена от липсата на здравна грижа в момента. Празни легла и отделения чакат корони, а хората се мъчат и умират по къщите.

Gabiplus, как е мъжът ти сега?

# 11 650
Глупав отговор беше този за 5000- те в Банско.
Те му казват, че има толкова в града, които си се разхождат спокойно, той отговаря, че затова били взети мерки и затворили София. Angry Е това спасява Банско ли?Нищо не правят! Затваряме ви, Ана като искате да излизате- ми добре. Не можем да ви откажем. Егати извънредното положение и мерките!  И се оказа, че софиянци не са се изнесли по селата, а са си на курорт. Празнуват си Великден, както всяка година.
Да видим как ще се върнат !

# 11 651
Друго си е сега да те изнасилят и разчленят за 2 лв.
Комунизмът беше едно, сега е свободия.
Доказано е, че държавата не се справя с тях .... но и за това има обяснение... ако са искали има много начини!!

# 11 652
  • В тъмната гора.
Софиянците, които напуснаха София и са си уреждали 4 дневната почивка са селски тарикати. На много умни се правят, а номерата им са тъпи. Не зачитат нищо, даже да поставят в опасност живота на другите, на колеги, на съседи, на хора, с които им се налага да общуват. А аз съм напълно сигурна, че когато получат първите симптоми на болестта, няма да пожалят нито един медик, само и само да се доберат до лечение и болница. Тогава ще реват, че са оставени да измират по къщите си. Ще търсят връзки и ще изместват другите, които са спазвали мерките, но са се заразили от такива изроди, като безхаберни колеги например, които кроснат навсякъде. Себични и егоистични хлебарки, чиято наглост няма край. При тях липсва каквато и да е съвест и емпатия. Живеят на принципа "След мен и потоп."

# 11 653
Мен ме удовлетворяват резултатите на частните лаборатории.
За сега откритите с IgG са повече отколкото с IgM.
Дали хората ходят да се тестват на случаен принцип или са имали някакъв повод да отидат е важно, но все пак факт е, че повечето са  с траен имунитет  вече.

# 11 654
  • София
Много хора изобщо не вярват, че има опасен вирус, а още по-малко, че могат да го пренасят. Масовата психоза на отрицанието не само не стихва, а заема застрашителни размери и това се вижда по пътуващите, разхождащите се из центъра на София, и прочее. Но е трудно човек без опит да пази баланса в подобни ситуации – хем да е достатъчно разумен и предпазлив, хем да не се окопае в ужаса си и да не помръдва. И все пак, колкото и да ни се иска да се възмутим от другите, а всички го искаме и го прави, не бива да сме прекалено строги с хората, всеки реагира както може. Институциите са онези наистина задължени да реагират адекватно, а напоследък ми се струва, че заслужените похвали към тях можем да оставим в миналото.

Общи условия

Активация на акаунт