COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 490 017
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 13 425
Нямат избор “шефовете”. Ако съм работодател, бих посъкратил най-страхливите. Не виждам смисъл от служител, който го е страх да си пипне бюрото или компютъра, или гледа на колегите си като на арабски терористи.
Не съм работодател, но ако бях и свалят мерките, аз също бих постъпила така. В момента на работа са ни осигурили максимално с маски, няколко вида, дезинфектанти, ръкавици, също по няколко вида. Чисти се и се дезинфекцира постоянно и всичко блести. Ако и в тези условия някой се гъне като трепетлика от страх и не иска да идва на работа, да, бих го съкратила. А и като как точно да се съобразя с него, да си седи вкъщи, докато другите работят ли? Ще му разреша платен и неплатен в някакви разумни граници и след това? Трябва да го изхранвам със заплата докато се страхува вкъщи? Ми те някои са готови по 2 години да си седят у тях, както видяхме.
Няма да отговарям на възмутените, отсега предупреждавам.

За училището подкрепям написаното от Джуди. Дистанционното обучение не е еквивалент на реалното, не може да създаде същите условия. Има деца без нет и лаптопи, които тотално губят материал. Затова училищата трябва да отворят час по-скоро. На страхливите може да се даде избор, дали да си пускат децата или не, но да нямат право на паралелно дистанционно обучение. Да се оправят сами.

Последна редакция: вт, 21 апр 2020, 16:03 от Анонимен

# 13 426
  • Бургас
Не знам дали от тукашното правителство четат темата, обаче Курц ей сега каза, че в петък ще представят конкретен план за отваряне на училищата в Австрия Relieved Ще докладвам.

Засега добрите новини (разбира се с взети предпазни мерки):
Скрит текст:
- от 02.05. по план отварят всички магазини
- на 04.05. са матурите в олекотен вариант
- от 15.05. отварят заведенията до 23:00 часа (уау, това вече ме изненада много)
- от 15.05. заедно отварят църквите (заедно с кръчмите, забелязвате ли Yum )
- туризъм: лятото ще има туризъм в Австрия за австрийци (друго не се знае, но със сигурност ще сложим и големия брат Германия, както и Швейцарците в списъка, готова съм да се обзаложа); даже човекът си каза, че той например само в Австрия щял да почива тази година
- хоум офис се препоръчва, където може, но по мои наблюдения хората си искат сътрудниците физически още от първи май и засега не зная никого, който и през май ще работи от вкъщи
- до 30.04. остават четирите причини за напускане на дома, а подчертават, че после сами сме длъжни да спазваме дистанция и да носим лична отговорност
да но графиката на Австралия няма нищо общо с нашата, хубаавото е че ще видим това действие с какър резултат е

# 13 427
Ако съм работодател, бих посъкратил най-страхливите.
Личи си обаче, че не си. Съкращават се тези, които имат деца, за да не си вземат трите седмици корона-болничен на дете. Тук така процедират.

Скрит текст:
Родители, които нямат хоум офис, имат право на три седмици болничен. Това имам предвид като спънка за много работодатели. И съответно тук зависи кой как ще се отнесе с хората. Някои го правят по-човешки, обясняват, дават формуляр с нова дата на назначение след три месеца и чао. Други просто те поставят под натиск и се стига не само до трите седмици болничен за децата, но и закачени отпуски плюс друго. Коректният работодател не отива на фалит заради заплати, но и така се отнася с хората, че да се върнат.

Последна редакция: вт, 21 апр 2020, 15:50 от Анонимен

# 13 428
  • София
Във Франция имат намерение да отворят училищата през май, но не всички училища. Идеята е социалнослабите да получат помощ, защото за много деца храненето в училище е единственото хранене през деня, защото нямат възможност да учат от дистанция и сега ще се задълбочи социалното неравенство.
https://www.lefigaro.fr/flash-actu/blanquer-toutes-les-ecoles-ne … e-11-mai-20200414

У нас никой още не казва какво се планира по този въпрос. А социалното неравенство и тук е на висота.
Има деца без нет и компютри. Но и да имат такива, ако нямат вкъщи кой да ги занимава и да им обяснява по доста от предметите - просто отпиши, че нещо ще научат децата. И не става въпрос само за малките. Физика, химия и особено математика в прогимназия без обяснения и преглед на решенията и разбирането на материала, е кауза пердута.
Не се планира, да, затова и цитирам тези планове. Първо, тук новината ще гръмне като Франция отваря училищата, а нямат такова намерение. Второ, наистина за много деца и у нас е много важно, жизненоважно, да са в училище.

Иначе във Франция не правят видеочатове като цяло, но имат по една среща поне, за да видят как са децата. Там домашното обучение не е забранено, но децата се проследяват често от социалните служби и сега видеочатовете вършат тази работа в някакъв смисъл. Да се види дали детето не е малтретирано и изобщо как е.

# 13 429
  • Бургас
Вие за първи път ли разбирате, че има сезонни работници от България в Германия, Великобритания и т.н., които всяка година ходят там при едни и същи условия на осигуровки и заплащане? Или сега истерията е заради пандемията? Преди на никой не му правеше впечатление тези хора, как и къде се лекуват, къде живеят, а сега оле-мале. И преди ходеха за по 3-6 месеца и после пак в България. Къде и как се лекуваха тогава?
И преде ме вълнуваше, че ги има тези сезонни работници, повече от които като се върнат в България изведнъж стават социално слаби и ние целукупно ги отглеждаме, и тях и целите им фамилии. Сега ме вълнува повече, че по тази логика в следващите 100 години ще се внасяме вируси от други страни.  Доколкото съм чувала, не живеят там в прекрасни условия.

# 13 430
Бояна, соц. слабите да градят групов имунитет ми се струва тая френска тактика...

# 13 431
Скрит текст:
След като рискът за сезонните работници се е променил, е редно и чужденците да се загрижат за здравето на работниците си.
Нали не очаквате да пращаме в Германия да берат аспержи здрави хора, които да се заразяват и да ни ги връщат да ги лекуваме, а да ги заместват нови здрави.
Това нормална държава не би го позволила.
Кои сме тези "ние", които ги "пращаме"? Държавата ли ги "праща" или някой от форума?
Хората от десетилетия решават и се организират сами и никой няма право да им забранява да отидат където си щат по света, щом на другото място не ги пъдят от там.
Можем, като държава, евентуално не да им забраним да се върнат, това е недопустимо, а да бъдат проверени, тествани и карантинирани /при наличие на съответни предпоставки, разбира се/ и толкоз.
Зелените коридори в момента са въпрос на държавна политика. И ако държавата ги е позволила в условията на пандемия и затворени граници в цяла Европа, значи не е точно въпрос на личен избор.
Държавата е длъжна да се грижи за интересите не само на тези с личния избор, а и на другите, които издържат здравната система.
По-простичко да опитам - чуждата държава няма против да се сдобие със сезонни работници. Вкл. от България.
На какво основание и как България има отношение към заминаването им, че пишеш, че ги "пращаме"? Никой не е питал България дали ще или не ще да ги праща. Решението си е на работниците и на приемащата държава.
/Става подобно като смешката с бригадите в САЩ, дето тукашняците пак се опитаха да покажат, че командват парада. Ми не, не го командват. Ако има студенти, които искат да идат на бригада в чужбина и държава, която ги приема, точно нащенци не пеят в хора на разрешаването./
Пак се надценява родната действителност и възможностите за еднолична намеса в живота на хората.
За коя държава говориш, че трябва да се "грижи за интересите"? За нашата или за чуждата? И в какво се изразява грижата на нашата държава по повод това заминаване на българи на работа в чужбина?
Още по-простичко отговарям - Редно е да се променят правилата в условията на пандемия и приемащата държава да поема лечението на работниците, които подпомагат нейната икономика.
Защото има много по-голяма вероятност сезонните работници да тръгнат здрави и да се върнат болни от гурбета, с което да натоварят нашата здравна система, без да сме имали икономическа полза от това.

Нали икономическата полза е това за което се борим, или греша?

# 13 432
Вие за първи път ли разбирате, че има сезонни работници от България в Германия, Великобритания и т.н., които всяка година ходят там при едни и същи условия на осигуровки и заплащане? Или сега истерията е заради пандемията? Преди на никой не му правеше впечатление тези хора, как и къде се лекуват, къде живеят, а сега оле-мале. И преди ходеха за по 3-6 месеца и после пак в България. Къде и как се лекуваха тогава?
И преде ме вълнуваше, че ги има тези сезонни работници, повече от които като се върнат в България изведнъж стават социално слаби и ние целукупно ги отглеждаме, и тях и целите им фамилии. Сега ме вълнува повече, че по тази логика в следващите 100 години ще се внасяме вируси от други страни.  Доколкото съм чувала, не живеят там в прекрасни условия.
Ще ги връщат заразени и ние ще плащаме сметката на здравното им (и на родата, която ще изпозаразят) обслужване.

# 13 433
Относно работодателите, повече хора ако мислеха като Флейм и не само в това отношение, щяхме да сме мнооооого по добре, във всяко едно естество.

# 13 434
Не знам дали от тукашното правителство четат темата, обаче Курц ей сега каза, че в петък ще представят конкретен план за отваряне на училищата в Австрия Relieved Ще докладвам.

Засега добрите новини (разбира се с взети предпазни мерки):
Скрит текст:
- от 02.05. по план отварят всички магазини
- на 04.05. са матурите в олекотен вариант
- от 15.05. отварят заведенията до 23:00 часа (уау, това вече ме изненада много)
- от 15.05. заедно отварят църквите (заедно с кръчмите, забелязвате ли Yum )
- туризъм: лятото ще има туризъм в Австрия за австрийци (друго не се знае, но със сигурност ще сложим и големия брат Германия, както и Швейцарците в списъка, готова съм да се обзаложа); даже човекът си каза, че той например само в Австрия щял да почива тази година
- хоум офис се препоръчва, където може, но по мои наблюдения хората си искат сътрудниците физически още от първи май и засега не зная никого, който и през май ще работи от вкъщи
- до 30.04. остават четирите причини за напускане на дома, а подчертават, че после сами сме длъжни да спазваме дистанция и да носим лична отговорност
да но графиката на Австралия няма нищо общо с нашата, хубаавото е че ще видим това действие с какър резултат е

Австрия, с канцлер Курц, няма нищо общо с Австралия. В Австрия също намаляват активните случаи, но все пак нека преди да  пишем, да четем.

# 13 435
Ако съм работодател, бих посъкратил най-страхливите.
Личи си обаче, че не си. Съкращават се тези, които имат деца, за да не си вземат трите седмици корона-болничен на дете. Тук така процедират.

Скрит текст:
Родители, които нямат хоум офис, имат право на три седмици болничен. Това имам предвид като спънка за много работодатели. И съответно тук зависи кой как ще се отнесе с хората. Някои го правят по-човешки, обясняват, дават формуляр с нова дата на назначение след три месеца и чао. Други просто те поставят под натиск и се стига не само до трите седмици болничен за децата, но и закачени отпуски плюс друго. Коректният работодател не отива на фалит заради заплати, но и така се отнася с хората, че да се върнат.
всъщност не съкращават, а по взаимно съгласие!

Родители, които нямат хоум офис, имат право на три седмици болничен - за кои работници важи?

# 13 436
Цитат
Редно е да се променят правилата в условията на пандемия и приемащата държава да поема лечението на работниците, които подпомагат нейната икономика.
Защото има много по-голяма вероятност сезонните работници да тръгнат здрави и да се върнат болни от гурбета, с което да натоварят нашата здравна система, без да сме имали икономическа полза от това.

Нали икономическата полза е това за което се борим, или греша?

Какво ще направи приемащата държава е въпрос на приемащата държава. Тук, пак да подсетя, никой нас не ни пита. Понеже ние по ясни и очевидни причини много рядко сме в такова положение.
Пак питам - каво означава "ние пращаме работници"? Кой ги "праща"? Можем да приказваме такива приказки само, ако ги праща държавата и то по силата на междудържавно споразумение. Във всички други случаи тя нито "ги праща", нито ще казва каква да е музиката навън, освен когато и ако /писах го вече/ решат да си дойдат. За тогава си има законови правила - кой се смята за осигурен и на какво има право.
Като не е държава на място и не може да си задържи хората, няма как да има "икономически ползи" от ничий чужд "гурбет" в чужбина.
Икономическа полза ще имаме едва тогава, когато самите ние станем привлекателна дестинация за чужди работници и капитали. Но това става с наша работеща икономика. Която иска свободна стопанска инициатива, а не настоящите монополи. Не става и с жалки опити да казваме кой ще кара влака на чуждите коловози и по чуждите пътища.

# 13 437
  • При семейството си
Ли Лу, а как беше до момента положението с детските градини при вас и какво се предвижда тепърва за тях?

# 13 438
  • София
Бояна, соц. слабите да градят групов имунитет ми се струва тая френска тактика...
От една страна изглежда така, да. От друга се премерват рисковете, защото ако умрат от глад, сега или в бъдеще, защото няма да завършат училище, няма да е голяма полза. От трета и в момента има групи за деца на медицински работници, та не мисля, че и на тях им мислят злото.
Вероятно това е вариант на решение на онова, което е голям проблем – глад, бедност и невъзможност сред определени слоеве от населението да се справят без помощ с децата и работата. Неграмотните родители няма как да помагат на децата с уроците, вероятно живеят по много и натясно, и вероятно работят или нямат какво да ядат. В богатите страни наистина има големи групи хора, които буквално гладуват. У нас вероятно също има, но никой не се е заел да ги изследва и да обобщи колко са на брой и къде са. Предполагам, че съществен процент ще бъдат пенсионери.

# 13 439
Ли Лу, а как беше до момента положението с детските градини при вас и какво се предвижда тепърва за тях?
Elpis,

Мога да ти кажа, че в Германия скоро детска градина няма да се отвори, говори се дори чак от август.

Общи условия

Активация на акаунт