COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 485 997
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 17 385
Говорехме си снощи за добри новини – в Нова Зеландия изглежда овладяха ситуацията. От днес приключва блокадата им, хората постепенно се връщат на работа. Новите случаи са само 3 за последното денонощие там. Рано взеха крути мерки и след 33 дни локдаун вече изглежда са се справили. 1473 заразени, 19 починали има там. 4,8 млн население.
Благодаря за този пост, звучи чудесно. Между другото, отдавна вирусите не се спират пред това, че някоя държава била островна (видях, че някой го написа това като аргумент защо нямат много заразени). Еми, не е това причината, иначе нямаше да коментираме тук прословутата Исландия, която е доста по-отдалечена и изолирана от Нова Зеландия.

Какъв е смисълът на постоянните блиц доклади от ежедневието на всеки:  как някой на някого се изкихал, пипнал му торбата, марулята в Лидл или се набутал в него и ауу, колко сме възмутени? Освен да всяват раздори аз не виждам друг смисъл. Като ви се бутат и ви кихат, ами пазете се и не ходете до Изи Пей, а плащайте онлайн.
Тези оплаквания ми звучат все едно аз като се страхувам от височини и да запротестирам срещу строежите на високи сгради в София. Ами просто си купувам апартамент на първи-втори етаж и готово, пък който иска да живее на 14-тия етаж, нито ми пречи, нито нищо.
Няма никакъв смисъл от такива призиви всички да се завъртят покрай страха на някой от нещо си. Всеки трябва да се пази сам и така ще се получи и взаимното пазене.

# 17 386
Ще ти кажа. НЯМА защитни облекла, маски и ръкавици за всички. НЕ СЕ изследват всички контактни или със симптоми
В много страни не изследват всички контактни. Няма толкова капацитет. Слагат се под карантина и се смятат за заразени, докато не изтече карантината.

# 17 387
Да се почерпим виртуално, току що казаха, че Австрия от 1.05. няма да има ограничение за излизането и прекарване на време навън. Сега да стискаме палци, хората да са разумни и да пазят себе си и другите. От нас самите зависи вече.

Скрит текст:
Могат да се събират най-много десет човека на обществено място, като всички спазват минимум един метър дистанция. Това, както винаги, не важи за протести, разбира се. Въпреки че не виждам какво може да се протестира в момента, като страната е ок. Но явно има нещо планирано, политически делигирано най-вероятно.

Гастрономия: от 15.05. отварят до най-късно 23:00. Персоналът ще е с маски, клиентите не. Масите трябва да се резервират предварително и не може да има групова резервация. Госите не могат да си избират свободно маса, настанява ги персоналът. Всички трябва да са седнали на маса, на бара не се разрешава. До четири възрастни могат да са на една и съща маса плюс техните деца.

Официално се намираме във фаза 2, надяват се на няма втора вълна с тази сила. Похвалиха хората за поведението им на Великден, през двете седмици след това няма рязък скок в заразите. Казаха, че ще върнат старото положение, ако инфекциите отново се увеличат с голям коефициент.

ПП Актуално: заразени 15 258, починали 540.

Средно последните дни имаме по петдесет случая на ден, което е много добър резултат, като помислим, че имаше дни с по хиляда дневно. Също от интензивните легла има вече над хиляда свободни.

Последна редакция: вт, 28 апр 2020, 10:13 от Анонимен

# 17 388
  • Bulgaria
Ще ти кажа. НЯМА защитни облекла, маски и ръкавици за всички. НЕ СЕ изследват всички контактни или със симптоми
В много страни не изследват всички контактни. Няма толкова капацитет. Слагат се под карантина и се смятат за заразени, докато не изтече карантината.
При нас нито ги издирват, нито ги изследват, нито ги карантинират. Ако правеха поне другите две неща без изследването, пак щеше да е по-добре.

# 17 389
  • София
Бойко се оправдава, че няма тестове, че тестовете са скъпи. А данните са ясни - В България се тества най-малко, съответно най-малко открити. Няколко дни тествани по 300-400 човека...
Относителният брой болни е ясен и без да се тестват всички, но многото тестове са важни, за да се проследят всички вериги на контакт и да се сложат под карантина. Например, лекар от Бърза помощ прегледал 100-200 пациента. Трябва да се изследват колегите му, пациентите, вероятно и съседите. Та това можеше да реши нещата по-рано, това направиха в Южна Корея, докато Боци казваше, че имаме 7 000 теста и като свършат то вече ще сме на такъв етап, на който няма значение и няма да се тества. Тези неща трябва да се подсигурят и в Щатите не подсигуриха тестове, и на други места и сега ги дялат жестоко по тази причина. В Англия пък са купили хиляди ролки с хартия за ръце, но нямат ръкавици, нито маски в болниците. Още не са и поръчали. Тук вече се вижда кой как се организира.

Сега гледам министър Ангелкова и тя като Тръмп си разсъждава само по оптимистичните сценарии, поощрява бранша да харчат пари и да приемат резервации, което ще доведе до още по-тежки фалити ако няма сезон, а то няма да има.

# 17 390
Здравейте, моля Ви ако има запознати да ми кажете. Може ли да се разходим в Банкя на Пътеката на здравето ? Или е забранено. Благодаря предварително!

# 17 391
Някой може ли да ми обясни или да ми покаже причините за въвеждане на КПП  на 28 града. Каква е тяхната противоепидимиологична функция ?
Проблемът е, че се говори за оставането на КПП  дори след ИП, а същевременно се пускат самолети и ще се канят туристи, дори без здравни "паспорти"
На мен всичко започва да ми прилича на яка полицейщина и диктатура!
Гледайте в парламента нашите избраници как си носят маските и как си опипват листите и други вещи. 2м дистанция някой да вижда?

# 17 392
Някой може ли да ми обясни или да ми покаже причините за въвеждане на КПП  на 28 града. Каква е тяхната противоепидимиологична функция ?
Проблемът е, че се говори за оставането на КПП  дори след ИП, а същевременно се пускат самолети и ще се канят туристи, дори без здравни "паспорти"

На мен всичко започва да ми прилича на яка полицейщина и диктатура!
Гледайте в парламента нашите избраници как си носят маските и как си опипват листите и други вещи. 2м дистанция някой да вижда?
На мен също не ми е ясна тази логика. Тези туристи ще бъдат ли извън Варна и Бургас /примерно/ или за тях КПП няма да са пречка за пътуване.
Все си мислех, че в парламента има разумни хора, които знаят защо са там, не предполагах обаче, че са такова малцинство, което почти изчезна в общите .....

# 17 393
  • София
Според Дневник ББ бил казал:
Към момента страната има 60 хил. теста, обяви премиерът Бойко Борисов, след което изчете справка за тестването в последните дни, което е между 300 и хиляда души на денонощие. По думите на премиера щабът много внимателно подбира групите, които ще се тестват.
Явно когато тестват контактните в огнищата - излизат повече бройки накуп, в останалите случаи са по-малко. За тенденция към спадане или покачване би трябвало да се съди чрез усредняване за по-голям период.
Мисля, че всичко това, което сега се говори за туристите, си е само идеи на нашенските хотелиери - все още нищо решено няма.

# 17 394
  • BG
Браво на доц. Атанасов. Той е моя герой. Най-сетне някой да го каже направо в очите - ПО ТЕЛЕФОНА НЕ СЕ ЛЕКУВА и голяма част от починалите от корона вируса СА ПОЧИНАЛИ ОТ ОСНОВНИТЕ СИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, А НЕ ОТ ВИРУСА. Нещо което нормално мислещите хора в темата постоянно повтаряме от месеци насам, но паникьорите и почитателите на оня гологлавия генерал постоянно отричат.
Особено пък с новата мода на личните лекари да лекуват по телефона и най-вече да чакаме хубаво да се влошим и тогава да сме звънели на бърза помощ да идва да ни прибира. Такова малоумие като нашето няма никъде по света. Идиоти. Ще лекуват хората по телефона... Rage Ненормалници.

Абсолютно и аз мисля така! Да не говорим, че последният бронхит на мен и детето се видя само на рентген!
Според мен в доста страни в чужбина са толкова зле, защото първо-консултират най-вече по телефона, второ-масово се изписва само парацетамол или нурофен и трябва да си на умирачка за да се докопаш до антибиотик или до лекарства за инхалатор. Да не говорим как висят пред спешното. Изследвания също не можеш да си пуснеш по свое усмотрение-трябва лекар да те прати.

# 17 395
Цветанката: Добре де, целят свят видя затрудненията в болниците, недостига на апарати, изморените лекари, труповете...
Доц. д-р Мангъров: Просто сега ги показаха, това се е случвало вече, но не го показваха.

И кога друг път в най-новата история на Европа са превръщали ледена пързалка в морга? Кога друг път се е ползвал санитарен влак за транспортиране на болни в по-малко натоварени болници? Този човек не се чува какво говори, а медиите се скъсаха да му дават трибуна за изява.
Нищо още не се знае за този вирус, един казва едно, друг друго.
Медиите публикуват това, което ще генерира трафик, чели, недочели, пишат като луди.
Мутафчийски трябваше да му каже на младежа от 7/8, че адът го няма, защото взехме мерки навреме. Но няма гаранция, че няма да дойде на един следващ етап.
Тази телевизия и Мангъров непрекъснато твърдят, че вируса не е опасен и трябва всички да се оставим да се заразим. В същото време напират да се правят много тестове. Ако ще се заразяваме всички и вируса не е опасен няма нужда изобщо да се харчат пари за тестове. Убеден съм, че ако бяхме възприели шведската стратегия и бяхме пламнали, същата тази телевизия 7/8 щеше да реве защо не са взети мерки.

# 17 396
  • София
Бойко се оправдава, че няма тестове, че тестовете са скъпи. А данните са ясни - В България се тества най-малко, съответно най-малко открити. Няколко дни тествани по 300-400 човека...
точно преди малко даде отчет по дати за последната седмица - около 750 - 1150 теста на ден.

Имаше два дни с по около 350. А официалната статистика сочи, че сме на последно място. Фактите са си факти. Оправдания като - От ЕС не са ни пратили тестове, но имаме готовност" са жалки

Дъждец Да, абсолютно е така. Не изследват всички контактни в другите държави, но ние не изследваме изобщо. Справка - данните, че сме с най-малко проведени тестове в Европа

# 17 397
Между другото, относно КПП-тата, те са ми любимата противоепидемична мярка Grinning
Вие знаете ли, че в декларацията мога да си напиша каквото пожелая и шансът да ме хванат е нулев. Мога да напиша друго име, друго ЕГН, друг адрес, бе може и една дума да няма вярна. Полицаите не сравняват данните с личната карта. После нека ги търсят по декларации.
Но пък иначе искам да похваля полицаите, чудесни са. Изключително мили, любезни, усмихнати, шегуват се, пожелават приятен ден, изобщо, много са ми мили и им съчувствам, че кибичат по цял ден на пътя.

# 17 398
Браво на доц. Атанасов. Той е моя герой. Най-сетне някой да го каже направо в очите - ПО ТЕЛЕФОНА НЕ СЕ ЛЕКУВА и голяма част от починалите от корона вируса СА ПОЧИНАЛИ ОТ ОСНОВНИТЕ СИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, А НЕ ОТ ВИРУСА. Нещо което нормално мислещите хора в темата постоянно повтаряме от месеци насам, но паникьорите и почитателите на оня гологлавия генерал постоянно отричат.
Особено пък с новата мода на личните лекари да лекуват по телефона и най-вече да чакаме хубаво да се влошим и тогава да сме звънели на бърза помощ да идва да ни прибира. Такова малоумие като нашето няма никъде по света. Идиоти. Ще лекуват хората по телефона... Rage Ненормалници.

С основните си заболявания хората живеят години - 20,30,40...
Или какво?Като сме болни да си мрем,що да режим на младите и здравите.?Тооо 35-40 години нали сме поживяли?Стига ни толкова!!!

# 17 399
Скрит текст:
Цветанката: Добре де, целят свят видя затрудненията в болниците, недостига на апарати, изморените лекари, труповете...
Доц. д-р Мангъров: Просто сега ги показаха, това се е случвало вече, но не го показваха.

И кога друг път в най-новата история на Европа са превръщали ледена пързалка в морга? Кога друг път се е ползвал санитарен влак за транспортиране на болни в по-малко натоварени болници? Този човек не се чува какво говори, а медиите се скъсаха да му дават трибуна за изява.
Нищо още не се знае за този вирус, един казва едно, друг друго.
Медиите публикуват това, което ще генерира трафик, чели, недочели, пишат като луди.
Мутафчийски трябваше да му каже на младежа от 7/8, че адът го няма, защото взехме мерки навреме. Но няма гаранция, че няма да дойде на един следващ етап.
Тази телевизия и Мангъров непрекъснато твърдят, че вируса не е опасен и трябва всички да се оставим да се заразим. В същото време напират да се правят много тестове. Ако ще се заразяваме всички и вируса не е опасен няма нужда изобщо да се харчат пари за тестове.
Убеден съм, че ако бяхме възприели шведската стратегия и бяхме пламнали, същата тази телевизия 7/8 щеше да реве защо не са взети мерки.
Както и поддръжниците на Мангъров тук в темата. Wink

Общи условия

Активация на акаунт