COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 479 859
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 16 365
  • София
Калинка, предполагам, че си забравила какво е положението по нашенско по градините и т.н. места, че и по други места извън училище. Практикува се специален родителски спорт - как да пробутаме детето  в градината без да ни хване сестрата на филтъра. Или класиката  - кашлицата и сополите са от алергия и следват пазарлъци от типа "ама, аз съм на работа, нищо му няма на детето, то е от алергия, не е болно". И още по-голяма класика - носи се бележка от ЛЛ, че детето е здраво, пък нека сополите му да зеленеят и до брадата му да текат или да кашля здраво, ама хубаво кашля, продуктивно и после забърсва с ръка. ЛЛ не се пазарят много-много, а дават бележка, че детето е здраво, защото родителите започват песента с работата, няма кой да гледа детето, не мога да съм в болнични за едни сополи, ще ме изгонят от работа...

За училище болни-здрави си ходят, то е логично, училище е. Обаче за ясли, детски градини, всякакви общински центрове за деца  се водят и толкова. Дори се правят на разсеяни някои родители - бутнат детето в помещението и бързат да изчезнат, докато персоналът не се е усетил, а веднъж детето като е влязло няма как да го върнат.

# 16 366
  • Пловдив
Аз пък съм изумена, на няколко пъти срещам мнения в темата как може, о Боже мой, хората да пият бира в парка. И не в контекста на мерките в момента, ами по принцип. Явно има хора, които по принцип си се възмущават, че някой си пие бирата в парка. Хаха.

Ами забранено е да пие алкохол точно на такива места. Както по пейките пред блока, около блока, на пейките на детските площадки. Ама на кого му пука. Забраните не са, за да се спазват. Отдавна не се възмущаваме от лошото възпитание и непукизъм. Те ли на мене ще ми казват. Това да не ти е социализЪма.

# 16 367
Аз пък съм изумена, на няколко пъти срещам мнения в темата как може, о Боже мой, хората да пият бира в парка. И не в контекста на мерките в момента, ами по принцип. Явно има хора, които по принцип си се възмущават, че някой си пие бирата в парка. Хаха.
Ами за възмущение си е. Първо бирата е алкохолна напитка, парка се посещава от много деца и изобщо не е добър пример, още повече че и пиянките може да ги избие на агресия.
Бирата освен това е диуретик, а в парковете рядко има тоалетни, ами не е приятно дърти мъже да опикават тревичката.

От това да си пиеш бирата до това да си пиян има огромна разлика. Пазителите на реда доколкото знам имат правомощия да предприемат мерки срещу хора в нетрезво състояние, които нарушават обществения ред, независимо дали е парк или не. Това че няма тоалетни е проблем, но той не засяга само пиещите бира. На някои хора и от кафе, вода им се припишква. Ако приемат някакъв закон, да не можеш да пиеш навън, тогава ще е друго. Ама да гледаш на хората, пиещи бира, все едно са извадили спринцовките да се бодат, е нелепо.

# 16 368
  • София
Ако утре в парка някой малък палавник се отскубне от ръката на мама и хукне към катерушките - ще се задействат ето тези:
Скрит текст:
или пък тези:
Скрит текст:
освен, разбира се, ако децата не са замръзнали  от страх при вида на такъв Дарт Вейдър:
Скрит текст:
Не малко, ами много се преиграва с цялата тази история. Чудо голямо - майки с деца отиват в парка, олеле какво събитие! Simple Smile

# 16 369
Става дума, че може да се отворят парковете и за възрастните, които нямат зор да ходят там за да се качват по катерушки. Тези хора може да си се разхождат, както казвате за Лондон, дори да седнат и седят на разстояние, аз не виждам проблем. Само, че тук е позволено само ако си с дете.. страхотно Simple Smile По-хубаво не можаха да го измислят. Първо дискриминация към хората без деца е това, второ с дете да ходиш по очертан път си е филм на ужасите.
Така наистина е тъпо. Да не би възрастния да няма нужда от малко разхождане или пък слънце. На всички ни е трудно в този момент, лошото е че всеки дърпа чергата към него си и не го интересуват останалите.
Възрастните могат да се разхождат денонощно из целия град.

А децата не могат? Нагледах се тези дни на майки без маски/ с маски под брадичката с деца на колела, тротинетки и в колички, опитващи се да щурмуват Борисовата и като не успеят се шляят напред-назад по тротоара.
И децата могат. Сега ги пускат на чисто в парковете. Не разбрах какъв е проблемът? Сега и възрастните ли ще се тръшкат за разходка през деня в парка? И на тях ли трябва да се обяснява? То вярно излиза, че децата по-лесно разбират от дума.

Няма драма, стига да копират италианската система - децата на училище чак през септември (защото това с незаразяващите дечица е басня), а междувременно могат да се разхождат в радиус от 1 километър от домовете си

Подчертаното е особено важно, защото от всички краища на София ще се натъпчат в метрото и ще се изсипят в Борисовата.

# 16 370
Именно мрънкалник е българина.Интернет мрънкалник.Иначе в реала не е такъв.
Децата да ходят на ясли и градинки там да си играят.Затворен колектив, индивидуални дворове в градината.За най-малките явно това е най-доброят вариант.

# 16 371
Добре де как разбират, че майката е запазила детето, а не обратното?
Бояна със сигурност мрънкане има навсякъде, не сме само ние.
Има но не е същото, между познатите ти ми нямам хора, които да мрънкат. Никой с никой не се събира, а колегите ми пък абсурд да мрънкат.
Мрънкат младите, които си мислят, че са безсмъртни и тях вирус не ги лови и не им се седи в къщи.

Енигматта, проблема в България е, че има много малко паркове в градовете, а за селата да не говорим изобщо.

# 16 372

Ами забранено е да пие алкохол точно на такива места. Както по пейките пред блока, около блока, на пейките на детските площадки. Ама на кого му пука. Забраните не са, за да се спазват. Отдавна не се възмущаваме от лошото възпитание и непукизъм. Те ли на мене ще ми казват. Това да не ти е социализЪма.

Не знаех, че има такъв закон. Досега не съм чула някой да е глобен.

# 16 373
  • София
Добре де как разбират, че майката е запазила детето, а не обратното?
Бояна със сигурност мрънкане има навсякъде, не сме само ние.
Българи от друга страна да мрънкат, че там мерките са тъпи не съм прочела досега нито веднъж, нито тук, нито във Фейсбук. Иначе в отделните страни местните си недоволстват, не и във Фейсбук, но разказват и се възмущават. Българите обаче само се хвалят, от Италия и Испания дори. Може да е имало постове от възмутени, но не съм ги прочела, затова питам.Пак казвам, не говоря за възмутени американци или испанци, такива има, хората и протестират, просто не виждам българи живущи в коя да е друга страна да се оплакват. Даже някои без да са тук мрънкат и плюят по нашите мерки. Това ми е впечатлението.

# 16 374
Баце ви го каза - Гърция имат 6 заразени а ние 56, да ама гърците затворили хората по къщите. У нас такава мярка би предизвикала революция щом за парковете настана такъв рев. Да кажем също и за инкубацията на тоя вирус - може и до 2 седмици да продължи (средно е 5 дни) . Някой тогава като усети симптоми може да се припомни след коя разходка се е случило и колко народ потенциално е заразил, но ще е "след дъжд качулка" разбира се.

# 16 375
fanfanito, ама майките и сега си се събират, излезте на балкона поне или си отворете прозореца и вижте.
Виждам, виждам. То не можеш прозорец да отвориш, а като излизаш ги прескачаш (пред входа имаме няколко стълби и те там седнали една до друга) На мен не ми пречат, но хората на ниските етажи не знам. То е смях, писъци и врещене не толкова от дечицата (те си чоплят плочките) , ама нали съм от дивана и си мълча. Ни маски, ни нищо. Преди дни едно семейство с две дечица се засякохме-малкото е бебенце и то с маска или нещо такова беше, по-голямото и то, мама и тати -също. Ама са единици май. Какво да правя, за Бояна съм в къща с моравка, ама ей-на... мъча се и аз. Да вземе някой да ми припише, няма да съм на дивана вече -обещавам))

# 16 376
  • Bulgaria
Баце ви го каза - Гърция имат 6 заразени а ние 56, да ама гърците затворили хората по къщите. У нас такава мярка би предизвикала революция щом за парковете настана такъв рев. Да кажем също и за инкубацията на тоя вирус - може и до 2 седмици да продължи (средно е 5 дни) . Някой тогава като усети симптоми може да се припомни след коя разходка се е случило и колко народ потенциално е заразил, но ще е "след дъжд качулка" разбира се.

Мисля си, че по-голяма революция ще предизвика изпусната ситуация като Италия, Испания, Англия, САЩ. Но никой все още не го осъзнава.

# 16 377
българите от чужбина нямат оплаквания от мерките в страната, в която живеят, все едно коя е? Само българите в България
Да ти кажа честно на мен тези общо 13 дни училище, които сътвориха с плана си от 18.05., не ми харесват в Австрия. Мисля, че не е оптимално решение при положение, че има достатъчно сгради и пространство, където поне можеше да гледат децата в по-притяна среда, ако не могат учители да им преподават. А не като сега в салона по физическо, където една домашна не могат да напишат, а само ще се боричкат най-вероятно. Или пък ще седят на една покривка и ще играят нещо от разстояние. Там дори не е светло, нали прозорчетата са малки и високо, а нашият е и съвсем нов, та още мирише на лак от дървесината. И това е централно място, има двайсет други възможности.

Иначе като цяло мисля, че се справиха много добре - и човекът в частност, не само държавният апарат.

Последна редакция: нд, 26 апр 2020, 16:27 от Анонимен

# 16 378
Ще отклоня малко темата. Почвам да си мисля, че  с оглед на предстоящите летни сезони съседките ще почнат да манипулират данните за новозаразените за да могат да привличат туристи....

# 16 379
  • София
Много се извенявам за невежеството си, но може ли някой да ми обясни какво ще рече "махане на ИП"? Какво ще се случи, когато се премахне - ще се отворят училищата и ДГ, ще се отворят моловете и фитнесите, какво? Наистина не съм запозната и не знам какво да очаквам. И защо ИП беше наложено, когато имаше по 10 - 20 нови случая на ден и ще се маха, когато случаите нараснаха?
Основно ще отпаднат всички плащания, свързани с подкрепа на бизнеса и частните лица, в това число мярката 60/40, безлихвените кредити, които още не са започнали да се изплащат, ще започнат работа колекторските фирми, съдилищата и ще започнат да събират данъци!
Всичко, което е обвързано като срок с "до края на ИП"..., а да, заплатите на парламента и правителството също!
Други промени може и да няма. Пак ще носим маски, пак ще сме ограничени...

Общи условия

Активация на акаунт