COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 482 037
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 16 050
  • София
Възможни са мерки по Закона за бедствията вместо извънредно положение
Автор: Борислав Цеков, доктор по конституционно право
Ето в телеграфен вид какво моде да се направи от юридическа гледна точка:
https://glasove.com/categories/na-fokus/news/vyzmozhni-sa-merki- … nredno-polozhenie

# 16 051
# 16 052
  • Буркина Фасо
Днес нали ще отворят в София парковете?
не. днес ще правят тест.

# 16 053
Наистина никаква логика няма да отпаднат мерките. Но тогава защо са тези хиляди коментари в социалните мрежи да отпаднат. Дори разни политици, като гости в телевизионни предавания, главно от бсп, непрекъснато говорят против мерките. А с пълно мнозинство беше прието ИП.
Журналистите довчера питаха кога в парка, кога това, кога онова. Довчера ревяха докога децата ще са затворени в къщи. Човекът и казва за поетапно пускане на училища и детски градини, мисирката пита: "Не е ли рисковано в тази епидемиологична обстановка?"
Угода няма, каквото и да направят.
  Мутафчийски много хубаво обясни за пълната карантина в Гърция. И има ефект. Тук всички магазини отворени и пак недоволни хора.

Последна редакция: нд, 26 апр 2020, 10:03 от kristinia

# 16 054
  • София
Довчера ревяха докога децата ще са затворени в къщи. Човекът и казва за поетапно пускане на училища и детски градини, мисирката пита: "Не е ли рисковано в тази епидемиологична обстановка?"
Угода няма, каквото и да направят.
Изобщо не е казвал, че поетапно ще пускат училищата. Каза какво правят в други страни, в които ги отварят. И реално, освен там, където не са били затваряни, отварянето е не точно поетапно, а пробно и на доброволен принцип.

# 16 055
  • Мадрид / София
Ето я оригиналната израелска статия:
https://www.timesofisrael.com/the-end-of-exponential-growth-the- … E7oaCcNhzKTI6TgZ8
честно казано на евреите им вярвам повече от всички останали защото цял живот се обучават да реагират на всякакви заплахи.
Казват 70 дни вирусът изчезвал - ние на кой ден сме? В Ухан карантината свърши на 72-я ден. Друго успокояващо е, че вирусът изглежда поразява 1/4 от хората като съвсем малка част от тях развиват явна симптоматика. Това се потвърждава от фактите за някои кораби (военни  круизни) където се предполага, че хората имат тесен контакт помежду си.
Човека казва - за 70 дни, с карантина или без карантина, вируса отслабва и заминава.
Не случайно има народна поговорка за грипа: "Грипа минава без лекарства за 7 дни, а с лекарства - за една седмица"
Само дето не е грип и карантината в Китай може и да се завърне. Заплахата не е отминала. Категорични твърдения при непознат вирус ми се виждат нелепи.

# 16 056
Защото кучкарите не се събираме на групички, защото  мога да дръпна каишката и да отдалеча кучето си от друго куче. Защото готиното за деца в парка е да си играят с други деца.
И защото ще трябва да има полиция, което пък със сигурност ще доведе до конфликти, възмущаващи се клипчета у фейса....
Днес нали ще отворят в София парковете?
Нищо подобно !
Пред моя блок има поляна, където се разхождат кучета и искам да ти кажа, че сутрин е като манифестация.
Не стига това, ами ги пускат кучетата и на баскетболното игрище, което е в съседство с полянката и там си тичат на воля.

# 16 057
  • София
Според Гълъп уж 77% от българите подкрепят мерките за борбата с коронавируса.
Дори и такива да са резултатите, най-вероятно интервюираните са имали предвид, че одобряват другите да спазват мерките. На тях самите маските им пречат, а пътуването извън града по празниците си е направо наложително. Smirk

# 16 058
Досега сякаш не ме беше страх толкова от вируса, но сега вече съм убедена, че след седмица-две ще стане страшно. Убедена съм, че нарочно отпуснаха мерките. В началото съвсвм не бяха готови и с по-тежките мерки си купиха малко време
не вярваш ли че мислят за нашето благоденствие и здраве и просперитет?
За какво неконтактуване на шофьорите в ГТ говорят, плексигласът не е отделна кабина, а е просто плексиглас, а въздухът на всички кихнали и изкашляли продължава да циркулира. Шофьорите продължават да не носят маски.
Само увъртат с "какви бяха очакванията", ясно беше, че няма да кажат нищо, но поне се уверих, че хич не им харесва, че ги питат. И не пропуснаха да кажат за Германия как подготвят зали като Армеец.
Хубаво, да потушават огнищата, то това и трябва да правят. Обаче не отстъпват за версията за тестовете и това е! Ако ще гръм да удари, последният ден на света да дойде, ще продължават това да приказват!
това се разбра на секундата още.
Да не четем като дявола Евангелието. В първата свдмица и заповедите на министъра на здравеопазването беше ясна, че работят само хранителните магазини и с тежки глоби за другите. Това Е карантина. Тази заповед е още в сила, но никой не я спазва. После почнаха да отварят де що имаше магазинчета. После генералът почна да обяснява, че в България не са затваряни магазините, което не е вярно. Сега вече явно съвсем не е съгласен с Бойко, но няма какво да каже. Та..
да отварят всичко и да оставят стадния имунитет и колкото може здравната система да поеме. Това "поетапно" отпускане на мерките вече е напълно безсмислено
Всички казват нищо не е затваряно, просто няма клиенти. Е първата заповед съм я чел 3 пъти и според мен означава точно че всички трябва да затворят.
Мутафчийски се опита да понаплаши преди да са ни разпуснали, че все пак.. да настинат още малко кривата.
Ясно е, че ББ ще го отствири, явно и на него слънцето му действа като афродизиак....
Фалита на НОИ, НЗОК и липсата на пари за заплати за любимците му му действа като афродизиак. Сега ако беше възможно (а то е) отишлите на НОИ да не се връщат на работа тогава ше видиш много хубав апокалипсис. Ще ви хареса адски много.
Не мисля, че някой драматизира, чак до трупове и камиони, но НОЩ може да каже в прав текст, че не са в състояние да променят ситуацията и са на ръба да имат конторол.
Какво решава ИП! Мерките, които се наложиха, могат да бъдат наложени/отменени и без ИП.
Решава други, неепидемични неща!
По БНТ сега говори Корнелия. Напада и тя, да се махнат мерките, народа не издържал и т.н.
Иначе за финансовото неглижиране на проблема и помощта за хората е права.
Но всичко е политизирано, не е с грижа към хората казаното, а за дивиденти. Популизъм.
Отвратена съм от всички. Честно.
браво фанфи. ти си мислеше че на някой въобще там му пука за народа ли?

# 16 059
Относно болниците - оставам с впечатление, че и НОЩ и другите ни карат да си стоим в нас за да пазим здравната система. Тук също има върли поданници на тази теория, които скачат срещу всеки негодуващ спрямо ИП и мерките както и да си стои в къщи.

Питам аз - как пък не се сетихте да негодувате, че години и години на управление и крадене на милиони, милиарди от бюджета ни доведоха до тук? Защо не потърсите сметка за това ЗАЩО болниците ни са на това положение, че ние трябва да ги пазим? Плащате ли осигуровки - плащате. Имате ли болници - нямате. За това си стоите у вас и карате другите да си стоят - защото нямаме смелост да си признаем, че проблема при нас не е вируса, много по-голям, сериозен и стар е.

# 16 060
Wagabunga, обърнала съм внимание на статията. Нали аз я пуснах и ти коментира за интересна.
Не ми се търси в темата сега да доказвам.
Пуснах снощи и за хелии , че руснаците лекуват също.
Както и за израелеца.
Това са възможности, това е от други страни и трябва да имаме информация, да знаем и т.н.
Това обаче у нас го няма, бе много неща няма.
Както и да е. Моето мнение е това.
Груба грешка, защото бизнеса постигна своето. И не бизнеса на обикновените хора с малки магазинчета, фирми и кредити теглили. Това за мен беше организирано. Чета фейсбук, преценявам. Промиха се мозъците на хората и се внуши, че няма това, няма онова, обират ги, манипулират ги, да не продължавам. Народа се върза, наостри и понеже е ощетен , понеже няма пари, понеже е затруднен и му е по-лесно да повярва и се надъха.
За мен това беше психоатака. Мое мнение.
Сега ББ ще каже, ама аз направих каквото трябваше-вие ме принудихте и сега се оправяйте. Имате маски, имате Арената, имате си всичко, пазете се и работете, пък... Да не продължавам, че ще ме изтрият пак.

kostamosta, напълно съм съгласна. Не само болниците са зле, ами и много неща, но..тук не може всичко, сега за вируса се пише тук.
Иначе -да, пазим здравната система и те си го казват. Но пък, ако не я пазим...имаме ли избор?
Предполагам знаеш какво би станало.

# 16 061
От няколко дни ми звучи обезпокоително, че конкретно от общата бройка заболели, обявяват децата, пол, години.Преди не се правеше.Не съм специалист, до сега само се обявяваше , че са вирусоносители, без симптоматика.Звучи ми обезпокоително, кога се изчистват, имат ли антитела, колкото и да са противоречиви мненията?

# 16 062
  • София
Относно болниците - оставам с впечатление, че и НОЩ и другите ни карат да си стоим в нас за да пазим здравната система. Тук също има върли поданници на тази теория, които скачат срещу всеки негодуващ спрямо ИП и мерките както и да си стои в къщи.

То това е идеята и не само тук. Затова се чудя като се заспори на тема смъртност. Не смъртността, хоспитализациите са проблема. Като се препълнят болниците с коронавирус и никой от нищо друго не може да боледува и да бъде лекуван, а и тези с короната не получават грижа. Това е обяснявано милион пъти. А иначе никой няма да поддържа просто така, принципно, здравна система, която да поеме пандемия. Какъв е смисълът? И кой ще плаща? Ние и сега, заради нерентабилността на здравната система имаме 5 пъти повече ресурс като легла и персонал, отколкото във Франция... И плащаме за тях без пандемия. Другаде са оптимизирали и се съобразяват с ресурсите, които имат. Изключвам Германия, там имат огромен ресурс и си го поддържат.

# 16 063

Питам аз - как пък не се сетихте да негодувате, че години и години на управление и крадене на милиони, милиарди от бюджета ни доведоха до тук? Защо не потърсите сметка за това ЗАЩО болниците ни са на това положение, че ние трябва да ги пазим? Плащате ли осигуровки - плащате. Имате ли болници - нямате. За това си стоите у вас и карате другите да си стоят - защото нямаме смелост да си признаем, че проблема при нас не е вируса, много по-голям, сериозен и стар е.
Сега на всички им стана ясно, колко плащат данъци, осигуровки, най-вече на каква брутна заплата.  Тази МРЗ много си я харесаха накои за база. Но сега всички искат големи обезщетения от ФБ. Няма как да се получи. Не искам да задълбочавам повече тази тема с примери. Много ми е любопитно в момента колко болнични се издават и дали се проверяват.

# 16 064
  • Мадрид / София

Виж, сигурно си прав/а, но сегашното положение доказва, че здравните системи не са достатъчно силни и подготвени за масово задоволяване на нуждите на населението. Не е все едно да ти дойде по 1човек на ден и съвсем различно да са 100 на ден. При тежките случаи леглата са заети дълго време и това възпрепятства приемането на нови такива. От там и задължаването/призива да си седим в къщи и по този начин да облекчим здравното обслужване. Просто е, нали?

Общи условия

Активация на акаунт