COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 3

• 1 487 306
  • 32 209
  •   1
Отговори
# 17 445
Скрит текст:
Скрит текст:
Аз пък не мога да разбера как искат да правят закон да се запазят КПП-тата, но да имало и туристически сезон. То двете неща са несъвместими.
Първо ще ги махнат.
Вчера е имало среща на европейските министри на Туризма.
Ангелкова е дала пресконференция тази сутрин.
Стартираме активен сезон на 1 юли, а започва подготовка на 15 юни.
Чакат Евр.комисия да уточни, дали туристите ще ги тестват или ще подписват декларация.

Наистина ли? Значи ще има сезон? Това е супер, ще се ходи на море. Кой казваше, че няма да бъде същото и няма да има туристически сезон? Blush

E, ще има,  но баш същото - няма да е. Ангелкова говори за социална дистанция на плажа, в хотелите и тн.  Разширяване на платената зона на плажовете (а това е трагедия). Общо взето, аз лично има огромен шанс да не отида на море, ако ще ми вземат свободната зона Joy и тази година ще е абсолютна лудница тук, защото много хора ще предпочетат да останат в България все пак, яка гъчканица навсякъде. Отписвам юга като опция със сигурност..ако ще ходя , ще си търся слабо населени плажчета на север. Мерси, ама да се бутам сред тълпи народ, режещи домати на плажа, определено не ми е в ТОП желанията Joy

Е, нали уж социална дистанция щяло да има? Пък тълпи? Как и двете? Нещо не мога да се ориентирам. Joy

А някой знае ли какви ще са тези декларации точно?

# 17 446
Лекуването по телефона sucks, обаче в така хвалената Европа е честа практика, да ви кажа.
Интересно ми е колко от хората в темата са с медицинско образование под една или друга форма, че станахме.много категорични и разбиращи.
Като се противите, че хората с придружаващи заболявания не са починали от коронавирус, замисляли ли сте се, че ако не беше този вирус щяха още да си се придружават със заболяванията. Че пневмониите довършват за нула време възрастните хора е ясно на всеки, ама ако не е бил вирусът да доведе до пневмония може би щяха да поизкарат още известно време или не?

Аз да ви кажа изобщо не съм паника, рядко боледувам и децата ми са над 12 та и те не ме притесняват. Обаче не мога да кажа на черното бяло, че няма епидемия, че няма опасност, като по света умират стотици хиляди. Няма да седна да се крия, ама няма и зорлем да се заразявам. Притеснява ли ме кризата - не особено, не виждам някой от близките ми да остане без работа, а като цяло криза ще има за всички, та не виждам с какво аз да съм по-различна. Имам достатъчно спестявания и не живея на кредит. Тия неща се мислят обаче преди да се случат такива неща. Не може да си цял живот " каквото изчука - изпука", да не си се образовал, да си на каква да е работа, щото те мързи да гледаш и после да ревеш по форумите. И не ми казвайте, че не знам какво е бедност, защото това, което аз знам, повечето са го гледали само по филмите.

Последна редакция: вт, 28 апр 2020, 12:19 от Iseis

# 17 447
  • Шумен
Бил Гейтс не разработва сам ваксина, но плаща достатъчно, за да бъде разработена такава, каквато му изнася. И при такъв зор да бъде създадена дълбоко се съмнявам, че ще е само препоръчителна. Оказа се, че е сред най-големите спонсори на СЗО, така че въпросната организация ще говори, каквото й се казва  и ще подава данни, каквито й поръчат.

# 17 448
Ice Queen, вероятно си права, ти знаеш как е при вас на генерално ниво и какво очаквате. Аз тук си разсъждавам от моята си камбанария на човек, който не обича големи хотели, платени зони и тн. Моето място си е принципно Арапя - бунгалце или виличка, стари къмпингари с китарки и малко по-бохемски дух Simple Smile. Няма да отида там обаче, ако разширят платената зона..и без това на едното плажче вече е зле Sad

Gabito1504, ако разширят платената зона, в която да се спазва социална дистанция, нали ти е ясно какво ще стане на малкото останала безплатна зона, където няма да има особено съблюдаване какво се случва? Безлюдните ми плажчета ще заминат Sad

# 17 449
  • sofia
Имам чувството, че живея в комедия на абсурда. Спазвам мерките. Семейството ми ги спазва. Детето ми ги спазва. Учим го да бъде дисциплиниран и съвестен гражданин, все пак.
Същевременно, имам чувството, че сме единици. Почти всичките му приятели са навън. На площадки и игрища. Те са пред нас, та ги виждаме...Децата играят, родителите седят по пейките и пият бири...Не са с маски,разбира се, те биха пречили....И се чувствам тъпо. Те са си във ваканция, а моето дете стои тук...Няма как да плюя на всичко и да кажа, айде маме, излизай, защото....на какво ще го научи това. От друга страна знае, че дядо му в момента се бори за живота на разни непознати, че може да се разболее и изобщо, не знае кога ще го види.
Ето такива мисли ми се въртят в главата...
Поне, от НОЩ да имат доблестта и да кажат, че теглят една на мерките. Няма мерки. Всекш да се оправя сам. Но не, те говорят глупости, а това вече яко ме изнервя.

# 17 450
  • Другата България
За пореден път ще ви кажа каква е една от причините при нас нещата да продължат да се влошават. В момента не можеш да си вземеш болничен на почти никакво основание, освен ако си счупиш крак или ръка или си пред умиране. Хората си ходят болни на работа. Малко са работодателите, които са организирали на входа мерене на температурата и връщат всеки с температура над 37, да не говоря, че тези термометри показват числа от сорта на 35,1 - 35,8. С около 1 градус по-ниски от реалното. И никой няма да върне служителката с 36,6, въпреки че това означава реално 37,6. Все още маските са мираж на много места, както виждаме и при хората, които обслужват по цял ден клиенти.
Момиче, ти въобще спиш ли, ядеш ли, мислиш ли и четеш ли нещо друго, освен материали, свързани с короната, които материали ги четеш с изпълнени със страх очи и затова всичките нюанси са в черно? Кои неща се влошават според теб? Това едно. Второ, трето и четвърто - това за болничните абсолютно не е вярно, напротив. На доста места болнични се издават и за болки в гърлото само именно защото не се тества, а не се знае човека какво носи, и ако работи в колектив с още хора, по-добре е да си остане у дома. Ако има хора, които ходят болни на работа, то това е благодарение на собствената им безотговорност, не на работодател или ОПЛ. Защо смесваш нещата? Термометрите не били верни? Ами пиши на производителя, цял свят мери с такива термометри, но ето на, ти знаеш, че 36,6 реално е 37,6, 2/3 от служителите са с температура, следователно болни, следователно заразни, следователно...какво, че вече се обърках....Маските били мираж? Ама кой е виновен, че хората сами, лично не ги носят и не ги слагат? Ако не ги слагат де, и където не ги слагат? Пиши, сигнализирай, докладвай, или пък спри да мислиш и да се занимаваш само с това, млад човек си, ще се поболееш от друго!

# 17 451
  • Bulgaria
Merri_An, това с болничните е вярно и не го разбирам за първи път. Баща ми е болен, с температура и тъй като вероятно не е коронавирус, болничен за него няма, но това изобщо не означава, че не е зле и едвам ходи на работа. И никой не дава болничен за болки в гърлото.

# 17 452
  • Пловдив
Бил Гейтс не разработва сам ваксина, но плаща достатъчно, за да бъде разработена такава, каквато му изнася. И при такъв зор да бъде създадена дълбоко се съмнявам, че ще е само препоръчителна. Оказа се, че е сред най-големите спонсори на СЗО, така че въпросната организация ще говори, каквото й се казва  и ще подава данни, каквито й поръчат.

Всички разработки ли финансира той?
Няма уважаваща себе си фармацевтична компания, която в момента да не работи по лекарство и ваксина за коронавирус. Та нека видим кой кога и какво ще изработи, пък тогава ща разсъждаваме по въпроса.
Аман от конспирации. То не бяха лаборатории, 5G мрежа, СЗО, Бил Гейтс и т.н., накрая Путин ще е виновен за всичко.

Merri_An, това с болничните е вярно и не го разбирам за първи път. Баща ми е болен, с температура и тъй като вероятно не е коронавирус, болничен за него няма, но това изобщо не означава, че не е зле и едвам ходи на работа. И никой не дава болничен за болки в гърлото.

Да си симени личния лекар. Ще имам аз температура, едва ще ходя на работа и ЛЛ няма да ми даде болничен. Знаеш ли кога? Точно никога.

# 17 453
Срещнах лекуващата лекарка на детето, докато отиваше пешком на работа. Тя каза, че си работи, приема, преглежда. И болнични издава, ако такова нещо се наложи. Питах я, за да се информирам - от нея, тъй като това, което тя ще ми каже, е единственото вярно за случая, който би ме заинтересувал лично и реално.
Моята лекуваща лекарка също си работи и ако нещо дип се поболея ще се вдигна и ще ида лично на преглед.
Та и тук нещата са до човек, явно.

# 17 454
А защо няма контрол и го допускат на работа, МК?
Това е недопустимо.

# 17 455
Нова графа в сайта на НСИ:

Смъртност 2019-2020
Скрит текст:

Данни безработица
Скрит текст:

# 17 456

Това сега ли или по принцип? При нас се движат между 25-32. На 10 май ще разделят основните класове и ще са до 15 деца.

По принцип са малко деца в клас. В гимназията/техническо училище/училище за професия ги разделят и на по малки групи по някои предмети.

Сега за основните училища 6-12г. се оказва, че има доста класове с деца от по 20-24 и ще ги разделят тях. Идеята е да бъдат по 10 деца в клас. От някои училища са попитали Министъра на образованието дали не би могло по изключение да са по 12 в клас.

За училищата от 2,5-6г. не знам колко големи ще са групите, сигурно пък до 10 деца.

На 15 май във Фландрия и на 18 май във Валония, тръгват на училище определени класове, първите две години от основното училище и последната 6та година.
За гимназиите и техническите училища и тези за професии пак са определени години.
Останалите ще са на по късни дати.
Те преди да затворят училищата си имаха несъгласия и разправии, Фландрия не искаше да затваря училищата, а Валония настояваше защото във Франция ги били затваряли. Те там си гледат френска телевизия и слушат какво казва Макрон, а не Ди Рупо.

Сега и по време на мерките си работи опванг за деца на родители, които работят в сектора за грижи, полиция, съществени производства.
Даже една приятелка на дъщеря ми от гимназията сега е непрекъснато заета с такива деца в училище, преди това ѝ беше много трудно с намирането на постоянна работа като млада учителка, все беше по заместване.

Учителите в предпенсионна възраст и тези със здравословни проблеми ще продължат да преподават дистанционно.

# 17 457
  • Bulgaria
Това е недопустимо.

Защото аз това го повтарям постоянно, но никой не се интересува. Контрол няма. Служителите не носят маски, защото не ги е страх. Явно няма и кой да ги контролира. Знаете ли колко от тези термометри показват някакви нелепи числа от сорта на 35 градуса, но това не било вярно според някои от вас? Дори хората се шегуват, че ги изкарват мъртъвци с такава температура. И болничен не се издава изобщо. В момента сигурно 1/3 от България трябва да е в болничен, защото има болки в гърлото.

# 17 458
Вчера детето ми изпрати прекрасни снимки от Нидерландия - хората се радват на хубавото време, разхождат се, на работа ходят, без да са впримчени в излишни ограничения, като тук. Нито са измрели масово поради вируса, нито им се насажда денонощно страх по този повод. Карат си обученията дистанционно за сега. Болниците си лекуват болни /различни, не само такива, на които е лепнат етикет, че са носители на тоя вирус/.
 Нормално е като цяло нацията им да е спокойна, за разлика от нашата, на която дори социолозите и психолозите приписват високи дози невротизъм.
Тук е почти същото. Навън е пълно с хора. Майки, баби с малки деца. Радват се на слънцето, говорят си, децата играят. Групички от по големи деца с колелета или просто играят футбол. Да, носят  "папионки" почти всички, но това е незначителен детайл.
Не съм забелязала особено напрежение нито в магазини, нито по улиците.
За болниците, доста сме назад в някои населени места /бяха показани снимки/, но не ми се вярва на някой да му се ходи в тях, независимо от причината. Не вярвам и да остане равнодушен от информацията за заразените от мед. персонал, дори от егоизъм.
Това, че социолози, психолози, журналисти и т.н. си пишат разни неща, работата им е такава и всеки я върши както може, и счита за добре.
Така, че не сме по различни от Нидерландия като настроение.

# 17 459
Това е недопустимо.

Защото аз това го повтарям постоянно, но никой не се интересува. Контрол няма. Служителите не носят маски, защото не ги е страх. Явно няма и кой да ги контролира. Знаете ли колко от тези термометри показват някакви нелепи числа от сорта на 35 градуса, но това не било вярно според някои от вас? Дори хората се шегуват, че ги изкарват мъртъвци с такава температура. И болничен не се издава изобщо. В момента сигурно 1/3 от България трябва да е в болничен, защото има болки в гърлото.
В случая личния лекар и работодателя имат вина.

Общи условия

Активация на акаунт