COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 469 172
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 12 765
Скрит текст:
Ако имате време и желание да прочетете 13 страници - авторът е биолог от МИТ (Massachusetts Institute of Technology), понастоящем професор в Станфордския университет. Хареса ми колко точно е описал здравната икономика в България и САЩ, както и икономиката като цяло. Говори подробно за вируса, за евентуалната ваксина и подмята как всички ще сметнат в един момент кое вреди на БВП повече - локдаун или смъртност, защото БВП е баща и майка в капиталистическите държави. Разгръща си тезата и защо нехуманния подход на колективен имунитет според него няма да помогне икономиките да тръгнат. Интересно четиво, без претенции, просто неговите разсъждения
https://drive.google.com/file/d/14PW0aGRKtaoYUFDJ7-H0HFrmzDAv5Ma … uOE_pPkNj48FXj8l4

Точно тази статия чета. Всъщност, доста претенции имат размишленията му. И определено статията не е написана само от него. Размишленията му относно вируса доста противоречат с изследвания на други учени, някои от които негови колеги от Станфорд.

https://www.theguardian.com/world/2020/apr/17/antibody-study-sug … chobox=1587199271

Разсъжденията относно здравната система - ОК, това е нещо твърде дълго коментирано и факт.
Но икономическите му разсъждения са абсурд.

Всъщност, лесни въпроси, но няма лесни отговори.

Днес я четох и аз, това е може би най-черногледото писание, на което съм попадала наскоро... как пък баш на Великден ми се случи да го видя! Напълно съм съгласна с мнението на АРТЕМИС, икономическите му "разсъждения" видят до едно - да живее комунизЪма!, а това е абсурдно просто....

Тц, въобще не водят до това заключение по никакъв начин. Написал е някои правилни неща:

1) Прав е, че в момента се стимулира свръх потреблението, което води до задлъжнялост и липса на спестявания. Това е факт. Наистина навсякъде обществото се облъчва, че ТРЯБВА да има най-новия Iphone and more is never enough. Живеем във време, в което винаги има на къде повече. Загледайте се в рекламите (аз отдавна спрях да гледам ТВ де) , трябва да си купиш най-новия ТВ, нищо че старият работи, защото новият е ПО и има един ква си функция повече. Трябва да имаш освен телефон и лаптоп, ми и таблет и гривна на ръката, която да ти показва кой ти звъни, защото как иначе без него? Слушалки с кабел? Стига, това е остаряло. Не се излагай с тая стара кола, ти ТРЯБВА да вземеш МЕГА ИЗГОДНИЯ КРЕДИТ, за да купиш нова и съседът ти да ти завижда. Влез в 1 магазин за техника и навсякъде ще те преследват служители, които искат да ти дадат кредит за абсолютно ненужна вещ.
2) Теоритично е и прав, че когато икономиката не се гради на вътрешна продукция, няма протекционализъм и  всички връзки за външни и мега крехки, е нестабилна при така създалата се ситуация, което си личи ясно сега. Страните са зависими една от друга, а не от себе си. Ние разчитаме на ЕС, не на нас.
3) Нормално е, когато прави паралел между как действат страни като Китай напр, да сравни и политическия модел, който действа на територията на сравняваните страни. Аз не прочетох някъде да е казал особено положително за комунизма като модел, напротив, пише, че при него има същия дефект като при капитализма. Както и че позволява прикриване на информация (Китай), което води до негативи. Написал е, че и при соца системата е била неефективна и затова е изчезнала. Демек - четете избирателно и подскачате само от това, че е направено сравнение.
4) Абсолютно не може да се отрече, че система, която позволява при 1-2 месеца частична пауза, огромен % от хората да останат гладни, е нестабилна и неефикасна. Аз подкрепям мнението, че "система, която се основава на предположението, че всичко ще е наред завинаги в бъдещето, е обречена", защото наистина не съществува такова утопично бъдеще, освен в някой роман. Демек той е прав, че е абсурдно да има система без back up планове, в случай, че нещо някога се случи.

Дали е черноглед - не мога да кажа. Нямам кристална топка да видя в бъдещето какво ще се случи. Това, което забелязвам е ,че той гледа една идея по-мащабно и всеобхватно на нещата и търси какво е доведо до момента, в който падаме толкова рязко до дупета. В това отношение го подкрепям - нещата наистина са една идея по-генерални и изначални.

ПС. Понеже са го питали все пак в профила му във фб за комунизма, неговият отговор е "Нищо не съм казал за "добри комунисти", просто отбелязах, че командната икономика е много по-добре подготвена за справяне с кризи. Поради което обикновено се прибягва до нея в такива момента -- така например и в САЩ, и в Англия по време на войната, икономиката е била командна"

За мен човекът няма претенции за нещо, посочил си е изчерпателно източниците, които е използвал, не претендира даже да се изказва от някаква позиция, не си е написал титлата, нито професията. Аз се разтърсих в нета кой е и така разбрах.

Има теми за размисъл в написаното от него, ако на някой му се размишлява, разбира се, на мен ми се стори интересно четиво

# 12 766
Скрит текст:
Ако имате време и желание да прочетете 13 страници - авторът е биолог от МИТ (Massachusetts Institute of Technology), понастоящем професор в Станфордския университет. Хареса ми колко точно е описал здравната икономика в България и САЩ, както и икономиката като цяло. Говори подробно за вируса, за евентуалната ваксина и подмята как всички ще сметнат в един момент кое вреди на БВП повече - локдаун или смъртност, защото БВП е баща и майка в капиталистическите държави. Разгръща си тезата и защо нехуманния подход на колективен имунитет според него няма да помогне икономиките да тръгнат. Интересно четиво, без претенции, просто неговите разсъждения
https://drive.google.com/file/d/14PW0aGRKtaoYUFDJ7-H0HFrmzDAv5Ma … uOE_pPkNj48FXj8l4

Точно тази статия чета. Всъщност, доста претенции имат размишленията му. И определено статията не е написана само от него.
 Размишленията му относно вируса доста противоречат с изследвания на други учени, някои от които негови колеги от Станфорд.

https://www.theguardian.com/world/2020/apr/17/antibody-study-sug … chobox=1587199271

Разсъжденията относно здравната система - ОК, това е нещо твърде дълго коментирано и факт.
Но икономическите му разсъждения са абсурд.

Всъщност, лесни въпроси, но няма лесни отговори.

Четох го това проучване и ще коментирам няколко неща.
Първо, проучването не е минало през peer review.
Второ, хората, които са изследвани не са случайно подбрани, а чрез обяви във фейсбук като са пътували със собствени автомобили на големи разстояния, за да се тестват. Кой е склонен да направи такова нещо? Най-вече някой, който има основания да смята, че вече е прекарал вируса и иска безплатен тест. Авторите на проучването също признават, че подборът на хората е проблемен.
Трето, тези тестове дават доста голям процент грешка и колкото по-малко са положителните резултати, толкова е по-голямо влиянието на тази грешка. Авторите са получили някакъв резултат от 1,5% което почти изцяло попада в процента на грешката.
И четвърто смъртост от 0,1% колкото при грип е абсурд, защото не отговаря на факти, които вече знаем от други места, а именно:
Около и дори повече от 0,1% от цялото население на град Ню Йорк, област Ломбардия и област Мадрид вече са починали от ковид19 като смъртните случаи са вероятно повече и епидемията още не е приключила. Искам да обърна внимание, че тук не става дума за брой заразени, а за цялото население на тези места, като по принцип е невъзможно цялото население да се зарази. 0,4% от цялото население на област Бергамо вече са починали от вируса. В едно италианско градче в епицентъра на епидемията Castiglione d'Adda  1,8% от жителите вече са починали от ковид19.
Смъртност от 0,1% колкото при грип също така означава, че в Южна Корея, която успя да спре вируса с масово тестване, хващат само 1 от 10-20 случая, което е абсурдно и т.н.
Все още е наистина е трудно да се изчисли с точност смъртността, но повечето автори, включително и СЗО я слагат някъде около 1%, което май е най-близко до реалността. Със сигурност обаче това не е грип или по-леко от грип, това е нещо, което вече знаем.

Последна редакция: пн, 20 апр 2020, 00:17 от LillyM

# 12 767
  • София
Да, Флип, за всичко това сме на едно мнение.

# 12 768
От досега проведените тестове в домовете за грижи за възрастни хора в Белгия и получените първи резултати, се оказва че средно 15% от резидентите на домовете и персонала са положителни за ковид. В Някои домове няма заразени, в други са повече.

Преваждам статия за един дом в град във Валония Hoei (nl)/Huy (fr), където почти всички се оказват заразени, въпреки че малко от тях са имали симптоми, това не ги отчайва, а напротив, дава им сили да реорганизират живота в дома и да правят неща заедно.

https://www.hln.be/nieuws/binnenland/bijna-iedereen-besmet-in-wo … ositief~ab4a67a8/

19 april 2020 16:21 : източник Belga

Почти всички заразени в центъра за грижи за възрастни хора в Hoei: 79 от 83 жители и болногледачи са тествани положително

В дома за възрастни хора Longs Thiers в Лиежката в община Hoei почти всички жители и служители са тествани положително за коронавируса. От 43 жители 40 се оказаха заразени, а от 40-те членове на персонала за грижи 39 се оказаха заразени.

Според директора Франческо Вироне от асоциацията Notre-Dame, която управлява центъра за грижи за възрастни хора, в началото на тази седмица петима жители са показали симптоми на COVID-19, за което те са тествани и получиха положителен резултат. "Ето защо се свързахме с частна лаборатория и всички, жители и служители, бяха тествани във вторник", казва Virone.

Според Вироне тежката присъда не предизвиква непременно повече паника, напротив. Повечето тествани жители нямат симптоми. „Нашите служители имаха особено тежък период, защото досега сме имали само съмнителни случаи и нямахме сигурност. Сега вече няма изолация, има повече социални дейности и работата е реорганизирана. Персоналът има сигурност и има по-добра атмосфера. Това е облекчение. "

Всички служители на центъра за грижи за възрастни хора също носят маска за уста в домовете си, за да не заразят обкръжението им. Няколко жители са починали в дома за грижи след избухването на корона кризата, но не и след провеждането на тестовете. Следователно не е ясно дали починалите жители са имали коронавирус или не.

# 12 769
  • София

Тц, въобще не водят до това заключение по никакъв начин. Написал е някои правилни неща:

1) Прав е, че в момента се стимулира свръх потреблението, което води до задлъжнялост и липса на спестявания. Това е факт. ....
2) Теоритично е и прав, че когато икономиката не се гради на вътрешна продукция, няма протекционализъм и  всички връзки за външни и мега крехки, е нестабилна при така създалата се ситуация, което си личи ясно сега. Страните са зависими една от друга, а не от себе си. Ние разчитаме на ЕС, не на нас.
3) Нормално е, когато прави паралел между как действат страни като Китай напр, да сравни и политическия модел, който действа на територията на сравняваните страни. Аз не прочетох някъде да е казал особено положително за комунизма като модел, напротив, пише, че при него има същия дефект като при капитализма. Както и че позволява прикриване на информация (Китай), което води до негативи. Написал е, че и при соца системата е била неефективна и затова е изчезнала. Демек - четете избирателно и подскачате само от това, че е направено сравнение.
4) Абсолютно не може да се отрече, че система, която позволява при 1-2 месеца частична пауза, огромен % от хората да останат гладни, е нестабилна и неефикасна. Аз подкрепям мнението, че "система, която се основава на предположението, че всичко ще е наред завинаги в бъдещето, е обречена", защото наистина не съществува такова утопично бъдеще, освен в някой роман. Демек той е прав, че е абсурдно да има система без back up планове, в случай, че нещо някога се случи.

Дали е черноглед - не мога да кажа. Нямам кристална топка да видя в бъдещето какво ще се случи. Това, което забелязвам е ,че той гледа една идея по-мащабно и всеобхватно на нещата и търси какво е доведо до момента, в който падаме толкова рязко до дупета. В това отношение го подкрепям - нещата наистина са една идея по-генерални и изначални.

Има теми за размисъл в написаното от него, ако на някой му се размишлява, разбира се, на мен ми се стори интересно четиво

Виж, никой не подскача. И да, прав е за съществуващите здравни системи. Прав е за свръхпотреблението. Но екстраполира ситуацията в САЩ / Западна Европа върху целия свят. Не говори за комунизъм. Говори за утопия с контролирано производство, национализация на ключови сектори и базов доход. Досега никой не е успял да обясни как точно се прилага този базов доход. Защото утре всички, които са в земеделието могат да кажат, че не искат повече да работят на 40 градуса на полето, а искат и те да лежат на базов доход. Аз поне се сещам за една такава общност в България. И се стига до въпроса: кой ще ги издържа тези с базовия доход? При карантина армията да раздава храна? Кого точно ще принудиш да произвежда храна, ако не си в тоталитарно общество?
И аз писах, че времето между отделните епидемии / пандемии се съкращава от 50 на 3-5 години. Но неговият възглед е самозадоволяващо се общество, което може веднага да хлопне кепенците и да чака. Какво да чака?  Поредният вирус просто да изчезне, защото, пак според него, не е вероятно да се открие лекарство или ваксина. Или няма да е икономически оправдано. Въобще, лесни въпроси и лесни констатации. Отговорите ги няма.
Всеки се хваща за една фикс - идея и не мърда оттам. Бил Гейтс също повтаря мантрата за ваксините. Той поне прокарва идеята за намаляване на населението чрез тях. Не че го разбират. Явно на автора идеята е нов световен ред.

Четох го това проучване и ще коментирам няколко неща.
Първо, проучването не е минало през peer review.
.....
Все още е наистина е трудно да се изчисли с точност смъртността, но повечето автори, включително и СЗО я слагат някъде около 1%, което май е най-близко до реалността. Със сигурност обаче това не е грип или по-леко от грип, това е нещо, което вече знаем.

Да, затова пишат, че такова изследване трябва да се направи из цялата страна.
Затова и никой не може да каже дали този вирус е по-смъртоносен от други все още.

Последна редакция: пн, 20 апр 2020, 00:37 от АРТЕМИС

# 12 770
  • Bulgaria
Правителството на Борис Джонсън е подложено на критики заради закъснелите мерки срещу COVID-19.

Всекидневните сводки на правителството обаче са критикувани, че съобщават само броя на починалите в болниците пациенти с положителен тест, а не включват починалите в домове за възрастни или в дома си. Според организации, представляващи старческите домове, починалите в такива заведения са между 4000 и 7500.

https://www.manager.bg/covid-19/pravitelstvoto-na-boris-dzhonsn- … v_xBe8lqqnnmrENlY

# 12 771
  • София
Всички, които в четвъртък напуснаха София, утре ще се приберат обратно. Най-много да почакат да влязат в града. Взетите "мерки" са смехотворни. Глоби - няма да приберат и 5%, маски - или в ръката, или под брадичката, майки с деца в градинките - пълно е. И разходките из страната няма да имат последствия.

# 12 772
Вчера много се ядосах на един дядо. То и аз съм баба на малко внуче, но той беше едно 20 години по-стар. Отидох в хранителния магазин по-рано, за да избегна струпване на хора и опашки на касата. И други бяха помислили като мен и бяха отишли много рано, но предостатъчно място да се пази добро разстояние. Дотук добре, взимам каквото ми трябва и отивам на касата. Имаше 2-ма души пред мен на опашката, стоят си кротко на едно 2м разстояние един зад друг. Нареждам се и аз горе-долу на толкова. Странично отдясно пристига въпросният дядо с 4 продукта в ръцете и ме пита дали стоя на опашка. Да, стоя, отговарям. ''Аз ще мина зад теб тогава'', казва той и се намества точно пред мен, по средата между мен и чакащия пред мен. Едно на ръка, че явно не знае какво е отпред и какво отзад, ама изведнъж стана по-малко от метър между нас двамата, което леееко ме стресира. Тъкмо да му направя забележка, пък взех, че го съжалих. С 4 продукта, явно не му се чака, а е и в доста напреднала възраст и съответно рискова група.
Направих 2 крачки назад да увелича разстоянието, докато си мърморих под носа как може да прережда. Една госпожа зад мен стана свидетел на ставащото и се провикна на дядото пред мен да не прережда, че обърква цялата опашка. Моето отиване назад скъси разстоянието между нас двете, макар че увеличи това между мен и дядото, който пререди. И докато се развиваше тази случка, две малки дечица на по 5-6 годинки видима възраст се чудиха къде е опашката и къде да се наредят. И цопнаха право на касата точно преди дядото да си сложи продуктите на поточната линия. Буквално под носа му. Една жена, предполагам майка им, скочи от някъде, дръпна ги за ръцете надалеч и 5 пъти се извини. Зачудих се колко драма става на тия опашки и колко по-спокойно се пазаруваше преди.

# 12 773
  • София
е, че как няма да се срине, особено фармацевтичният бизнес ще загине, ако се премахнат хронично болните хора, а останат само здрави.

Няма. Ваксини ще правят. Задължителни. И хранителни добавки за имунната система. Защото днешните здрави утре ще бъдат болни. Нали ще дишат мръсен въздух, пият замърсена вода и ядат боклучава храна.

# 12 774
АРТЕМИС, по-скоро визира, че системата на всяка една единица държава трябва да има резервен план, който да й позволи да устои на 3 месеца "чакане", ако се наложи, в каквато и да било ситуация. Не виждам да е писал за някакво генерално хлопване на кепенца и "чао, сам съм си records". Естествено, че не можеш да принудиш никой да произвежда храна, освен в тоталитарно общество, той и това си е вметнал. Всеки режим си има + и -. Като го чета - той не подкрепя нито единия, нито другия. Изтъква минусите и на двата и до какво водят тези минуси. Аз лично съм демократ, просто съм окей да премислям всякакви гледни точки, когато има нещо резонно в тях. Разбира се, че няма точни отговори, затова написах "интересно четиво и има над какво да се разсъждава". То щеше да е и свръх утопично да се появи един човек с отговор и за икономика, и за ваксина, и за лекарство и за всичко.

# 12 775
Селското стопанство в ЕС се води стратегически отрасъл и затова е много яко субсидирано. Да, не е перфектно и има и някои негативи на това нещо, но в моменти като този е очевидно, че това е правилната политика. Представяте ли си сега и цялата ни храна да зависеше от внос от Китай? Тогава наистина щеше да има не война за маски, а истински игри на глада.
Авторът е прав като посочва някои много големи дефекти в сегашната система и е особено прав като казва, че от алчност се вкарахме в този филм и допуснахме този вирус да се разпространи (и аз го видях с очите си) и сега нито икономиката ни като хората, нито здравето. Провалът е наистина огромен.

# 12 776
Щом щаба не е затворил София преди изнасянето, а са искали да няма изнасяне, значи ТЕ не са си свършили работата. Защо биват упрекнати хора, които не са нарушили нищо, вместо да се търси вината в тези, които са сложени там за да създадат правилата. Призоваването е пожелателно и няма никаква тежест, а и не всеки гледа щаб и новини по цял ден.
Щабът няма правомощията да затваря или отваря София. Те само предлагат какво да се направи и какви мерки да се вземат. Ясно е кой решава. Мисля си, че ако зависехме само от щаба отдавна да са наложили доста по-строги мерки.
Ами, който решава очевидно не си е свършил работата, защо упреците не са насочени натам? Ами се пишат едни фермани, че тези дето напуснали София били тарикати и прочие епитети. Каквото е станало е станало, защото не са взети адекватни мерки.
Защо да не са си свършили работа хората?
Всички знаем, че нещата се случват за първи път в извънредно положение!Щаба ,мвр ,правителство и компания действат под изключително напрежение...правят всичко възможно да не се заразим ударно и половината да измрат ,че и повече .....
Надявам се перверзния човек отиваш да плюска с родата ще бъде сурвакан подобаващо заради хората който спазват мерките и търпят огромни лишениа ,че даже и сега да не могат да спрат и глобят солено всички преселници дето пътуват да се забавляват.,при втора Вълна вирус Ще им е ясно как се случват нещата ще и няма да е толкова лесно да се гавриш с държавата -и медиците за да можеш да идеш да плюскаш.
Приятелка която живее в Париж каза че даже и до магазина,аптека,тичане в парка ходят с декларации,а ние големци!
Днес ми е тъжен ден Cry

# 12 777
  • София
Селското стопанство в ЕС се води стратегически отрасъл и затова е много яко субсидирано. Да, не е перфектно и има и някои негативи на това нещо, но в моменти като този е очевидно, че това е правилната политика. Представяте ли си сега и цялата ни храна да зависеше от внос от Китай? Тогава наистина щеше да има не война за маски, а истински игри на глада.

Ти кога последно си купи боб, произведен в България? Масово в магазините се предлагат боб, леща и ориз, произведени в Китай, Таджикистан и т.н. Мед, мармалади, кисели краставички - от Китай. Аз имам една твърде "любима" българска фирма, която само това продава.

# 12 778

Ти кога последно си купи боб, произведен в България? Масово в магазините се предлагат боб, леща и ориз, произведени в Китай, Таджикистан и т.н. Мед, мармалади, кисели краставички - от Китай. Аз имам една твърде "любима" българска фирма, която само това продава.

Аз имам даже вкъщи. 2кг си купих от една дама, която ми го изпрати по Еконт. Заедно с червен пипер. Предлагаше го в профила си, нейно производство, мъчиха се да съберат парички за нещо (не помня вече какво). Седи си тук в шкафа, защото боб не готвя, особено пресен. Купих го заради каузата. Зеленчуци и плодове си купувам само от малки магазинчета - тяхно си производство, не взимам абсолютно нищо такова от големите супермаркети. Сиренце си купувам от едно магазинче до блока, пак тяхно си производство, само сиренце и кашкавал продават + мляко. Месо си купувам от месарницата до нас - българско. Какъв е проблемът? Simple Smile

# 12 779
  • София
Тежките случаи в световен план паднаха на 3% Simple Smile
За първи път падат толкова откакто се развихри пандемията.

Общи условия

Активация на акаунт