COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 468 345
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 12 840
И на мен ако всеки ден ми казват да си измия зъбите и аз ще съскам през зъби

# 12 841
Добре де, щом персоналът навсякъде има необходимите предпазни средства, какво правят с контрола по изпълнението? Два пъти на ден инструктаж не е достатъчен, трябва постоянен контрол.
Как си го представяш ? До всяко медицинско лице по един пъдар.
Че те ако не знаят как да се пазят, ние още по- малко знаем.

А Мутафчийски вече изпуши.
Човекът е лекар, не политик. И е военен, съвсем друга психология и нагласа.
На мен ми харесва, че е обран.
И не отговаря на въпроси ЕЖК.
Как пък не се научиха да питат за същестени неща ?

# 12 842
  • София
как се установява контрол - с контрол. На прекия началник това му е работата - да контролира подчинените как спазват изискванията за безопасност. Няма оправдание. Това са хора с медицинско образование, те много добре знаят какво да правят и какво да не правят. Ако им липсват предпазни средства - да си ги искат. Но ако ги има - да ги ползват. Болниците винаги са били рискови за разпространяване на инфекции от всякакъв тип, а сега още повече.

# 12 843
Всяко виждане е "избирателно" - субективно. Ето едно, без никакво значение е как друг субект го възприема:
Синът предпочете да остане в Холандия. Няма брифинги, няма изкуствено създавано напрежение, нито неадекватни на ситуацията мерки. Дори на места се търси персонал. Пътува се спокойно и никой не си диша собствените изпарения в "шал, кърпа и др.". Хората посещават паркове и ползват здравословно слънце, въздух и движение. Няма глобени познати по тоя повод.

Последна редакция: пн, 20 апр 2020, 13:09 от Judy

# 12 844
Един журналист попита за RO коефициента у нас. Жалка история - пет минути глупости, после генералисимус се нацупи и отказа да отговори.
Не бях гледала брифинг скоро, все по-жалка история са.
Реално трудно може да се определи истинското RO в момента. Попаднах на публикация във ФБ за Чехия, според която RO там е 0,8. Но при тях задължителното носене на маски е от 13 март. Тоест, трябва да правим  каквото трябва, пък да става каквото ще.

# 12 845
Дъждец, да, нали и без това тези са около 50-60 %, тъкмо ще влезем в теорията за стадния имунитет и току виж вирусът отслабне. Ех, че мечти. Ама то и тези безстрашните само се пеняват. На думи е лесно, нали знаеш, едва ли биха действали. Аз затова вече тук и рядко влизам да чета, че много им се дразня вече.

# 12 846
Добро утро с една интересна новина от Австрия.
Пациент, който е на 36 години и е бил един месец в интензивното отделение, вече е в нормално отделение след прелване на плазма с антитела. Очевидно човекът не е бил в състояние да образува сам такива и е първият пациент тук, който се води успешно лекуван с този метод.

Който се интересува от цифри:
182 949 теста са направени
14 719 положителни
10 631 са излекувани
406 починали

Последна редакция: пн, 20 апр 2020, 10:47 от Анонимен

# 12 847
Ден 37 ИП,  има ли доказателство от НОЩ, че заразените "сеят зараза", "ръсят зараза "? Контактни на контакти на контактни? Явно Генералът не е длъжен да се изказва коректно, въпреки, че оглавява НОЩ.

Последна редакция: пн, 20 апр 2020, 11:02 от Фръц!

# 12 848
  • Sofia
Мен друго ме вълнува, колко е броят на починалите от други болести, различни от КВ от 13.03. 20 досега? Много се надявам да се намери журналист, който да зададе този въпрос! Дали ще получи отговор - много се съмнявам! Повече от месец всяка сутрин слушаме суха статистика и нито дума за това какво ще правим днес, утре, следващата седмица.... Никой не казва, какво трябва да правим и как се предполага да живеем след края на ИП (когато и да е това). На щаба и отговорните длъжностни лица им е много удобно да търсят и намират виновни, които да сочат  с пръст, и да обвиняват за собствените си неуспехи! Крайно време е да спрат с играта на котка и мишка, и да почнат да мислят в правилната посока! Като искаш да няма мигриране м/у градовете преди Великден, затваряш градовете, правиш го преди, а не след, като всичко вече се е изнесло! Над 1 месец сме в ИП, какво се промени оттогава досега, освен това, че имаме все повече и повече заразени медици и обикновени граждани? Като искаш да затваряш търговски обекти, затваряш всичко, без хранителни м-ни, аптеки и банки, и задължително затваряш границите, а не да променяш тихомълком заповед 4 часа, след издаването й. Ако това беше направено, си мисля, че положението щеше да е много по-добро от сегашното. Другото е игра на думи, абе ние уж ви пазим, но най-добре вие си се пазете сами!
И за да не ми скочи някой, ще кажа, че стриктно спазвам мерките от ден първи. Проблемът за мен е, че мерките не са това, което трябва да са.

# 12 849
" Не се вълнувай чак толкова. Мога да ти кажа в Германия как е - никой не те гони от паркове и градини, никой не те задължава да ходиш с намордник и не те сурвака с абсурдни глоби. Ама народът не е овчи и никой не смее да го третира като такъв."
За съжаление между българска и немската народопсихология паралел не може да има. Вероятно го знаеш по-добре и от нас. Така че, е безпредметно да сравняваме двете нации, в това число тяхното самосъзнание и дисциплина.
Умоляват се пенсионерите да пазаруват между 8.30-10.30, те си го правят през целия ден; изведнъж в праковете става гъмжило от народ, бирени срещи и прочие - няма отстояние, няма маски - затварят се парковете - бум на туристите, Витоша става като Витошка; Отварят се фермерските пазари, обяснява се за отстояние и еднопосочно движение - блъсканица едно-в-едно на Женския пазар, умоляват се всички да не пътуват по Великден - бум по 30-40 хил автомобила в дните преди Великден къмто провинцията.  Всички пищят от взетите мерки, а не отчитат такива в Сърбия, Македония и Гърция; всички плямпат как се отхлабват мерките в Австрия и Германия, а у нас подобни никога не са били налагани; всички говорят за Швеция, а там децата също от средата на март са на достанционно обучение. Всички плюят по Мутафчийски, а в класациите сме на 2о място по починали от вируса.
Добър ден на Светли Понеделник!

# 12 850
  • Пловдив
Не е вярно, че мерките не се спазват. Вярно, винаги има селски тарикати, но на фона на обичайната гъчканица по главната, сега е направо празно. Има някаква дисциплина и съзнание. Ако никакви мерки не се спазваха, ситуацията щеше да е различна. Франсоаз, никаква разлика ли не намираш, по главната, с преди и сега? Ако има разлика, дали пък не е заради мерките. Можеше и са е по-добре, но не може всички овце в кошарата.....нали така? Не всички са овце, все пак.....Да се надяваме, че софийското преселение няма да се окаже скрита лимонка.

# 12 851
  • Ispania
Скрит текст:
Цитат на: 'Кафе с мед' link=topic=1198767.msg40595553#msg40595553 date=1587367770
[/quote
Не се вълнувай чак толкова. Мога да ти кажа в Германия как е - никой не те гони от паркове и градини, никой не те задължава да ходиш с намордник и не те сурвака с абсурдни глоби. Ама народът не е овчи и никой не смее да го третира като такъв.

В такъв случай благодарете всеки ден на Господ че сте се отървали от овчия народ, че сте напреднали в еволюцията и вече сте на друго стъпало.
Но предполагам спазвате законите на страната в която живеете. Без да ги коментирате. Ние също не ги коментираме.
Това че говорите български не ви дава право да слагате определения на страната ни при положение че нито вие сте и длъжна нито тя на вас.
 Виждайки сламката в нашето око може би не виждате гредата във вашето..
Аман вече от самозабравили се "българи".
Не са се самозабравили, просто не са способни да погледнат реалността
Скрит текст:
, нямат способността да погледнат по-далеч от носа си. Всичко се решава с “ овчи” народ🤣, когато не те интересува реалността , а само собствените ти интереси, всички други стават овци, ти обаче си над всички, с теб няма кой да се сравнява🤣.
Която е?
900 заразени и 40 починали....за месец и половина.И то на фона на целия разхайтен Бг народ....дето щъка насам натам и не ще да спазва никакво ИП.

Че то от всякакви други болести умират повече хора, от 40, на ДЕН.
Та, не знам....каква друга реалност да гледаме.
Логично ! Такава е реалността защото бяха взети мерки на време . Браво, успяла сте да видите реалността с мерки. Сега погледнете реалността на Испания и Италия , в които мерките не бяха взети на време . Разликата виждате ли я ?
Или и тук се гледа “избирателно” реалността?🤔

# 12 852
В края на брифинга доколкото разбрах, доцент Кунчев остави на журналистите информация/както е бил обещал/ с данни за заболеваемостта и смъртността която бяха обещали. Да се надявам, че някои от журналистите ще я предоставят.

# 12 853
  • София
Аз предлагам на недоволните от ограниченията, да си вземат билет за Италия, Испания или Ню Йорк и да не спазват тамошните ограничения. Може и в Гърция, в Москва, в Белград. Там направо глобяват, хич не се молят "аман-заман, не пътувайте!".
Аз самата имам забележки относно начина, по който се правят нещата тук, особено по отношение на комуникационната политика, обаче като има заповед - спазвам я и толкова.

# 12 854
Защо виним щаба, а не себе си? Не направили навреме това, не забранили онова. Въобще не чакам някой нещо да ми забрани. Забранявам си го сама. Не се мъча да надхитря някого и да застраша себе си и семейството си.

Общи условия

Активация на акаунт