COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 481 786
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 15 900
  • София
Не може всичко като отговорност да се прехвърля на населението. Как точно да ги пазим медицинските работници като си седим вкъщи? Първо те трябва да се пазят като спазват и изискват да се спазват правилата за безопасност. Така пазят себе си, пазят и пациентите. Ето, днес в новините на БНТ - едната лаборантка със скафандър и на някакоя от вътрешните врати в лабораторията най-небрежно се разминава със сестра с обикновена бяла престилка с къс ръкав, обикновена маска на носа и вързана коса на опашка. Не съм много сигурна, но май носеше плик с проби за изследване. Трябва ли да се разминават двете на пет сантиметра една от друга?
Други примери от всяка емисия новини и репортажи - при вземане на интервюта масово на медицинските работници маските им са под носовете, дори на един от репортажите за Лили Иванова в бързината една от жените набързичко си оправи маската, че се усети, че интервюто с директора започва и са вече в кадър. Откъде знаят, че всички тези журналисти не са рискови, защо маските им са под носовете, все пак те все още дават интервюта в качеството си на служебни лица, а не след работната смяна, когато са обикновени граждани.

# 15 901
  • BG
Днес проф, който говори след доц от БАН каза три са клим фактори, които имат значение: слънчевата радиация, сухотата на въздуха и чааак след това топлината

# 15 902
Добре де кажете какво конкретно се направи за болниците. Чувам тук за увеличени капацитети. На какво капацитети? Легла ли им доставиха, лекарите ли се умножиха като бройки? Били заредени болниците. С какво ги заредиха? Какво така внезапно ни успокои толкова, че да се окажем първите с разпуснато ИП? Не се майтапя, не разбирам какво е различното за болниците ни в момента.

Последна редакция: сб, 25 апр 2020, 23:25 от lovely

# 15 903
Цитат на: нощен гост
Това може да обяснява онова пророчество, че вирусът ще си отиде така, както и дошъл.
Има един китаец който 100+ дни не могат да го изчистят от вируса, та леко ме съмнява да изчезне вируса като утринна мъгла.
Ами в Китай почти си отиде, другите, които взеха да изкарват малко по малко подводницата и те следват един и същи сценарий.
Почти е точно казано защото град Харбин е под карантина. Само, че техните карантини не са като нашите смешки а са си реално домашен арест.

# 15 904
Colorindex - в духа на иронията Ви да вметна, че ако съм на респиратор аз или мои близки няма да ме сгрее много мисълта за възстановените доставки до Западна Европа или как успешно им берем аспержито да си имат на трапезата, надявам се че ме разбрахте правилно. И си мислех, че печелим време за да дойде лятото и по-благоприятен климат за справяне с вируса, за въвеждане на адекватно лечение, за внедряване на ваксина....Кое от тези неща е отменило "невижданата ярост", че не схванах? Може би са възстановени доставките на чувалите за трупове и лекарите вече са спокойни.
Иронията беше породена от вашите думи "подскачал" и т.н. Вирусът е, или бе доста опасен, одеве четох статия на ББС за това кога им е бил първи смъртен случай и как са загубили ценно време до предприемане на мерки, към 3 седмици. Никой още не е казал, че ще се отменя ИП, но ще има охлабване на мерките, и според мен спирането на паркове е откровено прекомерна мярка и съжалявам хората в големите градове и децата им. Дано не се овапца нещото с масови хепънинги и отново да ги затворят. Ще има отхлабване и (да не дава Бог) при нови проблеми ново затягане. До наличието на лекарство, бърз тест с поне 95 % достоверност и ваксина.
Аз лично вече си изготвих алгоритъм на поведение като съм навън, и нямам проблем с това. В началото ми бе доста притеснено.
Статистиката на починалите - за последните 16 дни са 100 хиляди. Досега общо 200 хиляди, от близо 3 млн заразени. Мисля, че е достатъчно за аритметиката - над 6.5 %, много по-висока от грипа.
По въпроса за българските работници в Зап Европа ви подкрепям, на вашето мнение съм. Българските работници могат и в тук да работят. Защото тази година храната няма да е евтина.

# 15 905
Добре де кажете какво конкрено се направи за болниците. Чувам тук за увеличени капацитети. На какво капацитети? Легла ли им доставиха, лекарите ли се умножиха като бройки? Били заредени болниците. С какво ги заредиха? Какво така внезапно ни успокои толкова, че да се окажем първите с разпуснато ИП? Не се майтапя, не разбирам какво е различното за болниците ни в момента.

Обособяване на Ковид отделения, протоколи за лечение, респиратори, скафандри, N95 маски, пълно снарежение предпазни средства за работещите в тези отделения, изготвяне на график на работа - от къде да ги вземат тия хора, как да работят, как да се сменят.

# 15 906
Уффф, тук толкова мрънкане и "потънали гемии",  а пък в Индия днес похвалиха България за справяне с положението и увериха, че ситуацията е под контрол , а безопасността на всички граждани (включително индийските такива там) е  гарантирана . Даже ви похвалиха за това, че съдействате не само на свои, но и на чуждестранни граждани за по-адекватно справяне със ситуацията.  Един от индйските ТВ канали  излъчи  пряко включване от индийското посолство. Явно някои индийски студенти са искали да се евакуират).

Това е малка част от видеото.
Струва си,  дори само, за да видите надписa Covid19 in Bulgaria: Best to stay put here
На мен ми подейства като "балсам"... Имало надежда значи Simple Smile Само малко повечко обединение по екзистенцЯлните въпроси  ни липсва...  Wink
https://www.facebook.com/IndiaInBulgaria/videos/813419089165754/
Много обичам да чета информацията която даваш Simple Smile .За горното само мога да кажа,че силно се надявам скоро да не ни дават за пример като най-глупавата държава удавила се на финала...Защото сигурно сме единствените ,които при нарастващи случаи ще разхлабваме...какво точно не е ясно-"церберските" мерки..А студентите сигурно са гледали разходките,пътуванията и неспазването на нищо което и аз виждам особено последните дни -та искат да бягат..

# 15 907
Добре де кажете какво конкрено се направи за болниците. Чувам тук за увеличени капацитети. На какво капацитети? Легла ли им доставиха, лекарите ли се умножиха като бройки? Били заредени болниците. С какво ги заредиха? Какво така внезапно ни успокои толкова, че да се окажем първите с разпуснато ИП? Не се майтапя, не разбирам какво е различното за болниците ни в момента.
Заредени са с консумативи и апарати, лекарите се обучиха и имат предпазни средства. Ако не знаете какво точно е това, върнете месец назад и четете за Испания и Италия. Заразените лекари - ами нямам коментар. Но да знаете - те не се различават от нас, които пишем тук. Които са неглижирали вируса, са си изпатили. Но си мисля, че повечето са от риска на професията.

# 15 908
Аз определено виждах страх в реакциите на всички отговорни хора, които говореха за проблема в началото и спокойствие и увереност сега, два месеца по-късно. Не зная на какво се дължи това, но го виждам ясно и си задавам много въпроси, на които нямам отговор.

# 15 909
Аз определено виждах страх в реакциите на всички отговорни хора, които говореха за проблема в началото и спокойствие и увереност сега, два месеца по-късно. Не зная на какво се дължи това, но го виждам ясно и си задавам много въпроси, на които нямам отговор.
Мисля, че донякъде е релевантно.. Умишлено поствам разширения модел.

# 15 910

Ами успяват да излекуват и доста тежки случаи. Дали хлорокина, дали БЦЖ, дали Господ е българин... така и не стана ясно, но наистина повече от починалите са с много и не леки съпътстващи заболявания. В началото мислехме че всичкишеомрем, вижте само как Пеевски развърза кесията Joy А сега май се оказва, че прогнозите не са чак толкова безумно мрачни. Това е моята версия де, може и да не е вярно.

# 15 911

Ами успяват да излекуват и доста тежки случаи. Дали хлорокина, дали БЦЖ, дали Господ е българин... така и не стана ясно, но наистина повече от починалите са с много и не леки съпътстващи заболявания. В началото мислехме че всичкишеомрем, вижте само как Пеевски развърза кесията Joy А сега май се оказва, че прогнозите не са чак толкова безумно мрачни. Това е моята версия де, може и да не е вярно.
Именно - нормално в началото ни бе много страх на фона на 500 души починали за 24 ч в Италия, на фона на изнемогващите лекари и болници. За над 40 дни при нас (каквато и да е причината) се вижда, че дявола не е чак толкова черен. Отделно - както е написал някой - слънчева радиация, влажност на въздуха и т.н. се очаква да намалят вирулентността (дано го написах правилно).

# 15 912
Това част от една статия на един проф. от Израел, ама пише , че е военен и не знам какво разбира. Според него вирусът изчезвал след  70 дни, независимо от мерките
https://bnr.bg/varna/post/101265209

Това е много любопитно. Казва, че пикът е около 40-ия ден със и без мерки. Нашите още от началото казаха, че пикът ще е по Великден и след това. Великден е точно на 41-ия ден от първия официално заразен на 8-ми март. Досиетата Х Wink

# 15 913
Ние до пик не сме стигнали, но решихме, че вече сме ОК и разхлабваме мерките, които и без това бяха много либерални.

# 15 914
Ок, сега..че Тръмп е идиот, го знаем, ама тия хора какво им става? Ма сериозно ли има американци, де са го послушали и са пили дезинфектант.. Има ли facepalm емотиконка тук? Май няма..а тя е най - подходяща

https://www.ladbible.com/news/news-rise-in-calls-to-us-emergency … 5?source=facebook

Последна редакция: сб, 25 апр 2020, 23:51 от FlameV

Общи условия

Активация на акаунт