https://drive.google.com/file/d/14PW0aGRKtaoYUFDJ7-H0HFrmzDAv5Ma … uOE_pPkNj48FXj8l4
Точно тази статия чета. Всъщност, доста претенции имат размишленията му. И определено статията не е написана само от него. Размишленията му относно вируса доста противоречат с изследвания на други учени, някои от които негови колеги от Станфорд.
https://www.theguardian.com/world/2020/apr/17/antibody-study-sug … chobox=1587199271
Разсъжденията относно здравната система - ОК, това е нещо твърде дълго коментирано и факт.
Но икономическите му разсъждения са абсурд.
Всъщност, лесни въпроси, но няма лесни отговори.
Днес я четох и аз, това е може би най-черногледото писание, на което съм попадала наскоро... как пък баш на Великден ми се случи да го видя! Напълно съм съгласна с мнението на АРТЕМИС, икономическите му "разсъждения" видят до едно - да живее комунизЪма!, а това е абсурдно просто....
Тц, въобще не водят до това заключение по никакъв начин. Написал е някои правилни неща:
1) Прав е, че в момента се стимулира свръх потреблението, което води до задлъжнялост и липса на спестявания. Това е факт. Наистина навсякъде обществото се облъчва, че ТРЯБВА да има най-новия Iphone and more is never enough. Живеем във време, в което винаги има на къде повече. Загледайте се в рекламите (аз отдавна спрях да гледам ТВ де) , трябва да си купиш най-новия ТВ, нищо че старият работи, защото новият е ПО и има един ква си функция повече. Трябва да имаш освен телефон и лаптоп, ми и таблет и гривна на ръката, която да ти показва кой ти звъни, защото как иначе без него? Слушалки с кабел? Стига, това е остаряло. Не се излагай с тая стара кола, ти ТРЯБВА да вземеш МЕГА ИЗГОДНИЯ КРЕДИТ, за да купиш нова и съседът ти да ти завижда. Влез в 1 магазин за техника и навсякъде ще те преследват служители, които искат да ти дадат кредит за абсолютно ненужна вещ.
2) Теоритично е и прав, че когато икономиката не се гради на вътрешна продукция, няма протекционализъм и всички връзки за външни и мега крехки, е нестабилна при така създалата се ситуация, което си личи ясно сега. Страните са зависими една от друга, а не от себе си. Ние разчитаме на ЕС, не на нас.
3) Нормално е, когато прави паралел между как действат страни като Китай напр, да сравни и политическия модел, който действа на територията на сравняваните страни. Аз не прочетох някъде да е казал особено положително за комунизма като модел, напротив, пише, че при него има същия дефект като при капитализма. Както и че позволява прикриване на информация (Китай), което води до негативи. Написал е, че и при соца системата е била неефективна и затова е изчезнала. Демек - четете избирателно и подскачате само от това, че е направено сравнение.
4) Абсолютно не може да се отрече, че система, която позволява при 1-2 месеца частична пауза, огромен % от хората да останат гладни, е нестабилна и неефикасна. Аз подкрепям мнението, че "система, която се основава на предположението, че всичко ще е наред завинаги в бъдещето, е обречена", защото наистина не съществува такова утопично бъдеще, освен в някой роман. Демек той е прав, че е абсурдно да има система без back up планове, в случай, че нещо някога се случи.
Дали е черноглед - не мога да кажа. Нямам кристална топка да видя в бъдещето какво ще се случи. Това, което забелязвам е ,че той гледа една идея по-мащабно и всеобхватно на нещата и търси какво е доведо до момента, в който падаме толкова рязко до дупета. В това отношение го подкрепям - нещата наистина са една идея по-генерални и изначални.
ПС. Понеже са го питали все пак в профила му във фб за комунизма, неговият отговор е "Нищо не съм казал за "добри комунисти", просто отбелязах, че командната икономика е много по-добре подготвена за справяне с кризи. Поради което обикновено се прибягва до нея в такива момента -- така например и в САЩ, и в Англия по време на войната, икономиката е била командна"
За мен човекът няма претенции за нещо, посочил си е изчерпателно източниците, които е използвал, не претендира даже да се изказва от някаква позиция, не си е написал титлата, нито професията. Аз се разтърсих в нета кой е и така разбрах.
Има теми за размисъл в написаното от него, ако на някой му се размишлява, разбира се, на мен ми се стори интересно четиво